Over de rijkdom van eenvoudig leven

De rijkdom van eenvoudig leven lijkt in onze maatschappij niet meer te bestaan. Meer, groter, beter, drukker zijn woorden die vaker in ieders vocabulaire voorkomen dan tevredenheid of genoeg hebben.

In een wereld waarin je alles kan worden wat je wil, alles kan zijn en doen wat jij wil is het misschien wel de moeilijkste keuze om niet te rijken naar het hoogst haalbare. Om niet te streven naar drukte, naar een snel leven, naar materiële zaken, naar aanzien en macht.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben de grootste cheerleader voor mensen die hun dromen naleven. Als jij er van droomt om een topfunctie te bekleden binnen een bedrijf, GOOD FOR YOU! Als jij de politiek in wil en je een slag in de rondte werkt voor een betere maatschappij: GOOD FOR YOU! Als jij de ambitie hebt om heel veel geld te verdienen, in een groot huis te wonen met een dikke auto voor de deur en 80 urige werkweken: GOOD FOR YOU!

Iedereen zou namelijk moeten doen waar hij of zij gelukkig van wordt.

Maar in onze maatschappij aangeven dat bovenstaande niet is waar jij van droomt.. Dat lijkt toch een stuk moeilijker te zijn.

‘Druk’ als statussymbool.

Iedereen is druk of lijkt druk te zijn. Het lijkt wel een soort van statussymbool te zijn.. Volle agenda’s, sociale afspraken pas in kunnen plannen over een aantal weken (of maanden), racen van werk naar creche naar school, balen van de feestdagen omdat je dan wéér zoveel dingen moet.. Het zijn maar een paar voorbeeldjes maar als je dit zo leest is het toch niet gek dat zo ongelofelijk veel mensen kampen met een burn out?

Als je vroeger altijd te horen hebt gekregen dat je alles kan worden wat je wil ‘als je er maar hard genoeg voor werkt’ maar je bent daar nog niet.. Betekent dit dan dat je niet hard genoeg gewerkt heb? Betekent dit dan dat je gefaald heb? Al die fantastische, hardwerkende, drukke mensen op Instagram & Facebook lijken het wel allemaal voor elkaar te hebben.

Dat prachtige huis met even geweldige inrichting, een cariere waar ze altijd al van gedroomd hebben, een man met een sixpack, vriendinnen die altijd voor haar klaar staan en een garderobe om u tegen te zeggen.

We denken allemaal dat we dat willen, maar willen we dat ook echt?

Gaat het nou eigenlijk echt om alles wat je bereikt hebt in het leven? Is dat de maatstaf voor een goed of succesvol leven?

We razen maar door.

Zonder onszelf vragen te stellen. Lastige vragen. Maar oh-zo belangrijke vragen.

Vragen als:
– Ben ik gelukkig op dit moment?
– Wat is het wat mij gelukkig maakt?
– Waar zou ik graag meer van willen in mijn leven?
– Wat zou ik graag minder willen in mijn leven?
– Wat is voor mij belangrijk?

Steeds meer mensen lijken terug te komen van het snelle leven. Het vele werken en het vele geld verdienen. Mensen willen meer en meer groener leven, meer de natuur in en je hebt vast gehoord van de hele Tiny House movement? Leven in een klein huis zonder hypotheek of huur te hoeven betalen. Stel dat jij geen huur of hypotheek (en water/energie) meer zou moeten betalen? Hoe weinig zou je dan eigenlijk nog maar hoeven te verdienen..

Alles wat je hebt kost geld.

Alles wat je hebt kost geld.. En dat geld krijg je door tijd in te leveren. Hoe meer spullen je hebt, hoe groter je huis is, hoe dikker je auto en hoe hoger je levensstandaard hoe meer geld je in het laatje moet brengen om dit te kunnen bekostigen. Al dit geld ontvang jij door het inleveren van je tijd. Kostbare tijd.

Tijd die je nooit en te nimmer meer terug gaat krijgen.

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder hoge hypotheek of huur je betaalt, hoe minder ‘dik’ je auto is.. Hoe minder tijd jij hoeft in te leveren om al deze dingen en spullen te kunnen bekostigen.

Want heb je alles eigenlijk wel nodig?

We lijken er vaak niet eens over na te denken en deinen mee met de stroming die we ooit zijn ingegaan. We denken er niet over na of dit eigenlijk wel is wat we willen, of dat we hier nou echt gelukkiger van worden?

Stel jezelf deze vragen wél.

Word ik gelukkiger van een huis van 80 m2 of 130 m2? Word ik gelukkig van het iedere dag buiten de deur lunchen? Maakt het mij echt gelukkiger dat ik in een Mini Cooper rij of zou een goedkopere auto mij ook van A naar B brengen?

Wil ik zoveel van mijn tijd inleveren om mijn levensstijl te bekostigen? Of zou ik liever leven met minder luxe spullen en geld maar met meer tijd om te genieten van de dingen in mijn leven die ik echt graag doe?

Waar wil ik meer van en waar wil ik minder van? Hoe wil ik mij dagelijks voelen? Wie wil ik zijn? Hoe wil ik op mijn leven terug kijken?

De rijkdom van eenvoudig leven.

Het is niet gemakkelijk om uit de standaard van groter, beter en meer te stappen maar ik merk dat, hoe meer ik het doe, hoe beter ik mij voel.

Mensen gaan er altijd vanuit dat je druk bent, het is zo normaal geworden dat je nergens tijd voor hebt.. En dat vind ik ZO jammer. Ik wíl tijd hebben om met mijn kind te spelen, ik wil tijd hebben om de mensen die ik lief heb te helpen en ik wil niet langer meer antwoorden met: oh ik ben zo druk.

Ik wil mij niet meer druk voelen, ik wil niet meer druk zijn.

Het opruimen van je huis, je hoofd, je sociale leven en je financiën kan zoveel rust opleveren. Stil staan bij wat je écht graag wil.. Genieten van de dingen die je doet. Stoppen met rennen en vliegen.

Ik maak mooie stappen in deze richting en het lijkt mij heerlijk om hier de komende tijd vaker over te schrijven.

Gerelateerde artikelen

25 reacties

 • Reageren
  Tineke
  26 april 2019

  Een van de beste blogposts die ik ooit heb gelezen! Zo waar allemaal. Ik ben hier ook al een tijdje mee bezig, er worden zoveel dingen van je verwacht altijd. Iedereen moet vrij zijn om zijn leven zo in te plannen hoe hij or zij graag wil.

  • Reageren
   Roos
   9 mei 2019

   Ontzettend lief compliment Tineke, dankjewel <3! Die verwachtingen zijn inderdaad zo groot dat je gewoon bijna niet meer weet wat je zelf wil! Ik hoop zo dat we meer terug kunnen gaan naar waar het eigenlijk om draait; ieders eigen invulling van zijn/haar leven en daar gelukkig mee kan zijn!
   Roos onlangs geplaatst…Haal alles uit je Pinterest! | Ebook reviewMy Profile

 • Reageren
  lisanne
  26 april 2019

  ja graag!

 • Reageren
  L
  26 april 2019

  Ik probeer ook heel erg op deze manier te denken. Ik werk voor mezelf en voel de ene week de druk van ‘zo veel mogelijk klanten (dus geld) binnen te halen, en de andere week denk ik alleen maar ik heb niet zoveel klanten nodig, liever meer vrije tijd met de kinderen dan zo veel mogelijk werken. Al hou ik dan wel de angst dat ik weer niet genoeg binnenhaal en als reserve kan zetten voor eventuele mindere maanden. We hebben gelukkig wel een lage hypotheek enzo. Lijkt me leuk om meer over te lezen!

 • Reageren
  Fem
  26 april 2019

  Ik heb het bedrijfsleven achter me gelaten en heb nu een redelijk goede baan in de zorg, en ik werk in de politiek omdat ik de wereld graag beter wil maken, maar gelukkig past dat wel in een uur of 44. En omdat ik veel avonden werk, heb ik ook een paar volle dagen met mijn kind en gezin.

  Ik vind het fijn zo. Ik ben niet een enorm zorgzaam type en word heel chagrijnig als ik minder werk (dat wordt nog wat na de volgende verkiezingen want dan stop ik iig op dit niveau met politiek) en mijn man is gelukkig zorgzamer.

  We dromen van een tuinhuisje, met tuin, zonder stroom. Echt eenvoudig leven dus, naast het volledig rolstoeltoegankelijke appartement wat we ook hebben midden in Amsterdam. Maar daar moeten we nog even voor sparen. Het komt wel een keer.

 • Reageren
  Anna
  26 april 2019

  Mooi artikel, helemaal mee eens. Fijn als je hier meer over schrijft!

 • Reageren
  Carolien
  26 april 2019

  Heerlijk artikel! Kijk uit naar de rest. Dat tiny house spreekt mij ook enorm aan. Minder is meer zeg ik wel eens. Ik zou willen ontspullen en echt alleen hebben waar ik blij en gelukkig van wordt. Doen waar ik gelukkig van wordt vind ik veel belangrijker dan een gespekte bankrekening.
  Carolien onlangs geplaatst…Mijn bucketlist checklist #3My Profile

 • Reageren
  Susanne
  26 april 2019

  Heerlijk streven! Ik vind het daarom ook zo fijn om te Marie Kondo-en. Lekker ontspullen, je ervaart gelijk minder stress! En druk zijn zou geen status symbool meer moeten zijn. Volgens mij las ik daar van de week nog iets over in de krant van een student die ook deze beweging in gang wil zetten. Ben alleen zijn naam vergeten :-).

 • Reageren
  Anne
  26 april 2019

  Amen! Voor dit soort stukken lees ik je blog voornamelijk :)

 • Reageren
  Judith
  26 april 2019

  Wat een mooi stuk! Goede dingen om over na te denken en mee bezig te gaan. We zouden weer meer met 2 benen op de grond moeten leren staan en om ons heen te kijken naar wat we wel hebben en hoe mooi dat kan zijn. Het leven is niet vanzelfsprekend.

 • Reageren
  Cindy
  26 april 2019

  Mooi artikel. Ik heb soms het idee dat wij als enige tevreden zijn met de grootte van ons huis t.o.v. andere vrienden die alleen maar in grotere huizen wonen. Ons motto: hoe groter het huis, hoe meer we moeten schoon maken en hoe meer rommel je onbewust hebt. Ik vind het fijn om op mijn vrije dagen maar gewoon te zien hoe het loopt en als mijn zoon van 3 het liefste lekker thuis wil blijven, volg ik hem met alle liefde en plezier. En dan zijn we beide het gelukkigste en dat is het belangrijkste.

 • Reageren
  Audrey
  26 april 2019

  Mooi artikel, Rosanne! Ik ben het hier heel erg mee eens. Ik lees de laatste tijd veel finance blogs waarin ook consuminderen, genieten van kleinere dingen en bedenken wat je echt nodig hebt centraal staan.

  Zelf heb ik dit trouwens ook met reizen. Iedereen wil jaarlijks op vakantie en/of mooie verre reizen maken, maar ik heb dat eigenlijk helemaal niet. Als ik eens in de vijf jaar naar het buitenland ga voor een mooie reis, vind ik dat eigenlijk meer dan genoeg. Wel lastig als mensen steeds vragen of jij nog op vakantie gaat.
  Audrey onlangs geplaatst…Geocachen: actief wandelen/GPS-schatzoeken voor volwassenen en kinderenMy Profile

  • Reageren
   Roos
   1 mei 2019

   Hey Audrey, dankjewel voor je reactie! Zou je willen delen welke blogs je leest? Ben ik super benieuwd naar!
   Ik snap helemaal wat je bedoelt met reizen. Het is ook zo normaal geworden dat je minstens ieder jaar op vakantie moet gaan! Of toen wij weer kwamen van onze reis uit Azië.. Mensen verwachten dat je dan helemaal ‘verslaafd’ bent aan reizen en blijven vragen wat voor reis we nu weer gingen maken terwijl mijn reislust juist redelijk gedoofd was en het prima vond om het jaar er na lekker niet op vakantie te gaan. Ieder zijn ding maar laten we elkaar vooral niks opdringen <3!

 • Reageren
  Emily
  26 april 2019

  Hey Rosanne,
  Vooral dat stukje van druk als statussymbool sloeg bij mij erg aan. Ik heb altijd het gevoel dat ik niet veel voorstel, in vergelijking met mensen van mijn leeftijd. Een afspraak met vrienden moet je bijna al een jaar van te voren maken want iedereen heeft een inmens drukke agenda. Ik niet. Ik heb mijn werk (verpleegkundige die werkt als begeleider wonen bij gehandicapten) en verder doe ik veel met mijn familie. Maar druk, nee. Sociaal leven, niet echt. Zelfs als je een afspraak maakt om af te spreken, komt er soms iets tussen bij vriendinnen. En dan voel ik mij weer als bovengenoemde. En daarna denk ik, wat fijn dat ik zo flexibel en vrij kan zijn. Niet een miljoen dingen die moeten.
  Maar gewoon blij zijn met hoe je nu leeft, is ook niet goed. Op mijn werk kreeg ik de vraag naar mijn toekomst. Gezien het feit dat ik in september mijn 19jarige broer verloor bij een auto ongeluk, kijk ik niet meer zover vooruit. Ik ben blij hoe mijn leven nu is. Maar dat is niet voldoende. Overal moet je streven naar een hoger doel, een hogere positie en moet je altijd blijven doorontwikkelen. Zou er ook zoiets zijn als over ontwikkelen. Je hoort zo vaak over burn-outs en dan denk ik. we werken het zelf in de hand, of je leidinggevenden. (by the way, ze geloofde me niet)
  Ik ben gestopt met rennen in mijn leven en probeer nu rustig te wandelen. Het leven is te kort om telkens met de toekomst bezig te zijn.
  Ik geniet altijd van het lezen van jouw stukken, het geeft je weer wat om over na te denken, of je merkt dat je niet de enige bent die er zo over denk.
  Fijn (konings)weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily

  • Reageren
   Roos
   1 mei 2019

   Hey Emily, dankjewel voor het delen van je verhaal. En wat afschuwelijk om te lezen van je broer! Vreselijk voor je <3!
   Je hebt helemaal gelijk alsof het voelt dat het niet voldoende is, in ieder geval dat mensen proberen je te laten voelen dat het niet voldoende is. Maar als het wél voldoende is voor jou dan IS het gewoon voldoende. Het is jouw leven, het is ons leven, we mogen het zelf weten! Het is ZO moeilijk als je altijd maar opgejaagd wordt en de drukte bijna wordt ingedrukt door de mensen om je heen of de maatschappij. Je poot stijf houden en blijven bij wie je bent is ontzettend moeilijk maar ik heb het gevoel dat het 't meer dan waard is <3!
   Wat ontzettend fijn dat je mijn blog graag leest, dankjewel daarvoor! Ik hoop dat je de komende artikelen over dit zelfde onderwerp ook kan waarderen! Veel liefs!

 • Reageren
  Anne
  27 april 2019

  Mooi verwoord! Ik hou van luxe, maar nog meer van rust en vrijheid, dus vind het prima om wat minder te verdienen maar wél een gelukkig leven te hebben 😊
  Anne onlangs geplaatst…“Ik weet niet meer wanneer ik voor het laatst heb gekookt…” | Een exclusief interviewMy Profile

 • Reageren
  Darina
  27 april 2019

  Heel mooi geschreven en helemaal niets aan toe te voegen :) Het is een streven die ik al een tijdje nastreef en het gaat me best goed af en voel me beter dan ooit! Geniet van de kleine dingen om je heen, leef bewust en meer in het nu.
  Darina onlangs geplaatst…Mijn favoriete kledingstuk op dit moment: de jasMy Profile

  • Reageren
   Roos
   1 mei 2019

   Zo fijn om te lezen dat je er ook zo over denkt <3!

 • Reageren
  Mariska
  27 april 2019

  Heel mooi artikel en ik denk ook vaak dat het een soort van status geeft als mensen zeggen ‘ik heb het druk’ of ‘ik werk 60 uur per week’. Prima als jij zo kunt leven maar ik trek dat niet. De laatste tijd (paar jaar) merk ik dat ik echt oplaad van het alleen zijn en het liefst nog zonder tv of radio aan. Just me, mijn kat en mijn laptop. Ik laad niet op van drukte, alsmaar in de weer van hot naar her. Ieder zijn of haar ding, maar denk wel dat wat je zegt gedeeltelijk waar is en we daarom vaak een burn out kunnen krijgen.

  • Reageren
   Roos
   1 mei 2019

   Precies! We moeten stoppen met ‘druk zijn’ zien als een statussymbool! Dat wanneer je niet druk bent je er eigenlijk niet bij hoort of geen ‘succesvol’ leven hebt..

 • Reageren
  Anna
  28 april 2019

  Wat een mooi artikel! Ik ben het hier zo mee eens. Altijd maar druk zijn kan nooit goed zijn voor een mens. Ik ben blij dat ik kan genieten van de kleine dingen en dat ik niet materialistisch ben. En inderdaad, de tijd die je inlevert is zo kostbaar. Daar kan geen geld tegenop!
  Anna onlangs geplaatst…Je eigen webshop beginnen? 10 Realistische stappen naar succes!My Profile

  • Reageren
   Roos
   1 mei 2019

   Ik denk inderdaad ook dat altijd maar druk zijn niet goed is voor een mens. Zowel psychisch als lichamelijk!

 • Reageren
  Marleen
  6 februari 2020

  Toen mijn man en ik bijna 25 jaar geleden gingen scheiden, besloten we de kinderen in co-ouderschap op te voeden (wat toen nog niet gebruikelijk was). Ze woonden om de week bij hun papa en bij mij. Aangezien ik ze maar voor de helft van de tijd zag, koos ik ervoor om deeltijds te gaan werken, zodat ik thuis was als de kinderen bij mij waren. De week dat ze bij hun papa waren, werkte ik. Wat ben ik blij dat ik toen die keuze heb gemaakt!!! Tot op de dag van vandaag kan ik daar nog blij om worden. Ik zou het niet anders gewild hebben. Natuurlijk zat er ook een keerzijde aan die beslissing. Financieel had ik het natuurlijk niet zo breed, maar daar heb ik me vlug aan aangepast en mijn kinderen zijn nooit iets tekort gekomen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.