Zo schrijf je een geboorteplan!

Een plan schrijven rondom de geboorte van je kindje. Niet iedere moeder doet het en, ondanks dat je dat natuurlijk helemaal zelf moet weten, zou ik iedereen aanraden het te doen! Ik vertel je waarom, hoe en alles er omheen in deze blog!

Waarom een geboorteplan schrijven?

Een geboorte is een enorme ingrijpende gebeurtenis in je leven. Je gaat een kindje op de wereld zetten en ondanks dat we vooral veel nadenken over ons leven ná de geboorte van je kind gaat er eerst nog een bevalling aan vooraf. Er voor zorgen dat deze bevalling zo loopt zoals jij dat graag wil zou voor iedere zwangere vrouw prioriteit moeten zijn! En hoe kun je dingen duidelijker laten zijn dan het schrijven van een plan..? :)

Wat houdt een geboorteplan in?

Een geboorteplan is een document wat jij samen met je partner (of wie er bij de bevalling is om je te steunen) maakt. Hierin staat alles over hoe jij graag wil dat de dingen gaan, hoe er gehandeld gaat worden en hoe er met jou om moet worden gegaan. Op deze manier kan er geen onduidelijkheid ontstaan over jouw wensen op het moment dat jij zelf niet meer genoeg op aarde bent om deze beslissingen te maken.

Zorg er voor dat het geboorteplan bekend is bij je verloskundige en/of je gynaecoloog. Laat ze het opnemen in je medische dossier én neem het mee naar de bevalling. Ik kreeg van mijn verloskundige de tip om het geplastificeerd mee te nemen naar het ziekenhuis. Het klinkt misschien overdreven maar dat is het ab-so-luut niet. Je bevalling kan een eitje zijn, je bevalling kan opeens aan elkaar hangen van complicaties. Je weet niet hoe het loopt. Jouw wensen duidelijk op papier hebben staan kan er aan bijdragen dat, wat er ook gebeurt, er rekening gehouden wordt met wat JIJ wil.

Maar met een bevalling weet je het toch nooit?

Dit is absoluut waar. Ik ging mijn eerste bevalling ook heel nuchter en ontspannen in. Het moest nou eenmaal gebeuren, ja het gaat pijn doen maar het komt vast allemaal goed. Als ik nu achteraf meer na had gedacht over wat ik wel of niet had gewild en mij beter had laten informeren had misschien een heleboel leed voorkomen kunnen worden.

Alles wat jij in je geboorteplan schrijft zijn jouw wensen van hoe jij het graag zou willen zien. Dit betekent niet dat het ook zo gaat gebeuren. Bevallingen zijn natuurlijk heel onvoorspelbaar, het kan alle kanten op gaan en uiteindelijk is jouw gezondheid en die van de baby altijd prioriteit. Hou dus altijd ruimte in je hoofd voor het feit dat de bevalling wel eens heel anders zou kunnen verlopen.

Maar misschien gaat de bevalling wel hartstikke goed en kan alles geheel volgens jouw wensen verlopen. Dan is dat toch fantastisch!

Het schrijven zet je aan het denken.

Door het schrijven van een geboorteplan zet je jezelf aan het denken over alles wat er komt kijken bij een bevalling en kun je jezelf beter voorbereiden. Wat ik zelf heel fijn vond is om op Youtube positieve bevallingsverhalen te bekijken en hier stukjes uit te halen waar ik mij zelf fijn bij voel.

Door je te verdiepen in bevallen zullen er waarschijnlijk ook een heleboel vragen naar boven komen! Geef aan dat je graag een afspraak zou willen maken met je verloskundige of gynaecoloog om al je vragen te kunnen stellen en om het geboorteplan samen te bekijken. Zo zorg je er voor dat zij tijd voor je hebben, jij je antwoorden kunt krijgen en je geboorteplan duidelijk is.

Welke dingen neem je mee in je geboorteplan?

Je geboorteplan staat vol met alles wat jij belangrijk vindt. Voel je dus vooral niet bezwaard om dingen op te schrijven wat misschien ‘gek’ over zou kunnen komen. Doe waar jij je goed bij voelt!

Wat ik heb meegenomen in mijn bevallingsplan:

Wie er bij de geboorte aanwezig is.
Schrijf op wie er bij jouw bevalling aanwezig is.
Je kunt hier ook aangeven of je denkt het als onprettig te ervaren als er bijvoorbeeld veel medisch personeel in en uit loopt. Ik heb dit bij mijn eerste bevalling als heel onprettig ervaren (stond ik weeën op te vangen onder de douche, liep de zoveelste verloskundige binnen met een stagiaire om zich voor te stellen. Handjes schudden tijdens een wee; laat me met rust!!). Als er iedere keer mensen in en uit lopen kan dat jou tegenhouden om in ‘de zone’ te komen van het goed ademen en concentreren op het doorkomen van de weeën.

Hoe ik zou willen bevallen.
Als er iets is wat ik geleerd heb van mijn eerste bevalling is dat ik in geen miljoen jaar meer op mijn rug wil bevallen op bed. Dit zijn hele belangrijke dingen om in je geboorteplan te verwerken omdat dit vaak wel de reguliere gang van zaken is!
Denk er over na en lees je in over de mogelijkheden (en je rechten!). Wil je op bed bevallen, in bad of misschien wel op een baarkruk? En tijdens de ontsluitingsfase? Wil je graag geholpen worden met het aannemen van verschillende posities om weeën op te vangen of het concentreren op je ademhaling? Of ben je iemand die liever met rust gelaten wil worden en het zelf uitzoekt?

– Op welke manier ik het beste denk te ontspannen?
Ontspannen tijdens een bevalling klinkt als een slechte grap maar toch iets wat je zoveel mogelijk moet proberen na te streven. Ik vond dit een heel mooi en informatieve video over hoe het werkt met de aanmaak van oxytocine en hoe je overgeven aan een geboorte en leren ontspannen er voor kan zorgen dat je bevalling minder pijn doet. Dit is voor mij (denk ik) mijn grootste uitdaging voor de komende bevalling maar één die ik zeker aan wil gaan ;-)!

Denk er over na: wat heb jij nodig om zoveel mogelijk te ontspannen en je veilig te voelen? Mensen die je aanmoedigen of bevestigen dat wat je voelt normaal is? Misschien voel je je wel veel meer ontspannen in een kamer met gedempt licht in plaats van een kamer met een TL buis aan het plafond! Rustige muziek kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je meer ontspant. Zo zijn er heel veel mogelijkheden; denk hier goed over na en schrijf het allemaal op in je geboorteplan!

-Wil ik pijnbestrijding? En zo ja, wat en wanneer?
Spreekt voor zich! Overleg goed met je verloskundige/gynaecoloog en schrijf alles op.

– Hoe wil ik dat er met mij gecommuniceerd wordt tijdens de bevalling?
Wil jij graag overal bij betrokken worden of wil je het liefste dat beslissingen meer bij je partner worden neergelegd omdat hij/zij jouw belangen behartigt? Geef dit aan.

– Hou rekening met andere scenario’s zoals bijvoorbeeld een keizersnede of een placenta die niet komt.
Schrijf hier ook je wensen voor op. We hopen natuurlijk allemaal dat het niet nodig gaat zijn but you never know! Wil je onder gehele narcose bij een keizersnede of liever niet? En stel dat je placenta niet komt? Hoe wordt er dan gehandeld of wil jij dat er gehandeld wordt.

-Je wensen zodra de baby geboren is!
Wil je dat je baby gelijk aangelegd wordt na de geboorte? Wil je de placenta laten uitkloppen? Wie knipt de navelstreng door?
Wij hadden bij de geboorte van ons eerste zoontje op voorhand bijvoorbeeld de afspraak gemaakt dat als er iets met ons kind zou zijn mijn man bij hem zou blijven. Ik wou onder geen beding dat hij alleen gelaten zou worden en dat is gelukkig ook zo gegaan. Dit heb ik dit keer ook opgenomen in mijn geboorteplan.

– Als het je tweede kindje is, wat vond je prettig en niet prettig bij de eerste geboorte?
Je eerste bevalling kan veel inspiratie geven voor je tweede geboorteplan. Zo zou ik nooit meer (of ons kindje moet in levensnood zijn) willen dat de vacuümpomp gebruikt wordt en wil ik nooit meer alleen wakker worden op de uitslaap kamer na de OK. Neem deze dingen mee!

Extra tip:

Bespreek je gehele bevallingsplan en alle wensen buiten het plan om met je bevallingspartner en zorg er voor dat je compleet op hem of haar vertrouwt. Hij of zij is echt je ‘lifesafer’ en moet opkomen voor jouw belangen en beslissingen maken voor jou als jij dat niet meer kan.

Dat waren mijn tips! Als jij nog aanvullende tips hebt laat ze dan zeker achter in de reacties! Zo helpen we elkaar <3

Ik hoop dat je er iets aan hebt! Ik ben heel benieuwd wat jij heel belangrijk vond tijdens de bevalling en wat jou er doorheen geholpen heeft!

Veel liefs!


Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • Reageren
  Tineke
  17 mei 2019

  Ik heb bij beide geen geboorteplan geschreven. Ik had die behoefte ook niet! Bij de eerste had dat ook geen zin gehad, die kwam vier weken te vroeg en dat ging allemaal erg snel. En bij de tweede had ik al helemaal zoiets van ‘we zien wel hoe het loopt’. Mijn tweede bevalling was heel fijn. Er waren maar 3 mensen aanwezig. Mijn vriend, de veloskundige en kraamverzorgster. Het ging wederom heel snel, maar ik maakte het ook veel bewuster mee. Bij een eerste is het allemaal nieuw en heb je totaal geen idee wat je moet verwachten. Ik hoop dat jij bij je tweede bevalling ook heel positief terug kunt kijken en je de ervaring van je eerste bevalling niet nog eens mee hoeft te maken.

 • Reageren
  Saskia
  18 mei 2019

  Heel fijn, zoals ik al aangaf op Twitter. Ben de laatste puntjes op de i aan het zetten :-)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.