Klaagvrije (maan)dagen, doe jij er aan mee?

Klagen, we doen het allemaal. Over het weer (favoriet bij ons Nederlanders), ons werk, familie, vrienden of gewoon over het leven. Een beetje klagen is helemaal niet erg maar hoe staat het eigenlijk met jou? Klaag jij veel? Zo ja, doe dan eens mee aan een klaagvrije dag!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel klagen korter leven, vaker ziek zijn, minder succesvol zijn en vaak minder vrienden hebben.

Waarom klagen we dan toch eigenlijk?

In de supermarkt

De vrijdagochtend voor het bloggersweekend wat ik organiseerde deed ik boodschappen bij de Lidl. Ik had helaas die dag geen auto dus ik moest 3x heen en weer fietsen om alles mee te krijgen. Ondertussen regende het ook nog eens maar ach, wat maakt het uit dacht ik. Ik ga straks lekker een weekend weg! Hoera!

Toen ik eenmaal bij de kassa aankwam was het best rustig voor een vrijdagmiddag. Ik pakte alle producten op de band en ondertussen schoven er nog 2 stellen achter mij aan in de rij. En KLAGEN dat ze deden mensen. Ongelofelijk. Wat was het toch druk hé.. En ja, dat ze dan geen extra kassa open doen hé Marja! Nou inderdaad zeg. Oh ze doen een extra kassa open! Nou dan zal het wel heel lang duren voordat de caissiere er is. Ja toch Henk, dat was laatst ook zo. Het duurt en het duurt hier ook maar hé. ‘Ja toch?’ keek ze mij vol verwachting aan. Het enige wat ik deed was glimlachen maar er gingen wel honderd dingen door mij heen.

Klaagvrije maandagen

Ik moest als eerste denken aan een mail die ik een tijdje terug van Melle kreeg. Melle schrijft iedere maandag een nieuwsbrief: 52 blije maandagen in je mail. Deze ‘blije maandag brief’ ging over klaagvrije maandagen. Oftewel: kies er eens voor om een maandag niet te klagen.

Om niet te zeuren over dat het ‘weer maandag is’.

Om niet te zeuren over het weer.

Om niet te zeuren over het feit dat je een lange dag moet werken.

Om niet te zeuren over het kiezen van de verkeerde rij in de supermarkt (en ook niet stiekem in je hoofd!)

Maar om er bewust voor te kiezen een dag eens NIET te klagen maar alles te proberen van de zonnige kant te bekijken. Kijk eens wat het jou oplevert! En ook hoe andere mensen op je reageren. En klagen andere mensen? Geef dan aan dat je een klaagvrije dag hebt of ga er gewoon niet in mee. Probeer het om te draaien naar iets positiefs en bekijk eens hoe mensen hier op reageren.

Ik ben heel benieuwd hoe je je aan het einde van de dag voelt. Let me know!

Oja, het tweede waar ik aan denken moest? Haleluja, hou eens op te klagen en doe gewoon geen boodschappen op vrijdagmiddag!!! Lekker positief Rosanne ;-)

Gerelateerde artikelen

7 reacties

 • Reageren
  Cindy
  16 maart 2017

  Ik heb Twitter er af gegooid, omdat ik daar alleen maar klagende tweets zag staan. Over het weer, over tv, over zwangerschappen, over de post en de Albert Heijn en “hoe zwaar mensen het wel niet hebben”. Het maakte me verdrietig. Overigens gelijk ook mijn account gedeactiveerd, want ik wil minder social media ontvangen. Leuk deze switch op je blog. I like!

 • Reageren
  Michelle
  16 maart 2017

  Ik durf echt van mezelf te zeggen dat ik zelden tot nooit klaag. Dat is een van de weinige dingen waar ik heel heel veel moeite mee heb. Mensen die altijd en overal wel wat te piepen hebben. Blegh. Ik heb sowieso een hekel aan negativiteit en kies er 9 van de 10 keer voor de dingen van de positieve kant te bekijken. Daar wordt je echt een blijer mens van! Mij heeft dat de afgelopen jaren al heel veel gebracht. Leuk artikel weer!
  Michelle onlangs geplaatst…WEER EEN NIEUWE FASEMy Profile

 • Reageren
  Monique | WritingMonique
  16 maart 2017

  Ik probeer sowieso wel weinig te klagen, maar heb er nog nooit echt een dag aan besteed. Misschien is dat wel een heel goed idee, en ga ik toch een keer écht meedoen! :)
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Cadeautjes Inpakken (+ De Perfecte Details)My Profile

 • Reageren
  Nienke
  16 maart 2017

  Zou wel goed zijn! Klagen staat een positieve houding/mind in de weg.
  Nienke onlangs geplaatst…Leuke lente/zomer jurkjes en rokjes.My Profile

 • Reageren
  Juliette
  18 maart 2017

  Ook ik probeer het positieve van dingen in te zien. Ik denk wel dat de klaag vrije maandagen helpen mensen bewust te worden van zichzelf 😊 Super leuk initiatief!
  Juliette onlangs geplaatst…Momsweek 26: eerste keer kinderdagverblijf, jarig & groot cadeauMy Profile

 • Reageren
  Ise
  19 maart 2017

  Wat een goed initiatief! Ik ga er zelf ook vaker aan proberen te denken :)
  Ise onlangs geplaatst…Homemade granola 2.0My Profile

 • Reageren
  Bianca
  19 maart 2017

  Dat ‘geklaag’ was voor mij de reden om te stoppen met Facebook. Instagram is zoveel leuker & positiever. Ik probeer van alles wat ik meemaak juist het positieve te zien want aan veel dingen kan ik toch niks veranderen dus waarom dan niet het positieve ervan proberen te zien? Alles heeft altijd 2 kanten. Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten (en soms is dat ook goed en nodig!), maar het leven is er ook om van te genieten en om van te leren. Klagen is vaak zo zinloos.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.