Door deze adviezen van een slaapcoach sliep ons zoontje door!

Met wallen tot mijn enkels besloot ik hulp in te slapen van een slaapcoach. Ik heb écht meer slaap nodig.. We gingen met haar adviezen aan de slag en binnen no time sliep hij door! Ongelofelijk!

Ik zal nooit zeggen dat Morris een slechte slaper is, want dat is hij absoluut niet.

We hadden de eerste vier maanden een ontzettend fijn ritme met elkaar. Drinken, goede dutjes doen en tussendoor vrolijk wakker. Ik maakte hem om 23:00 wakker voor de laatste avondvoeding en de nachten wou hij nog altijd één keer bij mij drinken, gauw een schone luier en daarna sliep hij altijd gelijk weer door tot 7:30. Geen gehuil of ‘gedoe’ in de nachten, super fijn! Je weet dat als je borstvoeding geeft dat de kans groot is dat die nachtvoedingen gewoon nog een stuk langer aan blijven houden en dat vond ik ook helemaal niet erg. Eens per nacht vond ik prima.

Totdat hij ziek werd vlak na kerstmis. Torenhoge koorts en alleen maar huilen en drinken, huilen en drinken. Slapen deed hij amper, hij was gewoon zo ontzettend van slag. Heel erg zielig.

Heel veel veranderingen.

Tijdens het ziek zijn was het gewoon onmogelijk om enige vorm van ritme aan te houden. Je hebt kinderen die als ze ziek zijn juist heel rustig zijn en veel slapen.. Nou, die kinderen maak ik dus niet haha. Flynn is altijd intens verdrietig en huilerig als hij ziek is en Morris net zo. Hij had in zijn hele leventje nog niet zoveel gehuild als in die week dat hij ziek was, dutjes deed hij amper en ook ‘s nachts sliep hij bijna niet. Alleen. Maar. Huilen.

Toen hij weer aan de beterende hand was en ik weer wou proberen zo veel mogelijk zijn gewone ritme aan te houden was dat zo ontzettend moeilijk. Niet willen slapen, hele korte dutjes, opeens hele lange dutjes waardoor je weer compleet in de war komt met je ritme.. Naast dat zijn hele ritme qua slapen door de war was wou hij ook nog eens niet meer bij mij drinken wat er in resulteerde dat ik stopte met borstvoeding geven. Iets wat ik heel erg moeilijk vond!

Daarnaast was het echt heel hard nodig om Morris in een ledikantje te laten slapen omdat zijn wiegje veel te klein was geworden maar ja, het gevolg daarvan was ook weer dat we moesten stoppen met inbakeren. Zoals je leest: héél veel veranderingen in één keer.

We besloten om onze schouders er onder te zetten en er voor te gaan. De overstap van bv naar kv was redelijk snel gemaakt maar we gingen gelijk door van inbakeren naar een gewone slaapzak en van een wiegje naast mijn bed naar een ledikantje op zijn eigen slaapkamer. Je kunt het allemaal één voor één doen maar wij besloten het in één keer te doen. We bereidden ons voor op drama nachten.. Maar eigenlijk bleven die wonder boven wonder uit! We moesten er wel vrij regelmatig uit om Morris zijn speentje te geven (zo’n 4/5 keer per nacht) + 1 voeding maar geen huilbuien of moeilijk inslapen.

Het wordt vast snel beter!

Overdag was het nog steeds vaak onrustig. Weinig regelmaat in zijn dutjes omdat hij de ene keer heel lang sliep en de andere keer weer kort. De ene dag 2 de andere dag 3 dutjes.. Ik wist gewoon ook niet zo goed hoe dit te sturen. Ik wil niet altijd de vergelijking maken met Flynn maar dat was gewoon zó anders. Die sliep altijd heel regelmatig, lange dutjes en al heel snel doorslapen ook.. Alles wat we bij Flynn deden werkte gelijk maar bij Morris was het veel meer zoeken.

Morris wordt 9 van de 10 keer enorm blij wakker na een dutje dus het is niet zo dat hij overstuur is maar ja.. Wat doe je als hij na 45 minuten wakker is terwijl hij eigenlijk een stuk langer zou moeten slapen? Haal je hem er uit? Proberen verder te laten slapen? Derde dutje laten doen? ARGH. Iedere dag dat zoeken is zo vermoeiend.

De avondfles niet meer geven.

Kay zei op een avond tegen mij: zullen we de avondfles anders eens proberen niet te geven? Ja DAAHAAG dacht ik toen, om 22:30 naar bed gaan en dan om 23:30 weer wakker worden en een fles geven natuurlijk! Niets vreselijker dan dat haha. Ja ik wist ook wel dat we hem uit zijn slaap haalden maar ik kon mij echt niet voorstellen dat dat zou gaan helpen.

Maar ja, laten we het toch maar proberen. We spraken af het 4 avonden te proberen en daarna pas onze conclusies te trekken. De eerste nacht sliep hij al van 19:00-4:00. WHUT? Zonder voeding, en maar 2 keer een speentje.. Een dag later zag ik op de Instagrampagina van slaapcoach Nathalie van Snuggles and dreams het advies voorbij komen om kindjes die ouder zijn dan 6 maanden ‘s avonds niet meer wakker te maken voor een voeding! Had die Kay toch een ontzettend goed punt ;-).

In plaats van een volledige voeding aan te bieden gaf ik hem een veel kleiner flesje (in de hoop dit af te kunnen bouwen) en legde ik hem daarna zonder te mopperen weer in bed en sliep hij tot 8:00 ongeveer.

De nachten gingen dus een heel stuk beter.

Hij sliep natuurlijk nog niet door maar er leek wel verbetering in te zitten. Maar in de dagen eigenlijk nog niet echt. Hoe creëer je ritme als je baby het iedere keer in de war gooit haha ;-)! Ik merkte ook dat mijn creatieve oplossingen wel een keer op waren en dat ik er gewoon steeds meer klaar mee was. Als je enorm moe bent en je er midden in zit zie je het volgens mij soms ook gewoon even niet meer. Daarnaast heeft iedereen om je heen een mening, geeft iedereen je (goedbedoeld) advies maar ik wou dat gewoon niet meer. Ik wou het liefst advies van iemand die er verstand van heeft. Ik had heel erg een ‘zeg me wat ik moet doen en ik doe het’ gevoel haha.

Ik volgde slaapcoach Nathalie al een hele lange tijd op Instagram en ik vond haar resultaten altijd verbluffend. Ik besloot alles op haar website te lezen, haar Instagram te stalken en uiteindelijk besloot ik door te pakken en boekte ik voor €75,- een telefonisch consult van 3 kwartier met haar in. Ik ben iemand die weinig moeite heeft met hulp inschakelen en als dit ons kon helpen, waarom dan niet? Mensen schakelen, voor mijn gevoel, vaak pas hulp in als ze er echt compleet doorheen zitten. Ik zou zeggen: ga er gewoon eerder voor! Waarom moet je er altijd helemaal doorheen zitten of werkelijk alles geprobeerd hebben voordat je een professional mee laat kijken? Het is geen groot iets, gewoon iemand die je wat tips geeft. Ik kan natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken maar als ik naar onze situatie kijk: voor slaap betaal ik graag €75,-!

Dus belde ik 3 kwartier met Nathalie.

Ik had een hele lijst gemaakt met vragen en een paar dagen precies bijgehouden hoe onze dagen er uit zagen dus ik was er helemaal klaar voor. Ik vond haar allereerst super vriendelijk, optimistisch en begripvol. Ik vertelde haar hoe onze dagen en nachten er uit zagen met Morris. Wat er goed ging en wat ik lastig vond en ik vroeg haar het hemd van het lijf over alles daar tussenin.

De adviezen:

Voor de duidelijkheid: dit zijn adviezen gegeven door een slaapcoach gemixt met mijn eigen gevoel van wat het beste is voor Morris. Ieder kind is anders, ieder kind reageert anders, maar dit is hoe ik het gedaan heb. Misschien heb je er iets aan!

Waar we vooral naar gekeken hebben is zijn schema overdag. Morris mag van mij zijn dutjes zo lang doen als hij zelf wil. Ook de tijd dat hij wakker is tussen zijn dutjes hou ik niet precies bij. Ik kijk naar Morris en wanneer ik denk dat hij moe is leg ik hem in bed.

Nathalie gaf aan dat we zijn dutjes en wakkertijd veel preciezer moeten gaan aanbieden. Als Morris om 7:30 wakker is moet hij, met zijn 6 maanden, zo’n 2.5 uur wakkertijd hebben én ‘s morgens maar een kort dutje doen van een uurtje, max 1 uur en een kwartier.

Daarna weer 2,5 uur wakker zijn en daarna een dutje doen van maximaal 2.5 uur. Ik heb zijn slaaptijd iets vervroegd, van 19:00 naar 18:30 zodat de tijd van wakker zijn na zijn tweede dutje tot de nacht niet te lang wordt. ‘s Avonds houden we voor het slapen een vaste avondroutine aan en leggen we hem wakker, met zijn speentje in de mond en een knuffelkonijntje in zijn handen (zo trekt hij minder zelf zijn speentje uit) en valt hij in slaap.

Gelijk de eerste nacht sliep hij al door.

Morris sliep dus waarschijnlijk overdag teveel waardoor hij vaker wakker werd ‘s nachts. De combinatie van minder slapen overdag en hem om 23:00 niet meer uit zijn slaap halen voor een fles heeft voor ons enorm goed geholpen.

Maar ja, WAT ALS het anders loopt.

Er zijn zoveel ‘wat als’ scenario’s. Bovenstaand schema is natuurlijk een droomschema. Feit is dat Morris momenteel iedere keer alleen maar hele korte dutjes doet. Fijn voor het korte dutje in de ochtend maar als ik hem om 13:00 weer naar bed breng en hij om 14:00 alweer wakker is houdt hij het nóóit vol tot 18:30..

Nathalie gaf hier ook hele duidelijke adviezen in. Als Morris om 13:00 naar bed gaat en hij wordt voor 14:00 weer wakker dan ga ik voor een derde powernapje helemaal aan het einde van de middag. Wordt hij na anderhalf uur wakker, en hij is vrolijk, dan laat ik hem zo lang mogelijk nog in bed liggen. Hopelijk valt hij dan nog weer in slaap, anders rust hij in ieder geval nog uit, en haal ik zijn bedtijd gewoon ietsjes naar voren.

Ik was er van overtuigd dat Nathalie zou zeggen dat we zijn speentje zouden moeten wegdoen maar dat gaf ze eigenlijk helemaal niet aan. Morris krijgt eigenlijk altijd alleen zijn speentje als hij naar bed gaat, verder niet. Het is voor hem dus een positieve slaapassociatie. Als hij het zelf voor elkaar krijgt om hem ‘s nachts weer in te doen is het probleem van het speentje geven in de nacht ook verholpen. Daarmee zijn we aan het werk :)!

Maar ik moet zeggen: door het volgen van het schema komt hij ‘s nachts eigenlijk bijna niet meer voor een speentje. Misschien om de nacht of om de twee nachten maar één keertje! Dan geef ik hem zijn speentje en slaapt hij gelijk weer, niet noemenswaardig dus!

Jullie vragen beantwoord.

Dit is wat voor ons dus enorm goed geholpen heeft, eigenlijk ZO simpel maar het is zo fijn als iemand even met je meekijkt. Bizar dat deze relatief kleine veranderingen al zoveel effect kunnen hebben!

Via Instagram stelden jullie veel vragen over wat ik nou precies doe bij Morris dat hij nu wel doorslaapt (of andere slaapvragen) en de vragen die ik kan beantwoorden zal ik hieronder beantwoorden. Adviezen van Nathalie gemixt met mijn eigen ervaring denk ik :)! Komt ie:

Wel of geen fles om 22:00?
Dat ligt er heel erg aan hoe oud je kindje is. Nathalie gaf aan dat je na 6 maanden je baby niet meer wakker zou moeten maken. Hier zijn wij ook mee gestopt en dit heeft bij ons een heel positief effect gehad zoals je hierboven kan lezen!

Hoe zorg je ervoor dat je kindje (15 mnd) langer slaapt dan 4:30 in de ochtend?
Ik zou de ‘vroege vogelgids‘ van Nathalie aanschaffen! Die staat boordevol oorzaken, redenen en oplossingen over hoe/wat/waarom je kind zo vroeg wakker is en wat je er aan kunt doen!

Hoe leer je het speentje af ‘s nachts?
Hier heb ik geen tips voor helaas omdat wij dit zelf niet gaan doen :)! Je kunt er ook voor kiezen het speentje te houden en je baby te leren het speentje zelf te pakken en in zijn mondje te doen. Dit kunnen ze meestal goed leren tussen de 7 en 9 maanden. Leg meerdere speentjes in bed met een knuffeldoekje er aan zodat je baby ‘m makkelijk kan pakken en oefen met het zelf in zijn/haar mondje doen.

Wat doe je als je baby ‘s nachts wakker wordt en je haar niet meer met knuffelen of speentje in slaapt krijgt?
Ligt aan heel veel factoren denk ik. Hoe oud is je baby? Krijgt hij/zij nog een nachtvoeding? Als ik Flynn ‘s nachts niet meer in slaap kreeg haalde ik hem er altijd uit en zong ik heel zachtjes zijn favoriete liedjes voor hem terwijl ik hem heen en weer wiegde. Zodra hij helemaal rustig was legde ik hem weer in bed. Als hij begon te huilen liet ik hem 5 minuten huilen. Niet als hij hysterisch werd maar wel als hij echt zachtjes huilde of jammerde. Na 5 minuutjes ging ik dan weer naar hem toe, kusje/speentje/knuffelen en toch weer 5 minuten laten huilen. Meestal viel hij dan na 2 of 3 keer weer in slaap.

Wat als hij ‘s nachts huilend wakker wordt? Wat moet je dan doen?
Net als hierboven: dit is afhankelijk van heel veel factoren! Misschien heb je iets aan het antwoord van hierboven?

Wat als je baby de wakkertijden die wordt geadviseerd niet haalt?
Morris heeft soms ook best moeite aan het einde van de dag en is dan vaak rond 17:00-17:30 niet te genieten. Ik neem hem dan vaak bij mij in de drager, daarin is hij bijna altijd tevreden, zo kan ik het heel makkelijk rekken en kan ik ook nog wat doen.
Als ik daar geen mogelijkheid voor heb zet ik hem vaak in de wipstoel bij me met, een voor hem, nieuw speeltje zoals bijvoorbeeld een spatel uit de keukenla, een lepel of een theedoek of iets wat ik voor handen heb. Dan wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn vermoeidheid haha.

Vanaf wanneer ‘moeten’ ze doorslapen? Te vroeg is niet goed dacht ik maar te lang?
In principe is doorslapen natuurlijk pas een probleem wanneer jij het een probleem vindt. Als jij het geen probleem vindt om je kindje ‘s nachts nog te voeden of wat ook dan is dat helemaal prima! Er zijn heel veel borstvoedende mama’s die hun kinderen heel lang nog een nachtvoeding geven. Helemaal prima. Ik zou dus niet weten vanaf wanneer een baby zou moeten doorslapen! :)
Wat ik altijd leerde van mijn kraamverzorgsters is dat een baby MAG doorslapen, dus dat je hem/haar niet meer wakker hoeft te maken voor een voeding, als ze hun geboortegewicht voorbij zijn en heel goed groeien.

Vanaf hoeveel weken overdag wakker in eigen bedje wegleggen? (niet meer in de woonkamer slapen)
Ik zou aanbevelen dit vanaf de eerste dag te doen maar dat is wat ik doe en ik weet niet of dat ook is wat een professional zou aanbevelen. Wat ik ook al schreef in dit artikel over de dingen die ik doe om mijn baby beter te laten slapen, ik ben er van overtuigd dat een baby het beste in zijn/haar eigen bedje kan slapen en niet in de box/bank/wipstoel of wat ook. Teveel prikkels terwijl een baby juist rust nodig heeft, het leven buiten de baarmoeder is al intens genoeg ;-)!

Geef je je kind wel of niet de speen als deze kwijt is in de nacht?
Zie hierboven! Wij geven hem zijn speentje in de hand en leren hem die zelf in te doen.

Wordt Morris ook niet meer wakker doordat zijn speentje uitvalt?
Bijna niet meer sinds hij zoveel meer ritme heeft in zijn dagen. Bizar he? Als het wel gebeurt geven we hem in zijn handje en leren we hem het speentje zelf terug in zijn mond te doen.

Hoeveel dutjes doet Morris op een dag en hoe lang duren die ongeveer?
Hier heb ik alles over vertelt bij ‘adviezen’! :)

Wel of niet er naar toe als ze huilen? Met een tweeling wil je er één niet te lang laten huilen!
Oeh een tweeling is natuurlijk weer helemaal anders en heb ik geen ervaring mee. Ik ga zelf nooit gelijk naar mijn kindjes als ze ‘s nachts een beetje beginnen te jammeren. Vaak vallen ze namelijk vanzelf wel weer in slaap. Wacht een minuutje, als ze dan nog niet weer in slaap vallen zou ik er zelf zeker heen gaan. Als ze hysterisch huilen ga ik altijd gelijk!

Wel of geen fles geven? Met fles slaapt hij daarna fijn verder, zonder fles blijft hij ontroostbaar?
Ik zou gaan voor het afbouwen van de fles. Dus wel aanbieden maar iedere keer een beetje minder in zijn flesje doen. Van 200cc naar 180cc naar 160 cc etc. Hiermee bouw je het uiteindelijk helemaal af.

Hoe kun je de nachtvoedingen afbouwen?
Zie antwoord hierboven!

Hij slaapt tot 4:00 goed, dan lichter en steeds zijn speen kwijt = huilen. Tips?
Hele lastige en zelf geen ervaring mee! Misschien toch kijken naar zijn dutjes overdag zodat hij niet overdag teveel slaapt krijgt waardoor hij om 4:00 niet meer diep slaapt.

ZO, dat was mijn ervaring en al jullie vragen zo goed mogelijk beantwoord! Ik hoop dat jullie hier iets aan gaan hebben. Ik wil Nathalie van Snuggles and Dreams nog eens bedanken voor haar topadviezen en mocht je een slechte slaper hebben en er niet uitkomen? Vraag dan gewoon eens om hulp. Het kan echt je hele leven veranderen!

Gerelateerde artikelen

9 reacties

 • Reageren
  Irene
  13 februari 2020

  Ik heb geen kindje maar ik vind dit mega boeiend. Kan me inbeelden dat je zelf op de duur niet meer weet wat of hoe. Dan lijkt het me inderdaad fijn om eens met iemand samen te zitten. Een tweede of derde paar ogen en stel hersenen kan echt wonderen doen.
  Irene onlangs geplaatst…Het is hier wat stiller maar het gaat eigenlijk best goed.My Profile

 • Reageren
  Judith
  13 februari 2020

  Wat fijn dat je hier zo mee geholpen bent! Ik herken veel van jouw situatie. Ik vraag me alleen af hoe je het doet als je Flynn moet halen van school en Morris heeft zijn middagslaapje. Leg je hem dan alsnog voor een derde dutje in bed, omdat hij dan waarschijnlijk een korter middagslaapje heeft?

  • Reageren
   Roos
   13 februari 2020

   Ik heb het geluk dat Flynns school zo’n beetje in onze achtertuin is dus als Morris nog diep in slaap is laat ik hem liggen. Ik loop dan 2 minuten voor 12 weg en ben er om max 5 over weer. Dat durf ik wel aan omdat Morris nooit huilend wakker wordt. Als hij al wat onrustig is haal ik hem er uit, laat ik hem wakker worden in de tula en gaat hij rond half 4/4 uur nog even voor een klein dutje :)!
   Roos onlangs geplaatst…Door deze adviezen van een slaapcoach sliep ons zoontje door!My Profile

 • Reageren
  Rachel Kromdijk
  14 februari 2020

  Ik heb nog geen kinderen, en ik hoop ze ooit te krijgen maar dan is dit wel een enorm handig artikel. Ik heb dit artikel dus eventjes opgeslagen.

 • Reageren
  Tamara
  17 februari 2020

  Nu ik dit lees denk ik alleen maar ‘ik had dit ook echt moeten doen destijds!’ Het was een drama en we hebben er zo lang mee doorgelopen. Op een gegeven moment kwam ze ‘s nachts wel 6x voor een fles (en dat terwijl ze 8 maanden was). Uiteindelijk is het goed gekomen, maar dat heeft wel een maand of 3 geduurd. Ik kon zelf niet meer functioneren omdat ik niet sliep en mijn dochter werd er ook niet gezellig op.

  Wat je verteld van het niet wakker maken voor een fles herken ik wel! Dat gebeurde onlangs ook nog toen mijn dochter zindelijk werd in de nachten. Voor de zekerheid maakte ik haar rond 23.00 wakker om nog een plasje te doen, maar dat resulteerde in vreselijke nachten waarin ze alleen maar het spoken was. Uiteindelijk niet meer wakker gemaakt en ze sliep ineens weer door (zonder te plassen!).
  Tamara onlangs geplaatst…8x bizarre mode accessoires die niemand begrijptMy Profile

 • Reageren
  Annouska
  21 februari 2020

  Ik had je blog laatst al gelezen maar had geen puf om te reageren. Onze nachten en slaapjes overdag zijn inmiddels ‘weer’ een regelrechte ramp. En ik zit te twijfelen om hulp d.m.v een telefonisch consult in te schakelen. Maar ik vind het best veel geld.

  Mijn vraag dan nu ook is, hoe gaat het slapen nu bij Morris? Hebben de tips wat langer effect dan alleen een paar dagen?

  • Reageren
   Roos
   23 februari 2020

   Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken maar €75 voor doorslapen.. Ik had het er graag voor over haha! Hij slaapt sindsdien altijd door met een hele enkele keer een speentje brengen! Verder slaapt hij van 19:00-7:00 dus ik zou zeggen: Maak die afspraak!! Slaap is ZOOOO belangrijk!! :D

 • Reageren
  Roos
  1 mei 2020

  Het probleem is dat we volledig van onze natuur vervreemd zijn en zaken als een probleem beschouwen die dit eigenlijk niet zijn. Zo heeft Nathalie ook weer werk.

  • Reageren
   Roos
   2 mei 2020

   Ik vind dit zo’n onnodige reactie. Dat iets voor jou geen probleem is wil niet zeggen dat het voor anderen geen probleem is? Prima als jij er niets mee hebt maar wij, en duizenden anderen, wel. ‘Zo heeft Nathalie ook weer werk’ haalt haar werk, opleiding en al haar ervaring zo onderuit.. Echt ontzettend onaardig en onnodig! Leven en laten leven.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.