To-do voordat je baby er is!

1.

Als je zwanger bent lijkt het vaak nog zo ver weg voordat je baby er daadwerkelijk is. Maar hoe lang die laatste weken ook duren (ik telde de uren af die laatste weken), ook die zijn voor je het weet voorbij. Kijk naar mij. Wat heb ik verlangt naar de dag dat mijn lichaam weer alleen van mij was en ik een baby in mijn armen zou houden. En inmiddels is Flynn alweer ruim 4 maanden ;-)!

Vandaag geef ik je 8 tips voor de dingen die je voordat je baby er is kunt regelen. Want dat er, leuke en minder leuke, dingen geregeld moeten worden voordat je je baby in je armen houdt spreekt voor zich. En doe die dingen nou gewoon lekker ruim op tijd, dat geeft je in die laatste zwangerschapsweken de kans om die pity party met jezelf in bed te houden ;p! Of, if you’re lucky, te genieten van die laatste weekjes zwanger zijn!

♥ Kraamhulp regelen.
Vraag de kraamhulp op tijd aan, het liefst voor je 16e zwangerschapsweek. Ik heb gehoord dat in grote steden vaak wordt aangeraden om gelijk zodra je weet dat je zwanger bent al kraamhulp te regelen i.v.m. drukte. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar ik heb de kraamhulp rond de 16e week geregeld en dit was prima.

♥ Kijk naar je verzekeringen.
Zorg ervoor dat je zorgverzekering alles goed dekt (de bevalling en kraamhulp) door een extra module aan te klikken. Waar je misschien minder snel aan denkt, of wil denken, is het bijschrijven van je kindje bij je uitvaartverzekering. Het zijn de minder leuke dingen om over na te denken maar als je er realistisch naar kijkt natuurlijk ontzettend belangrijk. Mocht er iets gebeuren is dat al verschrikkelijk genoeg, als je er ook nog door in de financiële problemen zou komen ben je al helemaal ver van huis! Regelen dus!

♥ Kinderopvang regelen.
Blijven jij en je man allebei werken? Dan zal er opvang voor je baby geregeld moeten worden. Als je het geluk hebt dat de opa’s en oma’s op willen passen is dat natuurlijk fantastisch. Ga met elkaar om tafel en bekijk hoe dit het beste geregeld kan worden. Is dit niet het geval? Denk dan goed na over een crèche of een gastouder. Vraag in je omgeving eens rond, bezoek eens een kinderopvang en regel samen wat goed voelt.

♥ Laat je vriend jullie kind erkennen.
Als je getrouwd bent hoef je dit niet te regelen maar als je niet getrouwd bent is het belangrijk dat je vriend jullie kindje erkent. Dit kan tijdens de zwangerschap, plan hiervoor een afspraak op het gemeentehuis. Fijn als je dat al geregeld hebt!

♥ Het uitzoeken van de geboortekaartjes.
Vond ik ontzettend leuk om te doen maar ook oh-zo moeilijk. Leer van mij (wij hakten de knoop pas in week 38 door!) en regel het gewoon eerder. Ik werd er helemaal gestresst van haha!

♥ Vluchtkoffer.
Vluchtkoffer klinkt altijd zo gek maar pak die tas ruim op tijd in! Je weet nooit hoe dingen lopen en je zal maar onverwacht naar het ziekenhuis moeten. Dan is het zo fijn als je gewoon die tas grijpt en je wat van je eigen spulletjes bij je hebt!

♥ Werk je als freelancer? Vraag een zwangerschaps uitkering aan.
Ik werkte als freelancer in de zorg en had dus recht op een zwangerschaps uitkering. Fantastisch geregeld hier in Nederland :)! Vraag het op tijd aan om problemen te voorkomen, dit kan al vanaf week 20.

♥ Plan een date in met zijn tweeën.
Dat zal er een tijdje niet van komen zodra de kleine er is dus geniet er nu nog maar van. Lekker een avondje uit eten of naar de bios!

handtekening rosie

– Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Gerelateerde artikelen

16 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  17 februari 2016

  Handige tips!
  Want je hebt het al druk genoeg als de baby geboren is.

 • Reageren
  Tineke
  17 februari 2016

  Goede tips, het grootste gedeelte van de lijst kan ik al afstrepen. Vanmiddag gaan wij naar het gemeentehuis zodat mijn vriend ons kindje kan erkennen. Ik vind al die geboortekaartjes maar lastig, er zit nog niets bij wat eruit springt.
  Liefs

  • Reageren
   Roos
   17 februari 2016

   Lastig he! Wij vonden het ook heel lastig! Goed dat je het grootste gedeelte al af hebt kunnen strepen! :) X

 • Reageren
  Dita
  17 februari 2016

  Handige tips! Ons meisje is nu 2 weken oud en we hebben ook alles goed geregeld. Naast het kind erkennen is het ook belangrijk om na die tijd het gezag aan te vragen als vader. Anders gaat het kindje, als er wat met de moeder gebeurt, naar de ouders van de moeder.

  • Reageren
   Roos
   17 februari 2016

   Klopt! Ook heel belangrijk idd! :)

 • Reageren
  Margot
  17 februari 2016

  Wat een handige tips! Ik wist helemaal niet dat er een uitkering was voor freelancers.

  • Reageren
   Roos
   17 februari 2016

   Dat wist ik eerst ook niet maar het is wat dat betreft zo goed geregeld in Nederland voor zwangere vrouwen :)!

 • Reageren
  sabrina
  17 februari 2016

  En een goede fles champagne voorzien, want als je geen bortstvoeding geeft, is dit de ideale verkoeling en manier om te klinken :-)

  • Reageren
   Roos
   17 februari 2016

   Hahaha helemaal mee eens! :D

 • Reageren
  Channah
  17 februari 2016

  Vooral het uitzoeken hoe het precies zit met de verzekeringen is heel erg belangrijk, ik denk dat heel erg veel mensen hier niet aan denken, je zit immers op een roze wolk, maar het is zo belangrijk om je zaken goed op orde te hebben. Fijn artikel!

 • Reageren
  Isabelle
  17 februari 2016

  Wat een handige tips! :) Je denkt inderdaad vaak niet na over deze zaken, maar o zo belangrijk!

 • Reageren
  joyce
  18 februari 2016

  Wat een leuk stukje! Er staan inderdaad dingen tussen waar ik niet aan zou denken!

 • Reageren
  Milou
  18 februari 2016

  Poeh, gelukkig niets vergeten! Haha. Ik ben momenteel nog wel bezig met de vluchtkoffer én de geboortekaartjes moeten nog steeds uitgezocht worden… Maar we weten ongeveer wel wat we willen. Had het er toevallig gisteren nog met mijn vriend over: alles wat we gedaan wilde hebben en écht dikke prioriteit had is nu af. De rest is maar bijzaak en kan later ook nog. Maar toch zou ik het fijn vinden als het geboortekaartje ook helemaal klaar is, haha.

 • Reageren
  Eva
  19 februari 2016

  Vergeet ook niet de schadeverzekeringen aan te passen (inboedel, aansprakelijkheid e.d.). Eventueel inschrijven bij een geboortehotel als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische indicatie. Als de baby geboren is niet vergeten kinderbijslag en kinderopvangtoeslag aan te vragen!

 • Reageren
  Cindy
  21 februari 2016

  Ik heb alles al gedaan, behalve die vluchtkoffer. De koffer staat klaar, de dingen zijn gekocht, maar ik vergeet het om in te pakken. Maar goed, nu ik met verlof ben, ga ik het morgen inpakken. Ook al ben ik pas over 4,5 week uitgerekend. Vorig weekend zijn mijn man en ik nog een weekendje weg geweest en aanstaand weekend gaan we nog ergens lekker lunchen. Quality us time! Wel handige tips. Even vraagje: Waar heb jij je draagdoeken van?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.