Mijn borstvoedingsverhaal van Morris.

De wens om bij onze tweede zoon weer borstvoeding te geven was groot en inmiddels zijn we 4 maanden verder en gaat het ontzettend goed. Ik vertel je mijn borstvoedingsverhaal.

Borstvoeding, je kunt er boeken over schrijven. Je hebt vrouwen die het vanaf de eerste minuut het meest natuurlijke vinden voelen om hun baby aan de borst te leggen, je hebt vrouwen die er op voorhand al niks van moeten weten.

Het is iets waar iedereen wel een mening over lijkt te hebben. Je hebt de mensen die het alleen maar ophemelen en enkel en alleen de positieve kanten er van zien en je hebt mensen die het veel te veel gedoe vinden en er niet aan beginnen. Je hebt de langvoeders (en de mensen die daar wat van vinden), de vraag of je wel/niet in het openbaar zou mogen voeden (natuurlijk wel!!) en natuurlijk heb je ook de groep moeders die het dolgraag zouden willen geven maar waarbij het, om wat voor reden dan ook, niet gelukt is.

Borstvoeding eerste kind:

Ik val absoluut in de eerste categorie; borstvoeding geven voelt ontzettend natuurlijk voor mij. Tijdens mijn zwangerschap van Flynn was ik er van overtuigd dat ik borstvoeding zou gaan geven maar leek het mij allemaal ook wel heel bizar. Je borsten hebben natuurlijk in je hele leven nog geen functie gehad en nu opeens gaat er melk uitkomen? Gaat er een baby aan zuigen? Hoeveel pijn moet dat wel niet doen? En wat blijft er van mijn borsten over? Maar toen hij er eenmaal was vond ik het de meest normale zaak van de wereld om hem aan te leggen. Hij dronk gelijk onwijs goed en ondanks dat het natuurlijk de eerste weken lang niet altijd een pretje was zijn er ook veel momenten geweest dat ik enorm genoten heb van het geven van borstvoeding. Helaas viel door een samenloop van omstandigheden mijn productie geheel weg en heb ik na een week of 8 besloten te stoppen. Wel het ik nog 2 weken zoveel mogelijk gekolfd maar daarmee kon ik slechts 2 flessen per dag aanbieden. Het werd dus al snel kunstvoeding.

Waarom is borstvoeding zo goed?

Iedereen moet de keuze maken waar hij of zij achter staat, en soms heb je niet eens een keuze helaas, maar we weten allemaal dat feitelijk gezien borstvoeding het gezondst is voor je baby. Natuurlijk is het fantastisch dat er flesvoeding is, ik dank de maker hiervan op mijn blote knieën ;-), maar flesvoeding kan nooit borstvoeding evenaren. Bizar eigenlijk toch? Dat met alles wat we nu weten iets als borstvoeding gewoon bijna niet na te maken valt.

De voordelen van borstvoeding voor je baby zijn zo ontzettend groot. Borstvoeding is precies afgestemd op jouw baby en bevat ontelbare bijzondere vitamines, mineralen, antilichamen en probiotica om je baby zo’n goed mogelijke start van zijn/haar leventje te geven. Daarnaast draagt het bij aan een goede hechting tussen moeder en kind, heb je huid-op-huid contact wat in die eerste fase zo ontzettend belangrijk is, het helpt je als kraamvrouw beter te herstellen en je baarmoeder te laten krimpen tot het juiste formaat en het kan zelfs helpen om je baby te beschermen tegen allerlei nare ziektes. Al met al pretttttty impressive, right?

Verdiep je er maar eens in, je zult verstelt staan van wat er allemaal over te vinden is!

De start met Morris.

De start met het voeden van Morris begon ongeveer een half uurtje na de bevalling. Ik wou Morris zo snel mogelijk na de bevalling aanleggen omdat dat goed voelde, om gelijk de productie op gang te helpen en ook zodat hij wist dat ik er was en altijd ben. Bevallen is niet niks, voor moeder en baby niet, en opeens in een compleet andere wereld komen is al helemaal niet niks denk ik. Ik hoopte door hem gelijk aan te leggen hem een gevoel van geruststelling en veiligheid te geven :)!

Morris dronk gelijk goed en hallo wat doet dat eventjes zeer zeg! Ondanks dat het al 4 jaar geleden was dat ik Flynn voedde voelde het gelijk weer goed en vertrouwd.

Morris sliep de eerste dagen ontzettend veel, bijna constant. We moesten hem echt wakker maken om te voeden en vaak viel hij na een paar minuutjes drinken alweer in slaap aan de borst. Gelukkig kreeg ik hele goede hulp hierbij van mijn kraamverzorgster en stelde ze mij gerust dat de eerste 48 uur een baby nog genoeg voeding in zijn lijfje heeft. Hij is ontzettend moe van de bevalling en moet even op adem komen.

Gelukkig ging het na 2 dagen al vrij snel beter. Hij wou graag drinken en hapte ook goed aan. We hebben ontzettend veel tijd van onze kraamzorg besteed aan de borstvoeding maar dit vond ik ook 100x belangrijker dan dat de woonkamer werd gestofzuigd. Wel was Morris een heel tevreden baby en dat is aan de ene kant natuurlijk heel fijn maar er zit ook een valkuil in; doordat hij niet écht gulzig is of zich snel laat horen omdat hij wil drinken vind hij het al snel ‘wel goed’. Flynn had dit ook en aan de valkuilen hiervan zal ik nog eens een aparte blog wijden.

Het was dus belangrijk om in de gaten te houden dat hij wel genoeg binnen kreeg omdat hij er zelf niet snel om vroeg.

Hij komt niet goed aan.

Morris leek goed te drinken en redelijk goed aan te komen maar maakte toch niet helemaal de sprongen in zijn gewicht die hij zou moeten maken. Na wat overleggen met de kraamverzorgster en de borstvoedingslijn van Naviva, waar ik met een lactatiekundige sprak, kwam ik er achter dat het waarschijnlijk kwam door mijn enorme stuwing.

Pamela Andersons borsten waren niks in vergelijking met die van mij, ik had zo ontzettende stuwing en mijn borsten waren zo groot. Hoe kon Morris nou niet genoeg krijgen? Hoe vol zaten die borsten wel niet haha. Ik voedde hem 20 minuten aan de ene kant en dan nog zo’n 10 minuten aan de andere kant. En als hij nog meer wou dan mocht hij meer drinken maar dat wou hij eigenlijk nooit.

De lactatiekundige vertelde mij dat het kon zijn dat Morris alsnog niet voldoende binnen kreeg. Als je stuwing hebt dan zitten je borsten enorm vol met melk. De eerste melk die je baby drinkt is de meest waterige melk, de vettere melk waar je baby vol van raakt noemen ze de ‘achtermelk’ (vreselijk woord haha). Doordat mijn borsten zo vol zaten kwam Morris waarschijnlijk niet goed bij die achtermelk omdat hij dan alweer overging op mijn andere borst. En ook daar dronk hij weer de eerste melk. Veel water dus en weinig voedingsstoffen. Hij zat dus wel vol maar kon niet goed genoeg groeien.

We zijn toen overgegaan op enkel en alleen aan één borst laten drinken en binnen no time kwam Morris goed aan. Hoe zo’n kleine verandering zo’n groot verschil kan maken!

Spruw en pijn.

Na een week of 6 begon ik opeens bij het voeden ontzettend veel pijn te krijgen. Morris liet ook iedere keer los en hapte weer aan en dat deed mij weer heel veel pijn. We waren allebei gefrustreerd en ik baalde zo! Wat was dit nou?

Ik besloot gelijk een lactatiekundige te bellen. ‘s Morgens om 10 uur belde ik en ‘s middags om 15:00 was ze er al. Zo geweldig! We kwamen er achter dat Morris spruw had, gelukkig nog in het begin stadium. We begonnen gelijk met het insmeren van zijn mond, het insmeren van mijn tepels na iedere voeding en het wassen, wassen en wassen van doekjes en hydrofielen. Gelukkig ging dat na een week over en kon daarna echt het genieten beginnen.

Wanneer begint dat genieten nou?

Wanneer wordt het makkelijk? Wanneer doet het niet meer pijn? Wanneer leg je je baby makkelijk aan in plaats van 5x proberen tot het eindelijk niet meer zeer doet en hij goed drinkt. Ik vond die eerste weken echt heel zwaar en heb heel vaak gezegd tegen mensen om mij heen dat ik heel goed snap dat vrouwen stoppen met voeden. Natuurlijk is het het beste voor je kindje maar jij bent ook een persoon met een leven haha. Ik ben er alleen zelf zo ontzettend van overtuigd dat ik borstvoeding wou en wil geven dat ik er voor bleef gaan en het geluk had dat het allemaal gelukt is. Er kwam eindelijk een moment dat ik kon gaan genieten.

Dat moment kwam na ongeveer 8 weken. Toen de spruw voorbij was leek alles opeens rustiger te worden en vanzelf te gaan. Geen pijn meer, aanleggen ging makkelijk, rustig drinken en goed aankomen.

Het genieten van borstvoeding kon eindelijk beginnen! En dat doe ik nu nog steeds ♥.

Heb jij borstvoeding gegeven? Hoe ervaar(de) jij het? Ik ben heel erg benieuwd en hoor graag je verhaal!

Gerelateerde artikelen

1 reactie

 • Reageren
  Eveline
  28 november 2019

  Ons kindje is nu 3 maand. Eerste weken dronk hij ongeveer 10 keer per dag. Mentaal vond ik het ook heel lastig omdat ik het gevoel had dat ik continu moest klaar staan. Dag en nacht. Ondertussen drinkt hij 5-6 keer en kolf ik ook af waardoor ik al eens met een gerust hart even weg kan.
  Maar toch ben ik heel blij dat de voeding zo goed lukt. Ik hoop dat ik het nog lang mag blijven verder doen want het blijven toch speciale momenten om te koesteren.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.