Materialisme of minimalisme?

1.1.1.1

Veel van ons houden van mooie spullen en ook ik kan erg blij worden van mooie kleren of leuke dingetjes voor in huis. Vroeger had ik mijn eigen kamer waar ik mijn eigen spulletjes had, nu heb ik een heel huis vol eigen spullen inclusief een zolder waar we alle zooi neergooien waar we niks mee doen. Die zolder staat onderhand zo vol dat ik daar echt een keer een drastische opruim- en schoonmaakbeurt moet houden.

Soms denk ik wel eens, waarom gooi ik niet gewoon alles wat op zolder ligt weg? Ik doe er ja toch niks mee! Maar om nou mijn trouwjurk, stapels met dagboeken en andere waardevolle herinneringen weg te gooien gaat me iets te ver. Toch denk ik dat 90% van de spullen die op zolder liggen eigenlijk wel weg mogen..

De laatste tijd lijkt minimalisme een soort van trend te worden zowel in blogland als in ‘magazine’ land. Mensen gaan zich meer en meer realiseren dat je geluk niet gaat vinden in spullen (en dat is naar mijn mening een goed iets). Toch valt me op dat uitspraken over minimaliseren afgewisseld worden met enorme shoplogs vol beautyproducten en kleren die weer in de al overvolle kleding- en/of beautykast gepropt worden. Klein beetje tegenstrijdig.. Toch?!

Maar dit geldt ook voor mezelf. Misschien niet zozeer op het gebied van kleding of beautyproducten maar meer in de vorm van knutselspulletjes en een overvolle kelderkast vol boodschappen. Als ik bij de Action loop koop ik eigenlijk altijd wel iets leuks voor ‘die ene DIY’. Terwijl ik dozen vol knutselspullen heb en misschien die spullen eerst zou moeten gebruiken.

Een volle kelderkast vol boodschappen is erg handig (altijd genoeg eten op voorraad) maar het is misschien ook wel handig om die kast eens een keer ‘leeg te eten’ in plaats van iedere keer alleen maar aanvullen.

Wat is toch die drang om vooral veel producten en/of dingen te bezitten. Moeten we echt 10 spijkerbroeken hebben of 16 rode lippenstiften? Terwijl we allemaal weten dat we toch iedere keer weer in die ene fijne spijkerbroek glippen en lippenstiften eigenlijk nooit geheel opmaken? Er zijn zoveel redenen om het niet te kopen (met de belangrijkste dat je het helemaal niet nodig hebt) maar toch maken we ons er allemaal aan schuldig. Overbodige dingen kopen.

Waarom kopen we tegenwoordig toch zoveel?!

• Mensen denken dat ze gelukkig worden van spullen.
• Hoe groter je huis, hoe meer spullen je hebt, hoe rijker je lijkt. Het is een soort van statussymbool geworden.
• We zijn altijd jaloers op mensen die meer, mooiere of betere spullen hebben als ons.
• We worden zo verleid door alle vormen van advertenties die we de hele dag in ons gezicht gedrukt krijgen. Van Social Media tot blogadvertenties en van bushokjes tot de krant.. De verleiding is zo groot!
• Veel van ons kunnen het betalen.
• We proberen onvrede in of over jezelf weg te stoppen door (misschien wel zogenaamd) te genieten van veel en mooie spullen.
• We proberen indruk te maken met onze spullen op andere mensen.

Natuurlijk hoeven niet alle punten hierboven op jou te slaan, misschien wel geen één, maar als ik in alle eerlijkheid naar mijzelf kijk merk ik dat het punt van de verleiding, het punt van de onvrede over jezelf of een situatie en het denken dat je gelukkig wordt van spullen wel op mijzelf slaan.

Naast dat ik niet gelukkig wil worden van spullen of denk dat ik veel spullen nodig heb lijkt het mij een uitkomst voor mij als grootste sloddervos van de eeuw. Weinig spullen = weinig rommel = weinig opruimen!

Minimalisme is hot en ik moet zeggen dat ik er ook wel een beetje warm van word. Hele blogs worden er aan gewijd, er zijn zelfs mensen die leven met slechts 100 dingen. Echt serieus, alleen maar 100 dingen.. ALLES inclusief. Dit gaat mij een beetje te ver maar zoals bijvoorbeeld de video’s van LightbyCoco vind ik reuze interessant en inspirerend.

Wat zijn nou redenen om te minimaliseren (op wat voor manier dan ook)?! De redenen voor mij kun je hieronder lezen in mijn lijstje. Wat ik veel tegenkom is dat het principe ‘hoe minder spullen je hebt hoe minder je hebt om je druk over te maken’. Living light. Weinig spullen staat voor weinig zorgen, weinig om je druk over te maken, weinig om te moeten schoon houden of onderhouden en het geeft je meer rust in je hoofd. Klinkt goed.

Redenen voor mijzelf (en misschien ook wel voor jou) om minder te kopen en je huis eens flink streng op te ruimen:

• Minder spullen, minder troep. Easy as that. Ik Haat opruimen en schoonmaken (met een hoofdletter H). Hoe fijn zou het zijn om veel minder spullen te hebben zodat je ook minder rommel kan maken. Hoe minder spullen des te minder je iedere keer op hoeft te ruimen.

• Hiermee het statement naar jezelf maken dat je al die spullen niet nodig hebt om gelukkig te zijn.

• Doordat je minder troep hebt kun je meer tijd besteden aan leuke dingen in plaats van aan het opruimen van al die dingen die je toch niet gebruikt.

• Het besparen van geld is ook een goede reden. Hoe vaak denk ik niet dat ik een bepaald product nog heb, maar dit kan ik niet vinden dus koop ik het maar weer opnieuw. En natuurlijk vind je het dan een dag later ergens.. Als je minder spullen hebt weet je beter wat je wel en niet hebt en koop je dus ook niet iedere keer dingen dubbel.

• Misschien dat we in 2016 wel gaan verhuizen naar ons eerste koophuis. Hoe fijn zou het zijn als we alles hier lekker op orde hebben en geen spullen meenemen die we toch niet nodig hebben of gaan gebruiken. Dit zou zoveel tijd en moeite schelen!

Minder spullen, minder rommel, minder geld uitgeven aan onzin. Meer rust en tijd voor jezelf. Meer geld om uit te geven aan die ene wereldreis of meer geld om te sparen voor je droomhuis.

Het klinkt allemaal fantastisch. Ik ben vandaag gelijk begonnen met het opruimen van een aantal dingen. Het kastje onder de wastafel op de badkamer en het spiegelkastje boven de wastafel zijn helemaal opgeruimd en ook mijn ‘plank’ vol met make-up en beautyproducten is opgeruimd, schoon en uitgezocht. Ik heb een heleboel weggegooid en een heleboel op de Weggeefhoek op FB van mijn dorpje gezet en zo te zien maak ik er mensen blij mee. Win win! Het voelt goed in ieder geval.

Ik denk niet dat het bij mij ooit zo ver zou komen dat ik met maar 100 dingen (of 1000 dingen) wil leven. Ik wil bewaren waar ik blij van word maar ik vind het wel ontzettend goed om er meer bij stil te staan. Je hebt zoveel dingen waar je helemaal niks aan hebt, die je al in geen maanden, misschien wel jaren, gebruikt hebt en die maar liggen te verstoffen. Maak jezelf blij door er iemand anders blij mee te maken. Weg er mee!

Wat vind jij? Is minimalisme een goed iets? En is het iets voor jou? Of kom jij er gewoon voor uit dat je een materialistisch persoon bent?! Let me know! ♥

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

22 reacties

 • Reageren
  Kim
  24 februari 2015

  Wat goed hoe je hier zo open over schrijft. Ik merk zelf dat ik zoveel gelukkiger ben nu ik minimalistisch leef. De drang om war te hebben gaat steeds sneller weg en ik wordt steeds creatiever met mijn kleding

 • Reageren
  Eveline
  24 februari 2015

  Minimalisme vind ik een goed iets, deze afgelopen vakantie ben ik in de weer gegaan om alles eens goed op te ruimen. Wat ik allemaal weggegooid/gedaan heb! Nu moet de grootste verzamelplek aangepakt worden, de garage! Maar dat zal zijn voor wanneer het warmer komt. Ik ben blij met een mooi opgeruimd huis en het lukt me nu ook beter om het zo te houden. Mooie post, heel inspirerend!

 • Reageren
  angelique
  24 februari 2015

  Ik herken het. Ik koop enorm veel van spullen die ik eigenlijk niet nodig heb. Zo werd ik door mn vriend gister op mn vingers getikt dat het echt niet nodig is om wasmiddel in te slaan want dat is altijd wel in de aanbieding. Maar toch doe je het “voor het geval dat” wacht maar tot je kinderen hebt. Mijn huis is overgenomen door kinderspeelgoed en ja trappen op lego steentjes doen echt heel erg pijn!

 • Reageren
  Margot
  24 februari 2015

  Goed onderwerp! Zelf vind ik het heerlijk om af en toe goed op te ruimen een een nieuwe bestemming te zoeken voor wat ik zelf niet meer gebruik. Overvolle kasten vind ik niet fijn.

 • Reageren
  Usha
  24 februari 2015

  Heerlijk om je verhaal te lezen!
  Helaas kan ik zelf niet zo goed afstand nemen van m’n spulletjes, maar doe m’n best.
  Party make up lijkt me handig om te bewaren, want vast wel weer n gek feestje binnenkort.
  Kleren die ik nog steeds leuk vind, maar al lang niet heb gedragen, die heb ik n ultimatum gegeven.
  Voor t eind van t jaar moet ik ze 1x gedragen hebben anders moeten ze echt weg.
  Laatst wat verkocht op mp voor €3, wat n toestand voor dat geld, maar een blije mevrouw aan de deur en het geld zit in de spaarpot van m’n zoontje, daar wordt ik dan wel weer blij van.
  De garage heb ik al aangepakt, tevens m’n mega kerst voorraad versiering (elk jaar koop ik weer wat nieuws).
  Nu staat de zolder op m’n opruimlijstje!

 • Reageren
  Dionne
  24 februari 2015

  Heel goed artikel. Ik ben het volledig met je eens. In december heb ik voor mijzelf de knop omgezet. Ik had alles wat mijn hartje begeerde en toch was ik niet gelukkig. Daarom besloot ik vanaf 1 januari 2015 met een extreme NO BUY te beginnen. Het enige wat ik koop is eten en zelfs dat minder. Want ik wilde eerst alle spullen opmaken. Ik heb twee kledingkasten vol kleding, een schoenenrek vol schoenen waar je u tegen zegt en een kast vol beuatyproducten voor een heel weeshuis. Toch maken deze spullen mij allemaal niet gelukkig. Daarom ben ik bezig met die no buy. Spullen gebruiken en opmaken die ik al heb. Mijn doel is om dit drie maanden vol te houden en dat ik ook doen ook. Ik zit nu op de helft en het gaat goed. Ik merk dat ik veel bewuster ben met de spullen die ik al heb en minder snel denk ik moet iets nieuws hebben. Want dan kijk ik weer naar mijn enorme voorraden en kleding en weet ik dat het totaal overbodig is.

 • Reageren
  Bente
  24 februari 2015

  Ik koop niet zo veel, maar met de dingen die ik koop ben ik altijd wel heel erg blij!

  Al heb ik niet echt een sterke mening over het feit of minimalisme goed of slecht is. Als iemand blij wordt van mooie, nieuwe kleding zal ik diegene hier niet om veroordelen! Daar kan ik zelf namelijk ook heel erg blij van worden! En andersom geldt natuurlijk hetzelfde.

 • Reageren
  Maartje
  24 februari 2015

  Zo’n goed artikel! Ik houd ook van mooie spulletjes. Waardoor mijn huis inmiddels propvol staat. En ik ben het ook wel eens zat. Je moet inderdaad veel meer schoonmaken en het kan snel rommelig lijken. En of het echt gelukkig maakt? Nee. Heel misschien gaan wij weer naar NL verhuizen en dan willen we alles verkopen. Kan ik opnieuw beginnen met dingen die ik echt mooi vind en verder geen rotzooi meer! Word ik zelf ook rustiger van denk ik. En gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Heel mooi, duidelijk en eerlijk artikel!

 • Reageren
  Isabel Cristina
  24 februari 2015

  Wat een leuk artikel! Ik had van de week ook al gelezen dat mensen maar 100 spullen voor zichzelf hielden. Persoonlijk zou ik dat niet kunnen, de spullen die ik bewaar zijn gekoppeld aan een speciaal of fijn moment in mijn leven. Toevallig heb ik gister wel alles opgeruimd en eigenlijk voelt het toch ook weer fijn om in een opgeruimd huis te leven… Het is een beetje dubbel maar misschien ben ik toch materialistischer dan ik dacht haha..

 • Reageren
  Xaviera
  24 februari 2015

  Wat leuk om te lezen hoe jij hier over denkt en dat je aan de slag bent gegaan met opruimen! Ik ben van nature iemand die al veel weggooit, niet veel koopt en het huis graag netjes houdt. Maar toch heb/had ik genoeg spullen om mij heen verzameld. Ik ben nu een aantal weken goed aan het opruimen en schrijf hier elke week over op mijn blog. Mede dankzij de fijne video’s van Coco ben ik heel erg geïnspireerd om nog veel meer op te ruimen en lichter te gaan leven!

 • Reageren
  Swaen
  24 februari 2015

  Klinkt goed, er zit een kern van waarheid in. Ik zit op het moment in Melbourne en leef de komende 3 maanden uit mijn backpack. Ik heb maar 15 kilo aan spullen, voornamelijk kleding. En ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal niet zoveel mis, eigenlijk alleen mijn knutselspullen (en mijn vriendje). Maar dat komt wel weer als ik thuis ben.

 • Reageren
  S.
  24 februari 2015

  Wat een heerlijk artikel! Ik probeer het ook door te voeren, zoveel mogelijk troep waar ik toch alleen maar stress van krijg op te ruimen. Het lijkt me ook leuk om artikelen over je vooruitgang hierin te zien!

  Ps. (Zou je mij nog een keer willen mailen over een reactie een tijdje terug?) :$

 • Reageren
  Simone
  24 februari 2015

  Ik ben momenteel ook een beetje aan het minimaliseren. Ook ik ga met mijn vriend op zoek naar een koophuis en eigenlijk heb ik niet veel zin om super veel weer mee te slepen (ik kan je vertellen dat ik echt veel heb). Dus zo langzaam aan ruim ik weer eens wat op.

 • Reageren
  Jose
  24 februari 2015

  Ik heb mezelf een tijdje geleden ‘betrapt’ op het kopen van spullen, terwijl ik een ‘stomme dag’ had. Ik kocht dus iets om me er beter door te voelen. Het betrappen van mezelf vond ik al onwijs stom & het gebruiken van de prullaria was al helemaal stom! Haha. Ik tik mezelf dus regelmatig op mijn vingers en ga op een ‘stomme dag’ niet de Action of Big Bazar binnen, omdat ik weet dat ik met stomme prul thuiskom ;)
  Het minimaliseren is iets wat ik stukje bij beetje begin te doen. Zo heb ik mijn kledingkast uitgemest en al heel veel spullen naar de kringloopwinkel gebracht. Mijn kast is intussen stukken leger en dat voelt ontzettend goed! Ook probeer ik kleding te kopen die ik ook daadwerkelijk nodig heb. Kapotte sokken? Weggooien en nieuwen kopen van goede kwaliteit.

  Opruimen en weggooien van prullaria geeft me echt een lekker gevoel. Ik heb ruimte in mijn huisje, ruimte in mijn hoofd. Ik kan me daardoor ook beter concentreren op andere belangrijkere dingen die er écht toe doen :-)

 • Reageren
  Evelien
  24 februari 2015

  Mooi geschreven! Ik volg lightbycoco ook graag en vind haar erg inspirerend. Ik denk zeker dat ik met veel minder spullen zou kunnen leven en maar niet alles moet kopen en daar ben ik de laatste tijd dan ook bewuster mee bezig. Een leger huis, een leger hoofd ;-).

 • Reageren
  Falco Renierkens
  24 februari 2015

  Hi Rosie! Jemig je maakt er ook altijd weer een boeiend artikeltje van :) Ik denk eigenlijk dat heeeeul veel mensen zich hierin herkennen. Zelf verzamel ik ook teveel spullen en soms zijn dat echt de meest belachelijke dingen.

  Wat ik gemerkt heb is dat spullen je zeker gelukkig (of blij?) kunnen maken. Dit zijn dan waarschijnlijk de spullen die waarde toevoegen aan je leven. Zo heb ik laatst in de outlet een nieuwe sporttas gevonden die ik toch echt hard nodig had (het oude scharminkel viel uit elkaar van ellende). Dat ding is zooo fijn en iedere keer als ik ga sporten, klinkt misschien gek, ben ik blij met het stukje comfort dat het ding me biedt.

  Sorry voor de lange reactie. Hopelijk is duidelijk wat ik wilde zeggen :)

 • Reageren
  chucky1012
  24 februari 2015

  Ik herken dit heel goed.
  Moest ik tot jaren geleden altijd als eerste iets kopen wat er nieuw in de winkel lag.
  Maar dat doe ik niet meer.
  Bespaart veel ruimte en ook tijd.
  Dan doet het minder pijn om iets weg te doen.
  Dus hou ik meer ruimte over ;-)

 • Reageren
  Suuz
  24 februari 2015

  Wat een fantastisch artikel! ik ben hier ook mee bezig de laatste maandjes…!

 • Reageren
  Charile
  24 februari 2015

  Heerlijk artikel, ik probeer zelf zo min mogelijk te kopen. Soms is het zoooo lastig, dan moet ik eigenlijk gewoon niet de stad in gaan haha!

 • Reageren
  Deisy
  24 februari 2015

  Ik vind minimalisme op zich wel goed (als ik naar omgeving kijk), maar doe er zelf eigenlijk vrij weinig mee haha. Dat heeft meer een beetje met luiheid te maken hoor (alles opruimen, poeh: word al moe bij de gedachten hihi). Toch lijkt het mij wel fijn als je minimalistisch kan leven: juist omdat (zoals jij al zegt) spullen je niet gelukkig maken. Dat moet je zelf zien te doen. X

 • Reageren
  Cindy
  24 februari 2015

  Toen mijn vriend en ik op huizenjacht gingen, keken we naar grote huizen. Uiteindelijk hebben we een heel tof, niet eens erg groot huis gekocht. Het is zelfs kleiner dan ons vorige huis, al hebben we nu wel een zolder. Voordeel hiervan is dat ik minder veel en lang hoef schoon te maken en dat, stel dat één van ons (of allebei) een baan verliest, we er gewoon in kunnen blijven wonen. Het is misschien niet het huis wat anderen zouden kopen, maar wij zijn er erg blij mee. En weet je: In ons huis staat een stereotoren (say what? Stereotoren?) van minstens 25 jaar oud. Je kan er nog cassettebandjes mee afspelen en zelfs nog vinyl – langspeelplaten – mee draaien. Terwijl tegenwoordig iedereen zo’n plat soundding heeft, doet die oude stereotoren het van ons echt nog perfect, met zuiver geluid. Totdat dat ding nog niet overleden is, blijven wij hem dagelijks gebruiken. Een tablet hebben we ook niet, zonde van het geld en van de laptop die we hebben. Met de verhuizing kwamen we erachter hoeveel zooi we wel niet hadden. We hebben al heel veel ritjes naar de milieustraat er op zitten. Goed artikel!

 • Reageren
  Amy
  24 februari 2015

  Ik herken dit heel goed en vind het tof dat je er zo over schrijft. Ik ben zelf ook steeds meer aan het nadenken of ik iets koop omdat ik het écht wil gebruik of omdat het gewoon leuk is. Hoewel het af en toe nog mis gaat, vind ik die bewustere houding eigenlijk wel prettig.. Een stuk minder zooi en ik voel me er beter bij!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.