Happy places: Filter caféstore in Hengelo

Zodra ik een voet over de drempel zet bij Filter verbaas ik mij enorm over de grote ruimte, het licht wat vanuit de immens grote ramen naar binnen schijnt, de ontzettend toffe inrichting (die ze bijna niks gekost heeft kom ik later achter!) en vooral door het verhaal van de gezellige, gastvrije Joni en Manon die Filter caféstore vanuit het niets binnen een paar weekjes opgezet hebben.

Filter caféstore zit in het voormalige fabrieksterrein Hazemeijer in Hengelo. Deze enorme fabriekspanden zijn opgedeeld, opgeknapt en worden inmiddels door verschillende ondernemers ‘bewoond’. Joni en Manon hebben hier tijdelijk een gedeelte kunnen huren en zijn hier Filter caféstore begonnen. Een plek waar je kunt zitten, werken, lunchen, een gebakje kunt eten en tegelijkertijd kunt shoppen van de kleine creatieve ondernemers die hier een tafel huren.

Bij binnenkomst beginnen we te kletsen en we houden hier het eerste uur ook niet mee op. Ik vraag ze alles over Filter, ondernemen an sich en wat hun grootste lessen zijn geweest in ‘ondernemersland’.

We gaan er gewoon voor!

Manon en Joni zijn al jaren vriendinnen en als ik ze vraag elkaar te omschrijven vertellen ze lachend dat Manon de gestructureerde van het stel is en Joni de chaoot. Als ze allebei op een bepaald punt in hun leven staan besluiten ze er samen voor te gaan. Manon was al tijden niet meer happy in haar werk en Joni was, na het opzetten van de Local Sunday Market en Treasures ook wel weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze hadden het idee om een plek te creëren waar alles samen komt. Eten, werken en shoppen. Joni kreeg opeens ‘s nachts het idee om het Hazemeijer eens te vragen, zij had hier al eerder een Local Sunday Market gehouden en was bekend met het terrein. Alle voorzieningen zijn goed! Ze gingen in gesprek en na lang wachten kregen ze dan eindelijk het verlossende telefoontje: ze mochten voor een paar maanden hier hun idee uit gaan werken.

Op 1 mei kregen ze de sleutel en op 19 mei openden ze hun deuren.

Ben je net zo verbaasd als ik? ;-)

Zonder budget!

Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om binnen een paar weken zoiets tofs op te zetten, in te richten en ZONDER BUDGET ontzettend gezellig en sfeervol te maken? Joni: ‘je moet gewoon doen én gewoon vragen! Bijna alles wat je ziet is geleend of is van de ondernemers die hier een tafel huren. Een aantal van de tafels zijn van Hazemijer zelf, de andere tafels hebben we gemaakt van schragen die we leenden van een klusbedrijf waar toevallig een oud klasgenoot bleek te werken en de planken die er op liggen mochten we ook lenen’. Girlboss les nummer 1 dus: gewoon vragen! Zeker een les voor mij want ik denk altijd dat alles al snel teveel gevraagd is. Zo vertelt Joni dat ze voor een conceptstore-achtige winkel die ze eerder had eens een loods binnen liep en steigerhouten planken mee kreeg voor 40(!!) tafels.. Prima als ik ze met een half jaar weer bracht!

‘Er zijn veel mensen met een droom als die van jullie’

zei ik tijdens ons gesprek.. ‘En er zijn véél mensen die deze droom nooit zullen verwezenlijken door verschillende factoren. Beren op de weg zien is er één van, de stap niet durven zetten omdat andere mensen je voor gek verklaren en het hele idee al kapot maken met hun bekritiserende commentaar.. Van die negativiteit hebben we inmiddels allemaal wel genoeg! Waarom zou je het gewoon WEL moeten doen?’

‘Allereerst moet je je sowieso al niks van die negativiteit aantrekken. Je moet dingen soms gewoon doen, 9 van de 10 keer komt het toch wel weer goed. Misschien als ik een paar jaar geleden geweten had hoe alles gegaan was dat ik er misschien wel helemaal niet voor gegaan was maar ik heb zóveel plezier gehad! Wees niet bang, maak een goed plan en voer het gewoon uit!’

Beste GIRLBOSS advies?

De serie Girlboss kijken!!!!! ;-)

Daarnaast is het tof als je alles durft en er gewoon voor gaat maar dek jezelf op een bepaalde manier toch een beetje in, vooral op financieel gebied. Hou bijvoorbeeld toch wat klussen achter de hand tot je helemaal zeker weet dat het gaat lopen!

Dankjewel Manon en Joni dat ik jullie mocht interviewen. Super veel succes met Filter en ik kom snel een keer een dagje werken ♥.

Filter caféstore
Hazemeijer 800
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 9.30-16.00 en op zaterdag van 10.00-16.00

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Dionne
  3 juli 2017

  Aah! Ik hou van dit soort inspirerende en creatieve werkplekken. Gaaf!

 • Reageren
  Inge
  7 juli 2017

  Zo leuk!

 • Reageren
  Sterre
  10 juli 2017

  Wat een super goed en inspirerend verhaal, helaas woon ik helemaal niet in de buurt, maar misschien is dit wel een keer een treinreisje waard! Aan de namen te zien gebruiken ze de koffie van Simon Levelt, mijn werk! Dat maakt me nog even extra fan:) En ja girlboss is echt een geweldige serie haha, in 2 dagen helemaal uitgekeken! Vond de hoofdrolspeelster eerst best wel irritant, maar uiteindelijk ging ik toch wel van haar houden haha.
  Sterre onlangs geplaatst…Weekverslagje 20- Vakantieweekje; Den Haag, Groningen, Amersfoort.My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.