Wat er voor moois uit deze crisis kan komen.

Hey lieve allemaal! Hoe gaat het met jullie? Ik ga hier niet een heel verhaal over de Corona crisis ophangen, waarschijnlijk check je meerdere keren per dag het nieuws en weet je precies wat er allemaal om je heen gebeurt. Maar wat is het een heftige periode he? Voor ons allemaal.

Mensen die alleen zijn, zijn eenzamer dan ooit.
Mensen die ziek zijn zijn angstiger dan ooit.
Mensen met kinderen zijn overprikkelder dan ooit.
De medische mensen hebben waarschijnlijk nog nooit zo hard gewerkt als dat ze nu doen.
Iedere ondernemer/werknemer/werkgever vraagt zich af wat dit gaat betekenen voor zijn/haar financiële situatie.

We moesten Corona maar zien als een cadeau.

En toen ik op een avond door mijn Instagram feed aan het scrollen was en een plaatje tegenkwam met ‘dat deze crisis eigenlijk een cadeau is’ knalde ik bijna uit elkaar van boosheid. ‘Het universum wou ons iets duidelijk maken’, ‘we zorgen niet goed voor onze planeet’ blablabla. Kijk, dat laatste is natuurlijk helemaal waar, maar HOE ongepast is het om dit soort dingen te zeggen terwijl mensen vechten voor hun leven, er honderden mensen ALLEEN sterven door dit virus, duizenden bedrijven op de schop gaan en iedereen in huis opgesloten zit om hun mini steentje bij te dragen.

Mensen dit soort onzin horen zeggen vanuit hun geprivilegieerde positie vind ik gewoon zo on-ge-lo-fe-lijk dom. Denk je dat een IC arts of verpleegkundige ooit dit soort onzin zou uitkramen? NEE.

Of de 17 miljoen virologen die het opeens allemaal lijken te weten.

‘WE MOETEN GEWOON ALLE GRENZEN DICHTDOEN!’

‘Ik vind het zo overdreven allemaal, ik ga gewoon voetballen met mijn vrienden in het park hoor’.

‘Als Rutte gelijk een Lockdown had gedaan was het nu allemaal al lang voorbij geweest’.

Natuurlijk weten al deze mensen het veel beter dan de geleerden waarop het RIVM zijn adviezen baseert. Natuurlijk weet Jan van 3 huizen verderop veel beter wat we moeten doen in deze crisis dan mensen die er jaren en jaren voor gestudeerd hebben, wetenschappelijk onderzoek naar hebben gedaan en al decennia in dit veld werken. Laten we met z’n allen naar Jan luisten die GEWOON VINDT DAT ER EEN LOCKDOWN MOET KOMEN want die heeft vást gelijk. Net als de andere miljoenen virologen die Nederland opeens bezit.

Weetje, ik ben van mijzelf ook een behoorlijk opstandig persoon en laat mij ook niet graag de wet voorschrijven maar in dit geval? HELL YES. Doe gewoon wat je gezegd wordt!

Maar tóch gebeuren er ook een heleboel mooie dingen.

Maar in een situatie als deze lijken er, tussen alle narigheid door, toch ook een heleboel mooie dingen te ontstaan. Een crisis situatie als deze lijkt een hele hoop liefde teweeg te brengen. We realiseren ons meer en meer dat we afhankelijk zijn van elkaar, dat mensenlevens en de liefde tussen elkaar alles is wat geldt. Dat het liefde en saamhorigheid is wat belangrijk is in deze periode en dat dat is wat ons er doorheen gaat slepen.

Ik heb zo ongelofelijk veel mooie initiatieven voorbij zien komen. Van het klappen voor de zorg tot stapels post wat verstuurt wordt naar eenzame ouderen om hun dagen een beetje fijner te maken. Mensen die boodschappen doen voor hun buren of wat lekkers bakken en voor de deur zetten bij hun familie. Mensen die met spandoeken het medisch personeel aanmoedigen en hun dankbaarheid tonen. Mensen die massaal bij kleine ondernemers gaan kopen en bestellen om te proberen hen financieel te steunen. Mensen die boodschappen inzamelen en verspreiden aan arme gezinnen nu de voedselbanken gesloten zijn. Oud verpleegkundigen melden zich massaal vrijwillig aan om te komen helpen mocht de crisis te groot worden. Bedrijven leveren al hun beschermende spullen en medische hulpmiddelen in om de ziekenhuizen te kunnen blijven bevoorraden.

Juffen en meesters halen al hun creativiteit uit de kast om alle kinderen zo goed mogelijk te onderwijzen via video’s, spraakberichten en mailtjes, er worden dagelijks Facebook groepen aangemaakt waar mensen hun hulpvraag in hun buurt kunnen verspreiden voor het uitlaten van de hond of het ophalen van medicijnen bij de apotheek en mensen die niet bij hun geliefde op bezoek kunnen staan met spandoeken of borden voor het raam te zwaaien.

Laat al die mooie dingen die ontstaan niet zomaar aan je voorbij gaan.

We weten dat negatieve dingen vaak langer blijven plakken in ons brein dan positieve dingen (door de negativiteitsbias in onze hersenen) maar zorg er zelf voor dat al dit moois niet zomaar langs je heen glijdt. Neem het in je op net als de zon die straalt als nooit tevoren. Sta stil bij alle liefde, bij de mooie initiatieven en de moeite die mensen voor elkaar doen.

Corona is afschuwelijk en de eerste die ik tegenkom die zegt dat we Corona moeten zien als een cadeau moet zich gauw uit de voeten maken.. Maar de liefde en saamhorigheid die het met zich meebrengt moeten we zeker niet zomaar voorbij laten gaan.

Be strong and be safe!

Dikke virtuele knuffel voor jullie allemaal!

Gerelateerde artikelen

11 reacties

 • Reageren
  Tamara
  24 maart 2020

  Wauw wat prachtig geschreven!! Ik ben het helemaal met je eens, waar we eerst ieder voor zich leefde, lijkt het nu ineens een samenleving die het met elkaar doet (oké op uitzonderingen na die afgelopen weekend de natuur ingingen). Ik vind dat zo mooi om te zien hoe sociaal en behulpzaam de mensheid eigenlijk is in geval van crisis. Hopelijk zetten we deze lijn ook voort na de crisis!
  Tamara onlangs geplaatst…10x binnenactiviteiten om te doen tijdens de coronacrisisMy Profile

 • Reageren
  Tineke
  24 maart 2020

  Ik snap je boosheid, er gaan inderdaad veel mensen dood. Mensen raken hun baan kwijt of hun bedrijf gaat failliet. En dat vind ik ook allemaal heel erg. Maar ik ben tegelijkertijd ook erg dankbaar voor de tijd die ik nu heb met mijn kinderen. De laatste tijd voelde ik mij wat gestrest, er waren elke week hartstikke veel afspraken, mijn werk en nog andere dingen. Nu valt het allemaal weg en hebben wij hier thuis geen enkele verplichting. Iedere dag vol met leuke dingen doen, genieten van de gezelligheid en elkaar. De oorzaak is totaal niet leuk, maar van de rest geniet ik wel ja..

 • Reageren
  Joyce - SomedayTodayNL
  24 maart 2020

  Er ontstaan inderdaad hele mooie initiatieven! Ik probeer hier ook maar op te focussen, zodat het er niet allemaal te depressief uit ziet!
  Joyce – SomedayTodayNL onlangs geplaatst…10x Netflix series die ik nog graag wil zienMy Profile

 • Reageren
  Audrey
  24 maart 2020

  Ik ben het echt ZO met je eens! Het viel me wel vandaag al op dat mensen de regels wel steeds beter opvolgen.
  Audrey onlangs geplaatst…Berichten van het thuiswerkfrontMy Profile

  • Reageren
   Roos
   25 maart 2020

   Dat vind ik zo fijn om te horen! Ik merk dat hier in Twente het sowieso al heel rustig is en ik zie eigenlijk geen mensen (buiten gezinnen om) meer samen buiten maar in de randstad zal het veel lastiger zijn! Mensen zonder tuin of balkon bijvoorbeeld. Ik hoop zo dat mensen zich beter en beter gaan houden aan de regels en we het zo samen kunnen bestrijden <3!

 • Reageren
  Jenn
  24 maart 2020

  Haha, ik werd bij het lezen van die zin al bijna boos op jou omdat ik dacht dat jij ging uitleggen waarom het een cadeautje is, ik vond het zo’n uitspraak al helemaal niet bij je passen. Mooi geschreven.
  Jenn onlangs geplaatst…Mijn houtbrandproject is af!My Profile

  • Reageren
   Roos
   25 maart 2020

   Hahahahah snap ik! Zoiets zou ik inderdaad nooit zeggen, dat gaat veel en veel te ver! <3

 • Reageren
  Erica Schwing
  25 maart 2020

  Mooi geschreven. Ik heb ook gezegd dat het een goede kant heeft, dat de natuur nu tot rust kan komen….we maken met zijn allen de natuur kapot…..maar een “cadeau”…..dat gaat wel heel ver…… Dit is bepaald geen cadeau……dat is een hele verkeerde woordkeuze………….ik was vandaag ook boos………het is geen cadeau…..al die mensen die voor hun leven vechten……… ik probeer me rustig te houden…..heb er vandaag moeite mee……..gelukkig zijn er mooie intiatieven, dat zeker. Ik voel met vandaag heel machteloos…..dat is het woord……..dat kan ook boosmaken….en ik zoek afleiding ook ja……. en kijk of ik iemand kan helpen…… en opbeuren…..dat lukte bijna iedere dag…..misschien zijn er meer mensen boos vandaag dus…..dat mag ook, we mogen boos zijn…..als we gaan proberen niet boos te zijn….wordt het misschien nog erger……. daarna is het goed om de boosheid te laten gaan, en er niet in te blijven steken……..iedereen heel veel sterkte en kracht, wijsheid, en creativiteit gewenst om mooie en waardevolle oplossingen te bedenken voor wat we WEL in de hand hebben…….

 • Reageren
  Gelukjes van Maris
  25 maart 2020

  Mooi geschreven Roos. Bizarre dagen zijn t. En hoe leg je dat nu uit aan je peuter. School is dicht kunnen niet weg etc. Gelukkig gaat ze er tot nu goed mee om.

  Ik heb gister bedacht dat ik iets tofs ga maken zodat iedereen lekker kan knutselen. Idee zat al wel in mijn hoofd maar nu iedereen thuis zit is dit 9ok wel welkom denk k..

  Xxx
  Gelukjes van Maris onlangs geplaatst…Petit EmilyMy Profile

  • Reageren
   Roos
   25 maart 2020

   Super leuk idee! Ben benieuwd! <3

 • Reageren
  Anna
  25 maart 2020

  Wat een prachtig artikel! We moeten er maar het beste van maken… Het is een vreselijk moeilijke tijd voor iedereen. En wat ik overigens ook mooi vind om te zien is dat de aarde echt tot rust lijkt te komen, doordat de mens zich stilhoudt. Toen ik zag dat het water in Venetie weer blauw was en dat er daar weer dieren zwemmen/wonen, kon ik wel huilen van geluk. Ik hoop ook dat deze crisis ons leert dat we dier en milieu toch echt anders moeten gaan behandelen, willen we dit soort situaties in de toekomst voorkomen.
  Anna onlangs geplaatst…9 x De leukste sneakers en sandaaltjes voor dit seizoen!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.