Je baby op de buik leggen, waarom en tips

Baby op de buik

Je baby op de buik leggen is iets waar ik eigenlijk pas ‘veel te laat’ mee begon. Het advies is om het vanaf de geboorte af aan te doen maar het echt actief op de buik leggen van Flynn, daar begon ik pas na een week of 6 mee. Het is dat ik zelf veel gelezen heb over hoe belangrijk dit is want anders had ik hier, in de ontzettend drukke eerste maanden na het krijgen van een kind, echt niet over nagedacht. Ook vond ik dat er op het consultatiebureau ook niet genoeg de nadruk werd gelegd op hoe belangrijk dit eigenlijk is voor je baby.

Vandaar dit artikel. Waarom moet je je baby eigenlijk regelmatig op de buik leggen? En waarom vind mijn baby dit helemaal niet leuk? Hoe maak ik het leuker voor mijn baby?

Het waarom en tips vind je after the jump!

Hoe en waarom?

Je baby moet om ontzettend veel verschillende redenen regelmatig op de buik gelegd worden. Begin vanaf de geboorte met zo’n 5 tot 10 keer 30 seconden per dag. Breid dit uit tot 5 tot 10 keer per dag een minuut, 5 minuten, 10 minuten en uiteindelijk zo lang als je baby wil. Uiteindelijk zul je zien dat je baby zijn of haar hoofdje een paar seconden omhoog kan houden en het daarna weer laat vallen. Dit groeit uit tot stevig het hoofdje op kunnen houden en uiteindelijk (zoals je bij Flynn kun zien op de foto hierboven) tot helemaal comfortabel op de buik liggen, spelen en omrollen.

Wat ik nog even wil benadrukken is dat ik niet vind dat je je baby moet pushen tot van alles of dat een baby al van alles ‘MOET’. Wel ben ik er voorstander van om je baby zo goed mogelijk te stimuleren zich te ontwikkelen. De juiste voorwaarden te creëren tot ontwikkeling :).

Redenen waarom je baby op de buik leggen belangrijk is:

• Door je baby op de buik te leggen stimuleer je het sterker worden van de spieren in en rondom de rug, nek, schouders en het hoofdje.

• Het is goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Door vanaf het begin af aan al goed te oefenen met het liggen op de buik zal je baby zich uiteindelijk sneller comfortabel gaan voelen op de buik, vanaf de buik gaan spelen, rollen, zitten en kruipen.

• Je voorkomt een afgeplat hoofdje en het hebben van een voorkeurshouding.

• Door de baby regelmatig op zijn/haar buik te leggen leert hij/zij sneller het hoofd op te houden en hierdoor de wereld op de ‘normale’ manier te zien i.p.v. onderaf.

• Je baby leert een stukje balans en coördinatie.

Waarom vind mijn baby het niet leuk op de buik?

Als je er logisch over nadenkt is dit niet zo gek. Je baby is gewend om 99% van de tijd op de rug te liggen. In de wieg, tijdens het drinken, bij papa en mama. Nu moet je baby opeens op de buik liggen. Dit kent je baby niet. Daarnaast is het op het begin helemaal niet comfortabel voor je baby omdat het ontzettend veel inspanning kost om te proberen het hoofdje omhoog te houden.

Oefenen, oefenen, oefenen dus. Je zult merken dat je baby het steeds minder erg gaat vinden. Tot ie het net zo leuk vind als die lachebek op de foto ;-)!

Tips voor het op de buik leggen van je baby:

• Doordat het op het begin voor je baby nog ontzettend zwaar is om het hoofdje op te richten kun je een kleine handdoek of hydrofiel luier oprollen en deze onder de borst en oksels van je baby leggen. Dit biedt een stuk ondersteuning en maakt het een stukje minder oncomfortabel.

• Oefen met je baby op je eigen buik/borst. Als ‘beloning’ voor het opkijken kijkt hij dan in jouw gezicht en dat vindt je baby natuurlijk heel erg fijn!

• Blijf oefenen en geef niet te snel op. Laat je baby eventjes huilen als hij/zij het vervelend vindt, draai je baby dan weer op de rug en laat even lekker spelen. Probeer het 5 minuutjes later weer opnieuw.

• Oefen niet met je baby als hij/zij honger heeft, een beetje grumpy is of juist net gegeten heeft (niet erg fijn met een volle buik op je buik te moeten liggen!). Het moet een positieve ervaring worden, probeer de situatie dan ook zo positief mogelijk in te gaan.

• Leg speeltjes om je baby heen zodat hij hiernaar kan kijken of ga er zelf naast liggen met je gezicht bij zijn/haar gezichtje. Trek gekke gezichten of zing een liedje. Alles wat je baby maar leuk vindt ;-)!

• Laat je baby, op het begin, nooit alleen tijdens tijd op de buik. Ik laat Flynn nu gerust op zijn buik spelen als ik even naar het toilet moet of eten aan het koken ben maar op het begin, als je baby nog niet zo sterk is, moet je dit absoluut niet doen. Veiligheid voor alles.

Een heleboel informatie! Hopelijk heb je er iets aan :)!

Laat jij jouw baby voldoende op zijn/haar buik liggen? En wist jij hoe belangrijk het is om je baby ‘tummytime’ te geven?

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Eva
  28 april 2016

  Handige tips! Moet zeggen dat het hier al verteld werd bij de intake van de kraamzorg, maar zelf wist ik het ook niet!

 • Reageren
  Lieke
  28 april 2016

  Handige tips voor nieuwe mama’s! Hier is Mason nu hij ruim een jaar is ook echt een buikslaper.
  Lieke onlangs geplaatst…Outfit of the day #27 | Shopping & DreumesMy Profile

 • Reageren
  Dita
  28 april 2016

  Ik wist dit vanuit mijn werk in de kinderopvang al. Wij deden dit bij Mila dan ook al vrij snel. Inmiddels oefenen we elke dag even.
  Dita onlangs geplaatst…Plannen voor de tuinMy Profile

 • Reageren
  Manon
  28 april 2016

  Wij hebben echt nooit bewust tummytime ingelast maar toch kon hij vrij snel zijn nek heel recht omhoog houden… Hij lag wel heel veel buik op buik met mij halfzittend en vanuit die positie keek hij ook al snel omhoog!
  Manon onlangs geplaatst…XXL ouwehoer shoplog – River & NovelleMy Profile

 • Reageren
  Dionne
  29 april 2016

  Goed stuk wat erg belangrijk is: ik zat met 2 weken en een huilende baby bij de osteopaat en hij adviseerde ook om onze zoon op zijn buik te leggen. Ons zoontje had een geforceerde nek naar 1 kant en lag dus scheef. Door de pijn had hij een voorkeurshouding en was de kans op een plat hoofdje erg groot. Na 5 behandelingen was het over maar zelf ben ik direct gestart met hem op zijn buik weg te leggen. Hij sliep dus overdag in de box op zijn buik. En dit ging super! Op het begin was het wat eng maar na uren observeren naast de box was mijn vertrouwen groot genoeg om het dagelijks te doen. Voor de duidelijkheid: niet snachts in bed. Wel beneden in de box. En nu, 2 jr verder, slaapt ons zoontje snachts altijd op zijn buikje. En ik maak me er geen zorgen om, manlief is ook een buikslaper dus ja…
  Dionne onlangs geplaatst…Oranje in je interieurMy Profile

 • Reageren
  Lisanne
  29 april 2016

  Wat een goede post! En wat is jullie mannetje toch prachtig. <3

  Wij hadden standaard tummytime met het aan- en uitkleden 's ochtends en 's avonds. Dit werd gewoon een gewoonte. Toch moest hij op een gegeven moment wat extra oefenen (iets met een luie baby haha), en toen hebben we 'm wat vaker overdag korte momentjes op zijn buik gelegd.

 • Reageren
  Jess
  29 april 2016

  We probeerden wel en ze vond er niets aan. Nu is de 6 maanden en kan zitten, rolt heen en weer. Ze kan nu gerust lang spelen op haar buik, dus ik wou dat ik mij wat minder zorgen had gemaakt dat ze niet graag op haar buik lag.
  Jess onlangs geplaatst…Het wonder dat zon heetMy Profile

 • Reageren
  Liess
  5 mei 2016

  Laktatiekundihe gaf ook aan dat het erg positief werkt, vooral als lip / tong riempjes geklieft zijn in combinatie met de darmen. Nou weet ik niet meer precies hoe dat zat moet ik zeggen.

  Onze 5 week oude zoon vind t ook nog niet zo leuk, en doe t echt niet zo vaak per dag maar probeer t wel regelmatig te doen
  Liess onlangs geplaatst…Mini Shoplog – Wibra!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.