Betere gewoonten staat gelijk aan meer geluk

geluk-en-gewoonten

dat was de conclusie van een artikel in de Happinez die ik las op de terugweg vanuit Duitsland naar huis. Kay reed, Flynn sliep, het kwam met bakken uit de hemel en ik probeerde met het lampje van mijn telefoon het interview met ‘gelukexpert’ Gretchen Rubin te lezen. Want wat ik las klonk zo akelig eenvoudig maar ook zó enorm waar.

Gretchen Rubin

Een jaar of 2 geleden begon ik aan het boek ‘het Happiness Project’ van Gretchen Rubin en eerlijk? Ik vond er niet veel aan. Niet lekker geschreven, niet erg vernieuwend.. Maar blijkbaar is mijn mening hierin een grote minderheid want het boek is inmiddels al meer dan een miljoen keer verkocht! Het thema geluk is natuurlijk altijd een enorm boeiend onderwerp waar men niet over uitgeschreven raakt ;-)! Naarmate Gretchen zich meer en meer ging verdiepen in het thema geluk kwam ze er achter dat ‘je gelukkig voelen’ vaak samenhangt met het aanleren van de juiste gewoontes.

En klinkt dat even logisch.

Er vanuit gaande dat ongeveer 40 procent van je dagelijks leven gevormd wordt door (of het resultaat is van) de gewoontes die jij hebt. Ik citeer een stukje uit het interview:

“Ga maar na: ongeveer veertig procent van je dagelijks leven wordt gevormd door gewoonten. Als je gewoonten hebt die voor je werken ben je oneindig veel beter af dan wanneer je gewoonten in stand houdt die niet voor je werken. Gewoonten bleken het gemeenschappelijke element in al mijn ideeën over geluk”. 

Gewoonten en besluitvorming

Klinkt natuurlijk fantastisch en ook heel erg logisch. Leer jezelf ‘gewoon ff’ goede gewoontes aan en je zult een stuk gelukkiger zijn. Maar is het echt zo makkelijk? Die goede gewoonten krijg je natuurlijk ook niet zo 1, 2, 3. Hoe vaak ik al wel niet de beslissing heb genomen: ‘vanaf nu ga ik EKKKKT gezond eten’ of ‘vanaf morgen ga ik meer lezen en minder op mijn telefoon’. Uiteindelijk hou je het 3 dagen vol en zak je daarna weer langzaam in de oude (slechte) gewoonten.

Ik ben eens uit gaan zoeken hoe dat zit met gewoonten.

Gewoonten

Volgens de online encyclopedie:

Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer over nagedacht te worden. Zo kan het zijn dat men elke dag om zes uur het avondeten op tafel zet, een dagelijkse routine.

Een gewoonte is moeilijk om af te leren en nieuwe aanleren kost erg veel doorzettingsvermogen. Vroeger gingen ze uit van het 21-dagen principe (dit weet ik nog van mijn opleiding). Je hersenen hebben 21 dagen nodig om van een nieuwe handeling (ik eet iedere ochtend een gezond ontbijt) een gewoonte te maken.

Inmiddels komen ze hier van terug en zijn ze het er over eens dat het bij ieder mens verschillend is maar als je een gemiddelde zou moeten kiezen je voor een maand of 3 zou gaan.

Stel dat je je dus 3 maanden lang je er iedere dag toe kan zetten om ‘s morgens een gezond ontbijt te eten zal het na (ongeveer) een maand of 3 een gewoonte worden. Iets waar je niet langer over na hoeft te denken. Zoals je leest, nieuwe goede gewoonten leren is niet makkelijk maar als je het echt wil is het natuurlijk een kwestie van doorzetten.

Laat gewoonten voor jou werken

Natuurlijk kun je nooit al je slechte gewoontes afleren en zijn er nou eenmaal mensen die meer van de gewoonten zijn dan anderen. Gestructureerde mensen hebben vaak veel meer gewoonten dan de chaotische zielen onder ons (IK, IK, IK), maar proberen er een paar aan te pakken kan al een heel mooi begin zijn. Ben je overdag altijd snel moe? Spreek eens met jezelf af dat je doordeweeks voor 23.00 in bed MOET liggen. Probeer het eens een aantal weken, wees consequent en kijk of het voor je werkt. Misschien kan een kleine verandering als een uur extra slaap al zoveel verschil maken in je leven!

En stel dat je iemand bent die altijd tegen haarzelf zegt dat je iets niet kan, draai het eens om. Zeg eens iedere dag tegen jezelf dat je het wel kan en maak hier een gewoonte van. Op het begin zul je waarschijnlijk denken ‘waar ben ik in vredesnaam mee bezig’ maar ik geloof er heilig in dat als je het volhoudt je er zelf ook in zult gaan geloven én er naar zult handelen!

Interessant feitje uit het interview

Wat ik een heel erg interessant feitje vond, die ik uit het interview haalde, was de volgende:

“Je brein wil gedrag in gewoonten gieten omdat dit ruimte schept om over ingewikkelde, nieuw of onverwachte dingen te denken”.

Simpel gezegd, hoe meer gewoontes, hoe minder je hoofd heeft om over na te denken en hoe meer ruimte er voor je hersenen is om zich bezig te houden met andere, lastigere en interessantere vraagstukken.

Wauw. Klinkt ook heel erg logisch. Hoe meer op de automatische piloot gaat hoe meer ruimte er in je hoofd is voor andere dingen om over na te denken.

 

Ik vond het een heel interessant interview met een hele bijzondere kijk op geluk wat ik gewoon met jullie moest delen. Wat vinden jullie hiervan? :)♥

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Maartje
  23 september 2016

  Hee interessant! Ik denk dat het nogal kan kloppen. En dan begin ik al bij een kindje, de meeste kindjes die met een dagelijkse routine opgevoed worden, lijken vaak rustiger en gelukkiger. Ook vaak gezonder heb ik uit mijn eigen ervaring in mijn omgeving gezien. Op zelfde tijden eten, in bad gaan, dutjes doen enz. Zelf word ik ook gewoon chago als ik niet op tijd eet. Mijn lichaam heeft dat op tijd eten nodig maar mij geest ook. Raar eigenlijk om er zo over na te denken! Zoals mijn schoonmoeder die een groot gezin heeft, eet elke week ‘hetzelfde’. Zoals ma bijv rijstgerecht, di aardappelen, wo pasta enz, echt een gewoonte, maar dat zorgt er wel voor dat er minder gestresst hoeft te worden en meer ruimte is voor andere dingen. Als puber vond ik gewoontes ouderwets en vreselijk, wilde altijd iets anders dan de rest. Maar nu merk ik dat veel gewoontes mij rust geven en dus ook gelukkiger maken. Heel leuk stukje! Echt iets om even over na te denken!

  P.s. Ben blij dat je weer terug bent op je blog! Hele mooie foto’s van jullie vakantie ook. En wat is Flynn een schatje, echt om op te eten!

 • Reageren
  Inge
  23 september 2016

  Heel interessant artikel! Hebben we weer stof om over na te denken dit weekend 😉

 • Reageren
  Ise
  28 september 2016

  Klinkt heel erg logisch maar ik heb er nog nooit zo over nagedacht. Wel goed om eens bij stil te staan! Heeft het voor jou ook wat doen veranderen?
  Ise onlangs geplaatst…Doen wat je het leukste vindtMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.