Mindstyle monday: leven in het heden

3.

Een paar weekjes terug had ik even een dipje. Ik belde met een vriendin en ik voelde me na dit gesprek al een stukje beter. 5 minuten later na ons gesprek stuurde ze mij een afbeelding met de volgende quote: stop worrying, 99% of the things you worry about won’t even happen.

We sturen wel vaker dit soort dingen naar elkaar maar deze quote raakte mij echt. Het is zo ontzettend waar. Ik was me al weken druk aan het maken over iets wat, ALS het al zou gebeuren, pas over een paar maanden zou gebeuren en de kans DAT het zou gebeuren was ook helemaal niet groot. Toch stond ik er mee op en ging ik er mee naar bed. Waarom? Waarom kun je dat soort dingen niet gewoon loslaten?

Waarom maken we ons zorgen over de toekomst of voelen we ons schuldig over het verleden terwijl we meer in het nu zouden moeten leven. In het heden.

Rajshree Patel.

In Happinez nummer 5 van 2013 over Vrijheid las ik een ontzettend interessant interview met Rajshree Patel. Zij vertelde dat wij onze geest iedere keer laten slingeren tussen het verleden en de toekomst maar dat wanneer we meer in het heden zouden leven we eigenlijk veel gelukkiger zouden zijn. We voelen zoveel emoties waar we niks mee kunnen:

Woede, spijt en schuldgevoelens gaan over het verleden. Het verleden zul je nooit kunnen veranderen, het vreet onnodig veel energie om je daarmee bezig te houden. Voel je je schuldig over iets, probeer schoon schip te maken door je excuses bijvoorbeeld aan te bieden. Is er niets meer wat je hier mee kan? Probeer de gevoelens dan af te sluiten.

Zorgen en angsten zijn de emoties die bij de toekomst passen, de dingen waar ik mij het meeste druk om maak. Ook dit zijn emoties waar je weinig mee kan.

Leven in het heden.

Waarom maken wij met onze gedachten het heden minder fijn door altijd maar bezig te zijn met een andere tijd. Met het verleden of de toekomst. Ik maak mij zorgen om de toekomst maar ben tegelijkertijd bezig het heden ook minder leuk te laten zijn. Het is zo zonde om het heden te verpesten met oud zeer of angsten die nooit waar zullen worden.

Ik wil genieten van het eten wat ik eet en niet al denken aan de keuken die ik na de tijd moet opruimen. Ik wil genieten van mijn werk hoe het nu is en mij niet dat gevoel af laten nemen door te denken aan alle nieuwe wetten en regels voor 2015/2016. Ik wil stoppen met het verpesten van mijn eigen blije zelf  door de hele tijd ‘wat als..’ te denken.

Wat als.. Dat zien we dan wel weer. Het heden is zo goed. Het heden is zo fantastisch dat ik daar geen seconde meer van wil missen.

Oefening baart kunst

zeggen ze! En begint alles niet met een stukje bewustwording? Ik ben mij bewust geworden van het feit dat ik teveel bezig ben met de toekomst waardoor ik minder in het heden leef. En nu kan het oefenen gaan beginnen. Meerdere keren per dag even een momentje pakken om mijzelf bewust te worden van het heden. Bewuster te eten, te genieten, te zijn. Mijn gedachten niet iedere keer af te laten dwalen.

Ik hou van het heden, ik hou van het nu en ik laat dat door niemand, zelfs niet door mijzelf, van mij afpakken.

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

27 reacties

 • Reageren
  Dagmar
  10 november 2014

  Wauw wat een mooi en indrukwekkend artikel <3 Deze komt echt binnen, geweldig geschreven!

 • Reageren
  Paola
  10 november 2014

  Ik ben ook iemand die zich heel druk kan maken! De quote vind ik heel mooi.

 • Reageren
  chucky1012
  10 november 2014

  Dat is een goed artikel!
  Leuke en mooie vernieuwde website ;-)

  Xoxo

 • Reageren
  Miranda
  10 november 2014

  Wauw, wat heb je dat mooi geschreven. En het is ook zo waar, we moeten (meer) genieten van het hier en nu!

 • Reageren
  Rachella
  10 november 2014

  Geweldig artikel, I love it!

 • Reageren
  Kim
  10 november 2014

  Leuk stukje! Ik heb over een soort gelijk onderwerp ook een artikel klaar staan :) En die quote is zo waar.

 • Reageren
  Femke
  10 november 2014

  Deze quote vind ik ook prachtig en ook voor mij toepasselijk denk ik.. Mooi geschreven, ik denk dat veel (inclusief ik!) hier wat aan hebben!! Leven in het heden, ik ga het proberen haha! Succes Roos, don’t worries :)

 • Reageren
  Margot
  10 november 2014

  Goed artikel! Soms kan het best lastig zijn om in het heden te leven, maar ik denk dat dat wel belangrijk is.

 • Reageren
  Diana Carlton
  10 november 2014

  Mooi geschreven Rosie en je raakt de kern van het verhaal. We laten ons altijd zoveel beinvloeden door angsten, twijfels, onzekerheden, waardoor je juist soms wel bepaalde kansen misloopt. Het leven is nu en het is zoveel fijner om te genieten van de mooie mometnen van deze dag, dan bang te zijn voor wat de toekomst brengt. Ik ben sinds een paar weken ook bezig om hier meer bij stil te staan. Niet altijd even makkelijk, maar het gaat steeds beter.

 • Reageren
  Sanne
  10 november 2014

  Heel erg mooie quote en een heel erg mooi artikel Rosie! Ik ben ook zo’n piekergat, maar ik probeer de laatste tijd mezelf daarop wel toe te spreken. Een quote die ik ook heel erg mooi en toepasselijk vind is: “worrying will never change the outcome”.

  • Reageren
   Roos
   10 november 2014

   Wauw dat is idd ook een hele mooie quote, thanks! X

 • Reageren
  Channah
  10 november 2014

  Heel mooi en inspirerend geschreven. Het is ook gewoon de waarheid! Ik pieker ook altijd een eind weg, en moet echt proberen eens te gaan genieten van nu. Vandaag. En niet in zitten over gisteren, of wat er morgen gaat gebeuren. Nu.

  • Reageren
   Roos
   10 november 2014

   Dankjewel Channah! Helemaal mee eens, nu nu nu!

 • Reageren
  Manon
  10 november 2014

  Heel mooi geschreven, hier heb ik echt wat aan!

 • Reageren
  Hilly
  10 november 2014

  Wat een prachtige quote en artikel! Wat heb je trouwens een leuke blog! Ik heb net alle foto’s van je bruiloft bekeken ( ik lijk wel een stalker haha ) en ik smolt echt helemaal weg :) X

  • Reageren
   Roos
   10 november 2014

   Haha wat lief, vind je geen stalker hoor ;p! Je moest eens weten hoeveel trouwblogs ik wel niet gelezen heb ;p!

 • Reageren
  Simone
  10 november 2014

  Wat een mooi en goed artikel. Ik herken mezelf er ook wel in. Ik denk heel erg vaak in ‘wat als…’, maar op de ‘wat als…’-situaties heb je nu (heden) geen grip. Dus daar zullen we/ik ons daar bij neer moeten leggen, niet meer aan denken en genieten van de fijne momenten.

 • Reageren
  Evelien
  10 november 2014

  Ik herken dit heel erg. Ik kan me nog druk maken over dingen die al zijn geweest en waar niets meer aan te doen valt. Dat verpest mijn humeur in het heden. Maar ik kan me ook suf piekeren over dingen die volgende week, maand, … (misschien!) gaan gebeuren. Ik probeer me ook steeds meer te richten op het heden en volg nu ook een cursus mindfulness, om daar meer mee bezig te zijn.

  • Reageren
   Roos
   10 november 2014

   Wat goed dat je daar mee bezig bent! :) Top!

 • Reageren
  Nathalie Eline
  10 november 2014

  Wauw, wat een goed stuk! Ik probeer ook zoveel mogelijk in het nu te leven…maar soms is het gewoon toch lastig! :)

 • Reageren
  Wendy
  10 november 2014

  Ik ben soms ook veel te veel bezig met het ‘wat als..?’ en dat belemmerd me dan behoorlijk in wat ik doe. Ik geniet er niet van of ik doe het maar helemaal niet, want ja… stel dat. En dat is zo zonde en stom eigenlijk.

 • Reageren
  Manon
  10 november 2014

  Wat een mooi artikel! Ik moet mezelf ook echt aanleren in het hier en het nu te leven. Mijn hersens maken overuren zeg ik altijd, ik pieker zoveel over de toekomst en het verleden, maar daar schiet je inderdaad zo weinig mee op!

 • Reageren
  Birgit
  10 november 2014

  Heel inspirerend artikel! (: Soms hang ik inderdaad te veel in het verleden of denk ik “wat als” en dat moet ik dringend afleren. Gewoon genieten en minder piekeren (:

 • Reageren
  saarenzo
  10 november 2014

  Goed artikel! En wat heb je een prachtige profielfoto!

 • Reageren
  Denise
  10 november 2014

  Wat een heerlijk artikel! Lekker positief, doet me goed!

 • Reageren
  Cindy
  12 november 2014

  Ik vind het erg lastig om in het heden te leven, het mindfulness op te pakken. Want ik zit momenteel in een fase dat er twee belangrijke levensgebeurtenissen gaan komen (woh, dat klinkt nogal volwassen) en dan kan je ook niet anders dan denken over de toekomst, want het is eng en spannend en ook heel leuk.
  Happinez vond ik altijd wat vaag, net als Flow. Maar sinds een aantal weken zit ik bij een vrouw die aan alternatieve geneeswijze doet en aan yoga en ik ben me steeds bewuster van alle prikkels om me heen en dat ik meer in het nu moet leven. Sinds ik dat besef, snap ik Flow en Happinez ook beter en vind ik het zelfs heerlijke tijdschriften om te lezen en vooral om inspiratie uit te halen.
  Fijn artikel dit, ik ben fan van je Mindstyle Mondays!

 • Reageren
  Angelique
  13 november 2014

  Wat prachtig geschreven!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.