Mindstyle monday: vrijheid van meningsuiting

1.2

Wat een verschrikkelijke dingen zijn er afgelopen week gebeurd. Dingen die mij, en iedereen om mij heen, bang maken. Er gebeuren natuurlijk iedere dag van iedere week verschrikkelijke dingen in de wereld maar toen ik het nieuws uit Frankrijk afgelopen week hoorde stond mijn hart even stil.

De reden van dit alles, de wreedheid waarop het is uitgevoerd, de angst die de mensen gevoeld moeten hebben en vooral het waarom. Waarom worden mensen, de daders, zo wreed, koel, haatdragend. Dat je als een kleine onschuldige baby geboren wordt en uiteindelijk uitgroeit tot een verschrikkelijk mens, doordrenkt van haat. Een monster.

En dat alles..

..in de zogenaamde naam van het geloof. Dingen als ‘ze hebben er om gevraagd’ of ‘moet je de profeet maar niet belachelijk maken’ wat ik hier lees gaan bij mij door merg en been. Hetzelfde geldt voor uitspraken als ‘alle moslims zijn terroristen’ of ‘we moeten de grenzen dichtgooien voordat Nederland een moslimland wordt’. Ik geloof niet dat de mensen die deze afschuwelijke daad gepleegd hebben in de daadwerkelijke boodschap van de Islam geloven.

Ik zal de laatste zijn die zou zeggen dat ik verstand heb van de Islam maar met mijn gezonde verstand vraag ik mij dan het volgende af. Als jij heilig in de Profeet geloofd, de belangrijkste persoon in jouw geloof, en mensen maken deze Profeet belachelijk.. Denk je dan echt dat de Profeet nu vanuit de hemel op Parijs neerkijkt en denkt: ‘wauw mannen goed gedaan. Wat fijn dat jullie deze onschuldige mensen in koele bloede vermoord hebben. Dat maakt mij blij! Hebben jullie mooi even wraak genomen voor mij’. Als jij geloofd dat de Profeet of Allah zo ontzettend machtig is vind je dan dat jij dit klusje voor hem moet klaren? Als hij zo machtig is regelt hij dit zelf wel op de dag des oordeels.

Vrijheid van meningsuiting

1 van de mooiste dingen van de Westerse wereld is het feit dat wij in vrijheid leven, dat wij mogen zijn wie we willen zijn, we mogen zeggen wat wij willen zeggen en dat de grondwet ons hierin beschermt. Zoals Voltaire het ooit zo mooi zei: ‘I may disagree with what you have to say, but i’ll defend till the death your right to say it’.

Vrijheid van meningsuiting is een prachtig iets, hier misbruik van maken niet. Persoonlijk vind ik het maken van spottekeningen van de Profeet niet te ver gaan. Hoeveel spotprenten worden er wel niet dagelijks gemaakt over domme Belgen, zuinige Nederlanders, domme blondjes, Jezus, Charles Darwin etc. etc. Moeten dan alle Belgen, alle Nederlanders, alle Blondines, alle Christenen, alle mensen die geloven in de evolutietheorie aanslagen gaan plegen om hun ‘eer’ te wreken? Zou een mooie boel worden.

Toch vind ik wel dat wij met z’n allen soms ook een beetje meer aan de gevoelens van anderen moeten denken. Wilders die de meest vreselijke dingen schreeuwt en zich altijd en eeuwig verschuilt achter zijn vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld. Nee dat vind ik geen leuk mens. Al heeft hij, naar mijn mening, af en toe best goede dingen te zeggen. De manier waarop kan gewoon niet.

Mijn blog, mijn mening.

Al het bovenstaande is mijn mening, als je het hier niet mee eens bent is dat natuurlijk prima. Ik ben het namelijk geheel met Voltaire eens! ;-)

Leven en laten leven mensen. En heb zoveel mogelijk mensen lief.
Een heleboel sterkte voor de nabestaanden en mogen alle slachtoffer zachtjes rusten in de hemel ♥

handtekening rosie

 

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  Jenn
  12 januari 2015

  Goed geschreven, niks aan toe te voegen!

 • Reageren
  Margot
  12 januari 2015

  Mooi geschreven!

 • Reageren
  Kim
  12 januari 2015

  Mooi gezegd :)

 • Reageren
  Simone
  12 januari 2015

  Amen! Echt heel mooi gezegd/geschreven :)

 • Reageren
  Simone
  12 januari 2015

  Onwijs mooi geschreven. Ik heb er niets aan toe te voegen en zou ook niets weg willen laten. Moet er veel aan denken.

 • Reageren
  angelique
  12 januari 2015

  Prachtig geschreven

 • Reageren
  Miss Paperfection
  12 januari 2015

  Top artikel!

 • Reageren
  Diy's for you and me
  12 januari 2015

  Wat een prachtig geschreven artikel! Wauw!
  Ik vind het echt zo heftig wat er in Parijs is gebeurt afgelopen week. Je verwoordt het zo mooi en wauw, ik was gewoon echt even stil. Dankjewel voor dit mooie inspirerende berichtje!

 • Reageren
  Wendy
  12 januari 2015

  Je hebt een mooi stuk geschreven. De quote waarmee je opent is er één waar ik helemaal achter sta.

 • Reageren
  Amy-Denise
  12 januari 2015

  Heb je erg mooi verwoord!

 • Reageren
  Femke
  12 januari 2015

  Jaaaa… het is echt verschrikkelijk *haalt diepe zucht*.. Net zoals jij zegt vroeg ik het mezelf ook al af: hoe kun je als lieve baby geboren worden en dan opgroeien tot zo’n monster? I don’t het it. Verschrikkelijk.

 • Reageren
  Sabrina
  13 januari 2015

  Ik deel je mening helemaal. Vooral het stuk over dat alle twee de uitersten verschrikkelijk zijn, of het nou terroristen zijn of mensen die juist helemaal anti-islamistisch worden door deze acties.

 • Reageren
  Anouk
  13 januari 2015

  Verschrikkelijke dingen zijn er gebeurd inderdaad… om zo verdrietig van te worden. Ik vind het ook niet te ver gaan… want net wat je zegt… over ons, over Belgen en Amerikanen worden ook gekke dingen geschreven. Vrijheid van meningsuiting is in mijn ogen een van de mooiste dingen die er zijn.

 • Reageren
  Erica
  13 januari 2015

  Heel goed ! Mooi verwoord . Ik heb dat ook gedacht….als die cartoons echt zo vreselijk zijn in de ogen van Allah, dan zal hij zelf wel voor straf of wat dan ook zorgen. Hoe kan Allah of God, de schepper van de mens, zijn lichaam, zijn hersenen, vragen zijn eigen schepping te doden omdat er een cartoon gemaakt is. Dat kan niet kloppen. Daar heeft hij echt geen handlangers voor nodig, precies ! Dat regelt zich wel op de Dag des Oordeels, precies ! En ten tweede staat in de Koran dat hij die 1 mens doodt, is alsof hij de hele mensheid doodt. Als er 1 mens verdriet heeft heeft de hele mensheid verdriet, of iets van die strekking. Ben blij dat jij ook zo denkt.

 • Reageren
  Leonie
  19 januari 2015

  Precies hoe ik erover denk! Mooi geschreven!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.