Mindstyle: doelen bepalen aan de hand van de wondervraag

3.

Tijdens mijn opleiding voor maatschappelijk werker werd het er vanaf dag één ingestampt: het stellen van doelen. Doelen voor het kwartiel, doelen voor het hele studiejaar, persoonlijke doelen, hoe ga je werken aan je competenties, stagedoelen etc. etc. Op het begin vond ik het erg lastig om mijn doelen te bepalen.. Want wát wil ik nou eigenlijk..?! Soms weet je wel ongeveer wat je wil maar om dit ook echt concreet te krijgen is nog niet zo makkelijk.

Toen ik vorige maand mijn vision board maakte voor 2014 stelde ik de week er voor een lijstje met doelen op. Wat wil ik voor 2014?! Door de jaren heen heb ik zo ontzettend veel geleerd over het stellen van doelen én het helpen van mensen bij het vinden van hun doelen dat het bij mij als vanzelf lijkt te gaan. Maar wat als dit niet vanzelf lijkt te gaan of dat je het gewoon erg lastig vind om te bepalen wat je bijvoorbeeld in 2014 wil bereiken?! Maak dan eens gebruik van de ‘wondervraag’ uit de oplossingsgerichte methode. Klinkt ‘zweverig’, i know, maar ik leg het je uit en ik laat je zien hoe simpel het eigenlijk is!

De wondervraag in de oplossingsgerichte methode.

Even een klein stukje informatie is wel handig. De wondervraag is een hulpmiddel in de oplossingsgerichte methodiek waar veel maatschappelijk werkers mee werken. Tijdens gesprekken wordt er vaak voornamelijk gekeken naar het probleem. Waar kom dit probleem vandaan, wie zijn er bij betrokken, hoe ga je er mee om etc. In de oplossingsgerichte methode wordt het juist minder gestimuleerd om problemen helemaal uit te diepen maar eigenlijk gelijk op zoek te gaan naar een oplossing. Een stukje voorgeschiedenis is natuurlijk fijn maar er wordt niet zo de nadruk op gelegd. De nadruk wordt gelegd op het vinden van een oplossing. De wondervraag is hierbij een fijn hulpmiddel.

Tijdens mijn opleiding heb ik meerdere keren tranen gehuild van het lachen toen wij de ‘zogenaamde wondervraag’ moesten gebruiken. Nog steeds verbaas ik mij er over hoe, in mijn ogen zweverig, wij dit moesten gebruiken tijdens onze assessments. We moesten uitgebreid vertellen dat mensen ‘naar bed gaan, tanden poetsen, uw dagelijkse riedeltje en vannacht gebeurd er een WONDER!!!!!!!!!!!!!!’. ‘Morgen wordt u wakker, doet u uw ogen open en zijn al uw problemen opgelost en breekt voor u de ideale dag aan. Vertel eens, hoe ziet die dag er uit, met wat voor gevoel staat u op?!’.

Naar mijn mening veel te lang, zweverig en niet ‘praktisch’ genoeg voor de meeste cliënten. Liever gebruik ik het als volgt: ‘Goh op dit moment beschrijf je dit en dit maar stel je nou eens voor dat je morgen opstaat en al je problemen zijn verdwenen. Hoe zou jouw dag er dan uit zien?!’ Komt op hetzelfde neer maar een wat minder hoog geitenwollen-sokken gehalte met het zelfde resultaat ;-)!

Van wondervraag naar doelen!

Allrighty, genoeg voor informatie. Let’s get to the point! Stel dat jij het ontzettend lastig vind om doelen te bedenken kun je de wondervraag ook goed gebruiken! Hoe?!

1. Stel je leven voor hoe het nu is. Schrijf alle leuke dingen op, alle minder leuke dingen en alle rot dingen waar je van baalt. Probeer dit behoorlijk gedetailleerd te beschrijven.
2. Stel je nu eens het verhaal van de wondervraag voor. Morgen word je wakker en is alles zoals jij dat wil. Dingen lopen allemaal zoals jij dat wil, je maakt je geen zorgen, je hebt je ideale baan, doet de ideale studie etc. Schrijf dit ook heel gedetailleerd op.
3. Bekijk nu je eerste en je tweede dag. Wat is het verschil tussen deze 2 dagen?! Bijvoorbeeld: op dit moment werk ik fulltime. Op mijn ideale dag zou ik één dag in de week vrij zijn om eens wat tijd voor mijzelf te hebben! Schrijf alle verschillen op.
4. Eigenlijk zou je nu kunnen zeggen dat de verschillen tussen deze 2 dagen de ‘doelen in de dop’ zijn voor het nieuwe jaar. Je leven is nu zoals op dag 1 maar je wil je leven natuurlijk zoals op je ideale dag!
5. Ga aan de slag met de verschillen. Om bij het voorbeeld te blijven: stel jezelf als doel dat je meer tijd voor jezelf wil dit jaar en ga bekijken of dit te realiseren is!

Op deze manier kun je alle verschillen afgaan en hier je doelen uit halen! Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen :) heb je vragen!? Stel ze dan in de comments!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

18 reacties

 • Reageren
  MySimplySpecial
  24 januari 2014

  Wat een handige methode om doelen te formuleren! Ga ik ook eens goed over nadenken!

 • Reageren
  Jennn
  24 januari 2014

  Goeie manier om doelen te stellen!

 • Reageren
  Sabrina
  24 januari 2014

  Handig zeg!

 • Reageren
  Anne Solveig
  24 januari 2014

  Handig! Goed om te lezen :)

 • Reageren
  kim
  24 januari 2014

  Heel erg handig gemaakt! Kan ik wel wat mee! ^^

 • Reageren
  Manon
  24 januari 2014

  Wat een handige manier zeg! En ook meteen heel concreet :)

 • Reageren
  Resy
  24 januari 2014

  Erg handige methode dit! Denk dat ik het vandaag of van het weekend maar eens ga proberen :)

 • Reageren
  Chantal
  24 januari 2014

  de wondervraag doet wonderen! De manier waarop jij hem stelt is inderdaad een stuk minder zweverig en to the point (en als ik een client was dan zou ik me op de eerste manier zelfs als een klein kind behandeld voelen).

  Eigenlijk ook wel een hele handige en simpele manier om je doelen helder te krijgen.

 • Reageren
  Isabel Cristina
  24 januari 2014

  Leuk artikel, je hebt mij aan het nadenken gezet!

 • Reageren
  Maaike
  24 januari 2014

  Grappig, dit past wel een beetje bij de happychallenge opdracht van vandaag! En ook nog eens hele handige tips. :D

 • Reageren
  Rosalie
  24 januari 2014

  Ik moet voor mijn opleiding ook veel met doelen werken, soms vergeet ik ze gewoon en dan is het echt zo van. Heb ik ze behaald? uhhhhh

 • Reageren
  Nathalie
  24 januari 2014

  Leuk om dit eens in een blog te lezen :)

  Ik werk vooral met kinderen, dus dan kan je er wel wat leuks mee maken (toverstafje, tovenaar, ..). Met de fantasie van kinderen kom je vaak al snel een heel eind.

  Ik vind zelf de schaalvragen ook wel handig als er uitspraken gedaan worden die niet zo duidelijk zijn… om antwoorden als “gewoon” uit te diepen.

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  24 januari 2014

  OEF! Had ik je maar een paar jaar geleden als maatschappelijk werker dan denk ik dat ik een stuk verder was geweest ;) Maar het is wel iets om mee aan de slag te gaan… Alleen vind ik het juist erg moeilijk omdat ik nooit precies weet waar ik moet beginnen :P

 • Reageren
  Annebelle
  25 januari 2014

  Leuk dat je dit uitlegt, hiermee ga ik binnenkort eens aan de slag!

 • Reageren
  Curly Creative
  28 januari 2014

  Leuk artikel Rosie, heel herkenbaar aangezien ik hier in mijn opleiding ook plat mee wordt gegooid.
  Soms weet ik echt niet wat ik nu weer voor leerdoel moet verzinnen en dan ook nog eens SMART maar tot nu toe ben ik er gelukkig altijd nog wel gekomen.
  Had jij het ook weleens dat je bewust een simpel doel had gekozen omdat je dan wist dat je het wel ging halen?

  Liefs

 • Reageren
  Kim
  29 januari 2014

  Leuk! Heel herkenbaar, wij leren dit ook op school :)

 • Reageren
  jocelina
  3 februari 2014

  Fijn hoe jij het in kleine stappen hebt gesplitst zodat het veel makkelijker wordt! Ben zelf een grote fan van lijstjes maken, visionboards en visualizeren :D

 • Reageren
  Maandoverzicht januari: mijn favoriete Bloglovin’ likes | Muy Maaike
  24 november 2014

  […] MindstyleNatuurlijk mogen ook de mindstyle-artikelen niet ontbreken in dit blogje. Zo schreef Lisanne over meer rust in je hoofd en Rosanne over doelen bepalen dmv een wondervraag. […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.