Een ode aan mijn kraamverzorgster.

‘s Nachts om 3:07 is Morris geboren in het ziekenhuis en om 13:00 zijn we thuis. Ik strompel naar boven, klim in bed en nog geen half uurtje later hoor ik onze kraamverzorgster de trap oplopen. Als ik haar vriendelijke gezicht zie weet ik genoeg, dit gaat goed komen.

Dit artikel schrijf ik in samenwerking met Naviva ♥

Als er een periode in je leven is dat je op je kwetsbaarst bent dan is het wel in je kraamtijd. Of het nou je eerste, tweede of derde kindje is.. Die eerste week met je nieuwe aanwinst is voor bijna iedere vrouw een week van herstel, overweldigende gevoelens van liefde (of het overweldigende gevoel van de afwezigheid hiervan), onzekerheid, blijdschap, angst misschien wel. Je hele wereld staat opeens op zijn kop en je weg hierin vinden gaat voor lang niet alle nieuwe ouders vanzelf.

Die eerste pijnlijke dagen.

Natuurlijk geldt het niet voor alle vrouwen maar na mijn beide bevallingen voelde ik mij de eerste dagen alsof er een vrachtwagen over mij heen was gereden. Doodmoe maar toch ook enorm alert. Verdrietig omdat ik mij zo slecht voelde en ultiem blij als ik naar mijn slapende baby keek. Borsten als bakstenen, hechtingen down under. Er is weinig glamorous aan het kraamvrouwen bestaan..

Nou hoeft die week wat mij betreft ook allerminst glamorous te zijn. Het is een week van herstel, jezelf en je baby even compleet prioriteit maken en jezelf laten helpen en verzorgen. Waarschijnlijk één van de weinige weken in je leven als moeder waarin er eens voor jou gezorgd wordt ;-)!

Toen de kraamverzorgster onze trap op kwam lopen deed ik een klein schietgebedje dat het zou klikken. Toen ze zich voorstelde en met een stralende lach naar Morris keek wist ik genoeg; dit zit helemaal goed.

Ik begreep het nooit zo.

Die vrouwen die praten over hun kraamverzorgster alsof ze een godsgeschenk was, die tranen met tuiten huilden toen de laatste dag voorbij was en ze er ‘alleen’ voor stonden. Tot ik het zelf meemaakte.

Vanaf de allereerste minuut voelde ik mij goed bij haar. Je moet je voorstellen dat ik op de warmste dag van het jaar bevallen ben en dat de temperatuur in mijn gehele kraamweek niet onder de 38 graden is geweest! Voor mij als kraamvrouw verschrikkelijk maar ook als kraamverzorgster natuurlijk niet makkelijk. Toch werd er weinig geklaagd en vooral veel gepraat, gelachen en gezorgd. En natuurlijk ook veel gezweet haha. Nee ik heb niet gehuild toen ze weg ging, het was ook echt goed, maar ik vond haar écht fantastisch en ze heeft er voor gezorgd dat we terugkijken op zo’n fijne kraamweek!

Waarom wij kozen voor Naviva.

Wij kozen tijdens mijn eerste zwangerschap van Flynn al voor de kraamzorg van Naviva. Naviva Kraamzorg is bij ons in Twente een gevestigde naam maar zit inmiddels ook door heel het land. Ze namen in 2018 Careyn kraamzorg over waardoor ze nu één van de grootste kraamzorgorganisaties van Nederland zijn. Doordat ze met regionale teams werken merk je hier eigenlijk niets van, ze werken nauw samen met verloskundigen en ziekenhuizen in jouw buurt.

Dit was iets wat ik ook heel prettig vond, er werd een warme overdracht vanuit het ziekenhuis richting Naviva gedaan. Dit houdt in dat het ziekenhuis waar je bevallen bent contact heeft met de kraamverzorgster van Naviva en hierbij de eerste informatie overdraagt over het verloop van de bevalling bijvoorbeeld. Hierdoor staat de kraamverzorgster niet geheel onvoorbereid op je stoep en dat is fijn.

Omdat het de eerste keer goed was bevallen besloten we voor de kraamtijd met Morris weer voor Naviva te kiezen.

Wat de kraamverzorgster voor ons deed.

Wat ik als heel prettig heb ervaren is dat onze kraamverzorgster gelijk een open sfeer creëerde door te vragen wat wij belangrijk vonden. Waar hadden we de meeste hulp bij nodig? Wat kon zij bieden en wat had zij nodig om fijn te kunnen werken. Op deze manier ben je gelijk heel open en kun je uitspreken wat je wil, fijn vindt en misschien ook juist wel niet fijn vindt. Voor mij was het ‘t belangrijkst dat ik goed geholpen zou worden met het geven van borstvoeding, dat er zoveel mogelijk rust bewaard zou worden in huis en dat iemand vooral ook heel erg lief was voor Flynn en zich ook, waar het kon, een beetje om hem bekommerde.

Ook zijn hele leventje stond even compleet op zijn kop! Gelukkig is Flynn een heel sociaal mannetje en vond hij het alleen maar heel erg leuk dat er zo’n gezellige vrouw een week bij ons in huis kwam helpen. Aan het einde van de week kreeg hij zelfs een grote broer diploma omdat hij zo goed geholpen had met alles. Kusjes geven, in bad doen, luiers aangeven etc.

Wat ik ook als erg prettig heb ervaren is dat ze vanuit Naviva in de kraamweek komen voor de gehoortest en dat onze kraamverzorgster zelf de hielprik kon doen. Het is al zo’n drukke periode, fijn dat daar niet weer iemand anders voor hoeft te komen.

Naast dit alles voelde ik mij deze kraamweek gewoon enorm verwend. Lekkere ontbijtjes of glaasjes fruit met vruchtensap die ze opleukte met zelf meegenomen prikkers en vrolijke bordjes. Het zijn de kleine dingen waardoor je je speciaal voelt en dat heb ik heel erg zo gevoeld deze kraamweek.

Ik wil Naviva, en vooral mijn kraamverzorgster, enorm bedanken wat ze voor ons gedaan hebben in deze bijzondere tijd. We hebben een hele fijne kraamweek gehad, mede dankzij de hulp van onze kraamverzorgster is mijn borstvoeding hartstikke goed op gang gekomen en geef ik nu al 3 maanden exclusief borstvoeding.

En het allerbelangrijkste? We kijken terug op een hele fijne kraamweek :)!

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Gelukjes van maris
  31 oktober 2019

  Hier ook 2 keer een hele fijne raamwerk gehad. Is toch altijd weer spannend wie er voor je deur staat en of t klikt. Ook onze ouste dochter was helemaal fan en het leek net of ze haar al jaren kende

  X

  • Reageren
   Roos
   31 oktober 2019

   Ja leuk is dat he! Flynn praat nu ook nog wel eens over onze kraamverzorgster, zo lief en leuk <3!

 • Reageren
  Tineke
  31 oktober 2019

  De eerste kraamverzorgster was prima, ze deed haar werk goed en ik mocht niet klagen. Bij de tweede wist ik pas hoe fijn het was om een te hebben waar je echt een klik mee had. Ik vond het heel jammer dat ze wegging, maar toch ook fijn om alles weer zelf te doen. Een goede kraamverzorgster hebben waarmee het klikt is zo belangrijk.
  Tineke onlangs geplaatst…Deze blogposts wil je niet missen #5My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.