Tips voor wonen in een klein huis

Wonen in een klein huis

Dat wij niet groot wonen heb ik jullie al wel vaker verteld! Soms zie ik echt van die prachtige ruime huizen voorbij komen op andere blogs en/of Instagram en kan ik wel eens dromen van een beetje meer ruimte. Vooral nu we een kind hebben want hallo wat zorgt zo’n kind voor veel spullen in huis ;-)!

Het is niet alleen de box, de kinderstoel en de kinderwagen die een plekje op je beneden verdieping moeten krijgen maar ook een hoop speelgoed, een tasje voor de creche, verschoningsspullen, voorraad melk en ga zo maar door. Als je een klein huis hebt staat je huis héél snel vol, en laat je huis daar nou nóg kleiner door lijken!

Ik deel vandaag een aantal tips met jullie die werken voor mij en wellicht ook voor jou als je in een wat kleiner huis woont ;-)!

1. 2. 4.

• Wees blij met de ruimte die je hebt. Klinkt misschien afgezaagd maar ik vind dit echt. Ja er zijn heel erg veel mensen die in een veel groter huis wonen dan jij maar er zijn nog véél meer mensen die in een veel kleiner huis wonen of zelfs helemaal geen dak boven hun hoofd hebben. Waardeer de ruimte die je hebt, dit is jouw huis, hou er van en maak er het beste van. Daarnaast is het vinden dat iets groot of klein is natuurlijk ook enorm persoonlijk. Ik vind ons huis behoorlijk klein maar ik denk dat het voor bijvoorbeeld Amsterdamse begrippen een ruime woning is voor starters ;-)!

• Mijn grootste tip is dat je je huis niet te vol moet pakken. Hou het rustig en kies voor grotere meubels in plaats van een heleboel kleintjes. Pas op met het maken van ‘gezellige hoekjes’ met krukjes, tafeltjes, kussentjes, mandjes, dekens etc. Het staat allemaal heel leuk maar maakt een ruimte ook kleiner. Als je al weinig ruimte hebt is dit niet handig.

• Kies voor lichte kleuren op de muur. Lichte kleuren maken een ruimte optisch altijd groter.

• Wij hebben op dit moment gewoon normale ‘plooigordijnen’. Dit maakt een ruimte gezellig maar zorgt er ook wel voor dat de ruimte een stukje kleiner lijkt. Een betere oplossing zouden bijvoorbeeld houten jaloezieën kunnen zijn. Deze zitten gelijk aan je raam en neemt dus verder geen ruimte ‘rondom’ je ramen in beslag waardoor je kamer optisch groter lijkt. We hebben ze nog niet maar ze komen er zeker, die nieuwe jaloezieën!

3.

• Zorg ervoor dat je goed opruimt. Niets maakt een woning kleiner dan TROEP! Ik ben zelf helemaal geen goede huisvrouw maar ik probeer mijn huis altijd zo goed mogelijk opgeruimd te houden want dan lijkt het wel 2 keer zo groot! Als één van ons Flynn naar bed brengt ruimt de ander zijn speelgoed op. Alles gaat in de mand naast de box (zoals je op de foto kunt zien). We ruimen de eettafel op waar vaak door de dag heen van alles op komt te liggen en de keuken ruimen we altijd gelijk op na het eten. ‘s Morgens stofzuig en dweil ik altijd gelijk, we hebben 2 katten en met een baby die het liefst de hele woonkamer door kruipt is dit ook heel hard nodig. Overdag geef ik mijzelf vaak 2x 5 minuutjes dat ik even snel dingetjes op moet ruimen. Ik zet de timer op mijn telefoon of zet een liedje op en moet dat hele liedje opruimen haha ;-)! Helpt enorm goed!

• We hadden eerst een gewone salontafel maar hebben er nu voor gekozen om 2 kleine tafeltjes te gebruiken. Het makkelijke is dat je deze tafeltjes zo aan de kant zet en dat Flynn dan gelijk veel meer ruimte heeft om te spelen. De tafeltjes zet ik er na het spelen wel weer neer ;-)!

Zo dit waren mijn tips! Heb jij nog tips vanuit jouw kleine huisje? Let me know!

handtekening Lifebyrosie.nl

De link in dit artikel is gesponsord!

Gerelateerde artikelen

12 reacties

 • Reageren
  Linda
  7 juli 2016

  Hier hetzelfde. 1 song wat ik mij afvraag en heeft niks meer opruimen of kleine ruimte te maken. Maar hebben jullie de box nog hoog staan? Pas ermee op, mijn zoontje(3 dagen jonger dan Flynn) was laatst bij m’n schoonouders (hadden m ook nog hoog) en lag dus in de box te spelen. Het is dat ik even opletten en m op kon vangen, maar meneer had ineens bedacht dat ie er ook wel overheen kon klimmen. En dit was van de 1 op de andere dag. Je kunt je voorstellen dat m’n hart uit m’n lijf schoot van schrik.
  Dit is gewoon als tip. Die kids zijn echt razendsnel (en wie weet zijn dit oudere foto’s en heb je het allang om laag)
  Verder vind ik je huis super leuk en alles wel herkenbaar qua opruimen :-)

  • Reageren
   Roos
   7 juli 2016

   Inmiddels niet meer maar lief dat je het zegt! ;-) Ik kan me voorstellen dat je je dood schrok!! Wij hadden vorige week ook zoiets. Wij zaten op de bank en ik had nooit verwacht dat Flynn al zou proberen te klimmen of zich op te trekken. Nou ja hoor, hij zat en opeens probeerde hij zich op te trekken om te gaan staan. Kay en ik keken elkaar aan en diezelfde dag hebben we nog de box en zijn bedje omlaag gedaan haha!

   Deze foto’s waren al wat eerder genomen maar inderdaad, ze zijn snel!!

   En dankjewel voor je complimentje! Liefs! X
   Roos onlangs geplaatst…Tips voor wonen in een klein huisMy Profile

 • Reageren
  carolien
  7 juli 2016

  Handige tips! Ik woon met mijn ouders in een rijtjes huis, waar we ook zijn opgegroeid. Ik ben niet anders gewend :)

 • Reageren
  Maria
  7 juli 2016

  Wat hebben jullie het gezellig ingericht! De tip van de salontafel is wel een goede! We hebben nu ook nog een grote salontafel staan en het was inderdaad makkelijker geweest als het een kleinere was zodat ze op het tapijt kon spelen.
  Maria onlangs geplaatst…Eerste blog!My Profile

 • Reageren
  Marieke
  7 juli 2016

  Ik ben nu wel benieuwd naar hoe ‘klein’ jullie huis dan is!
  Mijn aanvullende tip: meubels op pootjes. Een bank waar ruimte onder zit, oogt veel ‘lichter’ dan zo’n blok tot op de grond. Maar vooral opruimen ja… ga ik ook maar weer eens doen!
  (oh boy, élke dag stofzuigen én dweilen??)
  Marieke onlangs geplaatst…AgressieMy Profile

 • Reageren
  Miriam
  7 juli 2016

  Ohhh wat heb jij een leuk huisjee <3 ik vind jij inrichting echt heel erg leuk!! :) Persoonlijk vind ik een kleiner huisje veel leuk dan een groot huis. Enne je hoeft veel minder schoon te maken :)

 • Reageren
  Lottes Anekdotes
  7 juli 2016

  Jullie huis is misschien niet groot, maar wel héél gezellig :)
  Lottes Anekdotes onlangs geplaatst…Wat ik niet had gedacht toen ik zei dat ik ga verhuizenMy Profile

 • Reageren
  Jessica
  7 juli 2016

  Handige tips, vooral het licht houden en opruimen. Wij wonen niet super klein, gewoon een normaal rijtjes huis, maar zodra onze eettafel vol licht met ontvangen post of andere dingen is het meteen een “troep”! Opruimen helpt inderdaad heel veel.
  Jessica onlangs geplaatst…Happy Birthday to Jess!My Profile

 • Reageren
  Sabine
  7 juli 2016

  Wij hebben ook een heel klein huisje, 55 m2 ongeveer. De Colombianen weten heel goed hoe ze daarin veel kunnen proppen. Want ondanks die kleine ruimte hebben we 2 badkamers (met douche dus) en twee slaapkamers. Er zitten alleen maar inbouwkasten in ons huis wat enorm veel ruimte bespaard, we hebben een bed die je open kunt klappen waar een grote ruimte onder zit om spullen in op te bergen, een slaapbank in de woonkamer en een longsleeve die ook uitgeklapt kan worden waaronder veel spullen opgeborgen zitten, en in de tweede slaapkamer hebben we een bed in de muur, dus die klappen we alleen uit als er bezoek komt. Onze eettafel is vrij klein maar kun je behoorlijk groter maken. En huizen in Colombia hebben geen gang, dus dat bespaart ook veel ruimte.
  Sabine onlangs geplaatst…Een Colombiaans recept: linzen met rijst en groenteMy Profile

 • Reageren
  Maaike
  7 juli 2016

  Goede tips! Vooral inderdaad om te waarderen wat je hebt en er gewoon het beste van te maken. Wij wonen echt in een ieniemienhuisje, maar hebben buiten wel weer veel ruimte. Ik heb heel selectief in het kopen van nieuwe spullen want er is gewoon geen ruimte om het neer te zetten. En wat je hebt regelmatig nakijken en uitmesten, er zijn altijd weer dingen die weg kunnen. Verder probeer ik het ook optisch opgeruimd te houden, vooral de tafel en heb weinig gezellige ‘frutsels’ die alleen maar stof vangen en ruimte innemen.

 • Reageren
  Kleine Prinses
  7 juli 2016

  wat knus en mooi!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…1 jaar na mijn gastric bypassMy Profile

 • Reageren
  anneleen
  8 juli 2016

  Ik vind jullie huisje er heel mooi en gezellig uit zien! <3

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.