Mindstyle: pesten op het werk

Een aantal weken geleden waren er veel reclamespotjes op de radio over pesten op het werk. In eerste instantie vond ik dit ongelofelijk. We veroordelen kinderen en pubers die pesten maar zijn als volwassenen blijkbaar geen haar beter? Zouden wij als volwassenen niet een heel stuk beter moeten weten?

Blijkbaar niet want pesten op het werk blijkt enorm vaak voor te komen. Hoeveel is lastig te zeggen maar volgens onderzoek van CNV en de Universiteit Twente wordt 17 procent van de werknemers in Nederland structureel gepest. 17 PROCENT! Dit gaat van kleine pesterijtjes tot intimidatie, discriminatie en buiten sluiting.

Ik ben er eens goed over na gaan denken en ik denk dat die 17 procent misschien wel heel reëel is. Hoe vaak ik wel niet dingen hoor en zie om mij heen bij vrienden, familie en kennissen. Van echt pesten tot altijd negatief over iemand praten of nooit koffie/thee meenemen voor die ene collega. Ook heb ik hier zelf mee te maken gehad, niet zozeer met ‘echte’ pesterijen maar wel met buitensluiten.. Collega’s die een kliekje vormen op het werk, best friends op en buiten het werk zijn, en waar je goed duidelijk wordt gemaakt dat je er toch nooit bij zal horen. Wat, als je er over nadenkt, misschien wel net zo erg is. Ik schreef er hier al eens over.

Misschien denk je nu gelijk dat dit bij jou op het werk niet gebeurd maar denk er eens goed over na.. Wordt er bij jou op het werk vaak negatief over één persoon gepraat? Heeft er iemand een (eigenlijk best lullige) bijnaam waar diegene zelf een hekel aan heeft? Wordt altijd iedereen gevraagd hoe zijn/haar weekend was maar zodra diegene aan de beurt is om te vertellen moet opeens nét iedereen aan het werk?

Het zijn maar kleine voorbeelden maar voor de persoon in kwestie kan dit zo verschrikkelijk zijn. Mensen lijden hier enorm onder, waarschijnlijk veel erger dan dat je denkt.

Het enige wat we hiertegen kunnen doen is 1. er niet aan mee doen en 2. opkomen voor mensen die altijd de Sjaak zijn. Kunnen wij niet beter zijn als dit? Veel beter!

Heb jij wel eens te maken gehad met pesten op het werk?!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

13 reacties

 • Reageren
  Taïs
  24 juli 2015

  Hey Rosie,

  heel toevallig dat je hier nu net over post! Nog maar enkele dagen geleden waren we er thuis nog over bezig, hoe erg het wel niet is dat dit écht veel vaker gebeurt dan we soms zouden denken. Mijn vriendinnen en ik zijn net geen jaartje aan het werk, en het valt ons soms echt op hoe die kliekjes nog echt bestaan. Je zou gaan denken dat de middelbare school achter de rug is, maar jammer genoeg is dat op het werk niet altijd zo. Laat ons dan maar het goede voorbeeld tonen ;) TOP-post!

 • Reageren
  chucky1012
  24 juli 2015

  Het is toch erg dat dit gebeurd!
  Dat kan niet.
  Goed artikel .

 • Reageren
  Ariane
  24 juli 2015

  Ik denk weinig mensen hierbij stil staan. Volgens mij komt het bij mij op werk niet veel voor. We hebben een groot team en iedereen plaagt elkaar wel eens maar we kunnen ook serieuze gesprekken voeren. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat iemand een opmerking heel anders opvat dan dat de ander hem bedoelt en zich gepest voelt. Het voordeel bij ons is dat de managers heel toegankelijk zijn en niet heel zakelijk met ons praten. We kunnen dus altijd bij hen terecht.
  Goed dat je dit artikel schrijft, het moet meer onder de aandacht komen, want het komt vaker voor dan men denkt! Good job girl!!

 • Reageren
  Monique | WritingMonique
  24 juli 2015

  Ik vind het vreselijk dat dit zoveel gebeurt! Ik heb het nog nooit gehad op mijn werk, maar wel op mijn stage. Ik ben daar na drie maand vernedering weggegaan. Je kunt je niet voorstellen hoe kinderachter volwassenen soms kunnen zijn. Het is vreselijk. Dit is een supergoed artikel Rosie!

 • Reageren
  Femke
  24 juli 2015

  Ja, echt bizar dat dit gebeurd en dat het inderdaad niet alleen maar bij kleine kinderen of tieners voorkomt… Zelf heb ik het nog nooit echt van dichtbij meegemaakt, maar ik vind dat we er wel meer aandacht aan mogen besteden. Dus goed dat jij hier een artikel aan hebt gewijd! :D

 • Reageren
  Margot
  24 juli 2015

  Ik snap echt niet dat dit gebeurt! Gelukkig heb ik het ook nog niet gezien.

 • Reageren
  Frauke
  24 juli 2015

  Pffff mensen zijn ZO kinderachtig soms. Waar ik nu werk ben ik er nog niet mee geconfronteerd, iedereen wordt gelijk behandeld en gaat gezellig met elkaar om. Maar ik kan mij bijna niet inbeelden dat het elders anders is! Zo stom, hoe oud ben je dan?! X

 • Reageren
  Paola
  24 juli 2015

  Gelukkig gebeurd dit in ons team niet (voor zover ik weet), maar vind het wel heel erg dat het zoveel gebeurd. Je werk moet een soort uitlaatklep zijn waar je met plezier heen wil en kan!

 • Reageren
  Danielle
  24 juli 2015

  Ik werk sinds kort bij mijn huidige baan en we werken met een klein team, dat scheelt wel heel erg denk ik. De controle bij elkaar is groot, maar ik besef mij dat dit ook heel anders kan gaan! Echt belachelijk dat dit op zo’n grote schaal gebeurd, wat bezielt die mensen om het leven zuur te maken van anderen?!

 • Reageren
  Cindy
  24 juli 2015

  Tja… Die reclames die ik hoor op de radio, als ik ze hoor, dan krijg ik kippenvel. Je denkt dat het jou niet overkomt, totdat je verder gaat kijken dan je neus lang is. Ik ga er verder niet op in, maar het is goed dat dit aangekaart wordt. Het laat je nadenken. Het is nu zo zelfs dat ik een tijdje zit te solliciteren bij andere werkplekken..

 • Reageren
  Simone
  24 juli 2015

  Ik vind het echt verschrikkelijk dat dit gebeurt. Inderdaad zou je verwachten dat volwassenen beter zouden weten.
  Gelukkig heb ik het nooit meegemaakt en nu ik zzp’er ben heb ik daar sowieso niet mee te maken.

 • Reageren
  Jose
  25 juli 2015

  Ik heb te maken gehad met vormen van posten tijdens een stage. Collega’s die als een meidengroepje steeds een andere collega ‘bespraken’, achter de rug om over de directeur praatten & ook ik was aan de beurt. Mijn onderzoeksvoorstel werd vermakelijk besproken, terwijl er persoonlijke dingen in stonden. Uiteindelijk ben ik gestopt met deze stage, omdat dit mij teveel beïnvloedde en ik me niet vertrouwd voelde bij mijn coach. Bizar, want ik had haar hoger ingeschat en zeker niet gedacht dat zoiets kon gebeuren.

 • Reageren
  Saskia
  29 juli 2015

  Wat goed dat je hier over schrijft. Toen ik hier een paar weken terug ook van hoorde op de radio was ik er ook even beduusd van. Vind het zo onvoorstelbaar dat dit soort dingen gebeuren, erg goed om het onder de aandacht te brengen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.