Zwangerschapsgym, heb je er iets aan?

zwangerschapsgym

Al vrij vroeg in mijn zwangerschap besloot ik dat ik aan zwangerschapsgym wou doen. Het leek me fijn om goed voorbereid mijn zwangerschap, bevalling en straks de eerste periode met baby in te gaan. Ik heb me aangemeld voor een cursus in mijn dorp en vandaag deel ik mijn ervaring met zwangerschapsgym met natuurlijk de grootste vraag: zwangerschapsgym, heb je er iets aan?

Waarom zwangerschapsgym?

Zwangerschapsgym vind ik persoonlijk nogal mutserig klinken maar who cares, ik had er behoefte aan. Ik had verschillende redenen om mij aan te melden voor een cursus zwangerschapsgym. Allereerst ben ik dol op informatie en bereid ik me het liefst op alles voor. Natuurlijk had ik ook een boek kunnen lezen (wat ik ook veelvuldig deed) maar een interactieve cursus leek me heel erg fijn. Daarnaast leek het me ook leuk om andere meiden te ontmoeten die ook zwanger zijn aangezien ik verder geen vriendinnen heb (buiten mijn zus om) die ook zwanger zijn/waren en/of kindjes hebben.

Zo gezegd zo gedaan en toen ik ongeveer 30 weken zwanger was begon de cursus.

Het verkrijgen van informatie.

De cursus bestond uit zo’n 8 bijeenkomsten waarvan 7 voor en 1 na de bevalling. Tijdens de cursus werden verschillende thema’s besproken maar toch wel voornamelijk de bevalling. Wat komt er nou allemaal kijken bij een bevalling, welke ademhalingstechnieken kun je gebruiken en hoe gaat een bevalling feitelijk gezien in zijn werk.

Dit informatieve gedeelte van de cursus vond ik erg fijn. Ik was al nooit echt bang voor de bevalling maar door de positieve insteek van de hele cursus ging ik er met een nog fijner gevoel in. De ademhalingstechnieken heb ik meerdere keren met Kay geoefend (kon mij het wat schelen hoe dom we zaten te oefenen ;p) in de hoop dat als ik het niet meer zou weten, Kay mij weer zou kunnen helpen.

Daarnaast kregen we informatie over meditatie, de rol van de partner, bekkenoefeningen en borstvoeding.

Het sociale gedeelte.

Naast het informatieve stukje vond ik het sociale gebeuren ook erg fijn. Ik heb echt geen leuke zwangerschap gehad en ik vond het fijn om mijn ei kwijt te kunnen bij de meiden van de zwangerschapsgym. Aangezien je allemaal in hetzelfde schuitje zit is het gewoon fijn om soms even ongeneerd te klagen.

Maar waar ik het meest blij mee ben is eigenlijk het hele sociale gebeuren nadat Flynn geboren was. We hebben samen een groepsapp gemaakt in de laatste weken voor de bevalling en hebben zo elkaar echt op de hoogte kunnen houden van de laatste loodjes, de geboorte en de weken er na. Het was (en is) ZO fijn om die eerste periode met mensen te delen die hetzelfde meemaken op hetzelfde moment. Huilt die van jou ook zoveel? Hoeveel schepjes voeding doen jullie? Gebruik jij een draagdoek? Ik heb wallen tot mijn enkels, ik weet het echt even niet meer!! Dat soort dingen. Dingen die je natuurlijk ook bij je vriendinnen of familie kwijt kan maar het zijn dingen die juist DIE meiden op precies hetzelfde moment meemaken! We zaten allemaal in hetzelfde schuitje en de leuke en minder leuke dingen met elkaar delen vond en vind ik enorm fijn.

Zitten er ook nog nadelen aan?

Om heel eerlijk te zijn is de informatie die ik gekregen heb ook gewoon op internet te vinden. Ik vond er zelf weinig vernieuwends aan. Dus hecht je geen waarde aan het sociale gedeelte dan zou je net zo goed gewoon lekker een boek over bevallen kunnen kopen of internet afstruinen.

Daarnaast, eerlijk is eerlijk, ik vond het heel fijn om al die ademhalingsoefeningen te hebben geleerd maar tijdens mijn bevalling heb ik er niks aan gehad. Ik heb heel wat afgepuft maar wat ik gehoopt had, in mezelf keren en rustig met de pijn omgaan, daar is geen enkele sprake van geweest. Misschien dat dat bij anderen wel heel veel houvast gegeven kan hebben maar voor mij persoonlijk helaas niet.

Ik denk dat het een kwestie is van wat je zelf leuk vindt en wil. Het lijkt me niet echt ‘noodzakelijk’ om een cursus zwangerschapsgym te doen enkel en alleen omdat de informatie ook goed op internet of in boeken te vinden is. Wel vond ik het sociale gedeelte echt ontzettend fijn dus enkel en alleen daarop gebaseerd zou ik mensen zeker aanraden om eens te kijken naar een cursus zwangerschapsgym.

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  3 maart 2016

  Leuke post en een bevalling is inderdaad bij iedereen weer anders!
  Ik had nooit zwangeschapscursussen gevolgd.
  Maar had toen een progamma op televisie gevolgd waardoor ik veel over een bevalling geleerd had en het had me perfect geholpen.

  Xoxo

 • Reageren
  Milou
  3 maart 2016

  Ik heb geen zwangerschapscursus gevolgd. Was er een beetje te laat mee, oeps! Een paar weken geleden kreeg ik ‘t ineens op mijn heupen en had ik het gevoel totaal niet voorbereid te zijn terwijl het zo aan het opschieten is. Ik ben nog wel naar info avonden geweest en heb inderdaad het een en ander gelezen. Sociale gedeelte waar jij het over hebt heb ik in mijn omgeving: ondertussen zijn 3 vriendinnen bevallen en nu moet ik nog! Dus ik kan lekker met ze kletsen over vanalles en nog wat – wat baby betreft – zonder dat iemand moe van mij wordt haha! Leuk om jouw ervaringen te lezen!

 • Reageren
  Nina
  3 maart 2016

  Fijn dat je er leuke contacten aan hebt overgehouden. Hier geen zwangerschapsgym, maar een boek over HypnoBirthing en ademhalingstechnieken waar ik al vertrouwd mee was. (Uiteindelijk een keizersnede)

 • Reageren
  Milou
  3 maart 2016

  Ik heb er toen voor gekozen geen cursus te doen. Ik had heel erg zoiets van: ik laat die hele bevalling op me afkomen en ik zie wel hoe het gaat. Uiteindelijk werkte dit heel goed! Maar ik snap het punt van de sociale contacten. Niet dat ik het mis, maar lijkt me gewoon gezellig!

  • Reageren
   Roos
   3 maart 2016

   Snap ik, het is ook zeker gezellig!:)

 • Reageren
  Manon
  3 maart 2016

  Ik vond het sociale aspect van mijn zwangerschapsyoga ook heel fijn. We hebben geen groepsapp ofzoiets met elkaar gehad maar gewoon daar met elkaar kletsen was inderdaad heel fijn. Ik heb wel dingetjes uit de yoga kunnen gebruiken tijdens mijn bevalling, vond ik wel heel prettig.

 • Reageren
  Suzanne
  3 maart 2016

  Ik zou dit zeker ook willen later! Mijn moeder heeft dit ook gedaan vroeger en is nog steeds vriendinnen met een aantal van die vrouwen :) Fijn artikel dit weer!

  • Reageren
   Roos
   3 maart 2016

   Ja grappig zeg! Mijn schoonmoeder ook, al 30 jaar komen zij jaarlijks bij elkaar. ZO leuk haha!

 • Reageren
  Michelle
  3 maart 2016

  Supernuttig artikel weer! Ik ben ondertussen 31 weken zwanger en niet met een cursus begonnen. Ik wil het ‘t liefst op me af laten komen en voel me niet zo snel op mijn gemak bij groepen vrouwen, vandaar dat ik het inderdaad maar gewoon doe met internet en boekjes!

  • Reageren
   Roos
   3 maart 2016

   Dankjewel! En als je je daar het fijnst bij voelt moet je dat natuurlijk doen! :)

 • Reageren
  Ariane Kuijt
  3 maart 2016

  Interessant! Ik wist niet dat het sociale gedeelte ook zo’n groot deel van de cursus zou bevatten. Wel erg fijn te lezen, je kan met je vragen bij de juiste mensen terecht. Fijn dat je het in dat opzicht zo positief hebt ervaren.

 • Reageren
  Milou
  3 maart 2016

  Ik weet nog niet of het gaat helpen want ik ben nog niet bevallen helaas, maar ik vind wel dat het nú al heeft geholpen! Ik was ook niet echt bang voor de bevalling, maar ik was wel onzeker. Door de zwangerschapsyoga heb ik veel meer het gevoel dat ik het aan kan. We deden allerlei oefeningen waarbij ze dan aangaf welke voordelen het doen van die oefening had. Zoals bijvoorbeeld het voorzichtig oprekken en sterker maken van de spieren aan de binnenkant van je benen, zodat de ontsluiting makkelijker gaat. Geen idee of het ook echt gaat helpen, maar alleen al het idee geeft mij rust.

 • Reageren
  Nesrin
  3 maart 2016

  Tijdens de zwangerschappen heb ik niet veel aan beweging gedaan en dit vind ik jammer. Mocht ik ooit zwanger zijn van een derde kind dan zou ik kiezen tussen zwangerschapsgym of yoga.

 • Reageren
  Bertine
  4 maart 2016

  het lijkt mij ook maar suf maar je hebt gelijk: sociaal gezien is het natuurlijk ook heel goed!

 • Reageren
  Cindy
  4 maart 2016

  Ik doe aan zwangerschapsyoga en dat vind ik heel fijn. Er wordt ook een stukje theorie in benoemd en er zijn partnerlessen. Nu is het sowieso mijn vaste yogadocente die deze lessen geeft, ik ken haar en dat scheelt wel enorm. Daarnaast doe ik aan zwanger work-out via Mom in Balance, maar dat is echt puur sporten. Ik vind het wel heel leuk om ervaringen uit te wisselen met andere zwangeren en moeders (bij Mom in Balance zijn het voornamelijk vrouwen die recent of iets langer geleden bevallen zijn)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.