4 dingen die ik leerde in mijn eerste maanden als ondernemer.

Inschrijven bij de KVK, boekhoudprogramma’s en adviezen van anderen? Ik deel vandaag 4 lessen die ik leerde in mijn eerste maanden als ondernemer!

1. Het inschrijven bij de KVK is écht geen big happening.

Ik wist dit al van de inschrijving van mijn blog bij de KVK jaren geleden maar ik hoor zo vaak om mij heen dat mensen denken dat het inschrijven bij de KVK zo’n groot ding is. Well, it’s not.. Echt niet haha.

Je maakt heel simpel een afspraak via de website, vult een formulier in en een paar weken later zit je in het kantoor van de KVK, zet je je handtekening, betaal je €50,- en klaar is Kees. Hou er wel rekening mee dat je je pas een week voordat je officieel van start wil gaan mag inschrijven. Plan de afspraak dus niet eerder dan een week van tevoren.

Het kan in principe wel maar ik vond het maar lastig. Ik was één dag ‘te vroeg’. Daardoor kreeg ik geen papieren mee, was mijn inschrijving nog niet geregeld en kon ik ook niet gelijk betalen maar kreeg ik achteraf een factuur toegestuurd. Ik hou daar nooit zo van, ik heb dingen liever gelijk geregeld :)!

2. Heb realistische verwachtingen van je eerste maanden.

Ik kan mij altijd blijven verbazen (en boos maken) als ik door mijn Instagram swipe en advertenties tegenkom die je beloven dat je binnen 3 maanden een fantastisch lopend bedrijf hebt met 5 tot 6 cijferige omzet!!!!!!

Er zullen vast uitzonderingen zijn of wellicht zijn dit mensen die starten met weet-ik-hoeveel startkapitaal.. Maar de kans dat dat gaat gebeuren is VRIJ klein.

Wat voor bedrijf je ook wil starten, de concurrentie is waarschijnlijk moordend. Als ik kijk naar mijn branche, of het nou de coaching of blogging bussiness is, er zijn er in Nederland duizenden! Dat wil niet zeggen dat je niet succesvol kunt en gaat worden, het wil wel zeggen dat het tijd kost om je plekje te veroveren, een naam neer te zetten en geld te gaan verdienen.

Als jij een webshop opent en verwacht in de eerste week al tientallen klanten te hebben kun je flink teleurgesteld worden. Realiseer je je dat het opzetten van een eigen bedrijf, het onder de aandacht brengen van jouw product of dienst én het werven van betrouwbaarheid waardoor mensen hun zuurverdiende geld aan JOU of jouw product uit willen geven tijd kost? Dan is iedere verkoop een feestje en blijf je veel meer in de positieve spirit. Van daaruit kun je stappen gaan maken!

3. Hoe klein je bedrijf (nog) is, zorg dat je je administratie op orde hebt.

Toen ik er over nadacht om mijn eigen coachingspraktijk te starten was mijn man niets dan enthousiast. Hij stond compleet achter mij (wat fantastisch is want zonder hem zou ik dit niet kunnen doen), op één voorwaarde: hoe ik het ook deed, ik moest zorgen dat mijn financiële administratie op orde was.

Ik kom uit de zorg en waar ik vind dat ik van bepaalde dingen veel verstand heb heb ik dat van andere dingen totaal niet. Zo ook financiële administratie en het doen van belastingaangifte bijvoorbeeld. Ik heb er niet alleen weinig verstand van, ik heb er ook 0,0 interesse in. Ik vind het in één woord verschrikkelijk haha.

Ik heb verschillende opties bekeken en ben uiteindelijk gegaan voor een accountant. Best een pittige keuze om geld uit te gaan geven aan iets terwijl je nog helemaal niet weet of je dat geld wel verdient maar ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb.

Je zou in eerste instantie ook alleen kunnen kiezen voor een online boekhoudprogramma. Hierin kun je alles overzichtelijk bijhouden. Je kunt hier het boekhoudprogramma vergelijken, ik werk zelf met nummer 4!

Ik heb dus een accountant en ik werk zelf thuis met een boekhoudprogramma. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen, als je een beetje interesse hebt in het doen van aangiftes (of iemand in je omgeving hebt die hier best goed in is), om alleen met een boekhoudprogramma te werken. Het maakt je administratie zo overzichtelijk dat belastingaangiftes doen een stuk makkelijker moet zijn.

4. Bescherm jezelf tegen kritiek en adviezen van mensen om je heen.

Wat ik zelf heel lastig vond was dat mensen in week 2 vol verwachting vroegen: ‘nou, hoeveel klanten heb je al?’ terwijl ik nog geen enkele klant had. Dat vind je zelf al lastig genoeg want als je eenmaal begonnen bent zou je natuurlijk het liefste zien dat klanten in de rij staan! Maar helaas..

Het voelde alsof je dan nog weer even extra met je neus op de feiten gedrukt wordt dat de krekels tsjirpten zodra jij je website/webshop online gooide! Zodra het antwoord 0 bleek te zijn zie je mensen denken en stromen de adviezen binnen: misschien moet je eens dit, misschien moet je eens dat.

Het is allemaal lief bedoelt maar mensen, je bent pas 2 weken bezig. Doe het op jouw manier, je strategie aanpassen kan altijd nog! Leer van de dingen die werken maar ook vooral van de dingen die NIET blijken te werken. Maar geef jezelf ook de tijd om je eigen strategie uit te proberen voordat je uitwijkt naar een andere.

Dit waren 4 dingen die ik nieuwe ondernemers graag mee zou willen geven. Ondernemen is niet alleen maar leuk, soms is het lastig, zwaar en voel je je onzeker. Maar het brengt ook zoveel vrijheid en creativiteit met zich mee :)! Ik zou het niet willen missen!

*De link in dit artikel is een gesponsorde link.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Saskia
  28 januari 2019

  Mooi! Hier ook een startende ondernemen, tenminste, ben per 1 oktober 2018 bezig. Ik herken erg veel ik je punten :) Vooral d goed bedoelde adviezen allemaal. Hoe lief ze ook bedoeld zijn.
  IK ben nu nu vooral aan het focussen aan het opbouwen van mijn bedrijf en het afmaken van een bijbehorende opleiding. Alles netjes op orde hebben. Daarna gaat de focus op het binnenhalen van klanten, Maar mocht zich voor die tijd al een klant melden, dan is ie uiteraard van harte welkom
  Saskia onlangs geplaatst…Tips voor goede werkplek verlichtingMy Profile

 • Reageren
  Mariska
  30 januari 2019

  Ja vooral de kritiek inderdaad lijkt me best wel lastig, maar je hoeft je natuurlijk nergens voor te schamen als je helemaal nog geen klant hebt. Dat komt vanzelf allemaal wel als je alles op de rit hebt. Ondernemen is nu eenmaal risicovol.
  Mariska onlangs geplaatst…3x essence shine last & go nail polish (3 nieuwe kleuren!)My Profile

 • Reageren
  June
  8 juli 2019

  Ja! Mijn website was nog niet eens live toen ik die vraag al kreeg…
  En ook daarna. Het voelde alsof ik faalde, terwijl ik net begonnen was.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.