Door zwangerschap van mijn chronische pijn af

Zwangerschap chronische pijn

Het voelt een beetje als ‘het lot tarten’ door dit te schrijven maar ik doe het toch. Het is namelijk zo bizar. Zou ik echt door mijn zwangerschap van mijn chronische pijn af zijn?

Dagelijks pijn

Mijn pijn is niet iets waar ik mee te koop loop. Velen van jullie zullen er dan ook niks van weten, de mensen die mij al langer volgen weten het wel. Inmiddels alweer anderhalf jaar geleden schreef ik dit blogje waarin ik open kaart speelde over mijn chronische pijn.

Ik heb namelijk de pech dat ik al vanaf mijn 13e iedere dag pijn in mijn lichaam heb. Ronduit klote te noemen, maar wel pijn waar ik mee heb kunnen leren leven. Ik heb ontzettend veel onderzoeken gehad om er achter te komen wat het nou toch is. Je kan toch niet zomaar pijn hebben? Blijkbaar wel want uit al die onderzoeken is nooit iets gekomen. Ik heb jarenlang gehoopt dat ik er overheen zou groeien maar die hoop gaf ik rond mijn 20e ook op.

De uiteindelijke diagnose was ‘chronisch pijnsyndroom met kenmerken van fibromyalgie’. Wat er op neerkomt dat ze ‘geloven dat je pijn hebt maar er geen aanwijsbare reden voor is’. Duidelijk.

Acceptatie, het enige wat je kunt

Natuurlijk is dat enorm moeilijk om te accepteren maar ik deed het toch, dat accepteren ervan, en dat bracht me zo ontzettend veel. Alles begint bij acceptatie. Zo lang ik er tegen bleef vechten speelde het een veel grotere rol in mijn leven dan wanneer ik het accepteerde en er zo min mogelijk aandacht aan besteedde. Ja ik heb pijn en ja dat is klote maar ik kan er mee omgaan en ik laat me er niet door tegenhouden. Punt.

Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk maar hier is ook een proces van jaren aan vooraf gegaan ;-)! Daarnaast is mijn pijn (bijna) nooit allesoverheersend en is het dus ook ‘gemakkelijker’ om te accepteren.

Zwanger worden.

Toen we besloten dat we voor een kindje wilden gaan heb ik me zo enorm druk gemaakt. Kan mijn lichaam dit wel aan? Zal ik wel borstvoeding kunnen geven (in verband met de baby die tegen mijn borst aan drukt)? Of zal ik na de bevalling mijn baby wel op mijn borst kunnen hebben?

Zoveel zorgen en alles om niets.

Tijdens mijn zwangerschap merkte ik al dat ik niet meer dezelfde pijn ervaarde als die ik altijd had. Mijn zwangerschap was in één woord te beschrijven als pijnlijk maar het was echt andere pijn dan mijn chronische pijn. Ook had ik geen last meer van steken tussen mijn ribben en kon ik veel meer aan mijn ribben hebben. Na de bevalling had ik veel pijn maar dat was allemaal gerelateerd aan mijn bevalling. Ik durfde er amper over te praten maar steeds vaker dacht ik: waar is mijn chronische pijn gebleven?

Mijn chronische pijn is weg.

Het heeft heel wat weken geduurd voordat ik er ook maar over na durfde te denken, laat staan het uit te spreken maar toen Kay zei dat hij het gevoel had dat ik zoveel minder pijn had kon ik dat alleen maar beamen. Ik heb gewoon geen pijn meer. In ieder geval niet noemenswaardig. Als ik ziek ben of gewoon niet lekker in mijn vel zit merk ik wel dat vooral mijn borst en ribben nog steeds mijn zwakke plek zijn maar dagelijks pijn heb ik gewoon niet meer.

Bizar!

Zouden mijn hormonen dus invloed hebben op mijn pijn? Ik begrijp er niks van maar fijn is het wel!!

9 maanden op, 9 maanden af..

Maarja, nu komen de ‘9 maanden af’ in de buurt en het lijkt er op dat mijn pijn langzaam aan de kop weer opsteekt. Ik heb weer af en toe een slechte dag, af en toe steken. Zou het dan echt zo zijn dat mijn pijn weer terugkomt zodra ik de 9 maanden voorbij ben en mijn hormonen weer in de normale balans zijn?

Ik heb geen idee maar laten we hopen van niet! ;-)

Een zwangerschap is super bijzonder en doet veel met je lichaam maar dat het zoveel doet. Ik vind het ongelofelijk!

handtekening Lifebyrosie.nl

 

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  Frauke
  31 mei 2016

  Wat bijzonder dat je pijn (tijdelijk) weg is doot je zwangerschap! Moet ook wel erg fijn zijn, want het lijkt me heel kut om daar elke dag last van te hebben. Maar, als dit echt door je hormonen zou zijn, kan je dan niet kijken of daar een weg naar genezing ligt? Zou wel balen zijn mocht het helemaal terugkomen :(. X
  Frauke onlangs geplaatst…Dus zo verkleuren je nepjuwelen nooit meerMy Profile

 • Reageren
  Anne
  31 mei 2016

  Met je laatste zin ben ik het helemaal eens: bijzonder wat een lichaam allemaal kan! Ik hoop ook voor je dat de pijn niet weer helemaal terug gaat komen, ik kan me niet voorstellen hoe het is om elke dag pijn te hebben. Behalve dan ontzettend rot!
  Anne onlangs geplaatst…Mediteren met HeadspaceMy Profile

 • Reageren
  Sanne
  31 mei 2016

  Jeetje, wat zit een lichaam bijzonder in elkaar zeg. Ik weet nog dat je dat artikeltje las over je chronische pijn (en is dat alweer 1,5 jaar geleden??). Hopelijk blijft het een stuk minder, dat gun ik je heel erg! Liefs, Sanne

 • Reageren
  Leonie
  31 mei 2016

  Ik hoor wel eens vaker dat door hormonen chronische pijn kan afnemen.. Ik hoop dat de pijn weg blijft voor je, of in ieder geval dat je er minder last van hebt!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Plog – Vrije dagMy Profile

 • Reageren
  Emma
  31 mei 2016

  Wat bijzonder! Ik hoop dat het nog heel lang weg mag blijven :)

 • Reageren
  Ilse
  31 mei 2016

  Hey ik heb hetzelfde ervaren! Al jaren altijd pijn in m’n onderrug en ook toen ik zwanger raakte bang dat het allemaal te zwaar zou worden en de pijn zou verergeren. Maar na 3 maanden was mijn rugpijn zo goed als weg. Ook tot mijn verbazing de laatste maanden terwijl je natuurlijk heel wat extra gewicht mee te dragen heb dan. Nu na de bevalling is de pijn weer helemaal terug helaas :(

 • Reageren
  Margot
  31 mei 2016

  Wat bijzonder! Ik hoop van harte dat de pijn weg zal blijven!
  Margot onlangs geplaatst…Dagboek: Toeristje spelenMy Profile

 • Reageren
  Neelke
  31 mei 2016

  Oh ik hoop zo voor je dat het echt wegblijft. Continue leven met pijn is niet fijn, ook al heb je het geaccepteerd! Je lijf veranderd echt he, door zo’n zwangerschap.
  Neelke onlangs geplaatst…Mijn verjaardags verlanglijstjeMy Profile

 • Reageren
  Annagreet
  31 mei 2016

  Ah Lisanne!
  Ik hoop zo voor je dat de pijn wegblijft. Wat zou dat fijn zijn.
  Mocht het niet zo zijn, wie weet is dit dan een oplossing..? Een hormoonbehandeling of iets in die richting? Misschien wel eens iets om met een dokter te bespreken. :)
  Annagreet onlangs geplaatst…Afstudeerproductie journalistiekMy Profile

 • Reageren
  Hanna @ eenbezigbijtje
  31 mei 2016

  Ik hoop zo voor je dat het alsnog wegblijft of in ieder geval een stuk minder is dan voor je zwangerschap. Het lijkt me behoorlijk pittig.
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…Alsjeblieft, doe niet zo dom!My Profile

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  31 mei 2016

  Opzich is het helemaal niet echt vreemd. Of nou ja het klinkt voor mij niet raar.
  Ikzelf ben ook chronisch ziek en toen ik dit aan mijn arts deed voorleggen over een eventuele zwangerschap. Dit moedigt zij alleen maar aan want blijkbaar tijdens een zwangerschap hebben mensen met crps (mijn ziekte) geen tot nauwelijks pijn. Niemand weet alleen precies waardoor het komt. Maar ik denk wat jij zegt: hormonen!

 • Reageren
  Linda
  31 mei 2016

  Ik heb sinds 2010 m’n kruisband voor de 2e keer afgescheurd en daarbij ook mijn kraakbeen beschadigd. Wat resulteerde in dagelijkse pijn in de knie met gewoon lopen.
  Maar idd tijdens de zwangerschap zo goed als geen last.. dus misschien toch hormonaal. Nu is het afwisselend met veel goede en en een paar slechte dagen.
  Ik hoop dat bij jou voornamelijk ook de goede dagen de overhand hebben..

 • Reageren
  Madebyuna
  1 juni 2016

  Wat bijzonder! Maar wat fijn dat het minder is. Hele domme gedachten misschien, maar als hormonen je blijkbaar zo goed geholpen hebben om minder pijn te voelen.. Zou dat mocht het in de toekomst weer terug komen, daar dan niet een medicijn in zitten? De pil geeft tenslotte ook hormonen af, niet dat je moet nemen, maar zoiets..

 • Reageren
  Michelle
  1 juni 2016

  Inderdaad bizar hoeveel een zwangerschap met je lichaam (en geest?) doet. Ik had ook nooit verwacht dat het zo’n impact zou hebben. Knap dat je de situatie zo geaccepteerd had; altijd pijn hebben is en blijft gewoon hartstikke klote. Oh wat hoop ik voor jou dat het toch niet weer helemaal terug gaat komen! Hoe fijn zou dat zijn?!
  Michelle onlangs geplaatst…DE UITZETLIJST: AANRADERS!My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  1 juni 2016

  Er wordt vaak geschreven over de negatieve kwaaltjes en gevolgen van hormonen. Nooit beseft dat het zo ook kan zijn. Ik hoop zo dat de chronische pijn weg blijft, ik snap dat je het niet wil jinxen, maar wat is dit fijn
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Als een kind zo blij….IK BEN JARIG!!!!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.