Waarom je juist van gedachten zou moeten veranderen.

Verander jij wel eens van mening? Vraag jij je wel eens af of de overtuigingen die jij op dit moment hebt eigenlijk nog wel passen bij wie jij nu bent?

Lastige vragen wel he? ;-)

Waarom ik het aanhaal is dat ik merk dat ik de afgelopen jaren over heel veel dingen anders ben gaan denken en ik dit zelf als iets heel positiefs zie. Als een teken van groei, van leren en mijn kennis vergroten en hier nieuwe meningen op baseren. Ik merk dat andere mensen hier soms best moeite mee kunnen hebben en ik heb hier veel over nagedacht; waarom kan het zo moeilijk zijn als mensen veranderen?

Mensen houden er van elkaar in hokjes te stoppen. Jij hoort in dit hokje en ik hoor daar ook bij dus dan is alles oke.

Geen lastige discussies, geen verandering. Je bent wie je bent, blijft wie je bent dan hoeven ‘wij ook niet na te denken’ over deze veranderingen. Wellicht zelf onze zienswijze aan te passen of accepteren dat je over iets verschillende meningen hebt.

Wat mij ook vaak opvalt is dat wanneer je dan wel met mensen hier over praat mensen je vaak proberen terug te pakken op bepaalde dingen die je ooit gezegd of gedaan hebt. Neem bijvoorbeeld de zwarte pieten discussie. Het is nu al meer dan eens voorgekomen dat mensen mij er op wezen dat ik 10 jaar geleden zelf ook wel eens zwarte piet heb gespeeld, hoe kan ik dan nu in vredesnaam tegen zijn?

Misschien omdat ik 10 jaar geleden een heel ander mens was? Mij van geen kwaad bewust was? Ik nog nooit een tegenargument gehoord of bestudeerd had?

Veranderen van mening kan juist heel veel opleveren!

Of het hele bodypositivity verhaal. Ik was ook iemand die gruwelde bij het idee om dik te zijn, maat 40 een grote maat vond en uitspraken deed als ‘nou, als ik zo dik was mocht je me opsluiten in de sportschool’ of mij oprecht afvroeg waarom iemand haar haren kort zou knippen (zo onvrouwelijk!!!!) of geen make-up draagt (verzorg jezelf toch eens). Ben ik daar trots op? Nee, absoluut niet. Maar het is wel de waarheid. Mijn meningen waren ZO gebaseerd op de meningen die heersen in de maatschappij over hoe vrouwen er uit zouden moeten zien.. Gebaseerd op alles wat mij vanaf jongs af aan voorgeschoteld werd op televisie, in tijdschriften, in bushokjes, reclames of in videoclips van populaire artiesten. Inmiddels weet ik zo ongelofelijk veel beter en daar ben ik trots op.

Je wordt namelijk niet geboren met alle wijsheid in pacht. To live is to learn, toch? Door te leven leer je enorm veel maar wijsheid komt voor mijn gevoel ook voornamelijk door te luisteren. Door te leven, te luisteren en je te verdiepen in elkaar. Open te staan voor elkaar.

Leren discussiëren!

Wat ik al vrij jong leerde doordat ik mij op mijn 14e aansloot bij de debatclub op school was het aangaan van discussies. Goede, respectvolle en inhoudelijke discussies welteverstaan. Naast het hele discussie element (wat ik ge-wel-dig vond!) vond ik het vooral ook onwijs interessant om een stelling te moeten verdedigen waar ik het eigenlijk niet mee eens was.

Ik weet nog dat een van mijn eerste debatten ging over abortus en dat mijn debatgroep tégen abortus moest zijn. Nu was en ben ik altijd voorstander van abortus en vroeg ik mij af hoe ik in vredesnaam overtuigend tegen kon zijn. Wat ik leerde was mij te verdiepen in alle argumenten van de tegenpartij en deze eigen proberen te maken. Dit leerde mij al heel jong dat er aan iedere discussie 2 kanten zitten en door je niet alleen bezig te houden met je eigen mening maar júist ook met die van een ander je inhoudelijk onwijs veel beter kunt discussiëren. Daarnaast zijn dingen vaak niet zo zwart-wit als dat wij vaak denken.

Je snapt dat als mijn ouders antwoorden met ‘daarom niet’ op mijn ‘waarom niet?’ ik als puber gek werd en vond dat dit geen goede beargumentatie was :p!! Arme ouders!

Slechte discussies zorgen voor onbegrip.

Wat je bijvoorbeeld momenteel bij de zwarte pieten discussie enorm ziet is dat er (van beide kanten) niet meer geluisterd wordt naar elkaars argumenten. Het is een geschreeuw geworden, een fete die ‘ons land verdeeld’ en er lijkt to-taal geen begrip te zijn voor de tegenpartij. Aan welke kant je dan ook staat. Laat staan dat de argumenten van de tegenpartij écht onderzocht worden en dat mensen daar hun mening op baseren.

Of neem veganisme. Ik begreep er eerder niks van. Vlees begreep ik nog wel maar wat was er nou zo mis met melk? Of eieren? In plaats van te schreeuwen dat er niks mis mee is besloot ik mij te verdiepen in de beweegredenen van veganisme en inmiddels weet ik er zoveel meer van. Ik ben zelf zoveel meer plantaardig gaan eten en staat vlees hier i.p.v. 7 dagen per week misschien 1 of 2 keer op het menu. Vleeswaren schafte ik af, melk drink ik al heel lang niet meer en we proberen samen steeds meer te streven naar een plantaardig voedingspatroon. Goede en lekkere vervangers te vinden voor zuivel bijvoorbeeld en experminteren met vegan avondeten (met dit recept als één van mijn favorietjes)

Leren, leren, leren.

Door je te verdiepen in de argumenten van je ‘tegenpartij’ kun je zoveel leren. Het betekent niet dat je gelijk je gehele mening aan moet passen of je bij de ‘tegenpartij’ moet scharen maar misschien dat het wel maakt dat je meer begrip kunt opbrengen voor elkaar, kunt inzien dat dingen vaak niet zo zwart-wit zijn als dat jij denkt dat ze zijn. Of dat mensen misschien gewoon nog niet zo ver in het proces zijn als dat jij bent. 2 jaar geleden at ik gerust 7 dagen in de week vlees, inmiddels denk ik bij ieder stukje vlees wat ik eet na of ik het écht wil eten. Ik zou daarom nooit iemand veroordelen die anders denkt als ik of wellicht nog niet zo ver is in een bepaald proces als dat ik ben.

Om welke discussie het ook gaat, of je voor- of tegenstander bent van veganisme, zwarte Piet, bodypositivity, de NIPT of wat dan ook.. Het levert al-tijd iets op om je eens te verdiepen in de argumenten van diegene die tegenover jou staat.

En als het niet is om van mening te veranderen dan is het al wel om je voor te kunnen bereiden om hun argumenten te kunnen weerleggen mocht het tot een discussie komen ;p! RIGHT?

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • Reageren
  Natasja
  23 februari 2019

  Ik wou even zeggen dat ik het heel knap vind dat je zulke pittige meningen (in mijn ogen) online durft te zetten want ik kan me voorstellen dat dit soms voor vervelende reacties kan zorgen. En dapper dat je van mening en gedachten durft te veranderen, ik zelf ben hier ook groot voorstander van! Mooi artikel.
  Natasja onlangs geplaatst…De 10 leukste speelgoed cadeau’s voor een jongetjes eerste verjaardagMy Profile

 • Reageren
  Maud
  24 februari 2019

  Lieve Rosanne, wat een goed stuk! Kan het helemaal onderschrijven. Mijn moeder zegt altijd: niets blijft zoals het is. Dat is zo, en daarom moet je ook regelmatig je mening(en) bijstellen. Ik ben zelf ook altijd aan het nadenken en reflecteren, en ik denk dat het me een beter mens maakt. Het helpt altijd om je in een ander te verplaatsen. Dank je voor dit artikel. Fijne zondag, liefs Maud

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.