Waarom andermans mening over jou niets te maken heeft met jou.

Waarom andermans mening over jou niets te maken heeft met jou. Ik deel vandaag het inzicht wat mijn kijk hierop (en daardoor mijn leven) enorm veranderde!

Iemand zegt iets gemeens over jou. Jij voelt je rot en je vriendinnen proberen je te overtuigen: ‘het zegt veel meer over haar dan over jou!!!’ Ergens wil je dat graag geloven, dat het meer zegt over haar dan over jou, maar het blijft aan je knagen. Had ik dan toch dit/dat/zus/zo moeten doen?

Ik ga je vandaag uitleggen waarom deze uitspraak, die oh-zo vaak random gedaan wordt, eigenlijk een enorm grote waarheid bevat.

Iedereen vindt dit van mij!!

Een vaak gehoorde uitspraak voor mij als coach is dat mensen zich minder zouden willen aantrekken van wat andere mensen vinden van hun. Mensen spenderen uren, dagen, weken, maanden van hun leven aan het analyseren wat andere mensen van hun vinden en laten dit invloed hebben op ieder vlak van hun leven. Of het nu gaat om de keuzes die je maakt op je werk, welke kleding je aantrekt, de vriendinnen die je kiest, het eten wat je eet of de manier waarop je je kinderen opvoedt. We zijn zo ongelofelijk bang voor wat mensen daar van vinden. Wat ‘IEDEREEN’ daar van vindt.

Dit alles heeft te maken met controle.

We willen onwijs graag de mening die anderen over ons hebben beïnvloeden, het liefst controleren. We willen dat mensen ons leuk, slim, succesvol of knap vinden.. We wringen ons in allerlei bochten om mensen ons maar leuk te laten vinden maar het feit is: je kunt nooit iemands mening over jou controleren want je kunt nóóit iemands gedachten controleren. Zelfs als je denkt dat je dat wel kunt of hebt gedaan weet je nooit zeker of het daadwerkelijk zo is door het simpele feit dat je geen gedachtes kunt lezen! Mensen kunnen zeggen dat ze je fantastisch vinden maar of het de waarheid is zul jij nooit weten.

Mensen kunnen wel zeggen tegen jou dat ze jou leuk vinden, jouw werk goed vinden, je kinderen knap en goed opgevoed vinden maar is dit ook daadwerkelijk zo? Je zult moeten accepteren dat je hier nooit écht achter zult komen en dat dit ook niet hoeft. Je hebt namelijk de goedkeuring van andere mensen niet nodig om een heel fijn leven te leiden.

Wat zeg ik: het leven is vele malen leuker als je leert om de mening van andere mensen los te laten en je leven te leven zoals jij dat wil.

Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan.. Toch?

Het inzicht der inzichten.

Wat voor mij ongelofelijk veel inzicht heeft gegeven en wat letterlijk mijn leven veranderde is een voorbeeld wat één van mijn docenten op mijn opleiding tot maatschappelijk werker ooit gaf.

Stel je voor dat een vriendin van jou je uitnodigt voor haar verjaardag. Je wil hier eigenlijk heel graag naar toe gaan maar kent, buiten je vriendin om, verder niemand. Ik denk dat dit voor bijna iedereen wel een herkenbaar scenario is: ga je gewoon of durf je het toch niet aan?

Stel je maakt de keuze om te gaan. Je komt de woonkamer binnen lopen, feliciteert je vriendin en je loopt daarna naar een sta tafel en gaat bij een groepje van 4 mensen staan.

Nog voordat jij ook maar een woord hebt gezegd hebben deze 4 mensen een mening over jou.

Je hebt dus nog niets gedaan om hun mening te beïnvloeden maar al deze mensen zullen een mening over jou hebben. En al die 4 meningen zullen verschillend zijn.

→ Nummer één zal misschien denken: ‘goh wat heeft zij een leuke uitstraling, ze doet me gelijk denken aan mijn beste vriendin!’.

→ Nummer twee denkt: ‘Rosanne heet ze, dezelfde naam als die vreselijke buurvrouw die ons vroeger het leven zuur maakte, zal zij ook zo’n weirdo zijn?’

→ Nummer drie denkt: ‘Jeetje, wat een felle lippenstift heeft ze op zeg, kan dat niet wat minder. Zal wel weer zo’n type zijn die altijd op wil vallen, vreselijk.’

→ En nummer vier denkt: ‘Haar ken ik nog niet en ze lijkt me aardig! Misschien dat ik hier vanavond wel wat nieuwe mensen leer kennen want ik zou zo graag wat meer sociale contacten hebben.. Ik ga eens met haar praten’.

Vier verschillende meningen nog voor jij ook maar iets hebt kunnen doen om hun mening te beïnvloeden.

Nou gaan we een stapje verder.

Aan het einde van de avond heb jij met 10 mensen gesproken, gelachen, gedanst, een wijntje gedronken en grapjes gemaakt. Stel dat jij de mening over deze 10 mensen zou kunnen controleren dan zouden ze allemaal dezelfde mening over jou hebben.

Ze zouden je leuk, aardig, knap, slim en grappig vinden. Een fantastische vriendin en ze zullen in de auto naar huis tegen hun partner zeggen wat voor geweldig en grappig persoon jij bent.

Toch? ;-)

Feit is dat al deze 10 mensen een andere mening over jou zullen hebben. Simpelweg omdat hun mening niet gebaseerd is op jou maar op henzelf. Op alles wat zij eerder in hun leven hebben meegemaakt, overtuigingen die zij zelf hebben, de humor die zij zelf leuk vinden, de dingen die zij van huis uit hebben meegekregen of de voorkeuren die zij hebben voor bepaalde dingen.

7 van de 10 zullen jouw sarcastische humor fantastisch hebben gevonden, de andere 3 zullen het bloedirritant hebben gevonden.

5 van de 10 zullen het geweldig hebben gevonden dat je lekker danst zoals jij dat wil, de andere 5 vonden het misschien wel overdreven of dat je te aanwezig was.

Weet je, mensen kunnen je al irritant vinden omdat je wijn lekker vindt, omdat je kleding draagt die zij belachelijk vinden of simpelweg omdat je ademt. Je zal nooit precies kunnen weten waarom mensen jou wel of niet leuk vinden en dat is helemaal oké.

Of eigenlijk: dat zou oké moeten zijn!

Maar toch blijven we ons in allerlei bochten wringen om maar leuk gevonden te worden door iedereen. Waarom doen we dit eigenlijk? Wij vinden zelf toch ook niet iedereen leuk? En door je in al die bochten te wringen om maar leuk gevonden te worden raak je kwijt wie jij zelf bent. Bij de één ben je dan een bepaalde versie van jezelf en bij de ander een andere versie van jezelf. Buiten dat dat extreem vermoeiend is is het eigenlijk ook nog eens heel erg naar: mensen vinden namelijk een versie van jou leuk die jij eigenlijk helemaal niet bent. Wil je daar vriendschappen of relaties op baseren?

Eigenlijk is dit alles ontzettend goed nieuws.

Of iemand ons leuk vindt ja of nee ligt totaal buiten onze macht. Ik snap dat de controlfreaks onder ons dit ab-so-luut geen goed nieuws vinden maar eigenlijk is het dit wel. Waarom?

Als we besluiten het los te laten of mensen ons leuk vinden ja of nee en gewoon onszelf zijn, met al onze kwaliteiten én al onze gebreken, leef je je leven op jouw voorwaardes. Niet op die van een ander.

Als je besluit oke te zijn met de echte versie van jezelf zonder je in allerlei bochten of wegen te wringen om mensen een bepaalde versie van jou leuk te laten vinden trek je mensen aan die jou ook daadwerkelijk leuk vinden. Echt leuk vinden.

Niet die ene opgeleukte versie van jou maar de échte versie van jou. Is dat niet wat we in principe allemaal willen?

Hoe trek je je minder aan van wat andere mensen van jou vinden?

Ik heb besloten dit artikel op te delen in 2 delen omdat het anders een te groot artikel word ♥! Mijn tips om jezelf aan te leren om je minder aan te trekken van wat andere mensen van jou vinden komt volgende week woensdag online!

Ik ben ontzettend benieuwd naar jou.

Ben jij iemand die zich veel aantrekt van een ander? Keuzes bewust of onbewust baseert op wat anderen hier eventueel van zouden kunnen denken? En hoe kijk jij hier naar? Ik ben heel erg benieuwd! Wil je dit artikel bewaren? Deel dan onderstaande Pin op je Pinterest bord! :)

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Gelukjes van maris
  30 januari 2020

  Tof artikel Roos. Goed om daarbij zo eens even stil te staan. Mijn antwoord is ja ik trek me er wel wat van aan. Merk wel dat sinds de kindjes er zijn ik meer ‘ schijt ‘ durf te hebben maar helemaal uitzetten lukt me niet. Je wilt toch precies wat je schrijft: dat mensen je waarderen, leuk vinden etc.

  Zo zou ik deze zomer naar een event gaan, compleet buiten mijn comfortzone. Ik dacht ik doe t gewoon. Echter hoorde ik een dag nadat ik dat had geboekt dat er een drietal mensen niet zo fijn over me hadden gesproken (tegen de organisator) terwijl ze me niet eerder hebben ontmoet. Alleen online. Ik had 2 opties, of dat negeren en gewoon gaan. Of niet gaan. Het bleef aan me knagen en gaf me een vervelend gevoel en daarom heb k de knoop doorgehakt om niet te gaan. Ik wil niet samen zijn met mensen die niet eens het lef hebben om dat recht in mijn gezicht te zeggen of irritaties uit durven te spreken. Dan heb ik veel liever plezier met mijn eigen mooie gezin. Ga ik heerlijk op pad met mijn beste vriendinnetje. Ik doe gewoon wat me wel een goed gevoel geeft.

  Ik ben al benieuwd naar je volgende artikel hoor

  X

 • Reageren
  Audrey
  30 januari 2020

  Heerlijk artikel inderdaad! Ik kies er heel bewust voor om zoveel mogelijk mezelf te zijn. Vindt iemand me dan stom? Zijn/haar probleem!
  Audrey onlangs geplaatst…30 momenten dat ik me heel oud voelMy Profile

 • Reageren
  Romy
  30 januari 2020

  Wat een enorm fijn en mooi artikel! De laatste tijd worstel ik hier enorm mee en je voorbeeld van de verjaardag is oprecht nogal een eye-opener. Dank je wel voor het delen! <3 Hier heb ik echt wat aan.

 • Reageren
  Anne Horckmans
  30 januari 2020

  Hallo, bedankt voor je inzichten, want het gaf wat ik zelf al voelde meer vorm :-) Nu ik wat ouder ben, trek ik het me minder aan. Ook omdat ik mezelf beter ken en ik weet wat ik wil. Zelf probeer ik steeds open te staan voor anderen en niet direct een mening te hebben. Dat helpt ook wel om anderen opener te maken. Alleen is het wel confronterend als je dan beseft bij hoeveel kliekjes je niet past, maar ik waardeer het aantal mensen die me echt nemen zoals ik ben des te meer.

 • Reageren
  Lori
  30 januari 2020

  Ik ben ook wel echt gevoelig over wat andere mensen van me vinden. Ik probeer er wel bewust bij stil te staan, maar toch raken sommige dingen mij. Dan zeg ik tegen mezelf “niet mijn probleem” maar voel ik ook een knoop in m’n maag.
  Lori onlangs geplaatst…HELP! Hele been peuter in het gips; ervaring, tips & vermaak*My Profile

 • Reageren
  Raquel
  1 februari 2020

  Wat een leuk artikel!! Dank je !!

 • Reageren
  Ank van de Kooij
  2 februari 2020

  Hallo Rosanne,

  Wat een goed stuk heb je geschreven. Juist voor mensen die twijfelachtig zijn en/of weinig zelfvertrouwen. Mijn eigen ervaring is dat, nu ik wat ouder ben (64 inmiddels), je leert om dingen te relativeren. Zo ook het ‘leuk’ gevonden worden. Als je je aan iedereen aan zou willen passen om maar in het rijtje thuis te willen horen, geheid je valt een keer door de mand omdat niemand het volhoud om een tweede of een derde of misschien wel een vierde ‘ik’ te zijn. Mensen probeer je nergens iets van aan te trekken, ga gewoon je eigen gang en doe je eigen ding. Anderen zullen ALTIJD wel iets te zeggen hebben want je doet het nooit goed! Je voelt je écht prettiger wanneer je dicht bij jezelf blijft!
  Stay strong!

 • Reageren
  Wim van Doorn
  12 juli 2020

  Het zijn allemaal, voor zover ik gezien heb, vrouwen die aan het woord zijn, maar mannen zijn ook mnesen met een psyche. En ook mannen gaan onder de bemoeizucht van hun medemensen door, tenzij zij voldoende eigenwijs zijn. Letterlijk is eigenwijs zijn zelf een wijsheid gevonden te hebben, maar tekenend is dat dat woord in een heel andere betekenis wordt gebruikt, namelijk: de eigenwijze persoon is zo onwijs om een andere mening erop na te houden dan die welke algemeen (door “iedereen”) wordt aangehangen. Het verwijt dat een eigenwijs iemand krijgt is dat hij (of zij) asociaal zou zijn. Asociaal zou het aldus zijn om niet ook mee te roken om niet ook mee te gaan de kroeg in (of zelfs de hoer op) en zo nog veel meer. Je liefde tot je land zou je aangeboren zijn, maar ik geef Ponce Prinse gelijk die als enige deserteerde uit het Nederlandse leger. Uit liefde te gaan moorden, ik spreek nu bij wijze van voorbeeld over de wandaden van het Nederlandse leger in ons(?) Indië, daar klopt toch, zacht gzegd iets niet aan. Gewoon ons conformeren aan wat de hele kudde doet, dat tot schade aan onzelf (de kudde rookt/drimkt/gaat moorden, dus dan ik ook maar) bevrijdt mij van mijn verantwoording. Kortom: kuddegrag, daaraan blindelings mee te doen is onverantwoordelijk. en allerminst logisch in de eigenlijke betkenis van datt woord. Logisch betekent niet voor de hand liggend (“iedereen” vind dat, dus dan vind ik dat dan ook maa), maar betekent: noodzakelijk volgend uit onbetrwistbare en fundamentele basiswaarheden.
  Ik heb (en iedereen heeft) het recht om eigenwijs te zijn in de beste betekenis van dat woord. Dat is verstandig, dat in een wereld waarin dat vrstandige heel vaak niet wordt gewaardeerd en waarin “sociaal” zijn in de slechte betekenis van dat woord nou juist wel bijna altijd wordt gewaardeerd.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.