Wat wil ik nou eigenlijk met mijn leven en hoe kom ik hier achter? Praktische tips en oefeningen.

Mijn eigen zoektocht.

Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik, sinds dat ik geen werk meer heb, aan het zoeken ben. Zoeken naar antwoorden. Noem het soulsearching of wat dan ook maar ik ben de afgelopen maanden op zoek geweest naar antwoorden op de vraag: wat wil ik nou eigenlijk?

Een zoektocht naar wat ik nou eigenlijk écht wil met mijn leven. Na alles wat er de maanden voorafgaande aan mijn ontslag gebeurd is op zowel werk als privégebied leek het gewoon net alsof ik nergens meer zeker van was. Keuzes die ik eerder gemaakt heb in mijn leven leken opeens geen voldoening meer te geven en het idee dat ik nog 40 jaar hetzelfde werk zou moeten doen greep me bij mijn keel. Ik voel me niet gelukkig, ik voel me alleen maar druk, ik blijf maar balanceren op het randje om alle ballen in de lucht te houden. Dit is niet wie ik ben en wie ik wil zijn..

Ik moest en zou er achter gaan komen waar ik dan wel gelukkig van zou worden. Waar mijn hart wel sneller van zou gaan kloppen en tijdens deze zoektocht hield ik jullie hier in kleine mate van op de hoogte via Instagram. En langzaam aan stroomden steeds meer vragen binnen als ik weer eens gepost had dat ik een middag aan het soulsearching was. ‘Maar Rosanne, wat doe je dan om hier achter te komen?’ of ‘Ik zoek me al maanden een ongeluk maar ik kom er absoluut niet achter, kun jij me helpen?’.

Maar ik ga het niet alleen bij blogs laten..

Ik besloot er blogs over te gaan schrijven, met deze als het eerste bewijs er van, maar wat mij nog veel leuker leek? Het schrijven van een e-cursus hierover! Gelijk kwamen er allerlei belemmerende overtuigingen in mijn hoofd op. Ik heb dit nog nooit gedaan dus kan ik dit wel? Weet ik hier wel genoeg over te vertellen? En hoe schrijf ik in hemelsnaam een e-cursus? Hoe werkt zoiets? Moet ik hier wel aan beginnen? Moet ik het niet lekker bij blogs laten?

Maar al die belemmerende overtuigingen zijn enkel en alleen het resultaat van één ding: onzekerheid. Onzekerheid om uit mijn comfort zone te komen. Maar we weten allemaal waar ‘the magic happens’. En laat dat nou net NIET in die comfort zone zijn. DUS!

INSCHRIJVING GESLOTEN.Schrijf je nu in voor mijn allereerste GRATIS e-cursus!

Vind jij deze en de komende blogs over dit onderwerp interessant en zou je hier nog wel graag meer over willen leren, dieper op de stof in willen gaan en veel meer opdrachten krijgen waarbij ik je aan het werk zet om er écht achter te komen wat je wil met je leven? Je doel te vinden, je passie, jouw ‘zin in dit leven’ of hoe je het dan ook noemen wil! Schrijf je dan nu onderaan mijn blog in en je krijgt als eerste de e-cursus geheel gratis toegestuurd.

Hou er rekening mee dat de e-cursus (waarschijnlijk) niet gratis zal blijven dus vergeet je écht niet in te schrijven. Kan je tientallen euro’s gaan schelen ;-)!

Aan de slag.

Oke, wat doe je nu eigenlijk precies om er achter te komen wat je wil? Dat was de meest gestelde vraag aan mij de afgelopen maanden en ik snap het wel. Veel mensen (waaronder jij waarschijnlijk) willen dolgraag weten wat zij nou echt met hun leven zouden willen doen.. En als ik aangeef hier iedere keer mee aan de slag te gaan dan wil je natuurlijk weten wat ik doe! Voor mij is dit iets wat ik al jaren met jongeren doe en iets wat ik ontzettend leuk vind (vandaar ook dat ik er blogs én een cursus aan ga weiden, genoeg te vertellen haha).

De twee dingen die ik in eerste instantie deed (en die jij dus ook zou kunnen doen!).

1. Wees stil.
Ik zou mijzelf omschrijven als de nuchterheid zelve. Als persoon maar ook zeker in mijn werk. Je zult mij niet snel met ‘zweverige’ vragen, tips of opdrachten aan zien komen, maar als het op zelfontwikkeling aankomt zullen we wel een stukje de diepte in moeten i.p.v. alleen maar aan de oppervlakte te blijven.

Ik merkte de eerste weken toen ik thuis kwam te zitten een enorme onrust in mijn lichaam. Ik had nog steeds het ‘drukte gevoel’ in mijn lichaam en in mijn hoofd zitten. Het gevoel dat ik nog van alles moest doen terwijl ik helemaal niets hoefde te doen (wat werk betreft natuurlijk ;-)!). Ik wou ook zo graag weten wat ik nou wel zou willen gaan doen en besloot gelijk als een malle van alles te gaan doen. Ik las enorm veel boeken en genoot van mijn pas verworven vrijheid door heel veel af te spreken met vriendinnen en allerlei leuke dingen te gaan doen. Super leuk en fijn natuurlijk tot ik iets las in één van de boeken die ik toen aan het lezen was wat zo op mij van toepassing was.

We verwachten allemaal, in zekere zin, dat het antwoord op de vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk’ vanzelf wel een keer naar boven komt. Dat we iets zien, doen of meemaken waardoor we denken DAT is het! Dat je dan diep van binnen het opeens blijkt te weten. Maar stel nou dat het zo is, stel dat je ergens diep van binnen best zou weten wat je nou daadwerkelijk wil met je leven.. Zou jij het dan opmerken?

Ik in deze periode absoluut niet. Hoe kun je de antwoorden in jezelf vinden als je nooit de moeite neemt om stil te zijn? We RAZEN allemaal maar door in de drukte van het leven. En hoe leuk deze drukte soms ook is.. Als je antwoord wil op bepaalde vragen ben ik er van overtuigd dat het soms ook heel goed is om stil te zijn, om rustig te zijn, om ruimte te maken om écht na te denken (of om juist even NIET na te denken). Ik begon steeds vaker rustige momenten in te bouwen in mijn dagen en mijn gedachten op die momenten heel bewust proberen af te kappen. Je hoofd raast de hele door, gedachtes zijn er altijd, maar ik probeerde zo’n 15 minuten per dag even rust te vinden. Door naar buiten te kijken of in het vuur van de kachel. Als er weer ‘drukke’ gedachtes in mijn hoofd opkwamen negeerde ik die en probeerde ik weer volledig te focussen op mijn ademhaling, de wolken of het vuur.

Een vorm van meditatie zou je het kunnen noemen, ik noemde het ‘even stil zijn’. Mocht het inderdaad zo zijn dat je de antwoorden in jezelf al hebt is de kans groter dat je ze zult vinden als je stil bent dan wanneer je altijd maar doorraast!

Het werkte enorm goed voor mij. Door deze rustmomenten merkte ik dat ik mezelf er bewust van kon maken dat mijn werk écht afgesloten was, dat alles was overgedragen aan mijn collega’s en dat ik me nu écht op mijzelf kon richten. En door stil te zijn vond ik uiteindelijk ook veel meer antwoorden dan ik had gedacht.

2. Stel jezelf de juiste vragen.

Vaak houden we het maar bij die ene vraag.. Wat wil ik nou eigenlijk? Maar je zou jezelf juist eigenlijk goede vragen moeten stellen. Je zou dit door iemand anders kunnen laten doen zoals bijvoorbeeld een loopbaan- of bussinesscoach, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met het vinden van de juiste vragen. En neem dán de tijd om op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen.

De allereerste vraag die je jezelf zou kunnen stellen is bijvoorbeeld: wil ik ergens naar toe of wil ik ergens vanaf? Of allebei? In mijn geval was het allebei. Ik wou af van een heleboel dingen (constante gevoel van druk, dagelijks conflicten hanteren, mij energieloos voelen) maar ik wou ook ergens naar toe. Een nieuwe baan, een nieuwe uitdaging.

Kijk eens goed naar jezelf. Vind je je werk helemaal niet leuk? Haal je er niks uit? Dan wil je er waarschijnlijk vanaf. Voel je je eigenlijk best prettig waar je zit maar heb je het gevoel dat je niet door kunt groeien of dat mensen je niet op waarde schatten.. Of vind je de functie waarin je nu zit gewoon niet leuk? Dan wil je waarschijnlijk ergens naar toe.

Vragen die je jezelf bijvoorbeeld zou kunnen stellen zijn de volgende 10. Dit zijn slechts voorbeelden natuurlijk maar misschien heb je er iets aan!

1. Als niets onmogelijk was, wat zou ik dan het allerliefste doen met mijn leven?
2. Waarom doe ik niet wat ik het allerliefste zou willen?
3. Zijn deze overtuigende belemmeringen waar? Welke zijn wel waar en welke zijn niet waar?
4. Zou je hier oplossingen voor kunnen vinden?
5. Wat vind ik het belangrijkste in mijn leven?
6. Besteed ik hier de meeste tijd aan?
7. In hoeverre heb ik zelf de richting bepaald van mijn leven tot nu toe?
8. Zou ik hier graag zelf meer of minder sturing aan willen geven?
9. Zijn de angsten die ik heb met betrekking tot verandering gegrond?
10. Wil ik graag uit mijn comfort zone gaan? En wat houdt dat eigenlijk in?

Neem de tijd om alle vragen die er in je hoofd op komen op te schrijven én neem de tijd om op zoek te gaan naar antwoorden. Het is niet gek als je niet gelijk overal een antwoord op hebt, dat had ik ook niet (en ik stelde mijzelf het drie dubbele aantal vragen haha).

In de gratis e-cursus die binnenkort online komt ga ik nog veel dieper in op bovenstaande vragen en hoe om te gaan met de antwoorden op deze vragen! :)

De e-cursus!

En daarnaast komen er heel veel praktische opdrachten aan bod waarmee ik je flink aan het werk ga zetten haha ;-)! Hou er rekening mee dat ik je écht aan het werk ga zetten en dat deze cursus echt wel een stukje toewijding vraagt om resultaten te zien maar ik neem aan, als je echt wil weten wat je wil, dat je dat er zeker voor over hebt!

In de tussentijd kun je misschien een start maken met bovenstaande en hou vooral mijn blog in de gaten want er komen nog sowieso 2 blogs over dit onderwerp online de komende weken ♥!

Ben je geïnteresseerd in de gratis e-cursus? Schrijf je hieronder dan in, ik hou je op de hoogte over de ontwikkelingen én ik stuur je de e-cursus als eerste toe! En nogmaals; schrijf je echt in want de kans is groot dat ie niet gratis blijft ;-)!

Gerelateerde artikelen

7 reacties

 • Reageren
  Patricia
  24 mei 2018

  Hoi Rosanne, ik zit nu zelf in een periode waarin ik meer duidelijkheid wil krijgen over het hoe en wat in mijn leven. Welke richting ik op wil etc. Ik ben erg benieuwd naar je e-cursus, dus heb mezelf ingeschreven :-)

 • Reageren
  Lianne
  24 mei 2018

  Ik ben zo benieuwd wat je nog meer te vertellen hebt! Deze blog belooft al veel goeds! & natuurlijk heb ik me ook in geschreven voor de e-cursus! Kan niet wachten.
  Lianne onlangs geplaatst…Blog vakantieMy Profile

 • Reageren
  Tina
  25 mei 2018

  Hi Rosanne, ik schrijf me heel graag in! Kan het nog?

  • Reageren
   Roos
   25 mei 2018

   Ja zeker, dat kan nog weken! Het duurt nog wel eventjes voordat de cursus gelanceerd wordt ;-)!! Super dat je je inschrijft! <3

 • Reageren
  Anneleen
  25 mei 2018

  Heel benieuwd naar de e-cursus, maar weet zeker dat je er een pareltje van maakt net zoals deze blog! Ik heb me natuurlijk ook ingeschreven! Trots op jou, Rosanne! <3

 • Reageren
  Darina
  28 mei 2018

  Ik heb me aangemeld en ben heel benieuwd. Ik ben ook nog steeds een beetje zoekende..
  Darina onlangs geplaatst…Vijf keer typisch Parijs #3My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.