Ontwikkeling en dagritme Morris (1,5 jaar).

Morris is inmiddels anderhalf jaar.. Bizar dat hij al zo groot is, bizar dat hij nog maar zo kort bij ons is! Want het leven zonder hem, dat kunnen we ons echt niet meer voorstellen. Ik vertel je vandaag alles over zijn ontwikkeling en ons dagritme :)!

Iedere dag overhoort worden..

Morris ontwikkeld zich als een speer. Wat is hij een ongelofelijk levendig en vrolijk mannetje die het liefst de hele dag rondscharrelt, boekjes lees, buitenspeelt met de kipjes en met zijn grote broer speelt.

We zeggen altijd grappend dat Morris lopen heeft overgeslagen want hij gaat voornamelijk rennend door het leven. Hij klimt overal op en roept dan NIN NIN NIN AF AF AF (aka Flynn) om hem eraf te komen tillen of hem te redden. Flynn speelt maar wat graag de rol van helpende grote broer dus die 2 vermaken zich PRIMA samen.

Qua taal maakt hij zulke grote stappen momenteel. De afgelopen maanden heeft hij zoveel geleerd. Na papa, mama, bal en nin kwamen al gauw opa & oma, auto, Marcy (tante Marcella), Niese (tante Denise) fiets, BUITEN, jas, op, af, aan en werkelijk alle dierengeluiden die je je bedenken kan.

Het lijkt hier soms net een overhoring. Zoals mijn ouders dat bij mij deden met mijn huiswerk Frans & Duits, zo doet Flynn dat met Morris:

Hondje? WAF
Poesje? MAUW
Ezel? IEAAA
Uil? OEHOE OEHOE
Schaapje? BEHHHHH
Koetje? BOEHHHH
Muisje? PIEPIEP

Hier moeten we ZO om lachen. Morris zit met zijn vastberaden gezichtje te wachten op het volgende geluid en hij weet werkelijk alles. Van pauw tot olifant en van zeehond tot gorilla (inclusief op borst slaan haha).

Hij is compleet geobsedeerd door boekjes, loopt de hele dag met allerlei boekjes te sjouwen, drukt ze in ons gezicht of klimt er zelf mee op de bank om voor zichzelf alles aan te wijzen en hardop te vertellen wat hij ziet. Zo lief!

Buitenspelen is zijn alles.

Daarnaast is buitenspelen echt zijn lust en zijn leven. Al vanaf dat hij kon kruipen is hij veel buiten maar nu rent hij de tuin door. Hij is dol op de kippen, hij staat ‘s morgens op het raam te bonken en BUITEN TOK TOK TOK te roepen.

Als ik de ren van de kippen open doe gaan de kippen eruit en Morris kruipt in het hok of achter de kippen aan. De kippen zijn helemaal niet bang voor hem en accepteren heel veel van hem. Zo lief! Het enige nadeel is dat Morris nog steeds veel in zijn mond stopt, vooral zand. Het is niet érg maar soms ben ik er zo zat van.. En ik ben bang dat er steentjes tussenzitten die in zijn keeltje zouden kunnen komen dus ogen in mijn achterhoofd hebben is het antwoord momenteel.

Ik heb voor Morris een buitenspeelpak van Ielm gekocht, dit scheelt een hele hoop was kan ik je vertellen! Het pak gaat gewoon over zijn kleding en jas en is extra warm en waterafstotend. Super fijn en echt een aanrader voor buitenkindjes.

Eten:

Waar Flynn vanaf 1 jaar één grote strijd rondom eten is gestart zit Morris (fingers crossed) nog steeds in de ‘ik vind alles lekker fase’. En met alles bedoel ik ook echt alles. Hij proeft alles, wil ook gewoon alles hebben en uitproberen en natuurlijk zit er af en toe iets bij wat hij niet lekker vindt maar dat zijn wel echt de uitzonderingen. Het is zo bijzonder om een kind te hebben wat ZO lekker eet en zit te genieten of te schreeuwen van de pret tijdens het avondeten als je met je oudste al 4 jaar lang bijna dagelijks strijd hebt rondom eten. Zo anders!

Maarja, dat slapen..

Waar Flynn een slechte eter maar een goede slaper is is Morris dat precies andersom. Het is niet alleen maar kommer en kwel geweest de afgelopen anderhalf jaar maar écht doorslapen, dat kwam maar zelden voor. Nadat hij rond 5,5 maand voor het eerst ziek werd en geen borstvoeding meer wou zijn we aan het klungelen geweest. Goede periodes wisselden zich af met slechte, hele slechte of ‘gaat wel’ periodes. Het lastige vond en vind ik dat het met Morris altijd afwachten is. Met Flynn weet ik: die leg ik in bed en die gaat lekker slapen tot 6:30. Heeeeel af en toe is er iets maar dat zijn echt uitzonderingen.

Bij Morris is het echt ruim een jaar lang ‘afwachten’ geweest. Gaat hij slapen? Slaapt hij door? Wordt het weer drama vannacht? Wordt het weer 5:00 dat hij de dag wil beginnen etc. etc.

Afgelopen maand waren we er he-le-maal klaar mee en besloten we aan de slag te gaan met de tips van een slaapcoach wat voor ons echt BIZAR goed geholpen heeft. Morris slaapt sindsdien zonder te mopperen in en door en vaak ook nog tot minstens 7:00. De wereld ziet er opeens heel anders uit kan ik je vertellen..

Dagritme van Morris:

Hoe zien Morris dagen eruit? I’ll tell you! Hij staat nu tussen 7:00-7:30 op, we gaan naar beneden en eten, spelen en doen werkelijk helemaal niks ivm de pandemie. Iedere dag is hetzelfde haha. Om 12:00 gaat hij weer naar bed en slaapt hij anderhalf uur. Dan maak ik hem wakker! Om 17:00 eten we, om 18:00 worden er boekjes voorgelezen. Om 18:30 drinkt hij zijn fles en daarna naar boven en naar bed. En hij SLAAPT jongens, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Het is een heel prima ritme waar hij het heel goed op doet.

Mijn lieve Morrisje, wat zijn we toch onwijs blij met jouw ondeugende zelfie.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Audrey
  3 februari 2021

  Ik had je vorige artikel op een of andere manier gemist! Fijn om je weer te lezen :) En wat goed dat Morris zo’n heerlijk kind is! Dat-ie nu ook nog eens goed slaapt zal ook wel een enorme opluchting voor jullie zijn geweest.
  Audrey onlangs geplaatst…Wat ik dacht tijdens de TuinvogeltellingMy Profile

 • Reageren
  Eveline
  3 februari 2021

  Dit vind ik zo leuk om te lezen!
  Ons zoontje is 17 maand en ik herken ook heel veel! (ook het slapen…)
  Ik ben super benieuwd naar jouw ervaring met de slaapcoach en hoop dat er hier ook een artikel over online komt.

 • Reageren
  Saskia
  10 februari 2021

  Hij klinkt als onze Noa, behalve dat slapen is alles 2 druppels. Zo leuk deze leeftijd.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.