Inbakeren 101: hoe/wat/waarom!

Ik krijg heel vaak vragen van jullie over waarom ik Morris inbaker of hoe ik dat toch doe dus besloot ik een uitgebreid artikel te schrijven met alles wat ik hierover weet! Inbakeren 101 ;-)

Kleine disclaimer: ik ben natuurlijk geen specialist, dokter, consultatiebureau verpleegkundige of slaapexpert. Dit artikel schrijf ik enkel en alleen om mijn eigen ervaringen met mijn 2 jongens met jullie te delen. Wat werkt voor ons hoeft niet perse voor jou te werken, jij kent je eigen baby het beste!

Wat is inbakeren?

Het inbakeren van je baby houdt in dat je met behulp van een doek of slaapzakje je baby de eerste weken tot maanden van zijn leven inwikkelt waardoor de armpjes strak langs zijn of haar lichaampje liggen.

Waarom inbakeren?

De grote vraag is natuurlijk: waarom zou je dit doen? Voor mij is die vraag meer: waarom zou je het niet doen?

Je moet je voorstellen dat je baby 9 maanden lang in jouw buik gegroeid is. In jouw buik was beperkte bewegingsruimte en, helemaal op het einde, had je baby helemaal amper ruimte om te bewegen.

En dan wordt je kindje geboren en is hij opeens zijn veilige plekje kwijt. Hij komt in een compleet andere wereld terecht waarin hij niet meer 24/7 bij zijn vertrouwde moeder is! Hij heeft opeens alle bewegingsvrijheid van de wereld, alleen in een bedje, niet de vertrouwde geluiden of de vertrouwde geur om je heen. Logisch dat baby’s zich niet altijd comfortabel voelen.. En hoe uiten ze dat? Op de enige manier dat ze kunnen: door te huilen.

Door je baby in te bakeren maak je de overgang van baarmoeder naar totale bewegingsvrijheid een stuk geleidelijker en boots je eigenlijk de beperkte bewegingsvrijheid van de baarmoeder na. Het resultaat hiervan is dat je kindje zich fijner, veiliger en vertrouwder voelt en beter tot rust kan komen. Je baby voelt zich geborgen! Met inbakeren creëer je betere omstandigheden om je baby tot slaap te laten komen. En beter slapen betekent meer rust voor jou als moeder om te herstellen van je bevalling maar beter slapen betekent ook beter groeien voor je baby!

⤷ Naast het nabootsen van de baarmoeder kan inbakeren ook goed helpen voor hele onrustige kindjes. Je baby heeft zijn of haar bewegingen nog niet onder controle, je herkent vast de schokkerige bewegingen die je kindje maakt met zijn of haar armpjes. Deze zwaaiende ledematen zorgen er voor dat je baby zichzelf wakker kan maken of slaan terwijl hij net lekker ligt te slapen. Door in te bakeren kun je dit voorkomen.

Ik vind het bijzonder om te zien dat het hier in Nederland niet meer zo heel vaak gedaan of aanbevolen wordt, vaak enkel en alleen bij huilbaby’s, terwijl bijvoorbeeld in Amerika werkelijk iedere slaapcoach dit aanbeveelt.

Hoe baker je je baby veilig in?

Er zijn verschillende manieren om je baby in te bakeren maar zorg er altijd voor dat je dit veilig doet!

Zelf heb ik tot 3 maanden gebruik gemaakt van een doek. Ik kocht een prachtige inbakerdoek met botanische print (die je hierboven op de foto ziet) via kleinekeutel! Zij hebben echt hele mooie doeken (geen spon, gewoon fan ;-)!)

Toen het tussendoor zo verschrikkelijk warm was dat het zelfs binnen boven de 35 graden was ben ik overgegaan op een dunne katoenen hydrofiel. Zowel de hydrofiel als de inbakerdoek gebruikte ik op deze manier:

Daarnaast kun je ook kiezen voor een speciale slaapzak zoals bijvoorbeeld de slaapzakjes van Puckababy . Ik ben inmiddels overgestapt op de Puckababy mini om Morris meer te laten wennen aan vrijheid. Bij de puckababy mini kan hij zichzelf nog steeds niet wakker slaan maar zitten zijn armpjes niet meer strak langs zijn lijfje.

Maak gebruik van goede producten en doe dat op de juiste manier! :)

Wanneer mag je niet inbakeren?

 • Als je baby een (verhoogde kans heeft op) dysplastische heupontwikkeling heeft.
 • Bij koorts.
 • De eerste 24 uur na een vaccinatie.
 • Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid (bijvoorbeeld het RS virus).
 • Voorkeurshouding (scoliose) heeft door een afwijking in de wervelkolom.
 • Als je baby kan omrollen.

Daarnaast lees ik verschillende meningen over inbakeren bij het geven van borstvoeding. Sommige mensen stellen dat je niet zou moeten inbakeren als je borstvoeding geeft. Dit omdat je onvoldoende de hongersignalen van je baby zou kunnen zien en hier dus minder op in kan spelen.

Zelf ben ik van mening dat iedere baby andere hongersignalen afgeeft en als je er goed bovenop zit dat je baby voldoende drinkt, voldoende groeit en tevreden is, dat inbakeren juist alleen maar bijdraagt aan het slagen van borstvoeding.

Borstvoeding kost een baby immers veel meer energie dan flesvoeding. Je baby moet veel harder werken om melk uit je borst te zuigen dan wanneer hij melk uit een fles moet zuigen. Hier heeft je baby energie voor nodig en hoe krijgt hij die energie? Juist, door goed te slapen. Doordat Morris goed slaapt heeft hij ook de energie om goed te drinken.

Daarnaast heeft Morris nooit aangegeven honger te hebben door bijvoorbeeld op zijn vuistjes te sabbelen, hij geeft andere hongersignalen af die niet beperkt worden door het inbakeren. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook voor jou geldt. Blijf alert op de groei van je baby, ga naar het weeguurtje op het consultatiebureau, blijf checken of je baby nog van die lekkere spekbeentjes heeft!

Wanneer stoppen met inbakeren?

Je moet stoppen met inbakeren zodra je kindje van rug naar buik kan omrollen. Het kan namelijk zijn dat je kindje dit in zijn bedje gaat doen en kan stikken als hij zijn of haar handjes niet kan gebruiken om weer omhoog te komen.

Mijn Morris kon alleen al met 11 weken omrollen! Wij hebben besloten om gelijk te stoppen met het inbakeren in de doek en zijn overgegaan op de puckababy mini. Hierin heeft hij véél meer bewegingsvrijheid en zou hij zich op kunnen duwen als hij omrolt. Maar zo lang hij in zijn wiegje ligt heeft hij geen mogelijkheid om zich om te rollen omdat er simpelweg geen ruimte voor is.

Met behulp van de Puckababy mini gaan we het inbakeren afbouwen. Het fijne bij de Puckababy mini is dat je kan starten met eerst één armpje los doen en uiteindelijk kun je ‘m gewoon als slaapzak gebruiken door 2 armpjes los te doen.

Hoe bouw je inbakeren af?

Je kunt gewoon cold turkey stoppen of afbouwen zoals ik hierboven beschrijf. Overgaan van een doek naar een slaapzakje zoals bijvoorbeeld de Puckababy, starten met 1 armpje er uit en uiteindelijk ‘werken’ naar 2. Blijf je baby lekker strak instoppen met een katoenen deken (niet stretchy). Hierdoor blijft dat gevoel van geborgenheid nog wat langer :)!

Vragen over inbakeren beantwoord:

» Baker je Morris met ieder slaapje in?
Ja ik baker Morris met ieder slaapje in. Na ieder slaapje haal ik hem uit zijn doek of slaapzak en voed ik hem zonder dat hij ingebakerd is. In de nacht laat ik hem ingebakerd tijdens het drinken. Dit is iets wat ik doe als teken dat het nacht is net als dat ik dan bijvoorbeeld niet tegen hem praat of het licht niet aan doe. Hij gaat daarna gelijk weer naar bed en slaapt dan weer verder.

» Hoe weet je of je baby het niet te warm of te koud heeft?
Ik doe dit heel erg op gevoel. Toen het zo immens heet was in de eerste weken van Morris leven heb ik hem in een romper ingewikkeld in 1 laagje hydrofiel met een dun lakentje over.
Nu het kouder wordt is het alleen maar onwijs fijn. Hoe vaak ik wel niet foto’s zie van baby’s met blote schoudertjes, krijg het al koud als ik er naar kijk haha! Ik doe Morris lekker zijn slaapzakje aan, een katoenen deken over en als het een koudere nacht is leg ik er nog een fleece dekentje overheen. Lekker warm instoppen die schatjes!

Wil je graag iets meer richtlijnen hebben? Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Odile van Gomommygo schreef een uitgebreid artikel over hoe warm je je baby moet kleden voor bedtijd. Ik zou een inbakerdoek zien als één laagje.

» Hoe weet je of je kind er baat bij heeft of het nodig heeft?
Tsja, dat is een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. Persoonlijk denk ik dat iedere baby hier baat bij heeft. Hoe fijn is het om de overgang van de baarmoeder naar de echte wereld wat geleidelijker te laten gaan voor je baby? Je baby een geborgen gevoel te kunnen geven ook als jij er even niet bent als hij slaapt. Je weet natuurlijk niet hoe het zou zijn geweest als ik de jongens niet had ingebakerd maar ik heb toch 2 redelijk goed slapende jongens op de wereld gezet!

» Vanaf wanneer begin je met inbakeren?
Ik ben ongeveer een dag of 5 na de geboorte van Morris begonnen met inbakeren. Ik had het wel gelijk willen doen maar ik vond het zo lastig omdat het 40 graden was. Ik voelde mij er nog niet helemaal fijn bij en dat is denk ik het belangrijkste: doen wat fijn voelt voor jou!

Nogmaals de disclaimer: ik ben geen expert, dit artikel is enkel en alleen gebaseerd op mijn ervaring als moeder van 2 kindjes. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de comments! Beantwoord ik ze daar!

De linkjes van de Puckababy zijn affiliate links. Dit houdt in dat als jij via die link iets koopt ik hier een mini percentage van krijg. Jij betaalt niets extra’s maar op deze manier steun je mij en mijn blog. Alvast heel erg bedankt! :)

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Kathy
  7 november 2019

  Wat een fijn artikel met goede info, dankjewel! Ik was me net aan het oriënteren op inbakerdoeken en zakjes. Huer heb ik veel aan!

  • Reageren
   Roos
   7 november 2019

   Wat fijn om te horen Kathy <3!

 • Reageren
  Maria
  9 november 2019

  Heeeeerlijk dat inbakeren! Ze slapen er zo fijn rustig en goed mee! Maar inderdaad, goed kijken naar je kindje. Mn dochter vond het heerlijk, mn zoontje de eerste twee weken. Vanaf toen ging hij pas slapen als hij zn armen had losgekregen uit de inbakerdoek ;-)

  • Reageren
   Roos
   13 november 2019

   Haha echt waar? Wat zijn kindjes toch verschillend allemaal he haha <3 !

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.