Jeeee wat ben jij wit zeg, pak eens een zonnebankje!

wit

Vorige week poste ik al een artikel over ‘dat ik wel een paar kilo’s kwijt mocht’ volgens iemand in mijn omgeving. Top kan ik je zeggen ;-)! Jullie reacties er op waren ontzettend lief en ik vond het gaaf dat zoveel mensen het met mij eens waren: het is zo onnodig om mensen te wijzen op hun lichaam? Vandaag een artikel over een andere vorm van body shaming waar ik mijn hele leven al mee te maken heb.

Toevallig had de dag ervoor Martine van 2wmn er ook een uitgebreid artikel over geschreven. Over het zogenaamde ‘body shaming’ en hoe zij gemene opmerkingen naar haar hoofd geslingerd kreeg n.a.v. een outfit video. Zo belachelijk. Ze omschreef het precies zoals ik bedoelde: je accepteert jezelf maar anderen lijken dat niet te doen. Bizar toch? Als je je met maat 40 al druk moet maken over ‘of anderen je niet te dik vinden’ dan weet ik het ook niet meer.

Naast dat ik dus laatst met zo’n fantastische opmerking te maken kreeg bedacht ik mij dat ik eigenlijk mijn hele leven al te maken heb met een andere vorm van bodyshaming.

Namelijk mijn huidskleur.

Ik ben wit, heel wit. En ja dat weet ik, onnodig om me er iedere keer op te wijzen en ja ik ben hier perfect tevreden mee. Ik vind mijn huidskleur mooi maar blijkbaar mag dat ook niet ;-)!

Het begon op de middelbare school. Ik wist altijd wel dat ik een lichtere huid had dan de ‘gemiddelde’ vriendin maar opvallend? Nee voor mijn gevoel niet. Het begon in de zomer met af en toe een opmerking over mijn witte benen of armen (‘je kunt toch niet met die melkflessen een jurkje dragen!!’). Of het eeuwige ‘armen vergelijken’ na de zomervakantie (ik vergelijk wel met Rosanne dan win ik altijd woehoeee). Ik deed er nooit aan mee want ik ‘won’ toch nooit. En stiekem vond ik dat toen al triest, who cares wie er bruiner is?

Gelukkig was ik geen onzekere puber en beet ik wel van mij af als er weer eens een opmerking gemaakt werd. Het raakte mij ook totaal niet omdat ik het zulke ontzettende onzin vond. Het verhaal met de kilo’s, dat raakt mij veel meer. Waarom? Omdat ik moeite heb met mijn lichaam te accepteren na mijn zwangerschap. Ben je eindelijk een eindje op weg en dan wordt er zo’n opmerking gemaakt ;-)!

Opmerkingen over mijn huidskleur

De opmerkingen over mijn huidskleur zijn en blijven er altijd. Het bizarre is dat mensen gewoon echt niet geloven dat ik mijn huidskleur prima vind zoals die is en dat ik echt niet in de zon ga liggen om bruiner te worden. Want, naast dat ik een witte huid heb, verbrand ik ook nog eens (redelijk) snel, ben ik geen zonneaanbidder (geef mij de winter maar) en komt er bij meerdere personen in mijn familie huidkanker voor. Als je een opa had die iedere keer stukjes uit zijn gezicht moest laten wegsnijden i.v.m. huidkanker word je vanzelf wel voorzichtiger!

De meeste gesprekken die ik heb gaan dan ook zo:

X – Goh jij bent echt wit.. Ga je nooit in de zon?
Ik – Nee ik ben geen zonneaanbidder en daarnaast komt er huidkanker voor in mijn familie dus ik ben erg voorzichtig met de zon.
X – Maar vind je dat dan niet erg?
Ik – Nee, ik vind mijn huidskleur prima zoals die is.
X – Wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn! Zoals bodylotion met een kleurtje of een spray tan! Zou je zo mooi staan!
Ik – Thanks but no thanks.

Huidkanker

Er zijn nog zoveel mensen die zichzelf slecht beschermen tegen de zon, onder de zonnebank gaan of dagen in de zon liggen ondanks de enorme risico’s. Ik veroordeel dit niet, iedereen moet dit zelf weten.. Mits je niet aan mijn hoofd gaat lopen zeuren dat ik dit ook wel eens mag gaan doen want dat zou me veel beter staan. Zie je het al voor je dat iemand dat tegen iemand met een donkere huidskleur zou zeggen? Dat we donkere mensen tips gaan geven om zo licht mogelijk te worden??

Maar andersom is het dus prima?

Nee.

Ik ben prima tevreden met mijn witte huidje, ik heb nooit problemen gehad met mijn huid alleen andere mensen blijkbaar wel. Maar zullen we daar nu mee stoppen? Stoppen met opmerkingen maken over iemands figuur, huidskleur, haarkleur, kromme tenen etc? Laten we gewoon lekker allemaal zo gelukkig mogelijk zijn met ons lichaam en met alles wat ons gegeven is.

#stopbodyshaming!

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

29 reacties

 • Reageren
  Milou
  17 juni 2016

  Ik vind het echt bizar dat mensen altijd maar denken alles te kunnen zeggen. Vooral tijdens een zwangerschap lijken er helemaal geen grenzen meer te zijn, dan ‘mag’ echt alles gezegd worden hoor!!!! Nou nee. Wat ik destijds allemaal naar m’n kop geslingerd heb gekregen is echt belachelijk en ik ben mij er zo onzeker door gaan voelen (en lelijk) en daar heb ik nu super veel spijt van. als ik naar m’n foto’s terug kijk vind ik het gewoon mooi terwijl op dat moment vond ik mijzelf net een zeekoe lijken. Mensen hebben geen idee wat ze doen!
  Echt super goed dat je hier over schrijft!
  Milou onlangs geplaatst…Mijn laatste dag verlofMy Profile

 • Reageren
  Ellen
  17 juni 2016

  Vroeger (voordat ik oud en wijs was, haha) wilde ik ook graag bruin worden. Vond ik mooi. Tegenwoordig helemaal niet meer. Vind het heerlijk als de zon schijnt, maar zit dan liever onder een parasol. Geen zin om te verbranden, mede ook door alle risico’s. En dus ben ik ook witter. Who cares? Ik niet in ieder geval. Gewoon lekker jezelf zijn!
  Ellen onlangs geplaatst…Tassen, tassen en nog eens tassenMy Profile

 • Reageren
  Dita
  17 juni 2016

  Mensen hebben altijd wat te zeggen! Zo niet leuk… wees blij met wie je bent denk ik altijd maar.
  Dita onlangs geplaatst…New in: Woood stone bijzettafelMy Profile

 • Reageren
  chucky1012
  17 juni 2016

  Goed artikel!
  Ik ga nooit direct in de felle zon.

  Xoxo

 • Reageren
  Josianne
  17 juni 2016

  Oh man, dit is zo herkenbaar! Ook ik krijg die opmerkingen regelmatig naar m’n hoofd. Ook van m’n schoonvader als we met de hele familie terugkomen van vakantie: jij wordt ook niet bruin he?! Nope…
  Josianne onlangs geplaatst…Personal – Even bijkletsenMy Profile

 • Reageren
  Nienke
  17 juni 2016

  Amen! Ik ben ook een heeeel erge bleekscheet. En ik houd helemaal niet van in de zon zitten. Maar wat maakt het uit, ik heb geen problemen met met witte benen. Vind t persoonlijk goed bij me passen. En goed dat je hierover schrijft! Bodyshaming is echt niet tof :(
  Nienke onlangs geplaatst…Mini Toko-Shoplog! Met Japans DIY snoep.My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  17 juni 2016

  Waarom denkt iedereen het ‘recht’ te hebben om altijd een opmerking naar je hoofd te slingeren! Ja, natuurlijk mag je alles denken, maar belast dan niet iemand anders met jouw mening. Mooi geschreven!
  Jennifer onlangs geplaatst…DIY: Cactus tote bagMy Profile

 • Reageren
  Frauke
  17 juni 2016

  Pffff mensen moeten soms echt eens hun mond leren houden. Sorry maar dat bodyshaming, make it stop. Laat iedereen even in z’n waarde, wil je! Wat maakt het nu uit of je wit of donker bent, of of je veel bruint of juist helemaal niet. Beter luister je naar je lichaam, want huidkanker is inderdaad geen pretje! En ik vind ook helemaal niks mis met een lichte huid? Het staat ook gewoon prima bij je, met je blonde haren al helemaal! In Azië is zo bleek mogelijk zijn een schoonheidsideaal geloof ik, dus het is ook maar te zien in wat voor cultuur je leeft. Niks van aantrekken! X
  Frauke onlangs geplaatst…Zalig: maak zelf een ladderMy Profile

 • Reageren
  Michelle
  17 juni 2016

  Mooi artikel weer. Oh men, ik kan er maar niet over uit dat er mensen zijn die het nodig vinden anderen met dit soort vragen en opmerkingen te bestoken! Op een of andere manier lijkt ‘t ook nóóit goed; te dik, te dun, te vet, te afgetraind, te licht, te donker, te kort, te lang. Dó-de-lijk vermoeiend. Ik begrijp niet waarom we elkaar als vrouwen niet wat meer een hart onder riem kunnen steken, in plaats van dat vergelijken en bekritiseren. Tevreden kunnen zijn met hoe je eruit ziet is echt niet altijd makkelijk, we blijven tenslotte vrouwen, maar het is wel zo’n groot goed!
  Michelle onlangs geplaatst…MAMA-UPDATE: DE KRAAMTIJD ZIT EROP!My Profile

 • Reageren
  Femke
  17 juni 2016

  Inderdaad, stop bodyshaming!! Heel goed gezegd. Ik vind echt dat we wat minder op elkaar moeten letten, want het is echt noooit goed… Ik vind het mooi, een witte huidskleur! Het past gewoon bij je :D Enne, in China wil iedereen zo licht mogelijk zijn haha ;-)

 • Reageren
  Leonie
  17 juni 2016

  Dat soort mensen heb ik nooit begrepen, waarom maak je je zo druk om ‘n ander? Echt absurd. Mooi artikel weer.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Verlof, wat ben ik van plan?My Profile

 • Reageren
  JustxMe
  17 juni 2016

  Ik ben helaas ook niet gezegend met een bruin lijf en een slank lichaam. Toch heb je in deze maatschappij altijd het idee dat je daar wat aan moet doen.
  Iedereen vindt overal íets van… zó vermoeiend!
  Wat betreft het witte blanke huidje, ik zou graag anders willen! Ik kan in de zon liggen wat ik wil, onder de zonnebank gaan of niet, ik word gewoon niét bruin en verbrand alleen maar. En dat lijken mensen maar niet te willen snappen. Hoezo? Als je in de zon ligt wordt je toch bruin? Nou, nee, niet iedereen dus.

  Je bent wat dat betreft dus echt wel een voorbeeld voor mij. Ik moet leren mezelf te accepteren en me niet meer bezig houden met wat mensen nou allemaal wel niet denken/vinden.
  Dus thnx Rosanne, ik ga mn best doen!

 • Reageren
  Danielle
  17 juni 2016

  Wauw… dit is zo herkenbaar voor mij! Nog steeds word ik bijna iedere dag aangesproken op mijn bleke huid, wat ervoor zorgt dat ik het heel moeilijk kan accepteren. Laatst maakte het mij ook echt heel verdrietig… Wie zijn zij om te zorgen dat ik niet eens in een leuke jurk of rok naar mijn werk durf. Ik vind jou een prachtige meid met een mooie huidskleur!
  Danielle onlangs geplaatst…15 zoete recepten voor de airfryer + kortingscode!My Profile

 • Reageren
  Jenn
  17 juni 2016

  Belachelijk al dat geoordeel. Toevallig schreef ik er gisteren ook over.
  Vroeger wilde ik altijd zo bruin mogelijk worden en ging ik standaard zonder me in te smeren in de volle zon, verbranden deed ik toch niet. Stom natuurlijk, achteraf ben ik er ook helemaal niet blij mee dat ik dat gedaan heb, maar ja, niks meer aan te doen. Nu ben ik wel voorzichtiger, ik smeer en zit vaker in de schaduw. In de zon liggen vind ik nog steeds wel lekker maar echt met mate. Ik word wel snel bruin, dus je ziet het niet aan me.
  Jenn onlangs geplaatst…Een bikinibody in 5 minuten? Het kan echt!My Profile

 • Reageren
  Kelly
  17 juni 2016

  Wat is dit een herkenbaar artikel zeg! Ik ben zelf ook spierwit en heb gewoon weinig pigment in mijn huid; natuurlijk bruin worden lukt dus ook bijna niet. Niet dat ik dat erg vind; ik vind mijn witte huidje juist heel speciaal en ben er heel erg blij mee. Krijg echter ook bijna elke dag wel een opmerking of vraag over mijn witte huid.
  Kelly onlangs geplaatst…Oriflame Milk & Honey Gold Hair MaskMy Profile

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  17 juni 2016

  Nou bizar he. Ik ben ook hartstikke wit en ik kan ook niet goed in de zon zitten. Ik ben stiekem echt wel blij als ik een beetje een kleurtje in mijn gezicht krijg, maar ik ga er niet voor liggen bakken ofzo. Het is inderdaad super slecht voor je.

  Ooit had ik een collega en die vond het zo mooi dat ik zo’n witte egale huid had. Die zei altijd dat ik nooit onder de zonnebank ofzo mocht en dat ik altijd blij moest zijn met mijn huid. Heerlijk
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Raf’s eerste verjaardagsfeest – PLOGMy Profile

 • Reageren
  Charlotte
  17 juni 2016

  Pfoei, ik ben ook superwit maar heb gelukkig nog nooit zulke opmerkingen gekregen! Armen vergelijken deed ik eigenlijk alleen met mijn zusje, zij heeft rood haar (maar wordt dus verdikkie wel bruin). Ik kom dagelijks genoeg in de zon (moestuin), maar verbrand supersnel. Nu ik ouder word, verander ik in de zomer min of meer van wit naar “normale huidskleur” (als in huidskleur. niet gebruind.) Ik vind het zelf allemaal wel prima. Ik care niet zo om hoe bruin iemand is en heb niet echt behoefte aan bakken in de zon, onder de zonnebank, of nepbruin opsmeren. Dure grap. Heb het 1x geprobeerd, maar het zag er echt belachelijk uit, gewoon niet mij. Ik blijf lekker wit!
  Charlotte onlangs geplaatst…Fijne zomersmoothie voor mensen die niet zo van zoet houdenMy Profile

 • Reageren
  Renate
  17 juni 2016

  Dit is echt heel herkenbaar! Ik ben ook erg bleek. Ik werd zelfs ‘ader’ genoemd door iemand omdat je anders door mijn bleke huid ziet. Vroeger kon het me wel wat schelen. Ik ben ook wel eens naar de zonnebank gegaan, maar toen ik daar erg duizelig van werd besefte ik me dat het waarschijnlijk gewoon niet goed is. Ik kleur wel een beetje in de zon, maar dit is ook zo weer weg. Nu heb ik het wel geaccepteerd. Als mensen er nu over beginnen vertel ik ze de men vroeger juist wit wilde zijn. In Japan lopen. Ze nog steeds met parasolletjesn daarvoor en smeren ze juist whitening crèmes. Daarmee bedoel ik te zeggen dat toch iedereen weer een ander schoonheidsideaal heeft.
  Renate onlangs geplaatst…Thankful Tuesday #2My Profile

 • Reageren
  kimmetjekims
  17 juni 2016

  Jammer dat mensen altijd zo snel een oordeel hebben. Maar je moet het doen met wat je hebt toch!? Vroeger maakte ik me ook wel druk om dingen, maar ben nu gewoon blij met wat ik zelf heb en ga niet meer kijken naar anderen. Zelf word ik ontzettend snel bruin, tuurlijk is dat wel fijn, maar voor mij is het heel ‘normaal’.
  kimmetjekims onlangs geplaatst…Urban Decay 100 shades of vice party 2016My Profile

 • Reageren
  Ilse
  17 juni 2016

  Ik vind het heel mooi juist. Gelukkig dat je dat zelf ook vind! En verder moet iedereen zich inderdaad even lekker met zichzelf bemoeien.
  Ilse onlangs geplaatst…Drie DIY feest decoraties die je niet meer op wilt ruimen!My Profile

 • Reageren
  anneleen
  18 juni 2016

  Als jij tevreden bent met de tint en kleur van je huid, waarom zouden andere mensen er dan commentaar of kritiek op moeten hebben?! Ik ben ook erg blank en heb vele sproetjes dus als de zon schijnt, moet ik sowieso ook heel erg goed smeren. Ik vind het net heel goed dat je zo voorzichtig bent omwille van de huidkanker in je familie… Je niets van aantrekken hé Rosie. Je bent perfect zoals je bent ! <3
  anneleen onlangs geplaatst…Daguitstapje naar BredaMy Profile

 • Reageren
  Anneloes
  18 juni 2016

  Goed artikel! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit zo bezig was met huidkanker, gewoon nooit echt over nagedacht. Ik heb ook een lichte huid en word wel iets bruin, maar ik verbrand vooral. Eerlijk: ik ga proberen wat voorzichtiger te zijn. Eigenlijk is het heel gek om ‘mooi’ te willen zijn (volgens de normen van de maatschappij) en tegelijk een gezondheidsrisico te lopen..

 • Reageren
  Sabine
  18 juni 2016

  Ik heb exact hetzelfde als jij! Ook altijd al heel wit inclusief de opmerkingen. In Colombia maakt het niet uit de opmerkingen, maar van een Europeaan word ik daar echt weleens gek van. Ik zorg heel goed voor mijn huid en ga nooit zonnen of onder de zonnebank. Ik word niet bruin en het is alleen maar slecht voor je. Ik snap echt niet dat mensen daarover opmerkingen maken. Ik ben 100% tevreden met mijn witte huid, maar anderen schijnen het nodig te vinden daar opmerkingen over te maken. Heel goed dat je hier aandacht aan besteedt :)
  Sabine onlangs geplaatst…Gezondheidszorg in Colombia: naar het ziekenhuisMy Profile

 • Reageren
  Maaike
  19 juni 2016

  Wat bizar dat je er zoveel opmerkingen over krijgt. Ik woon in een omgeving waar bijna iedereen een donkerdere huiskleur heeft en die zijn over het algemeen juist meelevend. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ik wel moet oppassen om niet te verbranden met mijn lichte huidskleur. En in Nederland ben je toch niet de enige zou je zeggen??

 • Reageren
  Tamarah
  19 juni 2016

  In mijn puberteit kon ik me wel druk maken om mensen die sneller bruin werden dan ik. Maar nu boeit het me niet meer zo. Ik trek gewoon aan wat ik mooi vind ongeacht mijn huidskleur, zelfacceptatie. Ik geef wel eerlijk toe dat ik over het algemeen een bruine huid er lekker zomers vind uitzien en ik ook wel blij word als ik mijn ring of horloge af doe en dan zie dat ik verkleurd ben. Ik houd persoonlijk niet van bakken in de zon maar ben wel gek op tuinieren en dan kleur ik ook wel vrij makkelijk. Het bakken in de zon is zo slecht voor je huid en het veroudert je huid ook, waardoor je rimpels krijgt. Zonde. Ik denk dat het belangrijkste is, dat je verantwoord gaat zonnen en dat je, je eigen huidskleur en die van een ander respecteert.
  Tamarah onlangs geplaatst…Etensplanning maken + voeding op het momentMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  19 juni 2016

  Altijd bizar he, zulke opmerkingen. Ik kan je een hand geven, ook als ik weken in het buitenland zit met 30 graden ben ik nog steeds witter dan wit. Helemaal prima :-)
  Saskia onlangs geplaatst…Dreamjob #3: Naomi over haar droombaan en de invloed op hun verdere levenMy Profile

 • Reageren
  Lottes Anekdotes
  19 juni 2016

  Ik ben ook erg bleek van huid en vroeger had ik daar wel complexen over. Ik wou nooit rokjes dragen, want dan zou iedereen zien hoe wit mijn benen waren. Met ouder worden ben ik daar gelukkig overheen gegroeid, nu vind ik het helemaal niet erg meer. Wit is véél mooier dan onnatuurlijk bruin, nietwaar?
  Lottes Anekdotes onlangs geplaatst…25 before 25: update #6My Profile

 • Reageren
  Ilona Joosen
  20 juli 2016

  Hi Rosanne,

  Je bent wie je bent, voor mij ben je een perfect voorbeeld!
  Laat je niet overhalen wat een ander over jou denkt…
  Zelf ben ik ook erg wit, en weet precies hoe jij je voelt.
  Verder schaam ik me ook heel erg voor mijn lichaam :( mijn buikje…
  en omdat ik ook nogal grote naja je weet wel heb lijk ik helemaal zo breed.

  Maar je jij ziet er echt altijd super leuk uit, hebt een super knap kindje en een man!

  Ilona

 • Reageren
  Caroline
  5 januari 2019

  Zo eens met jou verhaal. Ik moet ook steeds afvallen zodat mijn benen dunner worden? Hoezo? Ik heb lipoedeem dus ook al wordt ik graat mager mijn benen doen niet mee…. Krijg dan vaak als antwoord…. Proberen kan toch geen kwaad? Dus ja snap je verhaal. Vanaf dat ik je leerde kennen vindt ik jou super mooi
  Lieve Roos blijf wie je bent…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.