Waarom hebben we eigenlijk zoveel spullen? Over Floddertje, emotionele binding en mijn challenge!

Ik stelde mijzelf als doel om 350 dingen weg te doen in januari. Hier kreeg ik zo enorm veel vragen over dat ik in deze blog vertel waarom ik dit doe, de vraag beantwoord waarom we eigenlijk zoveel kopen en mijn tussenstand deel.

Het is een ongelofelijk luxe probleem maar wat hebben we allemaal veel spullen. Teveel spullen. Zoveel spullen dat we soms niet eens weten wat we hebben of als we iets willen gebruiken het niet weer kunnen vinden en het dan maar opnieuw kopen.

Je moet begrijpen dat mijn tweede naam vroeger Floddertje was.. Niet alleen omdat ik zo graag een hondje Smeerkees wou of zo van ijsjes hield maar vooral omdat ik al van kinds af aan een onwijze sloddervos ben. Een rommelkont. Altijd buiten aan het spelen met mijn laarzen verkeerd om aan en mijn hemd uit mijn broek. Mijn kamer was al-tijd een zwijnenstal en mijn fietssleutel was ik minstens één keer per maand kwijt. Die rommeligheid had ik ook in mijn hoofd. Zo chaotisch dat ik mijn huiswerk op de middelbare school altijd vergat. Niet omdat ik het niet wou maken maar omdat ik gewoon geen idee meer had wat ik moest doen. Een oplossing zou dan natuurlijk zijn om het op te schrijven in mijn agenda, dat ging dan vaak een week goed en daarna was ik mijn agenda weer kwijt ;-)!

Eenmaal op het HBO ging het gelukkig al een stuk beter. Ik leerde werken met een agenda want je móet ook wel. Je krijgt steeds meer afspraken vanuit school, stage, projecten, sport, vrienden en familie. Dat allemaal in je hoofd willen houden.. Dat geeft je zo’n onrustig gevoel! Plannen en dingen onthouden is nog steeds niet mijn sterkste punt maar ik ben er al wel veel beter in geworden. Leren werken met een planner staat op mijn lijstje met doelen voor februari, hier komt dan ook snel een blog over online!

En dan krijg je een eigen huis.

Een kamer in je ouderslijk huis is één ding maar je eigen huis.. Nee ik moet eerlijk zeggen dat het in ons eerste kleine huisje helemaal prima ging! Dat je kamer een troep is oke, die deur trek je achter je dicht en dan is het klaar. Je huis een troep hebben; dat was toch wel een heel stuk anders en dat ging gelukkig een heel stuk beter.

Maar zodra Flynn kwam werden de spullen meer en meer en raakte de zolder ook voller en voller. Kleding, speelgoed, de box, maxi cosi, dekentjes, zwangerschapskleren en ga zo maar door. Toen we gingen verhuizen naar ons huidige huis 2 jaar geleden besloten we dan ook om een grote opruimbeurt te houden. Niets ging mee naar het nieuwe huis wat we niet daadwerkelijk gebruikten en dat voelde als een hele fijne nieuwe start. Alles kreeg een plekje in het nieuwe huis en zodra alles een eigen plek heeft is opruimen ook een stuk gemakkelijker.

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en sluipt de troep er toch weer bij in. Dingen blijven liggen, er komen meer spullen in het huis die geen plek hebben en ik word er ontzettend onrustig van.

Begrijp me niet verkeerd, ik zal nooit een perfect gestyled en Pinterest perfect huis krijgen. Dat is ook niet wat ik wil want dat past gewoon niet bij mij. Ik zal altijd een beetje meer Floddertje zijn dan mevrouw Helderder ;-)! Maar een grote hoeveelheid spullen maakt je huis al gauw rommelig en eens in de zoveel tijd opruimen is dan ook een must voor mij. Want zoals ik hierboven al quote: wat je niet hebt hoef je ook niet op te ruimen!

Hallo Marie Kondo!

Toen Marie Kondo met haar ‘Kon Mari’ methode een aantal jaren geleden haar opmars maakte in Nederland had ik hier gemixte gevoelens over. Aan de ene kant vond ik het top wat ze deed en geloof ik oprecht dat ze heel veel mensen helpt maar aan de andere kant voelde het ook ergens enorm ‘gepriviligeerd’ om alleen maar spullen te houden die je ‘joy’ geven.

Een methode voor de mensen met geld. Want als ik naar mijn eigen huis of kledingkast kijk heb ik echt niet alleen maar spullen die mij ‘joy sparken’ maar hey, ik zit liever op onze oude bank dan op de grond en ik draag liever een jurkje wat ik ‘mwoah’ vind dan helemaal niks ;-)!

En dan val ik nog in de categorie ‘gemiddeld’ denk ik qua financiële middelen. Ik ken genoeg mensen waarbij het iedere maand roeien is met de riemen die zij hebben en die echt niet alle spullen waar ze niet zielsgelukkig mee zijn zomaar de deur uit kunnen doen en kunnen vervangen voor dingen die wel ‘joy sparken’. Maar dat terzijde. Hoe komt het eigenlijk dat mensen zo ontzettend veel spullen hebben?

De psychologie achter het hebben van veel spullen.

Hoe komt het eigenlijk dat we zoveel spullen hebben? Waarom geniet de één van dure spullen en de ander van een koopje bij de kringloop? Waarom gooit de één alles gelijk weg en waarom bewaart de ander liever alles? Waarom genieten sommige mensen van een minimalistisch leven en heeft de ander de zolder en ieder kastje en laadje volgepakt?

Ik denk dat de overkoepelende reden hier van is is dat wij spullen kopen en bezitten in de hoop dat het ons een bepaald gevoel geeft. We kopen dat leuke nieuwe jurkje omdat het ons een gevoel van zelfvertrouwen geeft als we er leuk uit zien. We kopen die mooie auto omdat het ons een gevoel van trotsheid geeft dat je de financiële middelen bezit om zoiets te kopen. We kopen een bos bloemen en zetten deze op de vaas in huis omdat de vrolijke kleuren en de lekkere geur ons blij maakt. Je koopt het zoveelste notitieboekje in de hoop dat je deze wel gaat gebruiken en je meer rust in je hoofd zult ervaren.

Of het nou gaat om een tevreden gevoel, rust, trots, vrolijkheid, geluk of weemoed. Achter iedere aankoop schuilt een motivatie die gestuurd wordt door emotie. En de mensen op televisie in programma’s als ‘mijn leven in puin’? Die kunnen de spullen niet loslaten omdat zij het gevoel wat de spullen hen geeft niet los kunnen of willen laten. De emotionele binding is te groot en daardoor verzuipen ze uiteindelijk in hun eigen spullen.

Daarnaast hebben veel mensen ook het gevoel dat de spullen die zij hebben definiëren wie zij zijn. Het bepaald hun identiteit. Persoonlijk vind ik dat heel jammer want het zou mij een zorg zijn in wat voor auto jij rijdt, wat voor kleding je draagt of dat jouw bank €5000,- of €50,- gekost heeft. Je acties bepalen je identiteit, niet de spullen die je bezit.

Hoe gaat het met mijn challenge?

In mijn blog over mijn doelen voor januari deelde ik dat ik deze maand 350 dingen weg wou doen. Eigenlijk koos ik heel random dit aantal, geen specifieke reden dus. Ik vond het een mooi en vooral groot getal wat mij hopelijk zou motiveren om flink te gaan opruimen en spullen weg te doen.

Het is gelukkig nog geen 31 januari maar ik ben al een aardig eindje op weg! Tijdgebrek is altijd een terugkerend item maar dit is de tussenstand tot nu toe:

Alle spullen heb ik verkocht of zijn naar de kringloopwinkel gebracht. Ik ben dus al een eindje op weg maar eigenlijk nog niet eens op de helft! Dat wordt de komende dagen nog even een extra tandje er bij. Ik heb nog heel veel lades en kastjes om uit te zoeken dus qua aantal moet het denk ik geen probleem worden maar die tijd.. Ik moet er gewoon voor gaan!

Volgende week horen jullie of ik het doel behaald heb!

Nu ben ik heel erg benieuwd. Ben jij een opruimer? Hoe zien jouw kasten er uit? Net zo erg als de mijne? ;-) En wat vind je van deze opruim challenge?

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Tamara
  28 januari 2020

  Hahaha, ja zo herkenbaar dit! Vroeger liep mijn moeder altijd te zeuren dat het een rommel was in mijn kamer, tegenwoordig kijkt ze vol verbazing hoe netjes het is bij mij in huis. Zeker zolang ze geen kastjes open trekt. Daar staat nog wel aardig wat rommel waarvan ik ook al 2 jaar zeg dat ik het echt een keer moet opruimen. Het moet echt een keer gebeuren, maar ik heb altijd zoveel moeite met spullen weggooien, stel je nou voor dat ik die ene theemok nog eens wil gebruiken?
  Tamara onlangs geplaatst…10x feitjes over Dr. Martens die je waarschijnlijk nog niet wist!My Profile

 • Reageren
  Saskia
  29 januari 2020

  Lekker bezig zo te lezen! Ik ben ook flink thuis aan het ruimen, heerlijk!
  PS: Mag ik vragen hoe je je kinderkleding hebt verkocht? Ik krijg weinig verkocht dus vroeg me af of je nog tips had :-)

 • Reageren
  Darina
  29 januari 2020

  Je bent goed bezig! Momenteel ben ik ook het huis flink aan het opruimen in verband met een verbouwing en het voelt zo goed.
  Darina onlangs geplaatst…Mijn 5 interesses naast het bloggenMy Profile

 • Reageren
  Audrey
  29 januari 2020

  Ik ben geen opruimer ;) Laatst wel via een challenge ook het nodige opgeruimd, maar dat is het dan ook wel. Veel succes met je challenge!
  Audrey onlangs geplaatst…Een of andere Molblogger 2020: WIDM-recap aflevering 3My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.