Over (voor)oordelen en de wil om hier mee te stoppen.

Tijdens de bodypositivity avond van vorige week werd er een enorme kwetsbare vraag gesteld over het veroordelen van anderen en hoe hiermee te stoppen!

We oordelen allemaal. We roddelen ook allemaal. En nee dit zijn geen fijne conclusies maar het is wel zo.

In principe is oordelen niets anders dan ergens een mening over vormen. Deze kan zowel positief als negatief zijn maar een oordeel ergens over hebben; dat hebben we allemaal meerdere keren per dag. Wat rijdt die belachelijk hard! Wat een felgekleurde lippenstift, staat haar goed. Nou zij is ook wel wat aangekomen! Wat een lelijke tatoeage. Die moeder laat haar kind wel 2 uur per dag televisie kijken, dat doe je toch niet.. Ik wou dat ik zo’n positieve instelling had als hem!

Al deze meningen zijn gebaseerd op wat jij vindt en wat jij vindt is voor een groot deel gebaseerd op wat je aangeleerd is. Ik merk bijvoorbeeld dat ik tatoeages nog steeds een beetje ‘een ding’ vindt. Ik denk dat dat komt doordat ik uit een omgeving kom waar niemand tatoeages had en het ook zeker niet mooi gevonden werd.

Ik geef maar een voorbeeld!

Door mijn werk ben ik anders gaan denken over veel dingen.

Sinds ik ben gaan werken als maatschappelijk werker in de ‘onderste laag’ van onze samenleving merk ik dat het veroordelen van mensen al ontzettend vermindert is. Loopt er iemand te schreeuwen of in zichzelf te praten midden in het centrum denk ik niet meer ‘wat een gek’ maar eerder ‘wat sneu, ik hoop dat diegene de hulp krijgt die hij/zij nodig heeft’. Vroeger was ik altijd een beetje bang voor daklozen, nu ik in de daklozenopvang gewerkt heb weet ik dat respect en gezien worden ook het enige is wat deze mensen graag willen en er niks is om bang voor te zijn.

Ik merk dat ik al heel erg gegroeid ben hierin maar ook ik heb nog steeds mijn oordeel klaar over mensen. Ik zou het niet uitspreken maar de gedachtes zijn er wel. Ik zou graag zeggen dat het niet zo is maar het is wel de waarheid.

Wat een goede vraag!

Tijdens de bodypositivity avond van vorige week had één van de meiden die er ook was zo’n goede vraag!

De vraag was deze:
‘Ik wil graag stoppen met het veroordelen van mensen maar ik vind dit zo moeilijk. Als ik een heel dik iemand op straat zie lopen is altijd mijn eerste gedachte van ‘vreselijk zeg, dat kan ook wel wat minder’ of ‘pff, doe er eens iets aan, dat is toch hartstikke ongezond’. Daarna voel ik mij altijd schuldig en denk ik gelijk dat ik niet weet wat er met deze mensen aan de hand is of dat ik hier geen oordeel over mag hebben maar ik héb het wel en ik weet niet hoe ik dit moet stoppen’.

Toen ze deze vraag stelde keek ik om mij heen en zag ik ontzettend veel herkenning. En dat gold ook voor mij. Ik ben al lange tijd bezig met het proberen mijzelf zo open mogelijk op te stellen tegenover iedereen en zo min mogelijk oordelen over iemand uit te spreken maar die gedachtes? Die zijn er nog steeds. En dat maakt me soms zo boos op mijzelf.

Ik zou het nooit uitspreken naar iemand en daardoor iemand kwetsen maar de gedachtes zijn er wel en ik zou die ook zo graag minder hebben.

Het feit dat zij dit zo open vroeg in een zaal met 150 vrouwen vond ik heel knap. Iedereen zit daar omdat hij/zij meer van zichzelf wil leren houden maar óók om verdraagzamer te zijn over en tegen anderen. Alleen is het soms verrekte moeilijk om al die dingen die je ooit geleerd hebt los te laten en mensen te laten zijn zoals ze zijn.

Het antwoord van Meghan.

In het boek Body Positive Power had ik hier al over gelezen en Meghans reactie was dan ook een hele mooie. Ze vertelde namelijk dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je eerste gedachte je geconditioneerde gedachte is, de tweede je eigen.

Het is dus, vanuit wetenschappelijk oogpunt, niet gek dat jouw eerste reactie een negatieve is op een dik persoon. Omdat dik in onze maatschappij nou eenmaal staat voor ongezond, lui, lelijk en sowieso iets wat jij niet wil zijn. We worden al van jongs af aan geconditioneerd dat dik zijn iets is wat niet positief is. Het is dus niet gek dat onze eerste gedachtes daardoor ook negatief zijn. Echter kunnen we wél de keuze maken om de tweede gedachte positiever te laten zijn.

Joh wat is diegene dik.. En dat is oké! Is dan ook vaak hoe het nu in mijn hoofd gaat.

Je zult merken dat naarmate je dit langer blijft doen en je je bewust blijft van deze gedachtes je uiteindelijk hier ook stappen in zult zetten.

En zijn er mensen die je een oncomfortabel gevoel geven over jezelf? Ga ze dan juist niet uit de weg maar volg bijvoorbeeld deze mensen op Social Media. Hoe normaler het voor je wordt hoe minder je er een waardeoordeel aan zal hangen.

Mijn eigen (voor)oordelen.

Wat een gevoelig onderwerp is dit hé? Ik vind het ook best moeilijk om dit uit te spreken maar denk wel dat het super belangrijk is! Ja ik heb ook vooroordelen over mensen. Natuurlijk heb ik die. En zoals ik al aangaf staat dat mij steeds meer tegen.

Ik probeer structureel mijn gedachtes te veranderen door mijn negatieve gedachte (de geconditioneerde)te vervolgen met mijn échte eigen mening. En dat is altijd positief of neutraal. ‘Oh wat een vreselijke tatoeages!!!’ wordt vervolgt met een ‘maar dat is mijn mening en hij heeft een andere’.

Ik merk ook echt dat naarmate ik liever en leuker voor mijzelf ben en minder eisen stel aan mijn eigen uiterlijk ik dat ook steeds minder doe bij anderen. Lief zijn voor jezelf maakt je dus letterlijk een leuker mens.

Conclusie:

Realiseer je dat oordelen er bij hoort maar dat je wel invloed kunt hebben op je denken. Oordelen doen we allemaal, zowel positief als negatief, maar je negatief uitlaten over mensen zegt meer over jezelf dan over anderen. Realiseer je dat je eerste gedachte bij iemand vaak je aangeleerde (geconditioneerde) gedachte is en niet perse de waarheid is of jouw waarheid hoeft te zijn. Je maakt nog altijd zelf de keuze over welke gedachtes je wil hebben.
Daarnaast: hoe liever je bent voor jezelf en hoe tevredener je bent met je leven hoe minder je ook de drang voelt om je mening overal op los te laten.

Denk jij wel eens na over de (voor)oordelen die jij hebt en of/hoe je die kenbaar maakt aan anderen? Denk jij wel eens na over de gedachtes die je hebt? Ik ben benieuwd! ♥

Gerelateerde artikelen

7 reacties

 • Reageren
  Bianca
  10 juli 2018

  Mooie blog! Iedereen oordeelt denk ik. Dat is menselijk. Iemand veroordelen is een keuze. Juist omdat ik mijn hele leven veroordeeld ben geworden, weet ik hoe pijnlijk en allesomvattend dat is en heb ik er bijna mijn levensmissie van gemaakt mensen te respecteren en ze te zien precies zoals ze zijn. Iedereen wil lief gevonden worden. Zelfs de grootste bullenbak. Door ze met een open blik en met een hart vol liefde te benaderen, laat je iemand vrij om te zijn wie hij/zij wil zijn. En een mening mag je ook gewoon hebben. Zolang je er maar niemand bewust mee kwetst.

  • Reageren
   Roos
   13 juli 2018

   Helemaal mee eens Bianca <3! Zo fijn hoe je er in staat!

 • Reageren
  Simone
  10 juli 2018

  Wat een mooi en interessant artikel. Zit absoluut waarheid in vind ik! Natuurlijk oordeel ik ook en veroodeel ik. Het is wat je zegt, ieder mens doet het. Het is ook niet goed te praten. Ik vind het een heel inspirerend artikel en zal zeker sneller mijn gedachten omswitchen naar iets positiefs!

  • Reageren
   Roos
   13 juli 2018

   Top dat je er mee aan de slag gaat Simone! <3 Hoe meer mensen zich hier bewust van zijn hoe meer positiviteit je de wereld in slingert, and we need that!

 • Reageren
  Mariska
  10 juli 2018

  We hebben inderdaad allemaal vooroordelen (ik zelf ook) en soms vind ik dat ook niet echt fijn. Het zit in m’n hoofd voor ik er erg in heb, maar vaak spreek ik ze niet uit. Vind dat niet nodig en hou het dan voor mezelf. Mooi artikel.
  Mariska onlangs geplaatst…Catrice peel off nagellak reviewMy Profile

 • Reageren
  Jenn
  11 juli 2018

  Mooi geschreven! En idd, iedereen oordeelt wel denk ik, en ik geloof zeker dat een groot deel daarvan komt door wat ons is aangeleerd. Ik probeer me wel bewust te zijn van mijn (voor)oordelen en ik hou ze wel voor mezelf.
  Jenn onlangs geplaatst…3x Wat ik geleerd heb van de Moon YA ContestMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  15 juli 2018

  Goed geschreven en goed onderwerp! Iedereen oordeelt weleens denk ik, maar ik denk ook dat het al heel veel scheelt als mensen zich er bewust van zijn en op zichzelf kunnen reflecteren. Probeer ik ook altijd te doen en nee dat is niet altijd makkelijk. Sinds ik zelf te maken heb gekregen met vooroordelen (ivm buitenlandse vriend) ben ik me er nóg bewuster van geworden en meer open gaan staan voor anderen en andere denkwijzen. En vooral voor de uniekheid van mensen. Want dat is juist toch zo mooi.
  Sabine onlangs geplaatst…Mijn meestgebruikte én favoriete WordPress plugins + handige tipsMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.