Schuilt er een Mrs. Tuohy in jou?

De tuohy family

Bron foto

Iedereen die de film the Blind Side gezien heeft herkent de naam Mrs. Tuohy waarschijnlijk wel. En mocht je de naam niet gelijk herkennen druk ik je op het hart om deze fantastische film zo snel mogelijk te gaan kijken.

The Blind Side is een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Michael Oher. Een kansarme jongen uit een arme, criminele achterstandswijk, zonder thuis die op school komt bij de kinderen van de Tuohy’s. De Tuohy’s zijn een rijke, republikeinse familie. Leigh Ann Tuohy komt er achter dat Michael s’nachts in de sporthal of in de wasserette slaapt omdat hij nergens heen kan en besluit hem mee te nemen naar huis. 1 nachtje worden er meerdere en uiteindelijk ontstaat er een bijzondere band tussen Michael en het gezin. Deze bijzondere band brengt een heleboel fantastische ontwikkelingen in gang waarover ik verder niet meer zal spoilen ;-)!

Ik heb de film onderhand zo’n 5 keer gezien en iedere keer huil ik tranen met tuiten. Niet van verdriet maar omdat ik het zo fantastisch vind wat de Tuohy’s gedaan hebben en iedere keer vraag ik mij af: zou ik hetzelfde hebben gedaan?

Leigh Ann Tuohy

Natuurlijk zou je nu heel graag volmondig ja antwoorden.

Natuurlijk zou jij, als je wist dat er een jongen bij je kinderen op school zat wat geen dak boven zijn hoofd heeft, jouw huis open stellen. Toch..?! Of is dat eigenlijk het antwoord wat mensen verwachten wat je zou geven? Een sociaal acceptabel antwoord. Maar hoeveel mensen zouden daadwerkelijk hun deuren open stellen?

Een jongen die je helemaal niet kent, die minstens 2 koppen groter is als jij, die een verleden heeft waar je u tegen zegt, een jongen die heel weinig praat en waar je amper iets van weet. Zomaar een vreemde jongen in jouw fijne gezinnetje en huis binnen laten?

Maar zij deed het. Leigh Anne Tuohy haalde Michael Oher in huis. Het verhaal werd een prachtig boek en uiteindelijk werd het boek verfilmd. De grote lijnen van de film komen helemaal overeen met het ware verhaal, een aantal dingen zijn iets veranderd om het meer ‘filmachtig’ te maken. Een mooi interview vond ik deze over wat wel en niet waargebeurd is.

Leigh Anne Tuohy is voor mij een heldin. Een vrouw die mij enorm inspireert, die laat zien dat er prachtige dingen gebeuren op deze wereld. Dat er nog mensen bestaan die zich laten leiden door hun hart, liefde en het geloof in mensen en zich niet af laten schrikken door de reacties van anderen. Ze zouden posters van Leigh Anne Tuohy moeten maken en die boven de bedden van tieners ophangen. Dat zijn de echte helden, de mensen waar je echt tegenop zou moeten kijken en waar de hele wereld van kan leren in plaats van Justin Bieber of Miley Cyrus..

En, schuilt er een mrs. Tuohy in jou?

Ik stelde de vraag ook aan Kay: zouden wij dit doen? En hij zei volmondig: Jij zou er geen moment over twijfelen.

En zo voel ik het ook. Ik zou niet kunnen leven met het idee dat zo’n jongen geen dak boven zijn hoofd heeft en wij meer dan genoeg ruimte hebben om hem een veilige omgeving te bieden.

Hij zou hartstikke welkom bij ons zijn omdat ook ik mij niet wil laten leiden door onzekerheid en/of angst. Ook ik laat mij leiden door wat ik denk dat goed is, door het geloof in mensen en door mijn hart. Voor veel mensen kan dit naïef klinken maar dat maakt mij niet uit. Ik ben liever naïef dan wantrouwend. Ik ben trots op wie ik ben en ik ga liever wat vaker op mijn bek door te geloven in het goede van de mens dan dat ik altijd op mijn hoede moet zijn en bang moet zijn voor ‘wat als’.

Iedereen is welkom bij ons, iedereen mag komen slapen, eten of praten.

En ook Michael Oher zou welkom zijn bij ons.

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

9 reacties

 • Reageren
  Nicetobeout
  9 maart 2015

  Wauw ik ken de film (en het verhaal) niet maar ik ben nu wel erg benieuwd geworden. Of ik het zelf zou doen hmm daar zou ik heel goed over moeten nadenken.

 • Reageren
  chucky1012
  9 maart 2015

  Deze film ken ik niet en ben er zo ontzettend benieuwd naar.
  Ik denk niet dat ik het zou doen.

 • Reageren
  Josianne
  9 maart 2015

  Waarom vertel jij mij nu pas over deze film? Ik wilde al Samba kijken, maar deze staat nu ook heel hoog op mijn to-watch list! Ik weet wel zeker dat jij iedereen binnenlaat in je huis, en in je hart. Je bent een heel goed mens Rosie. Misschien besef je dat niet helemaal, maar dat is wel hoe ik jou afgelopen week heb leren kennen!

  • Reageren
   Roos
   10 maart 2015

   Nou Jos wat een super lieve reactie! Dankjewel! Ik kan alleen maar hetzelfde van jou zeggen <3

 • Reageren
  Margot
  9 maart 2015

  Ik heb deze film heel lang geleden al eens gezien en vond ‘m toen erg mooi en indrukwekkend!

 • Reageren
  Ellen
  9 maart 2015

  Absoluut één van mijn lievelingsfilms!

  Of ik het zou doen? In eerste instantie zou ik ‘ja!’ roepen, maar tegelijkertijd zijn er nu ook veel kinderen in Nederland die een liefdevol thuis zoeken, een pleeggezin. Mrs Tuohy zag deze jongen en maakte van daaruit een keuze. Kinderen die een pleeggezin nodig hebben zie je meestal niet zomaar, maar ze zijn er zeker. Ik hoop dat ik ‘als ik later groot ben’ inderdaad mijn huis open kan stellen voor kinderen die een liefdevol thuis zoeken.

 • Reageren
  Charlotte
  9 maart 2015

  Ik heb die film laatst gezien op tv en ben normaal neit echt van de drama- en/of sportfilms (eerder fantasy en sci-fi), maar deze was inderdaad erg mooi!

 • Reageren
  S.
  10 maart 2015

  Wat een prachtige boodschap! Mooi artikel en ben nu erg benieuwd naar de film. :)

 • Reageren
  Emily
  11 maart 2015

  Hoi Rosanne,

  Wat een mooi verhaal! Ik vind het ook mooi hoe je zegt je niet te laten leiden door angst en liever naïef te zijn dan wantrouwend. Doordat ik veel nare dingen in mijn verleden heb meegemaakt merk ik dat ik snel mensen wantrouw en dat ik het heel moeilijk vind om dit los te laten. Ik leef eigenlijk wel vanuit angst en onzekerheid over mezelf en mijn omgang met mensen. Heb je misschien tips hoe ik dit zou kunnen veranderen?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.