Mindstyle monday: wat is succes?

succesvol

Wat is succes? Dat is de laatste tijd iets waar ik vaak over nadenk. Wil ik graag succesvol zijn? En zo ja, waar dan in? En wat is nou eigenlijk succesvol zijn? Wie bepaald of ik succesvol ben? Ben ik dit zelf of de maatschappij?

Wat maakt iemand succesvol en waarom zou je succes willen hebben?

Succes, een persoonlijke mening.

Ik denk dat succes vooral te maken heeft met je persoonlijke mening. Hoe jij tegen dingen aan kijkt en wat je door de jaren heen geleerd en gezien hebt. Wat jou gevormd heeft. Succes kan je op veel verschillende manieren bereiken, in je persoonlijke leven, sport of bijvoorbeeld carrière, terwijl ik denk dat de meeste mensen alleen maar denken aan succesvol zijn in je carriere.

Mensen die veel geld verdienen, een dikke auto onder de kont hebben en in een kast van een huis wonen. Die zijn vast enorm succesvol!

Maar is zo iemand succesvoller dan de huismoeder die thuis alles helemaal voor elkaar heeft, hulpmoeder is op school en waarvan man en kinderen enorm gelukkig zijn?!

Ben ik een succesvolle blogger?

Om een voorbeeld te geven, ik vind mijzelf qua blog eigenlijk best wel succesvol. Ik doe wat ik leuk vind en blijkbaar doe ik dit zo goed dat al meer dan 2000 mensen zich geabonneerd hebben op mijn blog. Rond de 10.000 mensen vinden maandelijks hun weg naar mijn blog en lezen hier mijn hersenspinsels. Waarom ik een blog wou beginnen heb ik bereikt. Ik wou dingen schrijven, mijn hersenspinsels delen en ik wou dat dat door mensen gelezen word. Dat was mijn insteek en dat heb ik bereikt.

Ik denk dat mijn blog in de ogen van anderen misschien wel helemaal niet succesvol is. Als jij een blog begint met het idee er geld mee te gaan verdienen zou je nooit naar mijn blog kijken met het idee dat ik succesvol ben. Ik verdien er namelijk geen cent aan.

De basis van succes.

Zoals ik al schreef ben ik er van overtuigd dat iedereen anders denkt over succes en dat je persoonlijke mening over iets en je insteek hier een heleboel mee te maken heeft. Toch denk ik dat er een aantal dingen zijn die alle ‘succesvolle’ mensen gemeen hebben, een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat je succesvol bent in dat wat jij het liefste doet.

Doorzettingsvermogen, enthousiasme, positiviteit en er van overtuigd zijn dat wat jij doet goed is. Of dat nou een miljoenendeal binnenhalen is of de schooltuintjes harken. Als je het met liefde, enthousiasme en positiviteit doet en niet opgeeft denk ik dat je overal succesvol in kan zijn!

En als ik zelf zou mogen kiezen zou ik liever succesvol zijn in mijn persoonlijke leven dan in mijn carriere. Hoe denk jij hier over?! :)

handtekening rosie

 

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  Josianne
  30 maart 2015

  Grappig, als ik over mezelf nadenk, dan zie ik mezelf helemaal niet als succesvol. Als ik aan anderen vertel over m’n bedrijf, m’n blog en het vele sporten, dan zien zij dat wel als heel succesvol. Er is dus ook een groot verschil hoe jij naar jezelf kijkt en hoe anderen naar jou kijken.

  Voor mij heeft succes toch wel met geld te maken. Ik hoef geen Maseratie te rijden, maar ik wil wel kunnen winkelen als ik dat wil, of uit eten kunnen gaan zonder me zorgen te moeten maken of ik dan de rest van de maand nog kan eten. Daarnaast vind ik tegelijkertijd iemand succesvol als hij/zij doet wat ‘ie leuk vindt en daar heel gelukkig van wordt.

 • Reageren
  Marion
  30 maart 2015

  Mooi artikel. Ik had voorheen niet zoveel met het woord succes of succesvol, omdat ik dat inderdaad alleen maar koppelde aan presteren en carrière maken. Je kan echter ook heel succesvol zijn in leven in de manier waarop jij dat graag wilt. Dat is misschien wel het grootste succes wat je kunt behalen en of dat nou die miljoenendeal is of tuintjes harken, dat maakt inderdaad niets uit. Vergelijk niet met anderen, maar kijk naar jezelf. Waar ligt jouw geluk? Daar ligt ook je succes.

 • Reageren
  Linda
  30 maart 2015

  Ontzettend goed geschreven, precies zoals ik er ook over denk. Vroeger regelmatig gedacht dat het om carrière maken draaide en daarvoor een goed diploma. En veel doen, werkbezoeken aan de VN waren geen uitzondering. Tijdens het afstuderen van mijn master kwam ik tot inkeer, hier werd ik niet gelukkig. Dus gestopt, een uitzendbaantje gevonden en de wereld rond gaan reizen. De vrouwen die thee plukken in India en tijdens het werk bevielen en doorgingen met werken maar dan met baby in de mand of in Zuid-Amerika na de bevalling gelijk op pad moesten om hout te sprokkelen voor het vuur hebben zeer veel indruk gemaakt. Dan mogen wij niet klagen met 16 weken zwangerschapsverlof. Ik was ook zo blij toen ik zelf zwanger bleek te zijn en ben nu gelukkig als huisvrouw. Financieel soms niet altijd even makkelijk maar ik geniet er wel van. Ik kan doen wat ik leuk vind en niet wat ik denk dat ik zou moeten doen volgens anderen.

 • Reageren
  Bente
  30 maart 2015

  Yep, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik vind mezelf succesvol als ik gelukkig ben met mijn leven, mijn werk, mijn thuissituatie. Een groot huis of mooie auto voor de deur vind ik niet per se een meter van succes!

 • Reageren
  Vlijtig Liesje
  30 maart 2015

  Succes is inderdaad heel persoonlijk. Ik heb geen behoefte om succesvol te zijn in termen van carrière. Maar wel als moeder.

 • Reageren
  Cindy
  30 maart 2015

  Ik vind mijzelf best succesvol, zonder arrogant over te komen eigenlijk: Ik heb een eigen huis (oké, dat deel ik met mijn vriend haha), een eigen auto, een leuke baan en ik verdien mijn eigen geld. Dat ik er niet 6x per jaar van op vakantie kan gaan en dat mijn autootje geen dikke auto is en ons huis geen vrijstaand huis is maar gewoon een rijtjeshuis, dat maakt mij niet uit. Ik heb de liefste man van de wereld en we hebben het leuk en goed samen, dat is voor mij succesvol.

 • Reageren
  Amber
  30 maart 2015

  Dit vind ik zo goed om toch nog eens te lezen! Ik ben nu op de leeftijd van afstuderen en zo veel mensen vinden een carrière maken het belangrijkste wat er is, maar zo voel ik dat helemaal niet aan. Natuurlijk wil ik een leuke job maar ik wil ook nog tijd hebben voor mijn hobby’s, interesses en geliefden.

 • Reageren
  Margot
  30 maart 2015

  Ik vind mezelf niet snel succesvol, maar als ik er zo eens over nadenk ben ik toch wel een beetje trots dat ik voor mezelf begonnen ben en dat dat beter gaat dan ik verwacht had.

 • Reageren
  Katrien
  30 maart 2015

  Mijn visie over succesvol zijn is de laatste 2 jaar echt veranderd… Ik wou vroeger bv

 • Reageren
  Katrien
  30 maart 2015

  (Oei te vroeg verstuurd!) *persé in het buitenland wonen, en nu heb ik daar helemaal geen behoefte aan. Maar je hebt echt gelijk, dat succes in ieder zijn ogen helemaal anders is!

 • Reageren
  Deirdre
  30 maart 2015

  Succesvol is inderdaad voor iedereen anders! Succesvol zijn is voor mij het meeste uit je eigen situatie halen en voor jezelf proberen de beste keuzes te maken. Iedereen is anders, we kunnen simpelweg niet hetzelfde zijn want iedereen krijgt wat anders op zijn/haar pad.

 • Reageren
  Femke
  30 maart 2015

  Mee eens, ik zou ook veel liever succesvol willen zijn in mijn persoonlijke leven, dan in een carriere. Ik denk inderdaad ook dat succes bij iedereen anders ligt, ook uit wat voor ‘nest’ je komt om het zo even te noemen ;-) Dat stukje over een succesvolle carriere of succesvolle huismoeder sprak me erg aan trouwens. Een moeder die thuis alles goed geregeld heeft en die gek is op haar kinderen+man en andersom, lijkt mij veel mooier dan welke geweldige baan dan ook <3!

 • Reageren
  Vivian
  1 april 2015

  Ik ben het helemaal met je eens: succes is gewoon heel erg subjectief. Voor mij betekent het vooral dat ik kan doen wat ik wil doen en kan zijn wie ik wil zijn: het staat eigenlijk gelijk aan geluk, voor mij. Ik denk ook dat succes voor mij iets is wat ik heb als dingen zijn zoals ik wil dat ze zijn: mijn blog is succesvol omdat ik geniet van het schrijven en omdat ik er mensen mee bereik en mijn werk (of nou ja, nu nog stage) voor de klas is ook succesvol omdat ik die kinderen echt iets kan leren. Succes is denk ik ook een gevoel van ”het is goed, het is zinvol” dat je hebt over dingen in je leven.

 • Reageren
  angelique
  1 april 2015

  Goed geschreven!

 • Reageren
  Maureen
  2 april 2015

  Heel mooi geschreven! Ik vind dat je succesvol bent wanneer je gelukkig bent met jezelf, met je carrière en in je relatie.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.