Life with Rosie week 16 | 3 nachten naar Sofia, hoofdstad van Bulgarije!

Hey lieve allemaal! Wij hebben zo’n heerlijke week achter de rug. We maakten namelijk ons eerste tripje met z’n tweetjes sinds de geboorte van Flynn en wel naar de hoofstad van Bulgarije, Sofia! Ik maakte een heleboel foto’s dus kijk gauw mee <3!

Dinsdagavond bracht ik Flynn naar mijn schoonouders. Flynn ging voor het eerst 4 nachten achter elkaar bij hen slapen. Onze vlucht vanaf Dortmund naar Sofia ging woensdagochtend om 8:50 dus we moesten Flynn de avond van tevoren al brengen. Kay moest nog werken tot laat dus bracht ik Flynn alleen weg.

Met een hele dikke knoop in mijn maag liep ik weer naar huis en ik heb me de hele avond zo rot gevoeld. Je kunt op zo’n moment gewoon even niet relativeren, je WEET wel dat alles goed komt en dat hij het heerlijk gaat hebben (ik vond vroeger niets leuker dan de logeerpartijtjes bij opa en oma) maar het is gewoon eventjes moeilijk! Vooral zo’n eerste keer :)!

Maar goed, de volgende ochtend om 5:00 zaten we in de auto en om 8:50 hingen we in de lucht. Rond 12:15 (in Bulgarije is het nu een uurtje later) stapten we weer uit en gingen we met de taxi naar ons appartement.

HOI! We hadden een appartementje gehuurd via AirBNB, er komt volgende week een uitgebreide Sofia Cityguide online waar ik alle adressen etc in ga zetten dus ook van dit appartement. Wát een aanrader was dit zeg! Groot, 2 ruime slaapkamers, een fijne keuken en badkamer, modern en prima gelegen!

Ziet er goed uit he? :) Na een douche en even omgekleed te hebben waren we er klaar voor om de stad te gaan verkennen! En om heel eerlijk te zijn: we hadden weinig voorbereid voor deze trip ;-)! Wij zijn over het algemeen al geen mensen die met een heel plan op reis gaan maar nu hadden we het wel heel bont gemaakt haha. Onze hoofden stonden er gewoon niet echt naar de afgelopen weken om flink wat uitzoek werk te doen dus gingen we vrij onvoorbereid op reis. Hiermee bedoel ik dat we weinig over de grootste bezienswaardigheden of leuke restaurantjes etc. van de stad wisten. Helemaal niet erg, misschien voor sommigen niet voor te stellen haha, maar we zouden het allemaal wel zien :)! Nou, dat zagen we haha.

In de eerste uurtjes die we in de stad spendeerden heb ik denk ik wel 100x gezegd; wauw Kay moet je zien! Zo ontzettend veel mooie gebouwen, pleinen, kerken, terrasjes en het Vitosha gebergte wat soms boven de gebouwen uitpiept. Prachtig!

De stad is echt ontzettend schoon en enorm mooi aangelegd met overal parken voorzien van duizenden bloemen (voornamelijk tulpen) en heel veel fonteinen.

Hoi! Happy togetherrrr, dat is lang geleden dat we onverdeelde aandacht voor elkaar hadden tijdens een reisje! :) Heerlijk!

We liepen door een park en zagen opeens een Nederlands gedicht op een enorm gebouw staan. Huh!? Het bleek om de Nederlandse ambassade te gaan en, zo hoorden we later tijdens de Free Sofia Tour, er zijn door de hele stad gedichten te vinden op gebouwen in allerlei talen. Gaaf!

 

De zon, de bloesems, de prachtige blauwe lucht, al het moois om ons heen.. Wat een heerlijke eerste avond!

Als we bijna bij de Alexander Nevsky Cathedral zijn stuiten we op een antiekmarktje die helaas niet aan het afbreken is. We kopen hier een magneetje van de stad (dit doen we altijd) en bewonderen de schilderijen die er nog staan.

Ik moet veel te hard lachen om deze foto haha maar overal in de stad staan telefooncellen die echt nog gebruikt worden. Denk er even een grote bos bloemen bij, neppizza dozen, een fiets en schoenen met een hak ter hoogte van het Himalaya gebergte en je hebt een ékte Instagram pose. Toch? ;-)

De Alexander Nevsky Cathedral, wat indrukwekkend..

Vlak nadat ik deze foto maakte zag ik dat je binnen geen foto’s mag maken. Uit respect heb ik dit natuurlijk ook niet gedaan (al deden heel veel mensen het wel) maar wat was het mooi en indrukwekkend van binnen. Ik was nog nooit eerder in een Christelijk Orthodoxe kerk geweest en het is echt enorm anders dan een Rooms Katholieke kathedraal bijvoorbeeld. Ook heel veel pracht en praal maar wel op een totaal andere manier.

We lopen nog uren in de stad rond en ploffen uiteindelijk ergens op een terrasje, drinken een paar cocktails, eten lekker wat en duiken redelijk op tijd ons bed in.

De volgende ochtend ontbijten we in het appartement met broodjes, gekookte eieren, yoghurt en fruit. We hebben een supermarkt aan de overkant van de straat zitten en alles is hier zo goedkoop!

De stad aan het verkennen met elkaar! Zie je het Vitosha gebergte op de achtergrond? Zo prachtig! ♥

We lopen een lange winkelstraat uit en komen bij het National Palace of Culture uit wat uitkijkt op een fantastisch mooi, groot, kleurrijk park vol met fonteinen. ZO mooi! We stoppen even om wat te drinken, een banaan te eten (altijd in de tas!) en lopen daarna weer verder.

Ultieme toeristenfoto maar straalt precies uit hoe ik mij voelde: ZO blij!

Daarna aten we bij een klein restaurantje wat propvol Bulgaren zat wat voor ons altijd een goed teken is! We bemachtigden het laatste plekje aan een klein tafeltje voor 2 en aten heerlijke Bulgaarse gerechten. Hier eet ik een mix van gegrilde paprika’s tomaten, witte kaas met een geklutst ei er door en heel veel peterselie. Super lekkker en we deden dan ook niks anders als alles analyseren in de hoop het thuis ook na te kunnen maken :D!

We besloten deze dag 2x een georganiseerde tour te gaan doen. De eerste was de Free Sofia Food Tour en de tweede de Free Sofia Tour. We verzamelden rond 14:00 in een park en maakten kennis met de tourguide. We moesten nog even wachten op de rest van alle mensen en ik nam de tijd om die witte benen van mij nog maar een keer in te smeren ;-)!

Je snapt dat wij onszelf ultiem grappig vonden?

Wat is dat toch met mensen die zeggen: ja en dan gaan we lelijk kijken op foto’s!!!!! En dat dan altijd blijkt dat ik diegene ben met een scheve mond en de ander er altijd leuk opstaat. GRRR KAY!

Yes, terug naar de foodtour. Zoals je inmiddels VAST wel weet (want daar is geen ontkomen aan) ben ik gek op eten! Helena, onze gids, vertelde super veel over de Bulgaarse keuken, over Sofia zelf, en liet ons kennis maken met 4 verschillende restaurants waar we kleine hapjes konden proeven. Zo gingen we naar een slow food plekje met de producten waar Bulgarije het meest trots op is: yoghurt & tomaten, aten we in een hippe fast food keten (waar je Kay hierboven naar binnen ziet gaan), aten we in een kelder ultiem Bulgaars en gingen we langs een klein bakkertje..

Om dit te eten. Mekitsa, een Bulgaarse lekkernij die je bij werkelijk iedere bakker in alle soorten en maten kunt vinden voor een heel zacht prijsje (1 euro voor een Mekitsa ter grootte van je hand). Wij vonden het een beetje op oliebollen lijken, dus het is allerminst gezond haha, maar lekker was het zeker!

Na de foodtour zijn we terug gegaan naar ons appartement om nog even een beetje te relaxen en om 18:00 was het tijd voor de Free Sofia Tour.

Klaar voor de tour! Onze tourgids Tommyslav nam ons in 2 uur mee langs alle grote bezienswaardigheden van Sofia en heeft ons een heleboel geleerd over de geschiedenis van de stad. Op het begin wist ik niet helemaal zeker of ik het wel zo leuk vond en of het iets voor ons was maar na een kwartiertje was ik helemaal om en liepen we nog net niet voorop om maar alles mee te krijgen haha. Stelletje nerds ;-)!

Sofia is een stad met een enorm rijke geschiedenis. Wat begon met het Romijnse rijk werd het Ottomaanse rijk, er kwamen maar liefst 3 ‘Tsaardommen’, daarna kwamen de communisten en uiteindelijk democratie. Van al die verschillende tijden zijn stukken overgebleven in de stad en het is echt prachtig om te zien! Hier zit ik in een opgraving uit het Ottomaanse rijk met uitzicht op het driepunt van Moskee, Synagoge en Christelijk Orthodoxe kerk. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de Moslims en Christenen met alles wat zij konden geprobeerd de Joodse gemeenschap te helpen en nog steeds gaat het heel goed tussen alle 3 de geloven. Ze zijn ook zo’n beetje naast elkaar gebouwd vandaar dat er in Sofia gezegd wordt: ‘we geloven op steenworp afstand van elkaar maar er wordt hier niet met stenen gegooid’. Prachtig toch!

Inmiddels is het een museum maar vroeger was dit het grootste badhuis van Sofia. Vroeger hadden mensen bijna nooit een badkamer in hun eigen huis dus maakten zij gebruik van een gezamenlijk badhuis. In deze badhuizen kwamen mensen van alle standen samen om zich te wassen en in hun nakie golden die verschillende klassen en standen niet meer ;-)!

Naast het badhuis vindt je een bron waar mineraal water van ongeveer 33 graden omhoog komt. Je ziet hier mensen hun flesjes of jerrycans vullen, er wordt gezegd dat dit water heel erg gezond is.

Na de tour hebben we zulke zere voeten, we hebben dan ook enorm veel gelopen in de afgelopen anderhalve dag! We ploffen neer bij een restaurant waar ze een hele uitgebreide kaart hebben. Van sushi tot Bulgaars en van pizza tot pasta. We besluiten te beginnen met sushi, het ziet er zo ongelofelijk lekker uit maar het smaakt werkelijk nergens naar haha.

Dus we bestellen daarna Bulgaars gekruide aardappeltjes, kip en een salade. Heerlijk! :) We drinken er aardbeien wodka bij, zo gelachen om al die drank daar. Echt op iedere straathoek kun je flessen Vodka kopen, 24/7. En in restaurantjes heb je echt 101 verschillende soorten drank waar je uit kunt kiezen.

De volgende ochtend! Het ziet er naar uit dat het weer een heerlijke dag wordt ♥!

We slapen voor ons doen uit (8.30) en terwijl ik nog lekker in bed lees maakt Kay ontbijt. En daarna gaan we weer op pad! We hebben gister tijdens de tour zoveel tips nog gekregen over leuke plekjes dat we die allemaal willen bezoeken! ♥

 

We bezoeken de op één na grootste Synagoge van Europa. Wat prachtig! Zoveel mooie kleuren, pracht en praal. Het was mijn eerste bezoek aan een synagoge maar ik vond het zo mooi.

Vanuit de synagoge lopen we het gezellige wijkje in wat zich er achter bevind. Wat een gezelligheid, alles mooi in bloei, de zon scheen, gezellige winkeltjes en de terrassen zitten vol.

We lopen over de Ladies Bazaar, een markt met voornamelijk veel groente, fruit en eettentjes.

We kopen aardbeien en..

2 mooie schaaltjes. Zo mooi! ♥

We eten de aardbeien op in een parkje, wat een fijne relaxte sfeer hangt hier.

Naast alle mooie plaatjes wil ik jullie dit ook laten zien. Er zijn ontzettend veel mooie gebouwen en cathedralen maar ook veel van dit soort troosteloze, bruine, afgebrokkelde huizen. Niet mooi, wel hoe het echt is.

Overal in de stad kun je smoothies en vers sap kopen voor een klein prijsje. Zo lekker!

Rond een uur of 2 besluiten we dat het tijd is weer wat te gaan eten en gaan we naar een Bulgaars restaurant! :)

Jongens al dat eten, ik word er zo gelukkig van! ♥ Dit was ook weer zo lekker. Heerlijk brood met kaas en knoflook, geroosterde paprika, olijven en allerlei dips van aubergine, roomkaas en komkommer.

Overal stonden de bomen weer zo mooi in bloei.

Via onze AirBNB host kregen we de tip om hier eens te gaan eten. Een tentje wat er aan de buitenkant gewoon niet uitzag maar heel erg lekker eten zou moeten hebben! We waren benieuwd.

We moesten hier zo om lachen, ze hadden helemaal gelijk. Het zag er werkelijk waar niet uit. Oude tafels die kris kras door elkaar stonden, een fiets midden in de ruimte, de eigenaar met gaten in zijn trui maar oh wat was het een vriendelijke man. Het was een Irakese man van een jaar of 50/60 die jaren geleden gevlucht is vanuit zijn land naar Bulgarije. Hij is een klein restaurantje begonnen en dit is heel goed gaan lopen door het heerlijke, bijzondere eten wat hij serveert.

Het was zo leuk. Hij had geen menu kaart, hij vroeg waar we zin in hadden en hij noemde een aantal gerechten op die hij wel wat voor ons vond. Het drinken was ‘self service’ en als we iets lekker vonden konden we er meer van krijgen en als we iets niet lekker vonden mochten we het ruilen voor iets anders. De hele tafel werd volgezet met allerlei lekkers en ondanks dat ik echt niet alles even lekker vond waren we allebei onder de indruk van de bijzondere smaken en passie waarmee het eten gemaakt was.

Wat een toffe avond!

En de volgende ochtend was het tijd om naar huis te gaan. We werden om 4:00 opgepikt vanuit ons appartement en vlogen om 6:30 weer naar huis. Wat een ontzettend fijne dagen!

Ik ben bezig met het schrijven van een uitgebreide cityguide waarin ik alle restaurant, bezienswaardigheden, adresjes en tours deel die we gedaan hebben! Het is ontzettend veel werk maar ik hoop dat het volgende week online komt ♥!!

Gerelateerde artikelen

30 reacties

 • Reageren
  Nicole | The Budget Life
  16 april 2018

  Oooh, wat leuk om te zien! Ik ga over twee weken naar Sofia (eerst een paar dagen naar Varna) en ben dan ook super benieuwd naar je artikel met tips & hotspots. De stad ziet er in ieder geval prachtig uit. Liefs, Nicole

 • Reageren
  Marloes
  16 april 2018

  Wat heerlijk zeg zo’n tripje met zijn tweeën. En wat ziet het er mooi uit daar! Leuk appartement hadden jullie gehuurd!

 • Reageren
  Janine
  16 april 2018

  Super super gaaf!!! Misschien ook maar eens heen gaan met men man…
  Maare kijk je wel uit mwt aaaalllll dat eten??? Je wil toch niet super dik worden?

  • Reageren
   Roos
   16 april 2018

   Ik vind dit zo’n nare reactie Janine, ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik hier op moet reageren.

   Allereerst zie je enkel en alleen foto’s van ontbijt, lunch of avondeten. Dat eten we allemaal en is niets raars aan. Daarnaast zie je aardbeien en een smoothie als tussendoortje en laat ik een foto zien van een Bulgaars hapje tijdens de tour. Niets bijzonders aan?

   Maar dat terzijde, al zou ik foto’s plaatsen van 628 ijsjes, snoep, koek, hamburgers of wat dan ook.. Dan is het toch nog mijn keuze om dat te doen en als ik er van geniet is dat toch fijn? Is dik zijn iets ergs? Maakt dat mij een minder leuk mens? Is dik zijn het ergste wat ik zou kunnen worden? Moeten we elkaar aanspreken op wat wij eten? Ga je dan ook iedereen aanspreken die een sigaretje rookt, een biertje drinkt, niet sport of ‘te’ dun is? Zoveel vragen! Er zijn al zoveel mensen die elkaar enkel en alleen beoordelen op uiterlijk, ik hoop dat mijn blog een plek is waar dit niet gebeurd en waar iedereen (waaronder ik) zichzelf mag zijn.

   Lees deze blog van mij eens > https://lifebyrosie.nl/happy-life/nooit-slank-genoeg-and-im-fine-with-that/ of lees je eens in over Bodypositivity! Verandert echt je kijk op het leven en op het veroordelen van andere mensen.
   Roos onlangs geplaatst…Life with Rosie week 16 | 3 nachten naar Sofia, hoofdstad van Bulgarije!My Profile

  • Reageren
   Yvette
   16 april 2018

   Wauw. Janine ik hoop dat je nooooit dik zal worden. Want dan is je leven voorbij toch?? Onee, toch niet. Doe eens normaal… een mens moet toch gewoon kunnen eten en dit kunnen posten als zij er zin in heeft.. Idd een nare reactie onder zo’n leuke zonnige post.

 • Reageren
  els
  16 april 2018

  Super fijn dit overzicht! Wij gaan over twee weekjes met een stel vriendinnen naar Sofia en waren al benieuwd naar de twee tours die jij noemt; aanrader dus wel! Ben ook super~benieuwd naar je overzicht :) Thanks voor het delen!

  • Reageren
   Roos
   16 april 2018

   Oh wat heerlijk Els! Super gaaf dat je naar Sofia gaat. Ik ga mijn best doen het uitgebreide artikel zsm online te zetten, ga je denk ik echt wat aan hebben. Het is een heerlijke stad en je gaat het zeker fantastisch hebben :D!
   Roos onlangs geplaatst…Life with Rosie week 16 | 3 nachten naar Sofia, hoofdstad van Bulgarije!My Profile

  • Reageren
   Loes
   16 april 2018

   Ja Els, jij hier? :) Ik ben ook benieuwd naar het overzichtje! Hebben we veel aan denk ik!! Superleuke blog verder! Hou het in de gaten! ;)

 • Reageren
  Esther
  16 april 2018

  Hulde voor je reactie op de totaal nutteloze reactie van Janine.

  Ga jij je eens even lekker schamen Janine. Wat geeft jou het recht om zo’n reactie achter te laten?! Rosie is zo ontzettend puur, eerlijk en mooi… ik vind haar een verademing. Niks geen fake gedoe. Geen #fitgirl. Gewoon lekker Rosie. Lieve Rosie, blijf vooral heerlijk jezelf en geniet! 💗 (ook van heerlijk eten ja ;-)

 • Reageren
  irene | tussenmarsenjupiter
  16 april 2018

  Ik zou Sofia zelf nooit uitkiezen als bestemming maar wauw, je foto’s doen me twijfelen. Haha. Het ziet er zo leuk uit! En al dat eten, hmm. Ik krijg er spontaan honger (en vooral goesting in lekker eten) van. Ben benieuwd naar je uitgebreide artikel erover.

  Jammer van die nare reactie van Janine… Niets van aantrekken hé!
  irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf • Deel 80My Profile

 • Reageren
  Margot
  16 april 2018

  Wat ziet alles er ontzettend leuk uit! Sofia komt op mijn lijstje te staan.

 • Reageren
  Shirley
  16 april 2018

  Wat ziet dat er mooi uit zeg! Fijn dat jullie zo genoten hebben met zijn tweetjes :)

  En inderdaad Janine, ga je schamen!
  Shirley onlangs geplaatst…Diary: muziekles, Waylon & datenMy Profile

 • Reageren
  Darina
  16 april 2018

  Ziet er prachtig uit! Zeker een stad die ik ook wel wil bezoeken.
  Darina onlangs geplaatst…Je dromen vervullen: hoe doe je dat?My Profile

 • Reageren
  Lianne
  16 april 2018

  Nou ik weet wel waar ik mijn volgende stedentripje naar toe ga plannen! Wat ziet het er allemaal weer leuk en lekker uit!

 • Reageren
  Mieke
  16 april 2018

  Ziet er echt heel gaaf uit! Fijn dat jullie het leuk hebben gehad! Mag ik heel asociaal vragen welke kleur lippenstift je op hebt op de foto van jullie samen, ergens bovenin je post? Love it!

  • Reageren
   Roos
   16 april 2018

   HEEL asociaal haha! Neejoh, dat mag altijd. Ik draag daar een lippenstift van Mac volgens mij in de kleur Mauve! :D

 • Reageren
  Janine
  16 april 2018

  Zo naar was het allemaal niet eens bedoeld !! Ik zie je gewoon echt groeien op je foto’s! Nou sorry dat ik daar misschien heel eerlijk over ben en bedoel het verder ook niet rot ofzo…

  Om nou meteen pagina’s vol op insta te zetten ???

  Maar sorry als ik je dan toch gekwets heb….

  • Reageren
   Milou
   16 april 2018

   ‘Ik zie je gewoon echt groeien op je foto’s?’ Wauw Janine, nog even een trap na. Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan gewoon niets. En ook niet achteraf komen met ‘niet rot bedoeld’ want het is echt heel naar en onnodig wat je allemaal zegt.
   Milou onlangs geplaatst…Tastea + win-actieMy Profile

  • Reageren
   Roos
   17 april 2018

   Wauw. Je excuses aanbieden en tegelijkertijd een nog gemenere opmerking posten, heb je echt niet in de gaten dat het gewoon niet oke is wat je doet? Jij mag je mening hierover op mijn blog posten maar ik mag mijn mening daarover niet op Instagram posten? Het verschil tussen ons is alleen dat ik mijn mening en visie probeer in te zetten om mensen op te bouwen en zelfvertrouwen te geven in plaats van het tegenovergestelde wat jij doet. Gelukkig heb je mij hier persoonlijk niet mee, ik heb zelfvertrouwen genoeg en ik vind mijzelf mooi zoals ik ben, maar realiseer je dat als hier een doodonzeker meisje aan de andere kant van het scherm had gezeten dat je heel veel kapot kunt maken met je woorden.

   Ik hoop oprecht dat je inziet dat het veel kan doen met mensen om dit soort reacties te krijgen en dat je je mening hierover in de toekomst voor jezelf houdt.

  • Reageren
   Myrthe B
   19 april 2018

   Janine…. just stop! Het is al vaker gezegd onder jou post, maar een zeer onnodige reactie van jou. Wat voor plezier haal je er uit om zoiets te posten op de blog van zo geweldig mooie lieve inspirerende vrouw. Ik snap het echt niet.

   Roos is een van mijn voorbeelden. En ik kan er niet bij waarom je in vredesnaam zo iets zou zeggen.

   Roos love you!

 • Reageren
  Loes
  17 april 2018

  Ik ben gisteren aangekomen in Sofia. Al hebben we al een tourtje door Bulgarije erop zitten! Helaas inmiddels wat minder weer, maar dat mag de pret niet drukken. Jammer dat ik geen gebruik meer kan maken van de city guide ;). Maar vermaken doe ik me sowieso wel!

  Enneh. Wij genieten ook enorm van het eten en drinken hier. Dat is voor mij grotendeels vakantie! Gelukkig is het in Sofia makkelijker om meer te vinden buiten fastfood (dat was in Varna/Ternovo soms lastig). :)

 • Reageren
  Simone | All Day Jewels
  17 april 2018

  Sofia is nou niet echt een bestemming waar ik gelijk aan zou denken. Maar wat ziet het er mooi uit daar en ook het eten ziet er smakelijk uit! Erg leuk om te zien.
  Simone | All Day Jewels onlangs geplaatst…Oorringen / Oorbellen / lente / geel / blauw / groen / rood / hoops | Oorbellen Spring-a-Ling by AllDayJewelsMy Profile

 • Reageren
  Deborah
  21 april 2018

  Rosie je ziet er heel goed uit, en trek je alsjeblieft niets aan van wat mensen tegen je zeggen of over je schrijven. Je bent prachtig en wat ik op je blog van en over jou lees ben je ook prachtig van binnen. Het is duidelijk dat dat niet van iedereen gezegd kan worden.

  • Reageren
   Roos
   22 april 2018

   Hey Deborah, dankjewel voor je lieve berichtje! En ik trek het mij ook zeker niet aan, ik vind het alleen heel erg moeilijk dat er mensen zijn die zo veroordelen. Als er iets is waar ik niet van hou! We zijn allemaal goed en mooi, precies zoals we zijn! <3

 • Reageren
  Anneleen
  24 april 2018

  Een heleboel gezellige foto’s! :) En vooral die foto’s van jou en Kay zijn echt heel erg leuk! Ik heb je avonturen gevolgd via insta stories, ziet er heel erg mooi uit daar ! X

 • Reageren
  stedentrips
  1 juni 2020

  Sofia lijkt me een ondergewaardeerde plek – wel leuk verslag!
  stedentrips onlangs geplaatst…Een goedkope citytrip plannenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.