Ben jij een tevreden mens?

Ik vraag me af, hoe tevreden ben jij eigenlijk? Met jezelf, je relaties, je leven? Ben jij een tevreden mens?

Persoonlijk kan ik zeggen dat ik enorm tevreden ben.

Ik ben op dit moment op een punt in mijn leven dat ik enorm tevreden ben met wat ik heb. Ik ben blij met mijn relatie(s), met mijn gezinnetje, vriendinnen, het feit dat ik momenteel geen werk heb als maatschappelijk werker (maar daar staat tegenover dat het op blog gebied weer deuren opent). Het huis waarin we leven, de spullen die ik heb, onze financiële situatie.

Dit wil echter niet zeggen dat ik geen wensen of dromen heb.. Met droom nummer één toch wel het kopen van een huis. We wonen nu in een fijn huisje, we zouden hier echt wel een tweede kindje kunnen krijgen maar dat is eigenlijk niet het plan. We hadden vorig jaar eigenlijk al een huis gekocht maar helaas kregen we de hypotheek niet rond doordat mijn inkomen vanuit mijn werk als freelancer in de zorg te onzeker was. En nu wordt het er al helemaal niet makkelijker op sinds ik van mijn blog mijn bedrijf gemaakt heb.

Maar dit betekent niet dat ik niet tevreden ben wat ik nu heb.

Tevredenheid is niet iets wat je in de toekomst moet willen zijn.

Als ik dit en dit eenmaal bereikt heb, dán ben ik tevreden. Als ik die baan eenmaal bemachtigt heb, in ons nieuwe huis woon, die ene periode heb doorstaan of die ene grote reis gemaakt heb. Dit hoor ik heel vaak maar stiekem geloof ik er dan niks van. Want, zoals ze op de website SoChicken zo mooi verwoorden ‘het leven kan altijd fantastischer. En hoe sterker je dat vindt, des te minder tevreden je bent met het leven wat je nu hebt’.

Want als je eenmaal in die negatieve gedachtengang zit is er altijd wel weer iets wat ‘niet klopt’ en waardoor je niet tevreden bent. Stel dat je nou je droombaan bemachtigd hebt, ben je dan echt tevreden? Of verlang je dan weer naar een hoger salaris, meer vrije tijd etc?

Zorg ervoor dat je leert tevreden te zijn met hoe je leven nu is.

Misschien komt het doordat ik ‘in het bloggerswereldje’ zit

maar ik verbaas me soms zo enorm over sommige mensen. Ik heb heel vaak het gevoel dat mensen hun tevredenheid veelal af laten hangen van materiële dingen. Van Luxe. Van dingen. Ik vraag me regelmatig af: heb je nou nog niet genoeg? Heeft je kind echt 62 broeken en 54 truien nodig? Koop je echt daadwerkelijk iedere dag koffie bij Starbucks? Moet je een Pinterest waardig huis hebben? Wordt je echt gelukkig van 756 oogschaduws?

Maar wie ben ik om daarover te oordelen. Ik kan er ook enorm blij van worden als ik een nieuwe broek of een nieuw shirtje heb. Waarom? Omdat ik niet al 10 broeken heb maar eigenlijk stiekem maar 2 fijne, en er eentje extra bij hebben voelt al als luxe ;-)!

Maar toch, ik vind het overdaad. En zelfs bij mensen die in mijn ogen enorm veel overdaad ‘hebben’ krijg ik regelmatig het gevoel dat ze ‘nog steeds niet tevreden zijn’. Het lijkt er op alsof we een maatschappij hebben waarin we geluk proberen te kopen en soms word ik daar gewoon een beetje verdrietig van. Niet voor mezelf, maar voor anderen. Ik vind het triest om te zien dat mensen die, voor mijn gevoel, alles hebben wat hun hartje begeert nog steeds blijven ronddwalen in ontevredenheid.

Maar hoe wordt je dan wel tevreden met je leven nu?

Door je te realiseren wat je wel hebt. Door jezelf niet te vergelijken met anderen, door blij met- en dankbaar voor alles te zijn wat goed is in jouw leven. Kijk eens om je heen, geniet van de fijne kleine dingen. Van je baan die goed gaat, van die ene lieve vriendin, het lekkere eten wat iedere avond op je bordje ligt, het feit dat je lieve mensen om je heen hebt die van je houden, de zon die schijnt, dat lieve vrouwtje dat op straat naar je glimlacht, die vakantie in het vooruitzicht, de kat die je al een uur achternaloopt op zoek naar knuffels, je haar dat een dag goed zit.. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kijk naar wat je wel hebt en niet naar wat je niet hebt en maak NU de keuze om tevreden te zijn. Ik beloof je dat je je zoveel fijner zult voelen! ♥

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

21 reacties

 • Reageren
  Inez
  22 februari 2016

  Helemaal mee eens! Wees blij met wat je hebt :) Maakt het leven ook een stuk makkelijke. x

 • Reageren
  Nicole
  22 februari 2016

  Prachtige blog. En zeker iets waar ik ook naar leef. Ook al moet ik nu zeggen dat ik niet ‘tevreden’ ben, maar dan doel ik niet op luxe dingen of dat soort zaken. Maar meer over mijn gezondheid en gewicht. Gelukkig ben ik daar erg mee bezig en daar ben ik dan weer wel tevreden over. Over de manier waarop ik ermee om ga op dit moment!

 • Reageren
  Cindy
  22 februari 2016

  Mooi artikel. Ik ben bijna tevreden met mijn leven, alleen op werkgebied zou het nog beter kunnen, maar dat komt vanzelf wel. Dat materialistische heb ik ook niet zo hoor, natuurlijk hou ik wel van mooie spullen, maar ik krijg het niet voor elkaar om bijvoorbeeld 30,= voor een shirtje voor onze (ongeboren) zoon uit te geven. Vind ik zonde. Verder heb ik gewoon een heel leuk leven en begin ik zelf ook een leuker mens te worden, volwassener, daardoor voel ik me ook tevreden.

 • Reageren
  Yvette
  22 februari 2016

  Leuk om te lezen en herkenbaar! Het Happiness cafe is binnenkort weer in Enschede, gezien? Ik denk dat je dat ook interessant gaat vinden!

 • Reageren
  Melle
  22 februari 2016

  Wat een fijn artikel. Ik ben het met je eens dat tevredenheid niet iets zou moeten zijn waarnaar je moet streven. Mooi verwoord! Voor mij is tevredenheid iets wat er op dit moment is en waar ik heel blij mee ben. Natuurlijk kun je streven naar meer of beter maar ik denk dat dat pas echt lukt als je een goede basis hebt. Niet perse uit ontevredenheid.

 • Reageren
  Sandra
  22 februari 2016

  Mooi en inspirerend artikel! Ik merk bij mezelf dat ik ook wel eens de neiging heb om te veel vooruit te kijken en als het ware in de toekomst te leven.. Maar daar word je helemaal niet gelukkig van. Probeer nu meer te focussen op hoe het nu is en dat is goed. :)

 • Reageren
  Nienke
  22 februari 2016

  Wat een goed artikel! Ik ben blij dat je dit deelt, want het is heel belangrijk om te letten op wat je hebt, het is fijn om daar soms over na te denken. Ik ben super super gelukkig op dit moment, happy flow! Alles gaat lekker, vakantie, blog loopt goed, ik ben gelukkig met vrienden, en de dingen die ik heb. Genieten moet elke dag!

 • Reageren
  Jantine
  22 februari 2016

  Wat mooi geschreven :-)
  En tevreden zijn met wat je hebt, maakt het leven zoveel makkelijker! Wij hebben flinke schulden en wonen in een flat drie hoog (letterlijk) achter, dus er is zeker verbetering mogelijk ;-) Maar dat maakt alleen maar dat ik het fijn vind dat ik zelf die verbetering in gang heb kunnen zetten. We gaan de schuldsanering in en leven al ruim een jaar op een budget alsof we daar al in zitten, en zien wat er afgelopen jaar is afgelost voel zo ontzettend goed … veel beter dan toch maar meer kleren kunnen kopen. Ik heb geen lift en geen groot huis, maar wel een echt prachtig uitzicht. Ik heb geen geld voor allemaal maffe superfoods, maar krijg het toch maar mooi elke keer voor elkaar om gezond te blijven eten. Soms kan ik echt verbaasd zijn over wat ik allemaal nog wél heb.

 • Reageren
  demallemolenmoeder
  22 februari 2016

  Inspirerend artikel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij er zelf wel eens op betrap. Toch ben ik tevreden met wat ik heb en wie ik ben. Al blijf ik dromen en blijf ik opzoek gaan. Ik ben dankbaar.

 • Reageren
  Sarah
  22 februari 2016

  Heel mooi geschreven. Werkt gewoon ook erg inspirerend, zo’n artikel. Ik ben zelf ook tevreden met wie ik ben en wat ik heb. Natuurlijk zijn er nog een heleboel dingen die ik wil bereiken, maar op dit moment heb ik het gevoel dat ik ben waar ik moet zijn. En daar ben ik heel dankbaar voor :)

 • Reageren
  Femke
  22 februari 2016

  Wauw, zo mooi dit! Zet me aan het denken, dank je wel <3

 • Reageren
  chucky1012
  22 februari 2016

  Ik ben het met je eens!
  Een tevreden mens wordt men niet van 10 spijkerbroeken in de garderobekast.

 • Reageren
  Daphne
  22 februari 2016

  Goed artikel en zeker mee eens! Helaas heb ik zelf al jarenlang last van het ‘vergelijkingsgedrag’, en dan met name op sociaal- en werkgebied. Je artikel heeft me nu zeker opnieuw weer aan het denken gezet om meer energie te krijgen in de mensen en dingen die ik wél om me heen heb en negatieve dingen om te zetten in iets positiefs. Zo heb ik wat langer gedaan over het afstuderen, maar heb ik het vorige maand wel mooi eindelijk geflikt. Nu kan ik dan nog wel veel ‘last’ hebben van vrije dagen, maar rust is voor nu ook even belangrijk. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Liefs!

 • Reageren
  Clivi
  22 februari 2016

  Heel mooi geschreven. Ik denk dat veel mensen dit als een soort van peptalk kunnen ervaren. Positiviteit, I love it!

 • Reageren
  Heidi
  22 februari 2016

  Wat een leuke artikel om te lezen meid.

 • Reageren
  Olga
  22 februari 2016

  Mijn kind heeft gevoelsmatig alleen voor z’n geboorte 62 broeken en 54 truitjes gehad, maar dat was omdat ik het winkelen voor mijn baby gewoon veel te leuk vond om niet te doen. Verder ben ik niet zo heel erg van het materiële. Wat ik heb is welkom, maar iets dat ik niet heb kan ik ook niet missen, denk ik zo.

 • Reageren
  Veerlez
  23 februari 2016

  Ik had de poll gemist door mijn verhuisdrukte, maar ik ben blij dat je bent doorgegaan hiermee <3 Werkelijk waar! Ik geniet er elke keer weer van! :) En ik vind het ook fijn om te beamen dat ik zelf zeker tevreden ben! :)

 • Reageren
  Linda
  23 februari 2016

  Wat een mooi stukje! Ik ben het er helemaal mee eens. Geen mens en geen dingen kunnen ervoor zorgen dat je gelukkig word, dat kun je alleen zelf :-).

 • Reageren
  Jenn
  23 februari 2016

  Helemaal mee eens, tel wat je hebt, niet wat je mist! Ik ben zeker tevreden, wat ook voor mij niet wil zeggen dat ik geen dromen of wensen heb. En volgens mij kan dat prima samen, tevreden zijn en wensen hebben.

 • Reageren
  Selina
  24 februari 2016

  Mooi artikel! Ik heb precies hetzelfde, veel spullen maken mij echt niet gelukkig. Ik denk dat het echt belangrijk is om t realiseren wat je hebt en daar tevreden mee zijn.

  Overigens moet ik zeggen dat ik vaak je mindstyle artikelen niet lees, maar deze triggerde mij wel om de een of andere reden, dus ik ga ze voortaan volgen :-)

 • Reageren
  Sharon
  24 februari 2016

  Heel erg goed artikel! Die had ik even nodig <3

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.