Baby TV: een vloek of een zegen

babytv een vloek of zegen

Toen ik nog geen kindje had dacht ik altijd heel stellig dat ik mijn kind niet veel televisie zou laten kijken, sowieso het eerste jaar niet. Ik had hier een redelijk sterke mening over ;-)! Maar zoals met zoveel dingen geldt: je moet het eerst meemaken voordat je er over kunt oordelen.. Toch?

Ik had altijd zo’n beeld voor me van kinderen die half gehypnotiseerd naar een beeldscherm zitten te kijken met het kwijl uit hun mond druipend en, als je ze roept, geen reactie geven.. VRESELIJK! Of ik had het idee dat kinderen die veeeeeel televisie kijken gewoon ronduit luie moeders hadden. Zoals je merkt had ik to-taal geen uitgesproken mening over dit soort dingen ;-)….

Want is de televisie nou echt zo schadelijk voor je kind?

Naast dat ik er op een bepaalde manier gewoon een negatief (asociaal achtig) beeld bij had hoorde ik ook steeds vaker dat televisie kijken voor kinderen onder de twee slecht kan zijn. Nu ben ik een beetje op onderzoek uit gegaan en ik kan je één ding zeggen: echte eenduidige uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek zijn hier niet over te vinden. Wat er wél uitkomt is dat excessief televisie kijken voor kinderen niet goed is. Grotendeels omdat kinderen in de tijd die ze naar de televisie kijken ook met jou hadden kunnen spelen en communiceren. Hierdoor kan de taalontwikkeling minder snel verlopen. Klinkt allemaal heel logisch maar wat ik júist heel opvallend vond is dat er ook gezegd wordt dat het bij peuters en kleuters ook heel leerzaam kan zijn om (zo af en toe) televisie te kijken. Taalstimulerende programma’s kunnen bijvoorbeeld juist goed zijn voor de ontwikkeling en door nieuwe programma’s te bekijken zien ze dingen van de wereld die ze anders niet zouden zien. Ook kan het goed zijn voor de fantasie van kinderen. Eigenlijk nooit bij nagedacht dat het ook best positief zou kunnen zijn!

En dan krijg je zelf een kindje!

Ik denk dat Flynn tot een maand of 6/7, helemaal geen televisie gekeken heeft. Hij had er wel interesse in, als in dat hij zijn koppie wel in de richting van de televisie bewoog, maar hij had net zoveel interesse in de tv als in ieder ander speeltje of wat ook. Ik zette hem dan ook niet bewust voor de televisie maar als hij lekker bij mij zat en ik zat zelf televisie te kijken was het niet zo dat ik de televisie uit zette.

Nou waren de eerste maanden met Flynn ook echt heer-lijk. Hij was alleen maar rustig, lekker eten, drinken, slapen. Hij deed alles goed wat een baby goed zou moeten doen en eerlijk is eerlijk: dan ben je ook niet echt op zoek naar een ‘redmiddel’. Stel dat je een kindje hebt wat ontzettend veel huilt maar wel even stil is als hij televisie kijkt? Dan kan ik me voorstellen dat je de televisie zo af en toe wel inzet als redmiddel. Hoe klein je kindje ook is.

Bij ons gebeurde dit vanaf een maand of 8. Flynn kreeg steeds meer last van zijn oortjes en was vaak zo’n 5/6/7 keer per nacht wakker, gillend van de pijn. Liedjes zingen, rondlopen, wiegen, knuffelen, kussen, ik kon op mijn hoofd gaan staan.. Het enige waar hij stil van werd was de televisie. En als je op een gegeven moment niet meer kunt van het slaaptekort? Juist, dan gaan al die veroordelende principes overboord en zette ik Flynn voor de televisie om rustig te worden. Meestal was hij na 10 minuutjes kijken weer rustig en bracht ik hem voor de zoveelste keer naar bed.

Is Flynn nu veranderd in een tv kijkende zombie?

Nee natuurlijk niet. Flynn is inmiddels ruim anderhalf en kijkt eigenlijk iedere dag wel eventjes televisie. Meestal ‘s morgens even en ‘s avonds voor het slapen gaan en nee daar heb ik inmiddels geen problemen meer mee. Ik zie nu veel meer in dat je als ouders soms keuzes maakt waar je misschien niet helemaal 100 procent blij mee bent maar soms weet je het gewoon even niet meer. Of je bent moe. Of je bent ziek. Of je kind is ziek. Of  misschien trek je het gewoon allemaal even niet. Oordeel gewoon niet over elkaar en doe waar jij je goed bij voelt.

Voor mij persoonlijk is de conclusie: baby tv is een zegen. Het geeft mij zo af en toe de mogelijkheid om Flynn eventjes af te leiden terwijl ik gauw zijn tas inpak als hij naar de creche moet, even die was aan te zetten zonder dat hij onderaan de trap staat te schreeuwen of geeft mij de mogelijkheid even rustig naar het toilet te gaan zonder een kind wat non stop op de deuren slaat en mama roept ;-)!

Als je je kind televisie laat kijken met beleid denk ik dat er weinig mis mee is!

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening hierover!

Gerelateerde artikelen

7 reacties

 • Reageren
  Dita
  24 maart 2017

  Tv is voor mij ook een zegen. Mila kijkt regelmatig even tv. Niets mis mee vind ik. We zijn ook elke dag buiten en ze speelt vaak ook fijn.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Maart 2017 #1My Profile

 • Reageren
  Mariska
  24 maart 2017

  Dit is toevallig een onderwerp waar ik mij laatst in verdiept heb. Ik kan me voorstellen dat je als ouder een soort redmiddel zoekt om je kindje rustig te krijgen, maar het heeft wel degelijk effect op de hersentjes. Het kan zelfs black-outs veroorzaken, na 10 minuten kijken al. Sieneke Goorhuis en Manfred Spitzer hebben hier veel onderzoek naar gedaan. De artikelen zijn gemakkelijk via Google te vinden!

 • Reageren
  Nynke
  24 maart 2017

  Soms is de tv zo fijn.. Vooral bij ziekte inderdaad, haha.
  Ze kijkt niet veel tv. Overdag staat hij eigenlijk niet aan, dat gebeurt niet veel eerder dan 16.00 uur. Soms kijkt ze dan even, maar meestal niet. Wel kijken we tegenwoordig voor ze gaat slapen naar Sesamstraat. Nog even een ‘rustmomentje’ voor het slapen gaan, haha.

 • Reageren
  Amy
  24 maart 2017

  Ik kan mij goed voorstellen dat het helpt om Flynn even af te leiden als je bezig bent. Eigenlijk had ik een beetje dezelfde mening als jij, maar vooral omdat ik nog nooit een kleintje van dichtbij had zien opgroeien. Nu ik een neefje van bijna 2 heb zie ik de voordelen soms wel, Haha!
  Amy onlangs geplaatst…Travel | Family time in Zuid-Frankrijk [+ video! ]My Profile

 • Reageren
  Lia
  25 maart 2017

  Ik kan het mij ook goed voorstellen (3 kindjes;-) maar denk toch dat het niet goed is om hem hieraan te wennen. Het doet wel degelijk iets met de concentratie en rust in het hoofd van zo’n kleintje. Maar het is jouw opvoeding, dus niet meer dan mijn eigen mening he!

 • Reageren
  Jorienkenl
  27 maart 2017

  Kan me het heel goed voorstellen :) zeg nu ook dat doe ik niet. Maar ik weet niet wat ik doe als ik een kindje heb.

 • Reageren
  Cindy
  6 april 2017

  Wij hebben (nog) geen Baby tv.. Wij hebben Fox maar dat gaan we eraf halen en dan Baby tv er op zetten. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de tv amper aan staat, ook niet met Mels erbij. Wat wij wel eens doen is Jokie en Jet kijken op de laptop of telefoon, zo eventjes een liedje. Mels op mijn schoot en wij samen even kijken, vindt ie heel leuk. Je hebt van die filmpjes waarbij je spelenderwijs ook iets kan leren, voor nu vind ik liedjes van Jokie en Jet en de filmpjes waarop je Jokie op reis ziet gaan prima. Wat ik wel heel veel heb op staan is Kleuterradio. Ook prima. Mels kijkt heeeeeel soms een klein beetje voetbal mee met papa.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.