Waarom ik meer dan 400 mensen ontvolgde op Instagram.

Instagram, één van de leukste online platforms. In ieder geval, dat vind ik. Een plek waar ik mij meerdere keren per dag laat inspireren en hoop jullie ook te inspireren met de dingen die ik deel. Toch haalde ik afgelopen week rigoureus de bezem door mijn account en verwijderde ik vooral heel veel mensen die ik zelf volgde. Ik vertel je waarom!

De afgelopen tijd ben ik erg druk met ons huis. Schoonmaken, opruimen maar vooral ook heel erg met minimaliseren. Opruimen en organiseren is fijn, leuk en goed. Maar het gaat mij er vooral om dat ik minder spullen bezit.

Als ik van die perfect gestylede voorraadkasten zie vind ik dat fantastisch maar dat is niet wat ik ambieer. Want uiteindelijk staan die kasten alsnog PROPvol. Het is dan mooi geordend en gerangschikt maar uiteindelijk zijn het allemaal spullen waar je iets mee moet. Waar je aan moet denken (dat ze niet over de datum gaan bijvoorbeeld), die je netjes moet blijven houden en rangschikken (als er weer iets aangevuld moet worden), of die je schoon moet houden (ook daar vangen ze maar stof).

Ik wil minder. Veel minder. En dat op veel gebieden.

Afgelopen week las ik de volgende quote:

Minimaliseren is ruimte maken voor datgene waar je écht van houdt.

Ik was aan het swipen door Instastories heen en opeens vroeg ik me af: waar KIJK ik naar..

Al die keren dat ik mijn Instagram op een dag open (en let’s be honest: dat is vaak!) vul ik mijn hoofd met de dingen die ik zie. Ik wil me laten inspireren maar is dat ook daadwerkelijk wat er gebeurt? Zijn er door de jaren heen niet tientallen, misschien wel honderden accounts, tussen geslopen die mij eigenlijk helemaal niet inspireren maar misschien juist wel irriteren? Die niets voor mij doen? Die niet aansluiten op mijn interesses? Die mij niet een fijn gevoel geven over mijzelf.

Ik besloot gelijk eens te kijken hoeveel mensen ik eigenlijk volg.

680.

Zeshonderdtachtig mensen die ik volg? Hoe zorgvuldig ik ben in het checken van nieuwe mensen die mij volgen (ik controleer iedereen die mij volgt zodat de kans op perverts zo klein mogelijk is) zo nalatig ben ik in het bijhouden van de groep met mensen waar IK ZELF de hele dag naar kijk.

Dus begon ik met verwijderen.

Alle accounts die mij niet inspireren, die mij niets doen, die inactief zijn, een rotgevoel geven over mijzelf, niet in de fase passen van mijn leven waar ik nu in zit, waar ik mij aan stoor, waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze volgde of die mij gewoon niet blij maken verwijderde ik.

Uiteindelijk heb ik een groep van iets meer dan 200 overgehouden en ik kan je zeggen: dat voelt goed!

Ik kijk nu dagelijks heel bewust naar allerlei accounts waar ik van geniet. Die mij inspireren. Die mij laten glimlachen. Die me uitdagen of aanzetten tot verbetering! En dat is wat social media voor je zou moeten doen, toch?

Een plek zijn waar je wil zijn en waar je je omringt met de mensen die je zorgvuldig hebt uitgekozen. Die dat kleine stukje van jouw dag een fijner stukje maken.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Tamara
  13 oktober 2020

  Wat mooi hoe je dat zegt eigenlijk, dat je iedereen controleert die jou volgt, maar veel minder zorgvuldig bent met wie jij zelf volgt. Dat puntje liet mij meteen beseffen dat het hier hetzelfde gaat. Ik laat vrijwel niemand toe tot mijn account, maar waarom volg ik dan zelf wel iedereen? Opgeruimd staat netjes inderdaad!
  Tamara onlangs geplaatst…Mondmaskers en make up: alle tips & tricks op een rijMy Profile

 • Reageren
  Tessa
  13 oktober 2020

  Jeetje… zo’n simpele oplossing maar zo effectief. Ook hier volg ik veel accounts die inmiddels niet meer bij mij passen of bij de fase waar ik in zit.

 • Reageren
  Audrey
  14 oktober 2020

  Zo, dat is een flinke opruiming inderdaad! Mooi dat je nu meer kunt genieten van je feed.
  Audrey onlangs geplaatst…Ik volgde een cursus Patisserie (bij Robèrt in Oisterwijk)My Profile

 • Reageren
  Nicole
  14 oktober 2020

  Slim! Ik volg zelf meer dan 1000 mensen, dus het word ook wel eens tijd om daar met de bezem doorheen te gaan. :’)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.