Mindstyle: anderen goed laten voelen

be somebody

Mijn oma vertelde mij ooit eens dat ze zich soms wel eens alleen voelt sinds opa er niet meer is. ‘Soms Roos,’ vertelde ze ‘is de kassajuffrouw de eerste die tegen mij praat op een dag.. En dan is het zo fijn als het een vriendelijke dame is’!

Dat mijn oma mij dit vertelde zal ik niet snel vergeten. Heel vaak sta je hier, voor mijn gevoel, namelijk totaal niet bij stil. Ik heb 2 jaar als caissière gewerkt en héél wat mensen voorbij zien komen. Waren dit dan ook veel mensen die zich wel eens eenzaam voelden? Of mensen die misschien net een rottige dag achter de rug hebben gehad? Zaten hier veel mensen bij die die dag alleen mijn stem even zouden horen?! Nadat mijn oma mij dit vertelde ging ik daar toch meer over nadenken..

Ieder mens wil gezien worden, gehoord worden en ik voelde mij hierdoor nog gemotiveerder om nog vriendelijker tegen mensen te zijn. Ik maakte gewoon dat praatje met die oude dame aan de kassa, of er nou 3 of 6 mensen in de rij stonden. Sneller werken gaat vaak toch niet bij oudere mensen!
Ook begon ik vaker praatjes te maken met andere mensen. Zoals een man die, volgens mijn collega’s (ja er wordt veel gekletst in een supermarkt!) iedere dag een krat bier kwam kopen. Veel van de meiden doen toch afstandelijker tegen zo’n man, ik probeerde juist vriendelijker te zijn. Hem te laten zien dat híj gezien wordt en niet veroordeeld word. Ik wil niet dat hij het gevoel heeft de afkeurende ogen van de winkelmedewerkers in zijn rug te voelen en daardoor winkels gaat afwisselen.. Want ja dat doen ze op een bepaald moment.

Er zijn zoveel manieren om mensen te laten merken dat ze gezien en gehoord worden. Neem alleen al het groeten op straat. Lach naar mensen en groet ze, misschien ben jij wel de eerste die wat tegen ze zegt die dag!

Daarnaast bedacht ik mij een situatie die ik ooit (eigenlijk wel vaker) heb meegemaakt en waarvan ik denk velen met mij. Die ene vriendin die je uitnodigt op haar verjaardagsfeestje (of soortgelijke situatie) maar waar je stiekem een beetje tegen op ziet.. Natuurlijk wil je graag naar haar verjaardag maar je kent niemand buiten haar om! Om je vriendin niet te laten zitten ga je toch en vaak heeft zo’n avond dan één van de volgende twee scenario’s: 1. het wordt een super tof feest en je leert allemaal nieuwe gezellige mensen kennen of 2. je gaat vroeg naar huis omdat je je er niet bij voelt horen. In het eerste geval heeft dat vaak te maken met iemand die voor mij naar voren komt uit de quote: iemand die jou op zo’n feestje het gevoel geeft dat je er bij hoort, jou er bij betrekt en jou op deze manier een toffe avond geeft!

Ben jij de persoon die dat ook zou doen? Die persoon die iemand erbij betrekt op een feestje of zijn/haar vooroordelen overboord zet om iemand een goed gevoel te geven over zichzelf?! Als we nou eens allemaal beslissen dat we dat gaan doen. Dat we vriendelijker zijn, mensen goed willen laten voelen over zichzelf en daar net een extra stapje voor willen zetten. Als we vanaf nu allemaal het besluit nemen dat vaker te doen maken wij een klein verschil samen, i would love that <3!

handtekening rosie

 

 

Gerelateerde artikelen

40 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  2 mei 2014

  Heel mooi geschreven……

  Happy Friday Xoxo

 • Reageren
  Martina
  2 mei 2014

  Ik probeer anderen wel altijd ergens bij te betrekken, maar ik weet zeker dat ik me er lang niet altijd bewust van ben…. Goed geschreven!

 • Reageren
  Dagmar
  2 mei 2014

  Wauw wat een heerlijk artikel! Heel mooi geschreven en let’s do this <333

 • Reageren
  denise
  2 mei 2014

  heel mooi roos,
  ben het ermee eens!
  liefs,
  denise

 • Reageren
  Cindy
  2 mei 2014

  Wat een fijn, feeling good, artikel! Laten we dit gewoon eens met zijn allen doen!

 • Reageren
  MySimplySpecial
  2 mei 2014

  Wat heb je dat weer mooi geschreven en het is zeker iets om even bij stil te staan!

 • Reageren
  Cindy H
  2 mei 2014

  Ja dit ken ik. Wij hadden een junk in de apotheek en mijn collegas weiderde hem te helpen. Ik hielp m altijd met naalden en injecties anders plukt ie ze nog van de straat. Ik deed altijd vriendelijk zonder n een raar gevoel van medelij te geven. T was nog een lieve man ook. Superbeleefd en nooit agressief. Laatst hoorde ik dat hij was overleden daar heb ik een traantje om weggepinkt.

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Wat een verhaal Cindy en wat goed dat je hem zo in zijn waarde liet. Je hebt helemaal gelijk, beter een schone spuit dan een vieze van de straat.. Hoe erg het ook klinkt! Kan me voorstellen dat je daar wel even verdriet om gehad hebt. Die mensen zijn geen slechte mensen, ze hebben gewoon een groot probleem waarbij ze hulp nodig hebben ipv veroordeeld te worden door vreemden! X

 • Reageren
  Manon
  2 mei 2014

  Mooi stukje :) Zielig he, dat vooral de ouderen zo’n eenzaam leven moeten leiden…

 • Reageren
  Miranda
  2 mei 2014

  Wat een goed artikel.

  Mijn hart breekt als ik hoor of lees van mensen die zo eenzaam zijn. Afschuwelijk lijkt me dat:( ik probeer altijd een vriendelijk praatje te maken, je weet nooit hoe hard die ander dat nodig heeft.

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Ja erg is dat he, vind ik ook altijd vreselijk :(! Goed dat je dat doet, je hebt helemaal gelijk! X

 • Reageren
  Simone
  2 mei 2014

  Ik vind dit echt een mooi en goed stukje. Inderdaad denk ik dat het best wel eens wat vriendelijker mag in onze samenleving. We zijn eigenlijk op het moment vooral met onszelf bezig en vergeten de rest om ons heen.

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Dat klopt helemaal, zo jammer! Soms zou ik wel terug willen in de tijd waarin de wereld ‘veel kleiner was’ (zonder internet etc) en waarbij je gewoon meer op je ‘gemeenschap’ moest vertrouwen :) Dat iedereen voor elkaar zorgde zegmaar. XX

 • Reageren
  Kim
  2 mei 2014

  Wat een mooi artikel! Helemaal met je eens! Toevallig maakte ik laatst een soortgelijk iets mee en was ik ook bezig om hier een artikel over te schrijven.

 • Reageren
  Anna Naomi
  2 mei 2014

  Wauw, zet me aan het denken. In het geval van de man met het bierkrat had ik denk ik hetzelfde als je collega’s gedaan. Maar het is inderdaad veel beter om dan een praatje te maken! Wel ga ik altijd kletsen met mensen die op verjaardagen alleen zijn. Dat vind ik andersom inderdaad ook heel prettig. Op straat heb ik dan weer dat ik mensen vaak wil groeten wanneer ik ze voorbij loop, maar ze mij andersom niet aankijken.
  Leuk blog om te lezen! Maakt me weer bewust wat dit soort contact met mensen kan doen.

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Dankjewel voor je complimentjes! Wat goed dat je dat al doet en idd het mensen groeten op straat is vaak herkenbaar. Maar ondanks dat ze mij niet aan kijken zeg ik toch vaak hoi en reageren mensen vaak heel verbaasd/blij en dat maakt mij dan weer blij ;-)!

 • Reageren
  Kimberley
  2 mei 2014

  Wat een mooi stukje, klopt helemaal.

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  2 mei 2014

  Ja, ik ben ook iemand die vaak overdag alleen is (ook al heb ik een super lieve vriend). Dus als ik ergens ben probeer ik mezelf wel te vermaken. Als ik naar buiten ga probeer ik naar zoveel mogelijk mensen te lachen en ja soms maak je een praatje met iemand die je niet kent om gewoon even je ding te doen. Het werkt echt om je zo een stuk beter te voelen!

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Ja het voelt ook gewoon fijn he :) top dat je dat doet Wendy! XX

 • Reageren
  Emmy
  2 mei 2014

  Hoi Roos,

  Ja ik ben het helemaal met je eens, dat we meer naar elkaar km moeten kijken. Maar in dit stuk laat je niet zien dat er ook een keerzijde zou kunnen zijn. Dat je je zo op anderen kan focussen dat je jezelf vergeet. En in die situatie zit ik nu helaas…
  Dus ja, we moeten meer naar elkaar omkijken, maar nee, het moet niet te kosten van alles of jezelf gaan…

 • Reageren
  Curly Creative
  2 mei 2014

  Leuk artikel, en zo waar!
  Sinds ik de opleiding social work doe ben ik hier nog bewuster mee bezig!

  Liefs

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Ja toen is bij mij die bewustwording ook steeds groter geworden! XX

 • Reageren
  Femke
  2 mei 2014

  Wowie, goed geschreven en zo waar! Ik merk ook dat een glimlach naar een voorbijganger op straat of iemand gedag zeggen al zoveel verschil kan maken. Net zoals je zegt; misschien ben jij wel de eerste persoon die wat zegt tegen diegene. Ik probeer het zelf ook steeds vaker hoor, het geeft toch wel een fijn gevoel he :) Let’s do this!!

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Super Femke, idd let’s do this! <3

 • Reageren
  Saartje
  2 mei 2014

  Mooi geschreven! Wanneer ik merk dat iemand zich alleen voelt of alleen op een verjaardag is, zal ik wel tegen diegene aanpraten. Wel hangt dit denk ik van de leeftijd af, wanneer het bijvoorbeeld iemand van in de 40/50 is zou ik het denk ik niet doen, maar met een omaatje bijvoorbeeld weer wel. Ik weet ook niet waarom haha. Ik probeer het dus altijd maar wanneer ik terug denk aan sommige situaties weet ik ook dat ik me er niet altijd bewust van ben.

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Ik snap je punt wel, het ligt er ook heel erg aan natuurlijk hoe benaderbaar iemand is. En dat bewust zijn is ook helemaal niet erg, daarom probeer ik je vandaag weer even bewust te maken hihi :D! X

 • Reageren
  Melissa Charlotte
  2 mei 2014

  Wat goed om daar even stil bij te staan, door jou geeft dit mij ook extra motivatie. Ik zal morgen extra vriendelijk doen tegen de klanten in de Jumbo, hihi.

 • Reageren
  Nicole
  2 mei 2014

  Ik ben juist degene die anderen erbij wil betrekken, helaas doet niet iedereen dat ook bij mij haha…

  • Reageren
   Roos
   4 mei 2014

   Nee dat is absoluut waar, jammer maar helaas denk ik dan! Ik ben wel zo, ik geef wel ‘het goede voorbeeld’, en wat een ander doet.. Tsja ;-)!

 • Reageren
  José
  2 mei 2014

  Wat een mooi artikel! Van dit soort artikels wordt ik gewoon echt heel blij. (:

 • Reageren
  Estrella
  2 mei 2014

  Heel mooi geschreven!

 • Reageren
  Ines
  3 mei 2014

  Heel erg mooi!

 • Reageren
  Randa
  4 mei 2014

  Oeh wauw, wat heb je dit weer mooi geschreven Rosie, kippenvel! Je hebt echt 100% gelijk. Ik probeer ook altijd wanneer ik op straat loop, in een supermarkt of waar dan ook, te glimlachen naar vreemden en laten zien dat niets en niemand minderwaardig is. Waarom zou je wel naar dat jonge meisje glimlachen en niet naar een vriendelijk uitziende oude dame. Heel vaak groeten oude dametjes en oude heertjes mij en dat voelt echt oh-zo goed. Dat gevoel moet ik vast houden, iedereen! Als een vreemd iemand naar je glimlacht geeft jou dat super een gevoel, nou laten we dan inderdaad ook met z’n allen naar vreemden mensen op straat glimlachen en groeten! A small group of people can make a start of something new, something beautiful! Top artikel Rosie! XX Liefs, Randa :-)

 • Reageren
  Saskia
  5 mei 2014

  Zo goed geschreven! En indd zo belangrijk om gewoon eens mensen te groeten of een praatje te maken. Ik werk in de zorg en hoor zo vaak dat mensen eenzaam zijn, verschrikkelijk vind ik dat.

 • Reageren
  Hilde
  5 mei 2014

  Mooi geschreven zeg!!!
  Voel me sons ook erg alleen,
  En het voelt dan inderdaad zo goed dat je ergens ,
  op een positieve manier bij betrokken word!!!
  Dit zette me wel aan het denken,
  ik probeer altijd alles van de goede kant te bekijken,
  Maar dat je vriendelijk bentvis ook zo belangrijk!
  Xx

  • Reageren
   Roos
   6 mei 2014

   Absoluut, dan kun je je zo fijn voelen! We zijn het helemaal met elkaar eens :D!

 • Reageren
  Suzanne
  17 juni 2014

  Mooi artikel. En leuk ook dat het iets is wat iedereen kan doen :) Ik wil geen reclame maken hoor, maar ik heb me voor kerst vorig jaar opgegeven voor een project/initiatief wat ”Eet mee” heet. Dan kun je met kerst iemand uitnodigen die anders de kerstdagen alleen zit. (geldt niet alleen voor kerst trouwens kan ook andere dagen maar met kerst kan ik me voorstellen dat het voor mensen helemaal eenzaam kan voelen als je geen familie/vrienden in de buurt hebt) Als er een match is komt diegene bij je eten. Vond het wel een leuk initiatief en misschien zijn er wel meer van zulk soort initiatieven te vinden in het land. Gewoon een tip voor degenen die het interessant vinden ;)

 • Reageren
  Patricia
  14 juni 2019

  Goed idee! Dat ga ik doen :)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.