Richting geven aan je leven

richting geven aan je leven

Richting geven aan je leven.

We zien het vaak al helemaal voor ons. Als we ‘later groot zijn’ gaan we een gezin stichten, in New York wonen en werken, een restaurant openen, een appartementje voor jezelf kopen, de wereld rondreizen en/of directeur van een groot bedrijf worden. De wereld ligt aan je voeten, je droomt groot. Hoe heerlijk is dat?

Toch kun je na een aantal jaren op een punt komen waarop je eigenlijk geen idee meer hebt welke richting je leven op gaat. Niet alle dromen blijken waargemaakt te kunnen worden en steeds vaker komt de vraag in je op of het eigenlijk wel jouw eigen dromen waren waar je van droomde..

Zijn het eigenlijk wel jouw doelen?

Tegenwoordig krijg ik vaak het gevoel dat mensen vaak dénken dat zij ergens van dromen maar dit eigenlijk de dromen zijn die door iemand anders zijn bedacht (of soms zelfs opgelegd). Of dat nou pap en mam zijn, de maatschappij of je vriendinnengroep, we worden dagelijks beïnvloed door alles om ons heen dus dat dit gebeurd is natuurlijk niet zo gek. Toch is het ‘t allerbelangrijkst dat de dromen die je najaagt komen vanuit intrinsieke motivatie.

Dat al je vriendinnen graag carrière willen maken wil niet zeggen dat jij niet mag dromen van jong moeder worden. Dat je moeder zo’n spijt heeft van het feit dat ze zo weinig gereisd heeft wil niet zeggen dat jij MOET gaan reizen.

Maar wat als je hier nou achter komt, dat de dromen waarvan jij dacht dat je ze had, eigenlijk niet jouw dromen zijn. Hoe kom je er dan achter wat je wel wil? En hoe moet je nou in hemelsnaam richting geven aan je leven als je geen flauw idee hebt wat je wil?

Maar wat dan?

Er zijn een heleboel dingen die je nu kunt doen maar allereerst denk ik dat het ‘t allerbelangrijkst is om op een moment als deze tijd voor jezelf te nemen. Kom even los van alle mensen om je heen die ‘iets van je willen’ en richt je alleen op jezelf. Als je uit wil zoeken wat jij nou echt wil zul je eerst moeten beginnen met jezelf even centraal te zetten.

Neem een paar weken vakantie en ga dingen alleen doen. Lekker sporten, veel wandelen, misschien op vakantie? Dit hoeft niet veel te kosten, ik heb jaren geleden een aantal nachten in Berlijn gecouchsurft en dat kost niks! Wat je ook doet, neem er de tijd voor en doe het alleen.

Ondertussen kun je nadenken over de volgende vragen:

♥ Wat maakt mij nou echt gelukkig? Is dat schrijven, zingen, zorgen voor mensen, lezen etc? Denk er over na en zodra je antwoorden hebt schrijf je die op.

♥ Denk eens terug aan toen je jonger was, wat had je toen voor dromen en doelen? En waren dat jouw dromen of waren deze ook al enigszins gevormd door anderen?

♥ Als alles mogelijk was, wat zou je dan willen? Vroeger dacht je vaak heel groot maar door de jaren heen denken we vaak kleiner en kleiner. Door negatieve ervaringen, bang om te falen etc. passen we onze dromen aan totdat ze gemakkelijk haalbaar zijn geworden of precies zijn wat iemand anders voor ogen had. Misschien herinner je je dingen van vroeger die je gelukkig maakten en die je inmiddels een beetje hebt weggestopt.

♥ Waarom zou je niet doen wat je echt wil? Kijk naar mij. Ik blog al bijna 4 jaar, het was nooit de bedoeling hier mijn bedrijf van te maken, ik ben tenslotte maatschappelijk werkster! Maar vacatures in de zorg zijn 0.0 en nu ik besloten heb dat ik toch wil proberen hier mijn geld mee te verdienen gaat het opeens super goed! Soms kunnen dingen waarvan je dacht nooit je geld er mee te kunnen verdienen toch opeens geld op gaan leveren. Ga er voor zou ik zeggen!

♥ Vraag jezelf af wat je absoluut niet leuk vind. Waar heb je nou echt een hekel aan en zou je nooit willen doen qua werk, dromen of doelen? Bedenk je nu eens wat hier het tegenovergestelde van is. Misschien is dat juist wel wat je zoekt!

♥ Laat de vraag ‘wat zouden anderen hiervan vinden’ los.

Het is jouw leven

Doe wat jij wil, wat jou gelukkig maakt en neem de tijd om dit uit te zoeken. Je verdient het namelijk!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  Marit
  7 maart 2016

  Helemaal met je artikel eens! Heb dit een paar jaar geleden eventjes gehad, ik wist helemaal niet meer wat ik wilde, gelukkig ook weer uitgekomen.

 • Reageren
  Lise
  7 maart 2016

  Goed en mooi artikel!
  Ik lees je blog sowieso altijd met plezier :)

 • Reageren
  chucky1012
  7 maart 2016

  Fijn artikel.
  Soms gaat het leven niet alleen over de dromen die men heeft maar loopt het allemaal net iets anders en uiteindelijk komt alles goed.

  Xoxo

 • Reageren
  Mil0u21
  7 maart 2016

  Heel herkenbaar. Ik deed veel dingen omdat mijn ex dat wilde. Zo ook een keuze voor mijn studie. Ik vond het werk wel leuk alleen niet precies wat ik wilde. Inmiddels kreeg ik een andere vriend maar bleef maar doorgaan met iets wat ik niet leuk vond. Wat ik wel leuk vond was een niveau lager maar dat kon niet hoor, aldus mijn ex. Hij vond dat hij daardoor geen goede status kreeg. En toen raakte ik zwanger. Ik werd erg ziek hierdoor en door het vele thuis zitten ging ik na denken. Al die jaren was ik niet gelukkig. Als ik straks een kindje heb wil ik mij happy voelen. Toen ons dochtertje geboren was wist ik het zeker. Ik ga nu doen wat
  ik wil, wat ik leuk vind. Mijn vriend staat achter mij en straks ga ik aan een opleiding beginnen die ik leuk vind. Ik voel mij gelukkig en het afgelopen jaar heb ik geleerd dat dit het belangrijkste is.

 • Reageren
  Janneke
  7 maart 2016

  Heel fijn artikel! Ik zit nu een beetje in die fase dat ik het allemaal niet weet. Quarter life crisis ook wel genoemd. Iets met teveel luxe.. Ga zeker iets met je tips doen, dank :-)

 • Reageren
  Lifesabout
  7 maart 2016

  De gedachte ‘wat zouden anderen hiervan vinden’ loslaten scheelt denk ik al een hele hoop. Het leven leven voor jezelf in plaats van voor een ander. Is moeilijk in een maatschappij als deze maar het kan zoveel schelen!

 • Reageren
  demallemolenmoeder
  7 maart 2016

  Mooi artikel! Het leren loslaten zal zeker al een eesten stap zijn. Al is dat niet altijd makkelijk in de maatschappij waarin wij leven.

 • Reageren
  Emma
  7 maart 2016

  Wat een goed artikel! Heel inspirerend. Ik ben hier de laatste tijd ook wel veel mee bezig. Ik ben over een half jaar afgestudeerd (als alles volgens plan verloopt) en het voelt alsof “later als ik groot ben” nu echt voor de deur staat. Ik merk het ook bij vriendinnen van me, deze fase kan heel benauwend aanvoelen.
  Ik probeer dus heel bewust echt voor mezelf te kiezen en na te denken over wat ik nu graag wil. Sommige wensen/plannen van mij wijken overigens wel af van wat mijn ouders volgens mij voor me zouden kiezen, dat vind ik ook wel spannend ergens. Maar dan probeer ik maar zo te denken: het is nu echt aan mij. Ik moet voor mezelf kiezen :) Je blogje bevestigt dit wel voor me trouwens!

  Maar toch, het kan zo spannend zijn. Ik vind het trouwens heel inspirerend dat jij nu echt voor het bloggen hebt gekozen, je bent er zo goed in en je bent een mooi voorbeeld dat een grote sprong in het diepe ook juist goed kan voelen volgens mij!

 • Reageren
  Melle
  7 maart 2016

  Heel mooi en helder beschreven. Wauw! Dit zijn echt tips waar je (en ik) iets aan hebt. Dankjewel :)

 • Reageren
  Milou
  7 maart 2016

  Wat een fijn artikel! Ik ben juf maar kan echt geen baan vinden. Ben al bijna drie jaar aan het invallen zonder zicht op wat vasts. Nu we een zoon hebben vind ik het invallen vreselijk, maar heb wel het gevoel dat ‘de mensen’ dat van me verlangen. Keuzes keuzes keuzes.. Lastig hoor! Vind het heel knap hoe jij daar mee omgaat!

 • Reageren
  Nesrin
  7 maart 2016

  Wijze woorden en zeker de moeite waard om hier goed over na te denken. Ik merk dat ik pas na mijn 30e echt meer naar mezelf luister en mijn eigen dromen meer concreet maak.

 • Reageren
  Sabine
  7 maart 2016

  Wow power meid!! Heel goed en 100% mee eens. Ik werk nog steeds in mijn vakgebied, maar wil daar ooit uitstappen. Ik vind andere dingen veel leuker en zodra ik heb bereikt daarmee wat ik wil gooi ik het roer om. Als het lukt natuurlijk. Echt plannen voor over 5 jaar maak ik niet meer, dat is zinloos. Waar ik ga wonen weet ik ook niet meer. Kan in Colombia zijn, maar wie weet emigreren we wel nog een keer, naar Duitsland of wat ook. Ik luister tegenwoordig naar mezelf en mijn gevoel, en echt dat voelt zó goed!

 • Reageren
  Diana
  7 maart 2016

  Wat een leuk en inspirerend artikel!

 • Reageren
  Linda
  7 maart 2016

  Wat een fijn artikel, wat je schrijft weet ik wel, maar het uitvoeren, dat is het moeilijkste. Toch ga ik er mee aan de slag. Eerst doen wat ik nu wil, dan pas ga ik denken over hoe het verder moet. Ik ben chronisch ziek en lig bijna hele dagen op bed, waardoor alles anders is en de ‘toekomst’ lastiger te plannen is. Maar dit artikel geeft me net dat zetje wat ik nu nodig heb, dank je wel.

 • Reageren
  Daenelia
  9 maart 2016

  Dromen zijn leuk hoor. En ik begrijp echt wel dat het leuk is om te gaan doen wat je hobby is. Maar daar zitten ook nadelen aan. Het grootste nadeel is misschien wel dat je er niet je rekeningen mee kan betalen. En dat zaken als leningen, belastingaangiftes doen, en andere financiële zaken zo lastig in te schatten zijn met bijvoorbeeld ‘geld verdienen met je blog’. Je moet wel heel secuur nadenken over je inkomsten voor je je dromen na jaagt.

  En het is ook een mythe dat je alleen gelukkig wordt als je maar vooral doet wat je als kind leuk vond, of waar je van droomt, of wat je als hobby doet. Een ander nadeel is namelijk dat als het je werk is, er echt een stuk plezier uit je leven wordt weggehaald. Je geeft je free-for-all hobby op en je moet ineens je hobby gaan inregelen en concessies doen.

  Mijn gevoel zegt me dan ook dat ik me fijner voel bij een vast inkomen, en genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen waar ik geen concessie doe of compromis hoef te sluiten. Dat is ook een richting die je kunt kiezen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.