De kraamtijd en het uitkiezen van kraamzorg

De kraamtijd, zo’n ontzettend bijzondere bubbel. Of de bubbel nou fijn is of niet fijn, iemand er bij hebben die je op alle fronten steunt is zo belangrijk.

Dit artikel schrijf ik in samenwerking met Naviva.

Iets verlate start.

Ik heb lang na moeten denken over de dingen die ik nog weet van mijn kraamtijd met Flynn. Zoals jullie wel weten was alles helaas niet zo rooskleurig begonnen voor ons en door het vele bloedverlies en de narcose voelde ik mij de eerste dagen héél duf en voelt alles nog steeds als een grote waas. Op vrijdag ben ik ingeleid, op zondag is Flynn geboren en op woensdagavond sliepen we onze eerste nacht thuis.

Doordat we al een tijdje op het ziekenhuis waren geweest had Kay alles rondom de verzorging van Flynn al geleerd van de verpleegkundigen op neonatologie. Dat was ontzettend fijn. Ik kon nog niks helaas (qua verzorging) en richte mij vooral op de borstvoeding. Kay verzorgde Flynn, haalde hem uit zijn bedje en legde hem bij mij aan. Zo ging het in het ziekenhuis en ook de eerste nacht thuis verliep daardoor prima.

Mijn kraamtijd met Flynn

Woensdagavond mochten we naar huis en voor ons kon toen eigenlijk de kraamtijd echt beginnen. De volgende ochtend stond de kraamverzorgster voor de deur. Een vriendelijke vrouw met een jaar of 35/40 ervaring. Dat voelde, na alles wat we hadden meegemaakt, gelijk zo vertrouwd. Ze was onwijs lief voor Flynn en zijn arme gehavende hoofdje en ontzettend begripvol richting mij en alles wat we pas hadden meegemaakt. Ook heeft ze mij altijd enorm goed ondersteund bij het borstvoeden, wat ik heel belangrijk vond.

Wat ik mij vooral herinner van de kraamverzorgster is dat ik mijn totale ritme en planning bij haar neerlegde. Zij nam mij alles uit handen. Ik deed wat zij me vertelde wat ik moest doen. Dat klinkt misschien een beetje gek maar als je nog midden in een waas zit, en je dag/nacht ritme overhoop ligt, is het heerlijk dat iemand je vertelt dat het tijd is om te voeden, iets te eten, drinken klaar te zetten tijdens de borstvoeding of wanneer ik een dutje ‘moest’ doen.

Wat ik vooral belangrijk vind in mijn kraamtijd.

Hopelijk gaat alles bij mijn volgende bevalling heel anders dan bij de eerste, wat inhoudt dat mijn kraamweek hopelijk ook heel anders gaat zijn. Ik hoop er in ieder geval een stuk bewuster van te zijn ;-)!

Wat ik vooral belangrijk vind is dat het goed voelt. Dat klinkt lekker algemeen maar die eerste weken zijn zó hectisch, je bent helemaal op zoek naar een nieuw ritme en aan het wennen aan je kindje. Je hebt geen tijd om je druk te maken over een vreemde in jouw huis en of ze alles ‘wel goed doet’. Of als iemand een negatieve energie om zich heen heeft, nobody got time for that ;-)! Helemaal niet met al die kraamtranen die ieder moment achter je ogen branden haha. Gelukkig zat dat met de kraamverzorgster van Naviva helemaal goed. Tijdens het intake gesprek had ik gelijk al een goed gevoel en dit heeft zich gelukkig helemaal doorgezet richting de kraamtijd.

Daarnaast vind ik de hulp bij het geven van borstvoeding heel fijn. Ik heb heel veel tips gekregen van de kraamhulp en dat heeft heel veel geholpen.

Dingen om op te letten en vragen om te stellen:

Bij ons in de regio (Twente) is Naviva Kraamzorg een behoorlijk gevestigde naam als het aankomt op kraamzorg. Er zijn natuurlijk ook andere aanbieders, die ik ook bekeken heb, maar na wat navraag in mijn omgeving bleken eigenlijk alle mensen positieve ervaringen te hebben met Naviva. Na wat online gezoek en een telefoongesprekje heb ik mij aangemeld en nu voor de tweede hebben we dezelfde keuze gemaakt. Wat ik zelf heel fijn vind is dat ik het gevoel heb dat er echt naar mij en mijn wensen geluisterd wordt. Tijdens de intake voor de kraamzorg van Flynn liep de zwangerschap al niet zo lekker en gaven we aan dat we heel graag een ervaren kraamhulp zouden willen. Die ervaring kregen we zeker met een kraamverzorgster die al bijna 40 jaar kraamverzorgster was! Dat voelde zo fijn en ik voelde mij hierin zo gehoord.. En als iets belangrijk is in deze periode!

Naviva heeft eind 2018 Careyn Kraamzorg overgenomen waardoor ze nu één van de grootste kraamzorgorganisaties van Nederland zijn. Echter werkt Naviva met regionale teams waardoor ze heel veel persoonlijk contact hebben met verloskundigen en ziekenhuizen in jouw regio.

Waar heb ik op gelet bij het oriënteren naar kraamzorg:
– Of de kraamverzorgsters verstand hebben van het geven van borstvoeding. Ik snap dat je als kraamverzorgster geen lactatiekundige bent maar ik vind het onwijs belangrijk dat iemand mij goed op weg zou helpen bij het geven van borstvoeding.
– Het hebben van een borstvoedingslijn en lactatiekundigen die je kunt bellen wanneer dit nodig is.
– Of er naar je wensen geluisterd wordt bij het telefoongesprek of de intake. Geef vooral goed aan wat jij wil, het is jouw kraamweek!

Welke vragen heb ik gesteld:
– Stel dat het niet zou klikken met de kraamverzorgster? Hoe wordt hier dan mee omgegaan?
– Bij Flynn vond ik het niet fijn (na die zware bevalling) als er een stagiare mee zou komen, heb ik hier zelf inspraak in?
– Kan ik aangeven dat ik het onprettig zou vinden als ik een rokende kraamverzorgster zou krijgen?
– Wij eten veelal vegetarisch, soms veganistisch. Ik zou graag een kraamverzorgster willen die hiervoor open staat en niet gaat zeggen dat ‘een glaasje melk nou juist zo goed voor mij zou zijn’. Please haha ;-)!

In alles werd ik hierin gerustgesteld. Als het niet klikt met de kraamverzorgster is het belangrijk om dit aan te geven en samen te kijken naar een oplossing. Is die er niet, dan wordt er gekeken naar een andere kraamverzorgster. Of een stagiare meekomt wordt altijd eerst besproken met ons en de wens voor een niet rokende kraamverzorgster mag je zeker doorgeven!

Maar misschien heb jij wel hele andere wensen! Geef aan als je huisdieren hebt, bijzondere allergieën, lichamelijke klachten of je kinderen bijvoorbeeld op een hele duidelijke manier opvoedt.

Communicatie is denk ik the key to succes :)!

Hoe was jouw kraamweek? En waar heb jij op gelet bij het uitkiezen van je kraamzorg? Let me know! Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is!

Gerelateerde artikelen

9 reacties

 • Reageren
  Fem
  3 mei 2019

  Ik vond het verschrikkelijk. We wilden een niet-roker en liever later op de dag, maar ze rook naar rook en kwam om 8 uur ‘s ochtends, net na de laatste nachtvoeding.

  En waarom ze kwam? Geen idee. Ze heeft een boek gelezen. En luiers geteld. En een beetje geklaagd over de katten en dat ik niet genoeg at tussen het kolven en aanleggen door.

  Er komt geen volgende, maar ik zou een volgende keer geen kraamzorg meer nemen.

  • Reageren
   Roos
   3 mei 2019

   Wauw wat ontzettend naar om dit te lezen zeg, zo’n negatieve ervaring heb ik nog niet eerder gehoord. Wat een pech!!
   Wel contact opgenomen met de kraamzorg organisatie? Konden zij geen oplossing vinden? Zoveel vragen haha!
   Roos onlangs geplaatst…De kraamtijd en het uitkiezen van kraamzorgMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  3 mei 2019

  Tof om te lezen. Ik heb zelf het werk van intakes gedaan bij een kraamzorg bedrijf dus weet zeker waar ik op wil letten en wat ik wil vragen/wensen die ik wil bespreken. Wij hebben ook gekozen voor Naviva :-) Over 2 weken heb ik m’n intake.

  • Reageren
   Roos
   3 mei 2019

   Wat een leuke baan lijkt me dat! En tof dat je ook voor Naviva gekozen hebt :D!

 • Reageren
  Audrey
  3 mei 2019

  Het lijkt mij best lastig om een goede kraamzorgorganisatie te kiezen (later dan – ben nu nog niet bezig met zwanger worden). Ik woon in een heel ander deel van het land dan jij, dus Naviva is sowieso geen optie. Mijn zus heeft slechte en goede ervaringen, maar ik zou niet willen dat ik een van haar kraamverzorgsters krijg, hahaha. Ook werkt mijn nichtje in de kraamzorg, maar dat zou toch te ongemakkelijk voelen, denk ik. Ook al weet je dan wel zeker dat er een klik is.
  Audrey onlangs geplaatst…Review Bosch MUM54230 keukenmachine (goedkoper alternatief voor KitchenAid)My Profile

 • Reageren
  Lisa
  4 mei 2019

  Hier zelf kraamverzorgster geweest! Ben heel benieuwd hoe ik het zal ervaren als ik ooit zelf kraamvrouw mag zijn! :)

  • Reageren
   Roos
   6 mei 2019

   Wat gaaf Lisa! Lijkt me echt een heel bijzonder beroep! :D

 • Reageren
  Mirjam
  4 mei 2019

  NAVIVA is er ook in Utrecht, Zuid-Holland en Brabant.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.