Waarom afvallen dit jaar geen goed voornemen zou moeten zijn.

Pittige titel he ;-)! Ik ga je uitleggen waarom ik denk dat er een veel beter goed voornemen is dan afvallen..

Goede voornemens, ik hou er van.

Of je er nu van houdt of niet, de goede voornemens vliegen je in de laatste weken van december waarschijnlijk om de oren. Mensen die graag willen stoppen met roken of overmatig drinken, meer willen gaan sporten of vaker willen ontspannen. Wat je er ook van vindt (“je hebt toch geen nieuw jaar nodig om dit soort dingen te doen?’), ik vind het goed als mensen nadenken over de dingen die ze graag anders zouden willen zien in hun leven en een plan maken om de dingen ook daadwerkelijk anders aan te pakken.

Of dat nou in mei, september of december is maakt mij niet uit maar het einde van het jaar is toch voor veel mensen een reflectiemomentje.

Afvallen.

Afvallen blijft één van de meest populaire goede voornemens. Je vindt jezelf te dik, die buik zit je in de weg of je baalt van je eigen spiegelbeeld. Je vindt dat je bepaalde kleding niet meer aan kan omdat het je echt niet staat of je vindt dat je nu echt eindelijk iets moet doen aan die veel te dikke benen.

Ik denk dat ik de afgelopen 10 jaar geen andere goede voornemens heb gehad op 31 december dan afvallen. Nooit was ik tevreden. Ook niet toen ik 18 jaar was en 15 kilo minder woog dan dat ik nu doe. Als ik die foto’s terug kijk zie ik enkel en alleen een ongelofelijk slanke meid maar ik zag alleen maar een buik waar een beetje vet op zat. VRESELIJK toch?

Sinds ik de bodypositivity wereld heb ontdekt zijn er een aantal dingen fundamenteel verandert in mijzelf en dat is waarom ik dit artikel geschreven heb.

Wat houdt bodypositivity in?

Waarschijnlijk heb jij vast al wel iets meegekregen van de bodypositivity movement die gaande is maar om een heleboel vooroordelen over de community onderuit te halen zal ik het hier nog eens uitgebreid uitleggen.

Bodypositivity gaat over respect. Respect voor alle mensen, in alle lichamen, alle kleuren, met alle handicaps. Respect voor iedereen. Niet alleen voor de mensen die in de ogen van de maatschappij mooi, goed, waardevol, aantrekkelijk of ‘normaal’ zijn maar ALLE mensen. Dikke mensen, hele dunne mensen, transgenders of mensen die zichzelf niet identificeren met hun eigen geslacht, mensen met een lichamelijke of psychische beperking etc. etc.

We worden van kinds af aan geprogrammeerd om te voldoen aan een bepaald ideaal en als je hier buiten valt kan dit veel negatiefs met zich meebrengen. Meisjes die zichzelf te dik vinden en doorslaan in een eetstoornis, meisjes die op hele jonge leeftijd al van alles aan zichzelf laten verbouwen uit walging voor zichzelf. Van alle psychische stoornissen heeft anorexia nervosa het hoogste sterftecijfer..

Bodypositivity gaat NIET om het promoten van obesitas (ik heb nog nooit iemand in de community horen zeggen dat iedereen dik zou moeten worden en dat is wat promotie inhoudt toch?), het is GEEN excuus om lekker op de bank te liggen en dik te worden. Bodypositivity gaat over het feit dat iedereen respect verdient en mag leven in zijn of haar lichaam zonder dat daar door de hele wereld commentaar op gegeven wordt. Zonder dat mensen vinden dat jij moet veranderen om hun respect te verdienen of voordat mensen inzien dat jij waardevol bent.

De bodypositivity movement strijdt voor gelijke rechten voor iedereen, gelijke behandeling voor iedereen (wist jij dat dikke mensen bijvoorbeeld vaak veel minder betaald krijgen dan dunne mensen? BIZAR) en probeert vrijheid te creëren voor vrouwen die (psychisch) vastgeketend zitten aan het huidige schoonheidsideaal en denken waardeloos te zijn als ze daar niet aan voldoen.

Als je hier meer over wil weten en leren druk ik je echt op het hart om het boek van Meghan Crabbe Bodyposipower te lezen! Lifechanging!

Waar het mij om gaat:

Afvallen is in principe niets slechts, het kan juist heel erg goed zijn voor je gezondheid en het nastreven van een gezonde levensstijl is iets waar ik natuurlijk achter sta. Echter blijk dat de meeste mensen willen afvallen uit haat voor hun lichaam, uit walging of schaamte. Omdat ze zichzelf niet mooi vinden met die paar kilo’s extra of vinden dat ze minder waard zijn als ze dikker zijn.

Maar denk je echt dat al deze onderliggende gedachtes zomaar opeens verdwenen zijn zodra je je (slanke) doel behaald hebt? Denk je echt dat als je die kilo’s kwijt bent dat je dan opeens in een magische, happy happy joy joy wereld terecht komt en alles opeens beter is? Waarbij je je opeens positief voelt over jezelf? Waarbij je psychische gezondheid ook top is?

Als je wil afvallen met de onderliggende gevoelens van haat, schaamte of walging geloof ik niet dat je gelukkig gaat worden. Je kunt jezelf niet richting geluk of zelfliefde haten. Hoeveel je ook zal afvallen..

Is het niet een veel beter idee

om niet de nadruk te leggen op afvallen maar op beter voor jezelf zorgen? Te leren om te houden van jezelf zoals je bent, met al je kwaliteiten en valkuilen. Om gezond te eten omdat je goed voor je lichaam wil zorgen in plaats van het uit te hongeren om je lelijke dikke lijf te veranderen (of jezelf vol te proppen met ongezonde dingen omdat je weer gefaald hebt) en om te genieten van eten zonder je daar schuldig om te voelen. Om te sporten om je energieker te voelen in plaats van alle calorieën die je ‘s middags gegeten hebt er weer af te werken? Om je meer te verdiepen in de definitie van schoonheid en je boos te maken over hoe de mode- beauty- fashion en dieetindustrie biljoenen verdienen aan onze onzekerheden? Om meer tijd te besteden aan de dingen die er voor jou écht toe doen dan uren, dagen, weken te zoeken naar het wonderbaarlijke dieet wat WEL zal slagen.

Wat als honderdduizenden mensen afvallen van hun lijstje met goede voornemens zouden doorstrepen en zouden veranderen in: beter voor mijzelf leren zorgen en van mijzelf leren houden. Hoeveel gelukkigere mensen zouden er dan zijn volgend jaar?

Zou jij willen leren positiever over jezelf te denken?

Zou jij willen leren hoe je je brein kunt veranderen en zo positiever over jezelf te leren denken? Te leren hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en vol vertrouwen leeft? Zoals je misschien wel weet schreef ik hier een boek over om mensen hierbij te helpen! <3

Mocht het je interesseren zou je het boek hier heel eenvoudig kunnen bestellen!

Werk aan jezelf, aan een gezonde versie van jezelf. Lichamelijk maar ook ZEKER mentaal. Je lichamelijke gezondheid en je mentale gezondheid zijn beide even belangrijk en zouden allebei prioriteit moeten zijn <3!

Heel veel liefs!

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Irene
  27 december 2018

  Zo mooi geschreven en helemaal waar! Ik zat tot midden dit jaar ook slecht in mijn vel, ik vond mezelf te dik terwijl ik nu pas besef dat dat echt héél fout zat in mijn hoofd. Oké, toen ik 19 was, waren m’n armen veel dunner maar ik ben alsnog echt slank en ik snap gewoon niet dat ik zo met m’n hoofd liet fucken. Ik ben toen heel rigoreus door al mijn gevolgde Instagram accounts gegaan en iedereen die me niet blij maakte ging weg. In plaats daarvan ging ik allemaal super vrouwen volgen (zoals jou, bodyposipanda, karinairby, ariellanyssa, …) en dat heeft me echt geholpen om meer van mezelf te houden en om in te zien dat het oké is dat ik geen mega strakke buik en poep heb.
  Irene onlangs geplaatst…18 leuke herinneringen aan 2018.My Profile

 • Reageren
  Soof
  28 december 2018

  🙏🙏🙏

 • Reageren
  tineke
  29 december 2018

  Ik blijf bodypositivity toch een dingetje vinden hoor! Ik ben de laatste tijd weer wat kilo`s aangekomen. Ik vind mijzelf niet lelijk, maar ik denk wel meteen alleen maar aan afvallen. Ik denk dat mijn goede voornemen wordt om de weegschaal gewoon weg te doen.
  tineke onlangs geplaatst…In 2019 gaan wij consuminderenMy Profile

 • Reageren
  Chantal
  30 december 2018

  Ik ben het met je eens en herken mezelf in je verhaal! Dit jaar wel weer ingeschreven om te gaan sporten na 2 jaar niks gedaan te hebben. Tuurlijk een paar kilo (ik ben net te zwaar en een gezond gewicht is natuurlijk niet verkeerd om na te streven) kwijt zou fijn zijn.. maar ik wil mijn energie weer terug! Dat is mijn hoofddoel dit jaar. Sporten en gezonder eten om mijzelf fijner te voelen en te zorgen voor mezelf. Dat heb ik de afgelopen jaren te weinig gedaan.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.