Wat wil ik nou eigenlijk en hoe vind ik de juiste mindset?

Mindset; iets waar je niks over op school leert maar wat invloed heeft op je gehele leven! Wat is mindset? Hoe creëer je een mindset die werkt voor jou en waarom is dat nou eigenlijk zo belangrijk? Ik vertel je er vandaag alles over!

Ben je benieuwd naar de blogs die ik hier al eerder over schreef? Ik link ze hier onder!

Wat wil ik nou écht? Praktische tips en oefeningen om gelijk mee aan de slag te gaan!
Wat wil ik écht en in hoeverre laat ik mij beïnvloeden door anderen?

Wat is mindset eigenlijk?

Mindset is een Engels woord wat niet door één woord vertaald kan worden naar het Nederlands. Mindset omvat al jouw ideeën, gedachtes en opvattingen over jouw kwaliteiten, talenten en intelligentie. Kort gezegd: over jouw vaardigheden.

Vanuit al deze gedachtes, ideeën en opvattingen kijk jij naar jezelf maar ook naar de wereld. Je mindset bepaald volledig hoe jij je leven leeft! Waarom? Omdat jouw gedachtes voorop staan in ALLES wat je doet! Alles. Als ik met clienten werkte gebruikte ik altijd, ter verduidelijking, dit simpele schemaatje:

Je gedachtes bepalen je gevoelens.
Je gevoelens bepalen de dingen die jij doet, je gedrag of acties.
De dingen die jij doet bepalen het resultaat wat jij behaald.

Als jouw gedachtes ergens negatief over zijn is de kans enorm groot dat het eindresultaat ook negatief is.

Ik geef even een voorbeeldje om het te verduidelijken :)!

Stel je krijgt een nieuwe baan. Je allereerste dag staat voor de deur en je gedachtes zijn bijvoorbeeld ‘ik weet niet of mijn collega’s mij wel leuk gaan vinden’ of ‘ze zullen wel denken; heb je weer zo’n uitzendkracht’ (gedachte). Doordat jij denkt dat mensen negatief over jou zullen denken voel jij je onzeker, ontmoedigd of misschien wel verdrietig (gevoelens). Doordat jij je onzeker en verdrietig voelt ga je hier naar handelen. Je gedraagt je anders dan anders, maakt misschien opmerkingen die je liever niet had willen maken of bent juist enorm stil zodat je ‘niks fouts zegt (gedrag). Je nieuwe collega’s leren jou net kennen en reageren op jouw gedrag én interpreteren dat weer op hun eigen manier. Misschien denken ze wel dat je ‘niet zo slim bent’ omdat je niks zegt of de andere kant op ‘goh die voelt zich waarschijnlijk beter dan ons’. Dit gedrag ligt bij hen maar jouw resultaat is waarschijnlijk niet zoals je gehoopt had.

Stel dat je een andere mindset had gehad? Stel dat jij je nieuwe werkdag in was gegaan met de gedachte ‘Vandaag ga ik een heleboel nieuwe mensen leren kennen en nieuwe dingen leren. Ondanks dat dit heel spannend is heb ik er zin in!’ De resultaat is dan ook compleet anders.

Growth mindset versus een fixed mindset.

Psychologe Carol Dweck deed uitvoerig onderzoek naar mindset bij kinderen en volwassenen en kwam tot de conclusie dat er 2 soorten mindset zijn. Een zogenaamde ‘growth mindset’ en een ‘fixed mindset’. Nu moet ik bekennen dat ik altijd een beetje moeite heb met dingen precies in hokjes willen plaatsen, ik geloof dat er altijd nog een groot grijs gebied is waar een heleboel mensen onder vallen, maar dit zijn de 2 meest bekende types in mindset.

Een fixed mindset:
Als jij een fixed mindset hebt geloof je dat je geboren bent met een aantal talenten; je bent ergens goed in of je bent het niet. Dat zit al in je. Het grootste gedeelte van de mensen heeft een fixed mindset.

Een growth mindset:
Als jij een growth mindset hebt geloof je dat je in alles goed zou kunnen zijn, zo lang je er maar hard voor werkt, leert of studeert.

Om het te verduidelijken vond ik deze interessante quote:

In a fixed mindset, you want to hide your flaws so you’re not judged or labeled a failure.

In a growth mindset, your flaws are just a TO-DO list of things to improve.

In a fixed mindset, you stick with what you know to keep up your confidence.

In a growth mindset, you keep up your confidence by always pushing into the unfamiliar, to make sure you’re always learning.

In a fixed mindset, you look inside yourself to find your true passion and purpose, as if this is a hidden inherent thing.

In a growth mindset, you commit to mastering valuable skills regardless of mood, knowing passion and purpose come from doing great work, which comes from expertise and experience.

In a fixed mindset, it’s all about the outcome. If you fail, you think all effort was wasted.

In a growth mindset, it’s all about the process, so the outcome hardly matters.

Interessant toch? En zijn dingen herkenbaar voor jou?

Hoe creëer je een mindset die past bij jou?

Herken jij jezelf in de fixed mindset en zou je graag wat meer richting een growth mindset gaan? Reken er dan op dat hier werk in gaat zitten. Natuurlijk kun je hier zelf mee aan de slag gaan, ik zou je zelf alleen aanbevelen om hiermee aan de slag te gaan met een coach omdat je kans van slagen dan veel groter is :)! Een coach houdt je een spiegel voor en blijft je motiveren en jou uitdagen. Vanaf oktober wil ik hier ook zelf mensen in mijn eigen coachingspraktijk mee gaan helpen!

Wil je graag gelijk aan de slag gaan? Je kunt gelijk beginnen met deze 2 oefeningen:

1. Ga uit je comfortzone en durf fouten te maken. Mensen met een fixed mindset willen geen fouten maken en proberen ook zo min mogelijk in de gelegenheid te komen waarin ze fouten zouden kunnen maken. Daag jezelf eens uit en probeer deze week eens iets nieuws te doen! Zeg ja tegen een opdracht op je werk die je normaal nooit aan zou nemen (want; dat heb jij nog nooit gedaan) of doe eens mee met die groepsles in de sportschool waarbij je er hoogstwaarschijnlijk uit zal zien als een houten klaas. Durf fouten te maken en durf te leren van dit proces.

2. Let eens een dag op de woorden die jij gebruikt. Woorden zijn onwijs belangrijk. De dingen die je in je hoofd tegen jezelf zegt én de woorden die je hardop uitspreekt. Wees eens een dag heel bewust van de dingen die je denkt of zegt. Kies er 1 want met beide aan de slag gaan wordt al snel teveel ;-)! Schrijf de dingen die jij zegt met een negatieve toon eens op en analyseer deze. Woorden hebben zoveel effect op ons, dat wordt enorm onderschat naar mijn mening. Probeer de dingen die je hebt opgeschreven te zien als een leerproces in plaats van een kans om te falen. Probeer in plaats van ‘ik kan dat niet’ bijvoorbeeld eens wat vaker te zeggen: ‘ik kan dat NOG niet, maar ik zou het wel willen leren’.

Hoe kan een goede mindset je helpen om te vinden wat je wil?

Met een growth mindset staat de hele wereld voor je open, alle kansen liggen bloot want jij gelooft er in dat je alles kunt worden wat je wil; mits je er keihard voor werkt en bereid bent te falen. Want wat is falen nou eigenlijk? Falen is wat jij het laat betekenen. Falen wordt bepaald door jouw eigen gedachtes en ook deze kun je weer sturen ;-)! Is dat geen goed nieuws? Als je op zoek gaat naar wat je wil terwijl je een fixed mindset hebt hou je de keuze veel minder breed en zal je terug willen blijven vallen op iets wat je je bijvoorbeeld al kan.

Als jij met een open blik naar alles kijkt is de kans veel groter dat jij gaat vinden wat jij écht wil dan wanneer jij veel beperkter kijkt. Dat is ook iets wat ik in mijn e-cursus heel vaak naar voren laat komen: doe AL deze oefeningen met een enorm open blik. Hoe moeilijk dit ook is! I get it. Ik heb hier ook enorm hard aan moeten werken en dit is ook niet iets wat je in een dagje leert. Maar als je er niet aan begint zal er ook nooit iets veranderen, iedere kleine stap in de goede richting is er weer 1. Toch? ♥

You got this!

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Ginny
  8 augustus 2018

  Rosanne, wat een super goed artikel! Herken mezelf behoorlijk in de fixed mindset.. vind dit artikel wel een eye opener! En heel motiverend om aan de slag te gaan en dit bij te kunnen sturen 😊 dank je wel!

 • Reageren
  Darina
  9 augustus 2018

  Een heel inspirerend artikel! Hier ga ik wel meer mee doen.
  Darina onlangs geplaatst…Arrecife – een onontdekte parel op LanzaroteMy Profile

 • Reageren
  Nikki
  11 augustus 2018

  Interessant en goed geschreven artikel! Hier kan ik echt wat mee, kijk al uit naar de eerste email op 3september!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.