Where did all the bloggers go?

Afgelopen week kondigden Willemijn en Martine van 2wmn.nl aan te stoppen met bloggen. De zoveelste bloggers die stoppen en de switch maken naar enkel Youtube & Instagram. Waarom stoppen al die toffe bloggers toch?

Begrijp me niet verkeerd. Dat Willemijn en Martine gestopt zijn met bloggen is hun goed recht. Als zij er niet langer gelukkig van worden zal ik de laatste zijn die zou zeggen dat ze moeten blijven bloggen ;-)! Maar het valt mij meer en meer op dat bloggers allemaal de overstap maken naar Youtube & Instagram en uiteindelijk, langzaam maar zeker, stoppen met bloggen. En dat zette me aan het denken.

Ik vind het jammer.

Onwijs jammer. Er wordt al jaren gezegd dat bloggen dood is en ik heb me daar altijd enorm tegen verzet. Hoezo dood? Omdat het één populairder geworden is wil dat niet zeggen dat het andere er niet meer naast kan zijn, toch? Omdat met het ene meer geld te verdienen valt als met het andere wil dat niet zeggen dat het dood is?

Ik ben zelf absoluut geen fervent Youtube kijker. Ik vind video’s kijken vaak zo’n gedoe, blogs lees je gewoon even fijn tussendoor! Ik lees altijd graag blogs als ik ‘s morgens wakker wordt of ‘s avonds voor het slapen. Toen ik nog studeerde las ik altijd blogs in de trein of tijdens de lunch. Ik vind het leuk om mij verbonden te voelen met een bepaald persoon, met iemands leven. In blogs kun je zoveel persoonlijkheid kwijt. Ik vind dat je met woorden vaak zoveel los kunt maken, je gevoel kunt beschrijven en mensen kunt raken. Met vlogs voel ik dat ongelofelijk veel minder.

Maar toch

is Youtube vele malen populairder geworden dan bloggen de laatste jaren. Waar eerder de blogs als paddestoelen uit de grond kwamen is het nu het tijdperk van de vloggers. Youtube is groter dan ooit en overschaduwd bloggen zeker. Op Youtube valt ook veel meer geld te verdienen dus ik begrijp dat mensen die er van moeten leven de overstap maken.. Maar is bloggen dan echt dood?

Vroeger

Had ik een heel lijstje met blogs die ik volgde. Mensen die dagelijks een blog posten over hun leven, persoonlijke worstelingen, fotodagboekjes, recepten.. Gewoon van die heerlijke lifestyle blogs! Veel persoonlijke content met af en toe wat gesponsords tussendoor. Helemaal prima! Je leefde mee met mensen, voor je gevoel kende je die bloggers gewoon. Voelden ze vertrouwd, bijna als een vriendin.

Veel bloggers hebben dus de overstap gemaakt naar Youtube en mijn lijstje werd korter en korter. Mommybloggers doen het voor mijn gevoel nog relatief goed, maar daar ligt dan weer minder mijn interesse. Ik ben geen moeder die de hele dag over het moederschap wil lezen. Over belangrijke, interessante dingen zeker! Maar over de ontwikkeling van Pietje van 7629 maanden die morgen voor het eerst naar de basisschool gaat, not really.

Leuke lifestylebloggers, die ken ik amper nog.

Dus waar zijn al die leuke bloggers gebleven?

Op Youtube denk ik.. Of ze zijn naar een bepaald Niche gegaan waar mijn interesse niet ligt. En waar er vroeger iedere week wel leuke bloggers bij leken te komen voelt dat nu ook absoluut niet meer zo. Er zijn ZOVEEL leuke, interessante mensen te vinden op het internet maar ik kan ze momenteel niet vinden.

Volg jij nog veel leuke bloggers (TELL ME WELKE!) of kijk jij ook voornamelijk Youtube video’s? Heb jij ook hetzelfde gevoel als ik of denk jij er anders over? Let me know!

Gerelateerde artikelen

47 reacties

 • Reageren
  Dionne
  3 januari 2019

  Heel herkenbaar.. Vroeger had ik een hele lijst met favoriete bloggers die toffe blogs deelden en ik wekelijks bezocht. Veel mensen zijn ondertussen gestopt: gekozen voor YouTube of gekozen voor een vaste baan in loondienst. Zelf ben ik ook niet zo’n fan van YT, omdat – precies wat je zegt – het best een gedoe is. Video’s kun je niet onderweg bekijken als je geen oortjes bij je hebt, terwijl je prima een blog kan lezen in de trein of de wachtkamer van de tandarts.

  En bloggen is in mijn ogen helemaal niet dood. Sterker nog. Mijn blog is in 2018 sterk gegroeid. Ik krijg niet alleen meer bezoekers, maar ook aanvragen voor samenwerkingen stijgt enorm. Ik blijf lekker bloggen, want video’s maken is niet zo mijn ding 🙈

  • Reageren
   Roos
   3 januari 2019

   In mijn ogen ook ZEKER niet en zal het ook nooit zijn. Super dat je blog zo gegroeid is, knap hoor. Video’s maken is ook niet mijn ding. Vind het best leuk hoor maar schrijven en fotograferen is veel meer mijn passie :)!
   Roos onlangs geplaatst…6 tips om meer te genieten van de feestdagenMy Profile

 • Reageren
  Tineke
  3 januari 2019

  Ik lees dus nauwelijks blogs meer, maar voor deze een uitzondering gemaakt ;-) ik ben gestopt omdat ik met een kind heel erg het ‘mommyblog’ hoekje in ‘geduwd’ werd voor m’n gevoel, terwijl mijn interesse daar ook niet bij ligt. Bovendien vind ik het steeds belangrijker om online minder aanwezig te zijn, en met een blog ben je altijd online aanwezig. Ik lees af en toe nog blogs, maar merk ook dat die veranderd zijn. 5-7 jaar geleden waren blogs gemiddeld zo’n 500-600 woorden lang, maximaal, maar ook vaak maar rond de 300. Tegenwoordig zijn het hele epistellen van 1000 of meer woorden en dat is vaak net te lang om even lekker weg te lezen vind ik persoonlijk. Ik volg op twitter nog wel veel blogs, af en toe komt er iets intrigerends voorbij en dan klik ik. Maar reageren doe ik dan weer praktisch nooit! Ik denk niet dat het perse dood is, maar wel dat het enorm veranderd is.

  • Reageren
   Roos
   3 januari 2019

   Haha wat lief dat je voor deze een uitzondering maakt ;p! Het is inderdaad wel heel erg veranderd.
   Ik ben het niet helemaal eens wat betreft het altijd online zijn of dat daar een verschil in zou zitten met Youtuben? :) Ik weet niet of je dat bedoelt! Ik heb zelf niet het gevoel altijd online te zijn, wel veel, dat zeker. Maar daar kies je ook zelf voor. Je kunt ook prima 1 dag per week blogs schrijven en beslissen om iedere dag een half uurtje je reacties te checken zonder iedere dag dus uren er mee bezig te zijn. Of begrijp ik je verkeerd? :)

   Wat lange blogs betreft snap ik het. Ik ben zelf ook wel snel van de lange stukken maar neem dit wel mee, thanks! <3
   Roos onlangs geplaatst…6 tips om meer te genieten van de feestdagenMy Profile

   • Reageren
    Nicole Orriëns
    4 januari 2019

    Een interessante observatie Tineke! Ik denk dat de langere teksten zijn omdat dit nu wordt aanbevolen voor zoekmachineoptimalisatie. Je moet dan al gauw minimaal 1000 woorden typen, liever meer. Ik stel me zo voor dat veel bloggers daarom wat langer van stof zijn geworden : )

    Op mijn blog Huisvlijt vind je ook nog kortere stukjes. Zeker de middagpost is bij mij altijd een tussendoortje ; )

 • Reageren
  Tineke
  3 januari 2019

  Helemaal mee eens! Al ben ik zelf ook een mommyblogger. Ik ben meer aan het ploggen geslagen, wat vloggers doen, maar dan in fotovorm. Ik lees en schrijf veel liever. Vlogs vind ik wel leuk. Maar wie heeft er tijd om dagelijks weet ik hoeveel vlogs van soms wel 30 minuten per dag te bekijken, ik niet in ieder geval..Ik denk dat mommyblogs het daarom nog wel goed doen, YouTube is denk ik voor een iets jonger publiek.
  Tineke onlangs geplaatst…Favoriete kinderkleding van Next DirectMy Profile

 • Reageren
  charlotte swart
  3 januari 2019

  Ik ben zelf ook geen fervent Youtube-kijker en lees veel liever een blog.

 • Reageren
  Shirley
  3 januari 2019

  Ik vind het ook echt heel erg jammer dat iedereen naar YouTube gaat. Daar ligt waarschijnlijk het geld, maar bij schrijven ligt mijn hart. En dus ga ik lekker door en ga ik de komende tijd eens kijken hoe ik de onderwerpen een beetje kan verbreden :)
  Shirley onlangs geplaatst…Een Zara-sale bestelling voor de jongensMy Profile

 • Reageren
  Lisanne
  3 januari 2019

  Dit is dus de reden dat ik zelf dit jaar mijn eigen beauty blog wil beginnen, ik mis de reviews en andere luchtige artikelen om even tussendoor te lezen. Wist niet eens dat wil en tien gingen stoppen, wat jammer.. hopelijk blijf jij wel doorgaan!:)

  • Reageren
   Roos
   3 januari 2019

   Dit snap ik helemaal! Ik ben helemaal niet zo mega gek op beauty maar als ik voor een schap sta en overweeg een nieuw product te kopen kijk ik toch altijd even gauw of er een review op een blog van online staat. Maar weinig tegenwoordig: alles op youtube. Ik ga geen hele video bekijken voor een schap haha. Ik snap ook écht niet dat er nog zo weinig echt goede, leuke beautybloggers zijn! Super veel succes met jouw blog, laat je me weten als het zover is? Ga ik kijken! <3
   Roos onlangs geplaatst…6 tips om meer te genieten van de feestdagenMy Profile

 • Reageren
  Darina
  3 januari 2019

  Mee eens! Ik lees liever blogs en kijk nauwelijks YouTube. Ik ben meer van het lezen dan video’s kijken, net wat je zegt, het is soms zo’n gedoe :)
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary December 2018My Profile

 • Reageren
  Merel
  3 januari 2019

  Helemaal mee eens. Moest stiekem ook een beetje slikken toen 2WMN hun stop aankondigde. Ik volgde ze al vanaf de zolderkamer van LLG (toen Willemijn zelfs nog alleen was). En zo zijn er nog vele bloggers gestopt. Maar dit heeft ook voordelen voor diegene die wel doorgaan met bloggen. Zo is er een beautyblogger die ik qua persoonlijkheid minder leuk vind, maar omdat zij nog een van de weinige is die beautyposts plaatst volg ik haar toch, terwijl dat jaren geleden niet zo was omdat ik 30 andere goede beautybloggers had om uit te kiezen. Zoals hierboven al is gezegd is Youtube toch wat ‘onhandiger’. Je kunt het niet zo even in het openbaar kijken ivm geluid. Daarnaast lees ik liever dagelijks een blogje (lees je in een paar minuutjes) terwijl de filmpjes van nu allemaal 10 minuten duren, vind ik nogal lang, daar heb ik geen tijd voor. (prioriteit, beter gezegd, dan besteed ik die tijd liever aan andere dingen)

 • Reageren
  Saskia
  3 januari 2019

  Ik vind het ook zeker jammer, deze maand ben ik al 11 jaar aan het bloggen en heb zoveel bloggers zien verdwijnen of richting youtube gaan. Ik mis soms wel de authentieke bloggers, mar gelukkig volg ik er nog een hoop<3

 • Reageren
  Veerlez
  3 januari 2019

  Het is zo zonde dat zoveel mensen gestopt zijn met bloggen, ik had eerst een hele rits met bloggers die ik volgde. En ik haalde daar zoveel uit, zoveel inspiratie en ontwikkeling. Ik moet zeggen dat het regelmatig bloggen bij mij ook al jaren niet meer het geval is, maar ook het lezen van blogs is uit mijn routine. Ik heb afgelopen jaar Bloglovin denk ik niet geopend. Ik merk dat ik Youtube ook niet fijn vind, het gaat me allemaal te vluchtig. Even snel tussendoor, terwijl ik blogs juist met aandacht lees. Dat bewuste is wat er fijn aan vind!
  Veerlez onlangs geplaatst…The best of 2018My Profile

 • Reageren
  Josan
  3 januari 2019

  Ik en dus zo’n blogger die de laatste tijd minder is gaan schrijven rn meer bezig is met YouTube. Waarom? 1. Omdat ik al heel lang schreef en nu iets anders wil gaan doen. Iets wat nieuw is. 2. Met bloggen moet ik echt inspiratie hebben, nadenken over seo, zindopbouw of iets te melden hebben. Als ik een familievlog maak kan het alle kanten op gaan. Gewoon het leven zoals het komt zonder inspiratie. 3.Ik merk dat ik het leuk vind om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Ook al kijkt er geen hond. De combinatie van beiden is lastig. Editten kost meer tijd dan schrijven. Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt maar het is zeker iets wat ik in 2019 meer wil onderzoeken.
  Josan onlangs geplaatst…GoodGirlsCompany jaaroverzicht | De hoogte- en dieptepuntenMy Profile

 • Reageren
  Miriam
  3 januari 2019

  Zo herkenbaar dit! Ik lees alleen jouw blog omdat ik jou al lang volg. Voor de rest heb ik nooit andere blogs opgezocht. Zo grappig dat jij ook altijd blogs onderweg las. Ik doe het nu ook. Ik bewaar je blogs zelfs om ze onderweg naar mijn studie te kunnen lezen. Heerlijk begin van de dag :) ik blijf je blogen zeker lezen. Geniet er elke keer van :) liefs xxx

 • Reageren
  Marlous
  3 januari 2019

  Haha ja, ik vind het ook zo jammer! Al moet ik eerlijk zeggen, van de meeste bloggers die overstappen naar Youtube vind ik het niet per se jammer. Vaak waren die blogs toch al waardeloos.. Beter stoppen op je hoogtepunt denk ik dan.

  Zelf blog ik echt al 15+ jaar, en kan ik me niet voorstellen dat ik er ooit mee stop. Hooguit wat minder frequent. In die 15 jaar heb ik veel bloggers zien komen en gaan, en helaas ook een paar hele leuke. Maarrrr, je krijgt ook weer een beetje ‘kaf van het koren’ effect, en er zijn nog wel degelijk een paar hele leuke blogs over!

  Een paar van mijn favorieten:
  https://tussenmarsenjupiter.be/
  https://zolea.be/
  https://www.shirley.digital/
  http://themessychef.be/
  https://blackbirdsandblossom.com/
  https://littlebitofsunshine.nl/
  https://happyacorn.ninamaakt.nl/

  Hopelijk heb ik je weer wat leesvoer gegeven! :-) Zelf ben ik onlangs nog een nieuwe blog gestart: http://www.gidsvoorhetzuiden.nl. Wat mij betreft is bloggen nooit dood!

 • Reageren
  Simone
  3 januari 2019

  Heel erg herkenbaar! Ik heb zelf een persoonlijke/lifestyle blog, al weet ik niet of je mijn blog zoekt 😉.
  Ik mis ook echt de leuke blogs en YouTube kijk ik af en toe wel eens een vlog. Maar dat vind ik lang niet zo leuk als blogs.
  Simone onlangs geplaatst…TAG | Oud & NieuwMy Profile

 • Reageren
  Willemijn
  3 januari 2019

  Aaaah super lief dat je ons even aanhaalt. En zelfs iemand in de comments die schrijft dat ze moest slikken toen ze ons nieuwtje las. 💕 zo lief. Voor ons persoonlijk was de blog-koek een beetje op. Na 10 jaar schrijven werden we niet meer blij van ‘moeten’ schrijven om aan de verwachtingen van bezoekers te voldoen en een blog draaiende te houden. Ik wil mijn plezier weer terug krijgen in schrijven voor mezelf en daar is dit voor nodig.

  Ik lees een paar keer dat men denkt dat in YouTube het geld zit en bloggers daarom misschien stoppen. Als je meer dan 100.000 abonnees hebt is dat misschien waar. Maar voor ons is het niet zo. We verliezen veel adverteerders doordat we stoppen met bloggen. Maar dat weerhoudt ons niet. Dus die gedachte gaat niet voor elke blogger die verder gaat op YouTube op. ☺️😘

  • Reageren
   Roos
   3 januari 2019

   JA ik vind het MEGA jammer haha, jullie stonden voor mij toch wel een beetje ‘aan de top’ van het lifestyle bloggen.. Is het echt vanaf 100.000 abbonees een keer te doen? Ik snap dat je je plezier weer terug wil krijgen, dat is het belangrijkste! <3 Hopelijk gaat deze stap je brengen wat je hoopt! XX

 • Reageren
  Romy
  3 januari 2019

  Heel herkenbaar wat je beschrijft! Ik heb de afgelopen tijd ook steeds meer mensen zien stoppen met bloggen om in plaats daarvan zich volledig op YouTube en Instagram te richten. Hoewel ik vlogs zeker wel leuk vind om af en toe te kijken, vind ik blogs nog altijd vele malen leuker. Een video van een kwartier kijken is toch best wel een tijdsinvestering, terwijl je een artikel op ieder gewenst moment kunt lezen en daar ook minder lang over doet.
  Zelf vind ik bloggen nog steeds geweldig om te doen en ik zie mezelf ook niet snel overstappen op YouTube of Instagram. Ik ben gek op schrijven en kan daarin veel meer mijn ei kwijt dan in welke video dan ook (naast dat ik nogal ongemakkelijk word van video’s, haha). Ik heb ook het idee dat Instagram en YouTube niet altijd de ruimte bieden om een heel verhaal te doen. Dat lukt mij in ieder geval met bloggen beter. Alleen al daarom zie ik mezelf niet snel overstappen van bloggen naar Instagram of YouTube.
  Romy onlangs geplaatst…10 tips om te ontstressen | Mijn actieplan!My Profile

 • Reageren
  Patricia
  3 januari 2019

  Leuk dat je hier een stuk over hebt geschreven. Ik zat zelf ook te denken om er iets over te gaan schrijven op mijn eigen blog, want ik baal stiekem ontzettend van het feit dat iedereen maar overstapt naar Youtube.

  Het lezen van blogs in de ochtend en in de trein vind ik zelf zo fijn en ik persoonlijk heb weinig zin om nog meer naar Youtube te klikken. Ik betrap mezelf er af en toe al op dat ik verdrink in het aanbod op Youtube, dus ik probeer het klikken naar de site toch wel echt te beperken.

  De mamablogs doen het zoals je al aangaf nog wel erg goed, maar voor mij als bewust kinderloze dertiger zijn die voor het grootste gedeelte ook niet erg interessant. Ikzelf zou nooit de overstap naar Youtube maken omdat ik nogal cameraschuw ben :) en waarom ik het jammer vind dat veel bloggers overstappen naar Youtube is omdat ik vind dat de meeste filmpjes toch teveel aan de oppervlakte blijven. Ik mis vooral bij persoonlijke onderwerpen vaak de diepgang die er bij geschreven blogs vaak wel is.
  Patricia onlangs geplaatst…Bijzondere films om naar uit te kijken in 2019 (tot nu toe)My Profile

 • Reageren
  laura
  3 januari 2019

  Wauw, ik ben het zo eens met dit artikel! Ik mis de lifestyle bloggers en vond het het zo leuk om te lezen maar als ik zo in de comments kijk zijn we niet de enige! Hoe kan het dan dat het er (naar mijn mening) zo weinig zijn? Ik ben in ieder geval al wel meteen in de comments naar de blogs gaan kijken! Hopelijk ontdekken we weer wat nieuwe leuke bloggers en komen ze over een tijdje weer als paddenstoelen uit de grond haha.

 • Reageren
  Ise
  3 januari 2019

  Ik heb zelf ook helemaal niks met youtube… kijk amper video’s en geef zelf daarom ook nog steeds de voorkeur aan bloggen! Voor mijn eigen blog (lifestyle/gezondheid/fitness) heb ik ook wat minder prioriteiten nu, omdat ik merk dat veel mensen toch liever ook vlogs erbij hebben.. Jammer maar ik zie mezelf toch nog niet mee gaan in die trent ;)

 • Reageren
  Dita
  3 januari 2019

  Heel herkenbaar! Zelf blog ik al jaren maar het laatste jaar ook veel en veel minder. Eigenlijk vind ik het bloggen nog erg leuk maar op een of andere manier kom ik er minder aan toe. Zeker nu ik mama ben. Ik lees nog graag blogs maar zelf kijk ik ook heel graag Youtube. Lekker ‘s avonds op de bank filmpjes kijken, ik hou er wel van. Maar blogs lees je idd wel makkelijker even tussendoor.

 • Reageren
  Minke
  3 januari 2019

  Een jaar geleden ‘moest’ ik zelf een keus maken toen ik dieper wilde gaan met mijn bespaar ‘platform’, Instagram was namelijk niet genoeg om mijn verhaal te vertellen. Ik koos voor YouTube maar het viel ontzettend tegen. Dat ik uiteindelijk in mei toch een blog ben begonnen is de beste keuze ooit geweest. Schijnbaar ook volgens mijn volgers want mijn bezoekersaantallen gaan (bijna) alleen maar omhoog! Ik was ook bang dat bloggen dood was, maar het tegengestelde blijkt waar. Zeker onder de doelgroep waar ik voor schrijf is bloggen springlevend!
  Minke onlangs geplaatst…Mijn mealplan voor januari 2019My Profile

 • Reageren
  Siroon
  3 januari 2019

  Amen sisters! Bloggen is helemaal niet dood! (Alhoewel ik het steeds vaker hoor, en ik zelf ook vaak op zoek ben naar blogs die nog een beetje publiceren..) Laten we gewoon lekker blijven schrijven. Ik ga eens kijken naar de blogs die Marlous noemde (en wat leuk dat ik daar tussen sta, thanks!) om te zien of ik weer wat nieuwe mensen kan volgen.

  Zelf heb ik vloggen geprobeerd, maar ontdekte dat het niks voor mij was. Het is super awkward en bovenal MEGA veel werk om te editen. Laat mij maar lekker klieren met dat nieuwe blokken systeem van WordPress ;) liefs!

 • Reageren
  Siroon
  3 januari 2019

  Amen sisters! Ik hou gewoon stug vol dat bloggen niet dood is (alhoewel ik het steeds vaker om me heen hoor en er ook steeds meer bloggers verdwijnen uit mijn bloglovin…).

  Ik moet zeggen dat mijn bezoekersaantal nog steeds gestaag stijgt en ik er steeds meer lieve lezers bij krijg. Wellicht is de kwaliteit van de bezoekers anders geworden nu er meer ‘echte’ blogliefhebbers lezen? I don’t know.

  Ik heb overigens vloggen geprobeerd maar vond het 1. veel te veel edit werk (ok, die blokken van WordPress zijn ook geen porem, maar wel nog te leren!) en 2. mega awkward. Niks voor mij dus.

  En nu ga ik gauw in het lijstje van Marlous neuzen (en wat lief dat ik er tussen sta!) voor wat nieuw leesvoer. Liefs!

 • Reageren
  Jenn
  3 januari 2019

  Ik ben het hier helemaal mee eens, vind het ook jammer! Ik ben geen vlogkijker, en ik zie mezelf ook niet gaan vloggen. Dus ik hou het lekker bij mijn blog :)

 • Reageren
  Renate
  4 januari 2019

  Dit is zo herkenbaar! Ik lees ook al lang blogs. Vlogs kijken is ook niet echt mijn ding en daarnaast kan het inderdaad niet tussendoor. Bijna alle blogs die ik volgde zijn intussen gestopt. Maar net als veel dingen verwacht ik wel weer een tendens, misschien komt het wel weer terug.. zelf ben ik een mislukte blogger die eens in de eeuwigheid wat post als ik denk dat ik wat te zeggen heb haha. Maar stoppen.. ik denk nooit!
  Renate onlangs geplaatst…TropenjarenMy Profile

 • Reageren
  Nicole Orriëns
  4 januari 2019

  Ik snap je helemaal. Ik houd ook niet van filmpjes kijken en lees veel liever blogposts. In die zin kan ik me ook niet voorstellen dat bloggen ‘dood’ is. Er zullen altijd mensen zijn die informatie zoeken, en die op die manier op een blog terecht komen. En ook dan lees ik die info liever dan dat ik er een filmpje van moet kijken.

 • Reageren
  Maaike
  4 januari 2019

  Oh ik herken je gevoel enorm. Ik las in de trein veel, volgde best een hoop blogs en vloggers maar sinds m’n bevalling vorig jaar januari ben ik vrijwel helemaal terug naar blogs. Tijdens het kolven op m’n werk wil ik nog wel eens een vlot kijken, maar dat is het ook. Ik ‘mis’ de schrijfsels van (oa) Willemijn en Martine, maar ook Annemerel (zie veel meer maar video is geswitcht) soms best. Gelukkig schrijven bijvoorbeeld jij en Shirley nog wel, volg jullie al zo lang online en hoop dat dat nog heeeeeul lang kan! X

  • Reageren
   Roos
   4 januari 2019

   Ja heel herkenbaar! Annemerel volgde ik ook echt al 6/7 jaar maar nu ze alleen maar over sporten sporten sporten schrijft vind ik er niks meer aan. Onwijs jammer! Ik blijf nog heel lang bloggen en hoop Shirley ook <3! lief! XX

 • Reageren
  Jeanet
  4 januari 2019

  Heel erg herkenbaar. Ik blog zelf ook, maar merk dat het lastig is om vindbaar te worden/zijn, door de vele bloggers die er al zijn.
  Filmpjes bekijk ik eigenlijk niet, aangezien ik dat ook erg irritant vind en niet even snel tussendoor kan zoals met blogs lezen.
  Ik lees zelf wel steeds minder blogs, want inderdaad het boeit mij weinig wat een blogger de hele week heeft gedaan. Ik lees dan ook alleen de blogs die me aanspreken, zoals deze ;). Maar door het algroritme en het minderen van social media, moet je het maar net tegenkomen.
  Er staat denk ik teveel online vergeleken met een paar jaar geleden.

  Maar elke blogger moet doen waar hij/zij gelukkig van wordt.

 • Reageren
  Thea
  4 januari 2019

  Wat een fijn stuk! Heb zelf helemaal niets met vloggen en alleen Instagram zou maar saai zijn, is mijn idee :) Lezen is toch een stuk prettiger? Hierbij kan je zelf nog wat beelden vormen. Ben zelf wel erg benieuwd naar hoe lang Youtube en Instagram zo populair blijven en ook hier zullen mensen op een dag toch tegen een ‘contentblock’ aanlopen? Bovendien – maar dat is echt persoonlijk – ik moet er zelf niet aan denken om constant met een camera in de aanslag alles te filmen. Denk ook niet dat mijn gezin daar heel erg blij mee zou zijn :)
  Thea onlangs geplaatst…Een ontspannen Kerst met deze 3 tips…My Profile

 • Reageren
  Amy
  4 januari 2019

  Wat een fijn artikel Rosanne en ik herken je gevoel heel goed. Er is ook veel veranderd de afgelopen jaren. Enkele jaren geleden was het nog normaal (voor grote bloggers) om 2 keer per dag een blogpost online te zetten en toen zij daarmee stopten kregen ze al veel kritiek. Het is vanaf dat moment alleen maar minder geworden.. ik zelf had ook een vast lijstje met mensen die ik volgde en besteedde iedere dag veel tijd aan het lezen van artikelen, maar dat is echt minder geworden. Omdat mensen minder publiceren, maar ook omdat ik zelf minder tijd heb. En ook omdat ik vond dat het ook steeds meer eenheidsworst werd.

  Ik heb er zelf ook mee gestruggeld: wat doe ik met mijn blog? 3-4 jaar geleden had ik best wel een leuk lezerspubliek en regelmatig samenwerkingen (zo kennen wij elkaar toch ook, via een event bij De Fontein), maar het voelde steeds meer ook als ‘moeten’. En als je focus ligt op je ontwikkeling bij een bedrijf en je niet de ambitie hebt om van bloggen je professie te maken, dan gaat dat schuren. Ik stopte vorig jaar, maar na een halfjaar begon het toch te kriebelen en nu publiceer ik op mijn nieuwe domein wanneer ik zin heb. Twee artikelen per maand ofzo.. ergens wil ik meer, maar dat lukt omwille van de tijd simpelweg niet en dat is prima. Ik blijf nog even doorgaan en ik kom lekker bij anderen lezen wanneer ik de tijd heb!
  Amy onlangs geplaatst…Kosterhavet National Park: ongerept natuurgebied aan de Zweedse westkustMy Profile

 • Reageren
  Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  4 januari 2019

  Zo herkenbaar!
  Zelf houd ik veel meer van de teksten en foto’s op een blog dan video’s op YouTube.
  IG vind ik heerlijk om door te scrollen, maar brengt niet de diepgang die je wel op blogs vindt.
  Ik blijf lekker bloggen (over mijn creatieve uitspattingen) en hoop dat met mij ook vele anderen dat blijven doen.
  Volg je hart!
  Ilse (by-ik.blogspot.nl) onlangs geplaatst…Uitkijken naar 2019My Profile

 • Reageren
  Mariska
  5 januari 2019

  Ik heb nooit getwijfeld om te stoppen met mijn blog. Instagram vind ik leuk en ik heb weleens een Youtube filmpje gemaakt maar video’s bewerken is gewoon niet mijn ding. Producten fotograferen en artikelen schrijven is wat ik het liefste doe, al jaren.
  Mariska onlangs geplaatst…Zo, ik ben het jaar rood begonnenMy Profile

 • Reageren
  Kaylin
  5 januari 2019

  Ik kijk nooit vlogs omdat het me niet aanspreekt en ik een lezer in hart en nieren ben. Ik lees echt alles wanneer of waar ik maar kan.

  Enkele van mijn favorieten:
  http://www.tammiej.be/
  https://www.mevrouwmarloes.nl/
  https://www.bigcitylife.be/
  http://talithaheefteenblog.be/
  https://tussenmarsenjupiter.be/
  https://wolferien.nl/
  https://www.hoofdstukdrie.be/

 • Reageren
  Rianca
  6 januari 2019

  Ik stuitte gisteravond op de blog nadat ik je zwangerschapsaankondiging op Instagram tegenkwam. Ik volgde je vroeger heel veel, maar op de een of andere manier ben je uit mijn lijst van leuke blogs verdwenen! Ik wilde even zeggen dat ik deze blogpost heel erg raak vind. Ik mis al die fijne blogs die ik ‘s ochtends in de trein kon lezen die niet over moederschap gaan. De tips genoemd in de comments ben ik dan ook heel erg blij mee en daarnaast heb ik besloten het bloggen weer op te pakken. Niet alleen de reisjes zoals ik nu af en toe deel, maar fijne verhalen die er gewoon toe doen. Bloggen is niet dood, dat laat het aantal reacties op deze blog weer duidelijk zien.

 • Reageren
  Irene
  6 januari 2019

  Oh ik herken het ook (en jezus wat veel reacties! We denken er duidelijk niet alleen zo over :) )! Ik moet zeggen dat mijn lijstje met blogs die ik volg nog altijd vrij uitgebreid is, maar ik vind het ook jammer dat zoveel mensen overschakelen op Youtube. De enige filmpjes die ik graag kijk zijn die van Vera Camilla en dat houd ik bewust voor op een zondagochtend. Verder ben ik echt een lezer. Zelf schrijf ik ook en ik zou echt nooit never overstappen op Youtube want dat spreekt me helemaal niet aan. Fijn om mijn blogje hier in de reacties een paar keer terug te lezen! ^^
  Zelf volg ik graag:
  * https://www.zenzoekers.nl/
  * https://freelennse.nl
  * http://www.mondetmoi.nl/
  * http://www.aroundsan.nl/
  * https://www.vakervrolijk.nl/
  * http://talithaheefteenblog.be/
  * …
  Irene onlangs geplaatst…Een paar dingen die veranderen.My Profile

 • Reageren
  jessica
  9 januari 2019

  Ik vind het jammer dat er veel blogs gestopt zijn of overgegaan naar YouTube/instagram. Ik hoop dat ik in mijn herstel naar weer helemaal gezond zijn na een burn out en alle gevolgen nu het bloggen wel weer wil oppakken. Juist om mijn ei kwijt te kunnen en anderen mogelijk te helpen.
  Ik heb het altijd leuk gevonden, maar YouTube etc. nee dank je.
  jessica onlangs geplaatst…Kerstswap – Secret Elf Surprise 2018 – #SelfS2018My Profile

 • Reageren
  Mijntje
  10 januari 2019

  Interessant stukje! Ik vraag mij ook wel eens af of mijn blog oppakken nog zin heeft, maar zolang bloggen nog bestaat, ga ik lekker door! Ik heb zelf meer met woorden (met foto’s) dan met videos.
  Ik volg het liefst blogs van mensen die van het leven genieten en leuke dingen ondernemen (zoals jij) i.p.v. allerlei producten aan te prijzen. Die laatste groep mag wat mij betreft lekker naar Youtube ;)

 • Reageren
  Bertine
  10 januari 2019

  Ja ik vind dat ook zo jammer! Het lukt mij niet meer om elke dag een blog te plaatsen (vaak maar 1 of 2 per week) en ook dat vind ik jammer. De tijd van fulltime bloggen en blogs lezen is helaas voorbij. Al vind ik vlogs kijken ook erg leuk, ik heb wel een paar favo vloggers!

 • Reageren
  Anna
  15 januari 2019

  Wat een goed artikel, dit is zo herkenbaar! Toevallig heb ik voor morgen ook een artikel ingepland staan over de veranderingen rondom het bloggen. Ik kijk af en toe wel vlogs, maar wat je zegt, een blog is op de een of andere manier zoveel persoonlijker. Ik denk dat woorden meer raken dan foto’s of video’s, omdat je daar toch (on)bewust een mooie versie van jezelf probeert neer te zetten. Wat ook logisch is, want je bent enorm kwetsbaar. Ik mis de goede oude tijd van het bloggen ook! En ik vind het ook heel erg jammer dat Willemijn en Martine gestopt zijn met bloggen. Jij hebt trouwens een hele leuke blog, ben je meteen gaan volgen!
  Anna onlangs geplaatst…MLBB #135 | Oud en Nieuw, naar de Noordshow en gourmetten!My Profile

 • Reageren
  Kees
  12 februari 2021

  Naast dat heel veel kennis verdwijnt als je stopt met een blog, is het ook niet slim voor de bloggers zelf. Als je namelijk blogt (op je eigen website) blijft de inhoud echt van jou. Je deelt (net zoals op social media) wat je bezighoudt terwijl je bezoekersaantallen groeien. Vele oude blogs worden ook gelezen, op social media verdwijnen de post/fotos heel snel naar de achtergrond.

  Op Facebook, Insta of andere social media ben je bezig die bedrijven te laten groeien, behalve je eigen. Als de voorwaarden worden aangepast, kunnen je volgers afnemen of zelfs voor het grootste deel verdwijnen. Kortom niet duurzaam om enkel met social media te werken. Youtube is net even wat anders, maar ook dat is vluchtiger dan je eigen blog/domein. Dat heeft echt waarde.
  Kees onlangs geplaatst…Kunststof Kozijnen Voor Een DakkapelMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.