5 tips voor het maken van mooie foto’s van een fotografie rookie!

Fotografie tip artikel

Fotografie. Toen ik begon met bloggen vond ik het vreselijk, ik kon er helemaal niks van. Ik schoot plaatjes met mijn telefoon, bewerkte die dan een beetje en verwachtte er dan stiekem ook nog veel van. Door de jaren heen ben ik er zeker achter gekomen dat fotografie écht een vak opzich is. Maar mooie plaatjes schieten hoeft niet altijd ‘the professional way’! Met een paar tips kun jij jouw fotografie al zodanig verbeteren dat je ook veel blijer wordt als je je beeldmateriaal terug ziet ;-)!

Als ik naar bovenstaande foto’s kijk kan ik niet anders zeggen dan dat ik best heel trots ben. Door de jaren heen heb ik mijn fotografie namelijk echt verbeterd en is mijn interesse in fotografie ook meer aangewakkerd. Het is zo’n toffe uitdaging om mooie plaatjes te schieten en het is ook gewoon leuk! Als je iets super leuks/lekkers gemaakt of gekookt hebt wil je dat ook graag zo overbrengen op je blog. Als je een blog nóg aantrekkelijker kunt maken met mooie foto’s is dat zo’n aanwinst! :)

Ik ben op geen enkele manier een expert maar juist daarom leek het mij leuk om 5 tips met jou te delen hoe ook jij jouw fotografie kunt verbeteren! Zonder cursus maar wel met wat investering van tijd. Ik vertel wat werkt voor mij en ik hoop dat jij er ook iets aan zult hebben!

1. Maak tijd vrij voor het maken van je foto’s en het stylen van je foto.

Als er iets is wat ik geleerd heb tijdens de workshop styling en fotografie die ik een tijdje terug volgde van Serena Verbon is dat mooie foto’s zich niet vanzelf maken. Voor mijn gevoel stak ik al altijd best veel tijd in het maken van mooie foto’s maar lukte het op de één of andere manier niet. Onzin, ik stak er helemaal geen tijd in. Ik dacht dat ik met een beetje licht en een kaarsje er naast wel een toffe foto zou maken. Boy was i wrong! Ga aan de slag met leuke achtergrondjes, props, bloemen en kaarsjes. Maak foto’s en bekijk je foto’s. Wat werkt wel, wat werkt niet. Maak opnieuw foto’s, schuif met dingen (een cm of 2 een vaasje verplaatsen kan de hele foto al veranderen!) en durf ook gewoon dingen te doen. Gooi met confetti, glitters of pailletjes, fotografeer vanaf verschillende kanten en kijk, schuif, fotografeer en verander weer. De foto van de warme witte chocolademelk hier boven? Ik heb ruim 3 kwartier over de shoot gedaan. Dan heb je een indicatie van tijd ;-)!

2. Denk na over je foto.

Sommige dingen zijn gewoon lastig te fotograferen, ik denk dat iedereen wel iets heeft wat hij/zij lastig vindt! Of dat nou in de natuur, een portret of producten zijn (voor mij zijn dit boeken).. Dan lijkt het gewoon maar niet te lukken! Mijn tip: denk na over je foto’s en zoek voorbeelden op van foto’s van deze ‘dingen’. Je kunt zoveel inspiratie opdoen op Instagram en Pinterest! Natuurlijk moet je het niet zomaar klakkeloos overnemen maar je laten inspireren helpt vaak echt.

3. Zorg voor een goede witbalans in je foto met een hele simpele truc.

Een goede witbalans in je foto is ontzettend belangrijk om de kleuren in je foto zo natuurlijk en echt mogelijk te laten lijken. Je kunt hiermee druk bezig gaan met de instellingen van je camera (waar ik na 3/4 jaar fotograferen nog steeds niet achter ben) of je kunt een heel simpel trucje gebruiken dat ik ook weer leerde tijdens de workshop van Serena! Mochten de kleuren er op je foto iedere keer anders uit zien leg dan een iets wat wit is (bijvoorbeeld een vel papier) in de hoek van je foto. Zo kun je tijdens het bewerken van de foto dit als ‘wit punt’ gebruiken en knip je dit er later zo weer vanaf!

4. Heb je geen camera die veel scherpte-diepte heeft (wat je foto’s juist heel tof kan maken), no problem! Dat kun je zelfs in simpele programma’s zoals Picmonkey bewerken!

Tegenwoordig kun je vaak zelfs met je telefoon (neem bijvoorbeeld de nieuwe Iphone 7 Plus) al súper goede foto’s maken waarin ook echt een duidelijk verschil is in scherpte en diepte. Met mijn 50 mm lens op mijn spiegelreflex camera krijg ik dit het mooiste voor elkaar maar heb je niet echt een fancy camera (of er niet 1 op je telefoon zitten)? Wees dan niet getreurd! Ook hier kun je weer heel gemakkelijk mee aan de slag in Picmonkey. Upload je foto, klik in het menu aan de linkerkant het derde icoontje aan en klik op ‘wrinkle remover’. Ja serieus, i.p.v. deze functie te gebruiken om rimpels weg te werken kun je deze ook heel goed inzetten om je achtergronden lichtjes weg te ‘blurren’ waardoor je op je foto er uit kunt laten knallen- en lichtjes weg kunt vagen- wat jij wil!

5. Werk zoveel mogelijk met daglicht en verplaats je hele opstelling zo dicht mogelijk naar het raam toe. Vermijd zonlicht i.v.m. schaduwen!

Ik maak al-tijd foto’s in de buurt van het raam zodat ik gebruik kan maken van zoveel mogelijk daglicht. Soms maak ik een opstelling en schuif ik net zo lang met de tafel tot ik de perfecte hoek gevonden heb waardoor het meeste licht op de juiste plek valt :)! Schuiven met je meubels dus haha! Of maak foto’s in je vensterbank, dat is misschien nog wel het beste! Zorg er wel weer voor dat je fel zonlicht vermijdt want dat kan weer (niet zulke mooie) schaduwen in je foto geven!

ZO, dat waren mijn 5 tips! Nogmaals, ik ben absoluuuuut geen ‘ekte’ fotograaf maar dit zijn tips en trucs die mij veel geholpen hebben om de kwaliteit van mijn foto’s te verbeteren! Ik hoop dat jij er iets aan hebt!

 • De link in dit artikel is gesponsord.

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  Ise
  10 maart 2017

  Als ik zulke foto’s zie dan geloof ik goed dat er zoveel tijd in gaat zitten! Super knap vind ik het. En als je het maar leuk vind om te doen ;)
  Ise onlangs geplaatst…Verstop wat groente in je ontbijt; carrot cake havermoutMy Profile

 • Reageren
  Dionne
  10 maart 2017

  Handige tips! Ik kan nog heel veel leren over fotografie.
  Dionne onlangs geplaatst…Outfit of the day | Sneakers, luipaard jas én een gouden tasMy Profile

 • Reageren
  Esmee
  10 maart 2017

  De tip met het witte papiertje is wel heel slim! Helaas leent ons huis zich qua licht echt onwijs slecht voor foto’s. Het scheelt al dat mijn telefoon gewoon een prima camera heeft, dus scherp is het bijvoorbeeld wel… Hopelijk gaan deze tips ook een beetje helpen!

 • Reageren
  Eveline Fleur
  10 maart 2017

  Wat een handige tips! En je mag zeker trots zijn op je mooie foto’s! :)
  Eveline Fleur onlangs geplaatst…10 redenen om uit te kijken naar de lenteMy Profile

 • Reageren
  Yvette
  10 maart 2017

  Goede timing! Ik mag zo een foto maken van een paas diy voor in het magazine 😉. Thanks!
  Yvette onlangs geplaatst…Het leven van deze Twentse blogger dat niet over rozen ging…My Profile

 • Reageren
  Mariska
  10 maart 2017

  Die van de witbalans is een goede! Daarbij kende ik ook niet die van dat blurren in Picmonkey :) thanks!
  Mariska onlangs geplaatst…Essence glitter in the air nail polish remover gelMy Profile

 • Reageren
  Joyce - LemonyLifeNL
  10 maart 2017

  Handige tips! Ik probeer me ook steeds meer te verdiepen in productfotografie.
  Joyce – LemonyLifeNL onlangs geplaatst…FOOD FRIDAY | HOMEMADE LASAGNEMy Profile

 • Reageren
  Danique
  10 maart 2017

  Ik ben helaas ook nog niet echt zo’n fotograaf. Deze tips kan ik dan ook zeker goed gebruiken!
  Danique onlangs geplaatst…Jezelf kunnen zijn & de meningen van anderenMy Profile

 • Reageren
  Margot
  10 maart 2017

  Wat een slimme tip over dat velletje papier, die ga ik onthouden!
  Margot onlangs geplaatst…Video: Shoplog & gekregen babyspullenMy Profile

 • Reageren
  Darina
  10 maart 2017

  Wat een goede tip over dat witte papiertje!
  Darina onlangs geplaatst…Parisienne Diary | 10 Best Parisian Coffee CafésMy Profile

 • Reageren
  Marjoleine
  10 maart 2017

  Wat een goede tips! Ik krijg meteen zin om er mee aan de slag te gaan en mijn fotografieskills te verbeteren :-)
  Marjoleine onlangs geplaatst…Best of.. #12 FebruariMy Profile

 • Reageren
  Jessica
  10 maart 2017

  Goede tip dat je de scherpte diepte ook in een app kan doen! Wist ik nog niet.
  Jessica onlangs geplaatst…Creaties by Jess van de naaicursusMy Profile

 • Reageren
  Daniëlle
  11 maart 2017

  Handige tips! Leuk is dat om verschil te zien in hoe je erin groeit hé?
  Daniëlle onlangs geplaatst…Van de boekenplank: Oh She Glows – Elke dagMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  12 maart 2017

  Wat een goede tips! Ik vind je foto’s erg mooi, doe zo verder! :)
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageren
  Lynn
  7 mei 2017

  Bedankt voor de goede tips! Ga ik zeker gebruik van maken.
  Lynn onlangs geplaatst…Mijn kamer in detailsMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.