Mindstyle monday: motivatie

motivatie

Soms kijk ik naar mijn beroep en denk ik: slim dat ze het maatschappelijk werk hebben genoemd. Hou de term maar lekker breed want dat ik als maatschappelijk werker veel verschillende soorten taken uitvoer en daarnaast verschillende ‘petten’ op heb dat mag duidelijk zijn. Soms voel ik mij een politieagent,  juffrouw, callcenter medewerker, administratiemedewerker, klusjesvrouw en cheerleader (fijn dat ik als cheerleader wat ervaring op heb kunnen doen tijdens mijn vrijgezellenfeest ;p) in één.

Waarom cheerleader? Omdat een groot deel van mijn taken bestaan uit het motiveren van mensen. Mensen motiveren aan de slag te gaan met hun eigen problemen. Mensen aansporen hun eigen intrinsieke motivatie te vinden.

Er zit een groot verschil tussen intrinsieke motivatie (iets doen omdat jij het zelf wil) en extrinsieke motivatie (iets doen omdat je aangespoord wordt door een ander). Ik heb het gevoel dat de druk van buitenaf om te presteren in onze samenleving erg hoog ligt. Er worden zoveel eisen aan ons gesteld, je kan nog geen krant of tijdschrift open slaan of we worden beïnvloed.. We ‘moeten’ studeren, leuke sociale contacten hebben, een slank lijf hebben, veel geld verdienen, betrokken zijn bij wat er in de wereld gebeurd, kinderen krijgen, een carrière hebben maar toch ook hulpmoeder zijn op school etc. etc.

Maar van wie moeten we dat nou eigenlijk? En wat als je daar gewoon niet in mee wil gaan.

Het vinden van je intrinsieke motivatie

Zelf ben ik groot voorstander van het doen van dingen omdat jíj ze wil doen. Makkelijker gezegd dan gedaan.. Natuurlijk doe je wel eens dingen voor anderen en ik wil ook niet zeggen dat extrinsieke motivatie op voorhand slecht is. Als ik geen extrinsieke motivatie van mijn ouders had gekregen om bijvoorbeeld mijn HAVO af te ronden of om te gaan studeren weet ik niet hoe ver ik gekomen was.

Maar hoe ouder je wordt hoe meer je je eigen leven, en dus je eigen doelen gaat bepalen. Je gaat niet meer naar school ‘omdat het moet van papa en mama’, je gaat naar school omdat je iets studeert wat je zelf geweldig vind. Omdat jij jezelf een doel hebt bereikt en je dat graag wil behalen. Toch?

Ga bij jezelf eens na of je de dingen die je doet ook echt doet omdat jij dit wil. Zet jezelf eens op de eerste plek en creëer doelen die jij zelf wil behalen. Je zult zien dat je intrinsieke motivatie enorm stijgt. Logisch: je doet iets wat jij graag wil en daar wil je wel voor werken!

Motivatie tips!

Ondanks het feit dat het vinden van motivatie vaak gemakkelijker gaat als het uit jezelf komt wil dit niet zeggen dat je de hele dag juichend met iets bezig bent. Ook al wil je het zelf graag, soms is het nog lastig om jezelf te motiveren. Een aantal tips om gemotiveerd te blijven:

♥ Denk aan je lange termijn doel. Logisch dat je op dit moment liever aan het zwembad ligt dan dat je leert voor die laatste toets maar als je je droom om dokter/psycholoog/klassenassistent te worden wil behalen zul je prioriteiten moeten stellen. You can do this!

♥ Maak je doel haalbaarder door het op te delen in kleinere mijlpalen. Een doel wat je pas na 4 jaar kan behalen is bijna niet te overzien. Maak je doelen kleiner/korter en beloon jezelf als je deze doelen behaald. Je bent namelijk weer een stap dichterbij je grote doel!

♥ Vier het als je een doel bereikt hebt. Koop die ene mooie nagellak, ga stappen met vriendinnen of plop een flinke fles champagne open! Als je je successen viert zul je zien dat je gemotiveerder raakt om nog meer succes te hebben!

♥ Breng andere mensen op de hoogte van je te behalen doelen. Af en toe een beetje extrinsieke motivatie is natuurlijk nooit verkeerd ;-)!

♥ Wees niet te streng voor jezelf. Perfectionistisch zijn heeft veel voordelen maar ook veel nadelen: het moeilijk afronden van doelen omdat het nooit goed genoeg is. En als je nooit een doel behaald is dat héél slecht voor je motivatie. Goed is goed genoeg! Het hoeft niet altijd beter!

Geloof in jezelf, maak leuke doelen voor jezelf en baken ze af! Zet ‘m op!

handtekening rosie

Wil je altijd op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?!
Volg mij dan op Bloglovin!
Volg mij op Facebook en Instagram voor de laatste updates én persoonlijke foto’s en nieuwtjes!

Gerelateerde artikelen

18 reacties

 • Reageren
  Nicole
  28 juli 2014

  Goede tips, ik moet ze maar eens gebruiken om mn doel “beter worden” te bereiken!

 • Reageren
  chucky1012
  28 juli 2014

  Dat zijn hele bruikbare tips om iets moois te kunnen doen.

  Fijne dag Xoxo

 • Reageren
  Svenja
  28 juli 2014

  Super fijne en inspirerende tips!

 • Reageren
  denise
  28 juli 2014

  mooi geschreven roos, en helemaal waar!
  doet me ook denken aan een bijpassende spreuk:
  “coachen is het beste bij mensen uit zichzelf naar boven halen,
  niet het beste van jezelf in mensen stoppen!”
  liefs,
  denise

 • Reageren
  Kimberley
  28 juli 2014

  Heel mooi verwoord en goed uitgelegd.
  Ik zal hier vaker aan denken als ik keuzes maak.
  Dankjewel!

 • Reageren
  Miranda
  28 juli 2014

  Wat een mooi artikel! Goed geschreven, handige tips!

 • Reageren
  Annelies
  28 juli 2014

  Echt een heel leuk en goed artikel dat je geschreven hebt Rosie. Ga ik zeker bijhouden en terug lezen op momenten dat ik motivatie nodig heb! Liefs

 • Reageren
  MySimplySpecial
  28 juli 2014

  Wat een fijne post en goede tips!

 • Reageren
  Simone
  28 juli 2014

  Wat een mooi en goed stukje! Zitten ook fijne tips tussen waar ik nog eens gebruik van kan gaan maken :)

 • Reageren
  Juffrouw Mier
  28 juli 2014

  Wat een inspirerend stukje. Zeker op de maandagmorgen…

  Groeten van Juffrouw Mier

 • Reageren
  Teddy
  28 juli 2014

  Wat een mooi artikel!

 • Reageren
  Joyce
  28 juli 2014

  Mooi tips en erg handig :)

 • Reageren
  Joyce - Beamingbeautynl
  28 juli 2014

  Heel interessant om te lezen! Goede tips geef je.

 • Reageren
  Evelien
  28 juli 2014

  Wat een interessant artikel, fijne tips.

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  28 juli 2014

  Bedankt voor dit artikel. Hierdoor word je weer even met je neus op de feiten gedrukt en ga je na denken!

 • Reageren
  Jorien
  28 juli 2014

  Wat een mooi artikel, vooral ook heel erg uitgebreid. Dankjewel hier voor!

 • Reageren
  Amy-Denise
  28 juli 2014

  Hele mooie en bruikbare tips!

 • Reageren
  Zina
  29 juli 2014

  Wat leuk om te lezen dit! Ik ga zelf na de vakantie beginnen aan het derde jaar van maatschappelijk werk en dienstverlening en ik herken veel (eigenlijk alles) van wat je zegt. Voor mijzelf is extrinsieke motivatie heel lang erg belangrijk geweest maar ik merk dat dit de laatste tijd aan het verschuiven is naar intrinsieke motivatie. Ik hoef niet meer zo nodig aan andere mensen te laten zien wat ik allemaal kan, zolang ik het maar aan mezelf kan laten zien en verantwoorden.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.