8 dingen die ik doe om mijn baby beter te laten slapen

Slaap, het is de droom van iedere ouder met een pasgeboren baby ;-)! Ik deel 8 dingen die ik doe om mijn baby beter te laten slapen.

Ondanks dat ik absoluut geloof in goede en slechte slapers zijn er echt een heleboel dingen die je kunt doen, of in ieder geval kunt proberen, om je kindje betere voorwaarden te geven om tot slaap te kunnen komen.

Ik praat hier trouwens niet over doorslapen maar over slapen en dutjes doen in het algemeen. Het is heel normaal voor een pasgeboren baby om niet door te slapen, simpelweg omdat hij of zij jou nodig heeft, veiligheid & geborgenheid zoekt én natuurlijk nog maar een klein maagje heeft die iedere keer gevuld moet worden ;-)! Helemaal voor de moeders die borstvoeding geven kan het een stuk langer duren voordat je baby doorslaapt. Kunstvoeding ligt vaak wat zwaarder op de maag, borstvoeding is lichter verteerbaar en betekent dus vaak dat je baby weer eerder honger heeft.

Terug naar waar het om gaat: SLAAP! Ik deel vandaag de dingen die ik doe om mijn baby beter te laten slapen.

Dingen die ik doe om mijn baby beter te laten slapen:

☾ Allereerst baker ik mijn baby’s in. Ik schreef er afgelopen week al een uitgebreide blog over: “inbakeren: hoe/wat/waarom“. Door je baby in te bakeren maak je de overgang van baarmoeder naar grote wereld een stuk geleidelijker. Je kindje voelt zich geborgen en veilig en hiermee creëer je rust in zijn of haar koppie en lijfje. Zorg er voor dat je kindje het lekker warm heeft, niet te warm natuurlijk (deze blog over kleding voor een pasgeboren baby is hiervoor heel handig) maar van lekker warm zijn en ingebakerd zijn worden baby’s slaperig! :)

☾ Ik leg mijn baby altijd wakker in bed. Niet in slaap wiegen en dan in zijn bedje leggen! Zodra hij de eerste signalen afgeeft dat hij moe begint te worden leg ik hem moe maar wakker in zijn bedje. Op deze manier leert je baby zelf in slaap te vallen. Niemand zit er op te wachten om het gehele eerste jaar je baby bij ieder slaapje eerst in slaap te moeten wiegen, toch? ;-)

☾ Om verder te gaan op het punt hierboven: ik leg mijn baby altijd in zijn bedje als hij gaat slapen. Hier wordt niet geslapen in de box, wipstoel of wat ook. Slapen doe je in je bedje! Hiermee creëer je bij zijn bed ook gelijk een slaapassociatie.

Natuurlijk slaapt Morris ook wel eens in de kinderwagen of Maxi Cosi als we ergens zijn maar als we thuis zijn gaat hij altijd naar bed. Het is herkenbaar voor hem en daarnaast geeft het zoveel meer rust om in een rustige omgeving te slapen in plaats van in de woonkamer waar mijn oudste zoontje speelt, de televisie aan staat of ik aan het stofzuigen ben.
De allereerste weken sliep Morris ook veel op mij of in zijn nestje naast mij op de bank of in bed maar na een week of 2 zijn we daar mee gestopt en slaapt hij alleen maar in zijn wiegje.

☾ Heel lang geleden zag ik een soortgelijk filmpje voorbij komen en ik ben dit nooit vergeten. Als Morris heel moe is maar zijn ogen demonstratief open blijft houden werkt deze methode heel goed! Je kunt een tissue gebruiken, dit werkt het beste, maar ook gewoon heel zachtjes met je vingers tussen zijn oogjes strelen. Van boven naar beneden.
Dit werkt bij Morris voornamelijk als hij tijdens een dutje onrustig wakker wordt en begint te huilen. Ik geef hem dan zijn speentje en streel hem zachtjes tussen zijn ogen en 9 van de 10 keer valt hij dan weer in slaap.

☾ Voordat Flynn geboren werd las ik dat het slim is om bij ieder dutje de kamer zo donker mogelijk te maken. Mijn kraamverzorgster vertelde mij destijds juist iets anders.
Baby’s hebben vanaf de geboorte vaak een verstoord dag/nacht ritme. Dit is logisch want jou baby schommelde heerlijk in slaap in jouw buik als jij in beweging was en zodra jij sliep kwam hij tot leven.
Nu willen we toch wel liever dat onze baby’s s’ nachts slapen in plaats van overdag, toch? ;-)
Mijn kraamverzorgster vertelde mij dat ik juist de gordijnen open moest laten bij de dutjes overdag en alles in het donker moest doen in de nacht. Dit heb ik altijd gedaan en mijn beide jongens hadden na een week een goed dag/nacht ritme.
KLEINE AANVULLING: doe dit tot een week of 12, daarna hebben baby’s (als het goed is) door wanneer het dag of nacht is!

☾ Om zijn dag/nacht ritme nog meer te bevorderen doe ik nog een aantal dingen. Als ik overdag merk dat Morris wakker wordt na een dutje ga ik naar hem toe en begin ik gelijk tegen hem te kletsen, kusjes te geven en liedjes te zingen.
Als ik in de nacht merk dat hij wakker wordt til ik hem heel zachtjes bij mij in bed, voed ik hem en daarna doe ik hem een schone luier. Ik doe dit alles in het donker en praat niet tegen hem. Ik heb het gevoel dat hij 9 van de 10 keer ook nog half in slaap is en dat is juist fijn want dan slaapt hij daarna zo weer verder!

☾ Zorg er voor dat je baby overdag voldoende drinkt. Dit klinkt logisch maar hoe ouder je baby wordt hoe meer afgeleid je baby is. Als je flesvoeding geeft is het goed te controleren wat je baby binnen krijgt maar bij borstvoeding niet. Ik merk dat Morris momenteel heel onrustig drinkt, hij wil alles om zich heen zien en is veel sneller klaar met drinken omdat hij dan alweer iets gezien heeft wat hij wil pakken (zoals bijvoorbeeld zijn eigen handen of mijn trui haha).
Wat hierdoor kan gebeuren is dat je baby overdag net wat te weinig krijgt waardoor hij in de nacht weer meer nodig heeft. Als je hier altijd aan toe gaat geven en je baby ‘s nachts dus meer gaat voeden zal hij overdag ook weer minder nodig hebben.. En voor je het weet zit je in een omgekeerd ritme!
Ik zoek dus altijd rustige plekjes om te voeden en neem echt de tijd voor de voedingen zodat hij in ieder geval altijd overdag voldoende melk krijgt.

☾ Misschien wel de tip die we het allermeeste nodig hebben als moeders maar ik denk dat als jij zelf rustig bent je ook rust uitstraalt op je kindje. Tijd voor jezelf nemen en zelf lekker in je vel zitten is zo belangrijk! Ik probeer dan ook af en toe even buitenshuis op te laden, dat maakt me weer een rustigere, blijere en geduldigere moeder en dat straal ik uit op mijn jongens. Daar ben ik van overtuigd.

En dat waren ze! De dingen die ik doe om mijn baby beter te laten slapen. Heb jij specifieke dingen die jij doet? Laat ze achter in de reacties, daar kunnen we allemaal iets aan hebben!

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Saskia
  14 november 2019

  Hele fijne tips waar ik er zelf ook een aantal van gebruik. Alleen het slapen overdag in z’n bedje niet en merk dat hij er juist daardoor wat meer moeite mee heeft. Gelukkig slaapt hij er ‘s nachts wel goed in, doordat we een ritme hebben voor hem en hij weet dat hij na zijn pyjama en fles de nacht in gaat. leuk om te lezen hoe jullie het doen :-)
  Saskia onlangs geplaatst…Geluksmomentjes van afgelopen wekenMy Profile

 • Reageren
  Mariëlle
  14 november 2019

  Heel herkenbaar! Ik heb ook altijd alle tips gebruikt die je hier beschrijft, behalve het inbakeren. Ik denk dat dag/nacht ritme aanhouden en eigen bedje daarin het meest invloedrijk zijn. Al kan het natuurlijk altijd per kind verschillen.

 • Reageren
  Tamara
  14 november 2019

  Handige tips voor (aanstaande ouders)! Ik heb ze ook allemaal gebruikt toen mijn dochter nog een baby was. Tot ze een half jaar was hebben ze ook hartstikke goed gewerkt. Helaas is ze inmiddels 3,5 en slaapt ze nog steeds slecht. Ik heb de hoop inmiddels opgegeven, en probeer er maar mee te leven. Het went zeggen ze….
  Tamara onlangs geplaatst…Dol op jurk Meghan Markle? Met deze betaalbare jurken draag jij haar koninklijke stijlMy Profile

 • Reageren
  Sara
  14 november 2019

  Leuk om te lezen! Zelf heb ik een zoontje van 16 maanden en eerlijk gezegd moet ik hem nog steeds helpen met in slaap komen. Ik heb veel dingen ‘fout’ gedaan.. ik genoot enorm van het vele knuffelen, op mij slapen, samen slapen, in slaap wiegen. Maar na een tijd werd het wel vermoeiend en als ik er op terug kijk, hebben we het echt zwaar gehad met uren rondjes lopen en wiegen.
  Ik ben nu zwanger van de tweede en ondanks dat ik ook enorm genoot van de eerste periode zo close (ik was ook niet meteen zwanger, dus ik genoot er zo van), za ik het nu wel anders gaan doen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.