De start van ons derde moestuinjaar!

Yes, het is tijd voor de allereerste moestuin update. Dit is ons derde jaar dat we een moestuin hebben en ieder jaar proberen we ‘m groter en beter te maken. Kijk je mee naar onze voorbereidingen?

Voorgaande moestuinjaren:

We hebben afgelopen jaar ontzettend veel plezier gehad van onze moestuin. Wat begon met een paar tomaten- en komkommerplantjes 2 jaar geleden is inmiddels een goed geplande moestuin geworden waar we allerlei soorten kruiden, tomaten, komkommers, verschillende soorten sla, courgettes, wortels, prei, paksoi en nog een heleboel meer verbouwen.

Het eerste moestuinjaar. Dit is de border die we hebben omgetoverd tot moestuin, deze gebruiken we nu nog steeds! :)

Begrijp me niet verkeerd; het is nog steeds niet een heel groot stuk wat we gebruiken voor de moestuin maar ook op een klein stuk kun je al ontzettend veel verbouwen.

Vorig jaar hadden we, in totaal, zo’n 4 vierkante meter + een heleboel potten met kruiden en we hebben hier ongelofelijk veel van geoogst. Nooit gedacht dat je op zo’n klein stukje, en met zo weinig inspanning, zoveel aan je moestuin kan hebben. Geweldig! En dat smaakt natuurlijk alleen maar naar meer ;-)!

Het tweede moestuinjaar! Tomaten, spinazie en komkommer, rucola en kruiden in de bakken er omheen.
In deze bak hadden we een heleboel aardbeien! Dit werkte uiteindelijk niet zo goed, aardbeien kunnen echt beter een plekje hebben waar ze kunnen hangen.
Toen we hout van de houtkachel geleverd kregen zat het allemaal in deze bak. In plaats van deze ook kapot te zagen en in de houtkachel te doen gooiden we ‘m helemaal vol met zand en poten we er aardappels in.
Dat werden uiteindelijk prachtige aardappelplanten waar we een flink aantal avonden van hebben kunnen eten. Super leuk maar dit jaar besloten we toch de aardappelbak weg te doen.

Nu aan de slag!

Het is inmiddels bijna mei en dat betekent dat je eigenlijk ook al lekker in de grond mag gaan zaaien. Ik besloot dit jaar wel weer wat voor te zaaien. Gewoon omdat ik het heel erg leuk vind en het ook super leerzaam is voor Flynn.

Inmiddels zijn er een heleboel zaadjes opgekomen maar helaas zijn er ook best een flink aantal weer dood gegaan. Geen idee hoe dat komt maar geeft ook wel weer aan dat hier ook LANG niet alles altijd goed gaat ;-)! Maar dat is niet erg, we proberen het met sommige gewassen gewoon weer opnieuw en de rest zaai ik gewoon rechtstreeks in de moestuin. Mijn opa deed het vroeger altijd zo en die had een fantastische tuin.

Zoals ik hierboven al vertelde hebben we besloten de aardappelbak weg te halen. Het was super leuk om een jaar aardappels te hebben maar de bak was natuurlijk niet erg mooi en het werd steeds meer een doorn in mijn oog op ons terras. Kay zaagde hem dan ook afgelopen weekend in stukken en inmiddels ligt het hout te drogen zodat het over twee jaar in onze houtkachel kan verdwijnen :)!

Uitbreiding:

Ik wou dit jaar de moestuin zo graag nog wat groter maken maar we wisten in eerste instantie niet zo goed hoe we dit konden realiseren. Tot we ‘s avonds in de tuin aan het werk waren en ik tegen Kay zei hoe ik de border naast ons kippenhok (daarover ook snel meer!) echt vreselijk vond en gewoon niet wist wat er mee te doen. “Dan maken we daar toch een moestuinbak van” stelde Kay voor! Hij had nog een stijgerhouten plank liggen van 5 meter en in een half uurtje was deze geweldige moestuinbak van 1.80 bij 1 meter gerealiseerd! ZOVEEL extra ruimte, YES! Ik ben er onwijs blij mee.

Inmiddels heb ik daar al spinazie en paksoi gezaaid en wil ik deze week de palmkool plantjes en prei daar ook gaan poten. Het stukje heeft de halve dag schaduw en deze planten zijn daar perfect voor!

Op het stuk waar het de hele dag zonnig is staan inmiddels mijn tomatenplanten, courgette, komkommer en basilicum in de grond. Ik ben heel erg benieuwd!

Het plan voor dit jaar:

Eigenlijk was ik van plan om dit jaar weer een heel strak plan te maken met een duidelijke indeling van de moestuin maar weetje, ik heb besloten het los te laten. Ik hou zó van wilde tuinen, juist niet van die strakke rijtjes. Ik ga gewoon lekker doen wat goed voelt, poten wat goed voelt, kruiden tussen de groente en andersom. We gaan eens kijken wat daarvan terecht gaat komen ;-)!

Bloemen de tuin in!

Afgelopen weekend maakten we niet alleen de nieuwe moestuinbak maar gingen ook een heleboel bloemen de tuin in. Onze tuin is verre van perfect (dat gras, om te janken!) maar het is ons doel om ieder jaar een paar prachtige vaste planten toe te voegen om zo dichterbij ons doel te komen van een geweldige wilde, op een Engelse cottage tuin geïnspireerde tuin te maken. Vol vogels en insecten! Voor directe kleur poten we ook wel wat eenjarigen maar de 2 pioenrozen die we poten bijvoorbeeld.. Daar ben ik vooral heel erg benieuwd naar!

Ieder jaar stappen maken, ik vind het zo leuk om alles in fases te doen en niet in één keer te doen. Ieder z’n ding, ik snap ook dat het heerlijk is om een hoveniersbedrijf in te schakelen in in één klap een perfecte tuin te hebben, maar ik geniet juist van het proces. De tuin iedere keer een beetje zien groeien richting de tuin van onze dromen.

That makes me happy!

Hoe staat het met jullie moestuinen lieve allemaal? Al druk aan de slag of (nog) niet? :)

Gerelateerde artikelen

12 reacties

 • Reageren
  Melanie
  28 april 2020

  Oh ik kan zo genieten van je blogs! Wij staan er met onze tuin ook zo in als jullie. Ieder jaar komt er weer wat bij en we genieten zo van het steeds mooier worden. Als je ons dat een paar jaar geleden had gezegd, hadden we nooit geloofd dat we er zoveel plezier in zouden hebben 🙈

 • Reageren
  Carolien
  28 april 2020

  Hier al lekker druk met de moestuin. De paprika, tomaten, pronkboon, courgettes staan alweer een maandje in de bakken buiten (zelf een soort kasje gemaakt met plastic folie) kruiden (salie, tijm, rozemarijn, munt, basilicum) zijn al grote planten en ook de peterselie en dille komen eindelijk uit. Verder hebben we afgelopen weekend al gegeten van de eerste kroppen sla. Radijsjes moeten nog zo’n week en dan zijn ze groot genoeg om te oogsten. Verder doen de uien, aardappelen en bieten het ook goed. De eerste aubergine al gegeten en er hangen nog 8 vruchten aan die ook niet lang meer duren voordat ze goed zijn. Beginnen in januari in de vensterbank heeft wel zn voordelen merk ik weer. Inmiddels mijn 2e serieuze moestuinjaar :)
  Carolien onlangs geplaatst…Mudmasky | Leave me on spring maskMy Profile

  • Reageren
   Roos
   29 april 2020

   Wat leuk Carolien, het klinkt alsof je het allemaal helemaal onder controle hebt! :D

 • Reageren
  Melanie
  28 april 2020

  Ik hou echt van dit soort blogs! Wij wonen sinds bijna 4 jaar in Duitsland op een boerderij die we helemaal renoveren. Het wordt voor ons nu ook het 3e jaar dat we met de tuin bezig zijn. Ik ben het helemaal met je eens dat het proces van ieder jaar iets aanpassen/toevoegen, zo leuk is! Als je ons een paar jaar geleden had gezegd dat we dat zo leuk zouden vinden, had ik je echt voor gek verklaard, maar toch lopen we bijna dagelijks aan het eind van de dag even door de tuin om te kijken welke planten beginnen te bloeien en hoe de bloemetjes gegroeid zijn.
  Een moestuin hebben wij niet, omdat het me te veel werk lijkt, maar ik vind het wel heel leuk om te volgen!

  • Reageren
   Roos
   29 april 2020

   Oh wauw Melanie dat klinkt echt fantastisch, stiekem mijn droom hoor om op een boerderij te wonen <3!! Leuk dat jullie het ook zo aanpakken. Ik dacht ook altijd dat een moestuin heel veel werk zou zijn maar dat valt zo ontzettend mee! Misschien dat we ook redelijk wat geluk hebben omdat we weinig onkruid in de tuin hebben maar verder is er buiten sproeien en oogsten amper werk haha :)!

   • Reageren
    Melanie
    29 april 2020

    Oké misschien dan toch het overwegen waard om eens klein te beginnen met een moestuin!

 • Reageren
  Marleen
  28 april 2020

  Wat leuk om te lezen! Hier hebben we helaas weinig plek in de tuin om een grote moestuinbak neer te zetten. Ik wil nog wel een aantal kruiden weer in de tuin zetten op een etagère. In de keuken gaan ze bij mij uiteindelijk allemaal dood. Hopelijk in de tuin meer succes!

  Ken je trouwens Arno Kuipers in Hengelo? Dat is een kwekerij, heeft heel veel eenjarig goed maar ook een afdeling met vaste planten. Deze zijn nog klein, maar worden uiteraard vanzelf groot én zijn leuk geprijsd! Ook hebben ze vaak een kleine afdeling met kruiden en groenteplantjes. Zeker een aanrader om eens te gaan kijken om je tuin mee in te richtten :-)!

  • Reageren
   Roos
   29 april 2020

   Ja gewoon wat kruiden in bakken proberen, kun je al zoveel aan hebben! Door de spaghetti, op gebakken aardappels of om kruidenboter mee te maken!
   Ja ik ken het maar we zijn er nog nooit geweest. We gaan er binnenkort eens heen, dankjewel voor de tip <3!

 • Reageren
  Rachel Kromdijk
  28 april 2020

  Ik kan ook niet wachten tot wij ook de plantjes zien groeien, bijna alles staat nog in onze vensterbank en kweekkas.. dit is ons eerste jaar! De radijsjes zullen onze eerste oogst zijn haha.

  • Reageren
   Roos
   29 april 2020

   Oh wat leuk zo’n eerste jaar <3! Hopelijk worden ze gauw groot en kunnen ze de tuin in!

 • Reageren
  Darina
  29 april 2020

  Zo leuk om te lezen. Ik ben heel benieuwd naar de oogst :) Ik vind een moestuin er ook altijd zo leuk en gezellig uitzien. Wellicht ga ik mij er ook een keer aan wagen.
  Darina onlangs geplaatst…Boek review | Style your Life door Lonneke NooteboomMy Profile

  • Reageren
   Roos
   29 april 2020

   DOEN! Gewoon klein beginnen en kijken of je het leuk vindt! :D

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.