Zo zet jij affirmaties in voor meer geluk in je leven! | Happy mind

Affirmaties, kleine zinnetjes in je hoofd die met jouw hele gemoedstoestand aan de haal gaan. Hoe krijg je deze onder controle? En nog beter, hoe zet je ze in voor een beter gevoel over jezelf, meer energie en meer geluk!

Herken je dat? Dat je ‘s morgens wakker wordt, heel erg moe bent en dat je maar tegen jezelf blijft zeggen hoe moe je bent.. Je strompelt naar de douche terwijl je in je hoofd moppert dat je geen zin hebt, in je bed wil blijven liggen en dat je dan uiteindelijk ook heel erg moe blijft?

En chagerijnig?

En dat je eigenlijk wel weet dat hoe vaker je dit tegen jezelf zegt hoe meer het ook uitkomt? Hoe vermoeider je blijft en hoe stom je eigenlijk je dag begint!

Of stel dat je hoofdpijn hebt. Je besluit a. een paar tabletten te nemen en afleiding te zoeken of b. in bed te gaan liggen en je zegt keer op keer (onbewust) tegen jezelf dat je hoofd zo’n zeer doet. 100 punten dat je in geval b. veel meer hoofdpijn hebt dan bij a!

Dát zijn dus affirmaties. Die zinnetjes die je iedere keer in je hoofd zegt en waar je uiteindelijk (onbewust) in gaat geloven. Affirmaties the wrong way laten we maar zeggen ;-)!

Affirmaties, wat zijn dat nou eigenlijk?

Affirmaties zijn dus zinnetjes die je keer op keer in je gedachten voorbij schieten. Ze beïnvloeden je, zowel bewust als onbewust want wat jij keer op keer tegen jezelf zegt (in gedachten) wordt jouw waarheid. Als jij 100 keer per dag onbewust denkt: ‘dit lukt mij niet’ of ‘ik denk dat niemand mij leuk/aardig/slim/knap/interessant vindt’ is de kans heel groot dat het de waarheid wordt.

Niet omdat jij dat nou blijft herhalen in je hoofd maar wél omdat je gaat handelen naar wat je jezelf dag in dag uit wijs maakt.

Stel dat je langs een groepje jongens loopt en die beginnen naar je te roepen. Voel je je goed over jezelf? Dan denk je waarschijnlijk: ‘prima jongens, who cares’ of je draait je lekker sarcastisch om en zwaait nog even zogenaamd lief (dat zou ik doen ;p). Als je slecht in je vel zit denk je al gauw: ‘zie je wel, iedereen vindt mij stom/lelijk/niks waard’ en de rest van je dag is verpest.

Stel nou dat het mogelijk is om die gedachtes van je, die affirmaties die je jezelf keer op keer vertelt, in jouw voordeel zouden werken? Iedereen gebruikt ze, alleen niet iedereen zet ze in om iets te bereiken. Een doel of misschien wel persoonlijke groei. Misschien wel een gelukkiger leven als je eindelijk af bent van die vreselijke negatieve affirmaties die je het leven zuur maken. Je bent wat je denkt en als jij jezelf nou eens als een mega bad ass HOTTIE gaat zien kun je de hele wereld aan ;-)!

Omdraaien die gedachten, van negatief naar positief.

Klinkt lekker makkelijk maar ik zal de laatste zijn die zou zeggen dat het gemakkelijk is.. Maar dat het mógelijk is is een feit. Op het begin zal het waarschijnlijk enorm onwennig voelen om bijvoorbeeld iedere morgen zes keer tegen jezelf in de spiegel te herhalen dat je ‘klaar bent voor een nieuwe dag en alles wat deze dag gaat brengen’ maar ik beloof je dat het snel normaler gaat voelen!

Positieve affirmaties zijn een keuze: je kiest er bewust voor om negatieve gedachten te negeren en deze om te buigen naar positieve. Dit zal op het begin erg lastig zijn en veel tijd kosten om je hersenen te ‘herprogrammeren’ maar ook dit zal uiteindelijk een (goede) gewoonte worden!

Aan de slag: zo doe jij dat.

Affirmaties is een kwestie van bewustzijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan voor jezelf. Ik geef je 3 ideeën:

 • Briefjes plakken.
 • Je wekker zetten op je telefoon.
 • Spiegels.

Plak briefjes op plekken waar je vaak bent. Bijvoorbeeld op de koelkast of de deur van het toilet. Zet je wekker op je telefoon met als notitie één van je affirmaties erbij. Of schrijf (of plak een briefje) op je spiegel. Je kijkt vaker dan je denkt in de spiegel dus je wordt dan ook vaker dan je denkt geconfronteerd met je affirmatie.

Je kunt ook besluiten om je dag te starten en te eindigen met affirmaties. Blijf na je wekker nog even 5 minuutjes liggen en herhaal jouw persoonlijke affirmaties in je hoofd voordat je opstaat. Een fijn begin van de dag en zo kan het ook, aan het einde van de dag, een fijne en vooral positieve afsluiter zijn.

Wat zijn affirmaties die ik kan gebruiken?

Affirmaties zijn natuurlijk ontzettend persoonlijk, ik kan dit niet voor je beslissen. Wat ik voornamelijk tegenkom op internet vindt ik vaak erg zweverig of te spiritueel voor mijzelf. Een paar ‘gewone’ & ‘nuchtere’ affirmaties die ik vaak gebruik zijn de volgende.

‘Ik heb energie genoeg, ga er voor!’
‘Ik ben goed zoals ik ben’.
‘Ik hoef niet alles te kunnen, ik ben goed genoeg’.
‘Ik ben dankbaar voor wat ik heb’.
‘I’m gonna kick ass today’.
‘Ik ben gelukkig’.

Ben jij wel iets spiritueler? Het web staat vól met affirmaties die jou dan kunnen helpen ;-)!

En nu aan de slag! Maak jouw dagen en leven nog positiever door met affirmaties aan de slag te gaan. Ik ben heel benieuwd hoe jij er hier tegenover staat. Gebruik jij affirmaties? Zo ja, heb je het gevoel dat het je helpt? :) Zo nee, zou je er mee aan de slag willen gaan?

Ik ben super benieuwd!

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Bianca
  18 oktober 2017

  Interessante blog! Ik gebruik ook steeds vaker affirmaties om mezelf te ‘herprogrammeren’ en dat helpt absoluut. Zoveel stemmetjes in ons hoofd die niet van ons zijn, maar die ons vaak wel rot laten voelen en affirmaties helpen die om te draaien. Ik gebruik daar zelf vaak de affirmatiekaarten van Louisa Hay voor. In mijn ogen dé authoriteit op het gebied van affirmaties. Helaas is ze onlangs overleden, maar haar boek ‘Je kunt je leven helen’ is echt een aanrader! Xx

 • Reageren
  Mevrouw Marloes
  20 oktober 2017

  Bedoel je niet ‘van negatief naar positief’? :-P Ik doe niet echt aan ‘omdenken’, maar ik geloof wel dat het zou helpen als ik dit zou doen. Misschien dat ik het maar eens ga proberen, vooral tijdens deze herfstdagen.

  • Reageren
   Roos
   21 oktober 2017

   Thanks! Heb het gauw aangepast, andersom was een beeeeetje gek geweest ;-)!
   Ik geloof er zeker in dat het je kan helpen; het proberen waard dus!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.