Evaluatie doelen voor januari! Boksen, vegetarisch eten en ontspullen.

Begin januari besloot ik het anders te doen. Ik ging niet meer voor grote jaardoelen die ik toch nooit zou gaan behalen maar besloot mijzelf iedere maand een aantal concrete doelen te stellen. Voor de maand januari ging dat over vegetarisch eten, boksen en ontspullen. Vandaag evalueer ik hoe dat allemaal ging!

Ieder jaar stelde ik mijzelf doelen. In 2017/2018/2019 wil ik fitter worden, zoveel verdienen, vaker vegetarisch eten blablabla. Geen concreet doel, geen plan.. Eigenlijk waren het meer hersenspinsels of wensen dan doelen te noemen en daar was ik dit jaar zó klaar mee.

Een jaar is natuurlijk ook hartstikke lastig om te overzien, zo lang, en dus besloot ik het dit jaar anders aan te pakken. Welke dingen wil ik graag bereiken en hoe zou ik dit op kunnen splitsen in kleinere, haalbare doelen die ik mijzelf maandelijks stel? In principe werk ik ook altijd zo met mijn coachingsklanten maar voor jezelf is dat dan tóch altijd iets wat er bij in schiet. Misschien ook wel weer een stuk lastiger? I don’t know. Dit jaar moest het anders ;-)!

Dus ging ik aan de slag met het stellen van kleine doelen.

Begin januari schreef ik deze blog waarin ik mijzelf 3 doelen voor januari stelde. Dat waren de volgende doelen:

1: Aanmelden voor bokstraining en een eerste keer trainen.
2: De hele maand januari vegetarisch eten.
3: In het kader van ontspullen 350 dingen weg doen.

Kleine, concrete en haalbare doelen! En ik moet zeggen: het voelde gelijk heel erg goed. Fijn om zo concreet met iets bezig te zijn en als je iets opschrijft, en in mijn geval publiceert op een blog, wordt het ook echter. Als het een losse flodder in je gedachtes is dan kun je het blijven uitstellen, komt het nooit echt uit en ga je er veel minder voor.

Heb ik mijn doelen behaald?

Bokstraining:

Mijn eerste doel om mij aan te melden bij de sportschool voor bokszaktraining behaalde ik de week nadat ik het artikel online heb gezet! Ik was heel erg enthousiast en dacht; ik bel gewoon gelijk. Ik maakte een afspraak voor die vrijdagavond en ging met enorm veel lood in mijn schoenen richting de sportschool.

Ik kende de sportschool niet, ik kende niemand die daar sport en ik was stiekem gewoon heel erg bang haha. Zo’n slechte conditie, kon ik uberhaupt ook maar een béétje meekomen? Maar iedereen was hartstikke aardig, ik voelde mij al vrij snel op mijn gemak en ik besloot er gewoon volledig voor te gaan. Het ging hartstikke goed, ondanks mijn slechte conditie, en het belangrijkste? Ik vond het heel erg leuk!

Ik besloot naast de bokszaktraining ook één dag in de week crossfit te gaan doen om vooral te werken aan het sterker maken van mijn spieren. Een stuk minder leuk als bokszaktraining maar ik denk voor mij wel heel erg nodig. Helemaal ook om blessures te voorkomen en sterker te worden.

Tot nu toe ben ik iedere week nog netjes op dinsdagochtend en vrijdagavond gaan sporten en dat maakt me zó blij. Het is echt niet makkelijk, en ook zeker niet altijd leuk, om te starten met een conditie van 0 maar er is geen andere optie. Ik moet hier doorheen en hopelijk wordt het snel beter!

Vegetarisch eten:

Ja ik heb het doel behaald met uitzondering van 2 momentjes dat ik éven wat minder goed oplette en hierdoor toch vlees at! De eerste keer was letterlijk op 1 januari haha. Bij de lunch van mijn schoonouders smeerde ik, zonder er ook maar een seconde over na te denken, zo filet americain op mijn broodje en afgelopen week bestelde ik mijn favoriete pizza bij de pizzaria zonder er over na te denken dat hier ham op zit. Zo zie je maar hoe het er eigenlijk gewoon zo in zit en dat als je iets wil veranderen je ontzettend oplettend moet zijn!

Verder ging het heel erg goed. We experimenteerden lekker veel met vegetarisch koken en ik heb er thuis weinig moeite mee gehad. Ook echt niet het gevoel gehad dat ik deze maand echt heb moeten ‘inleveren’ op lekker eten. Buiten de deur wordt het soms een beetje lastiger maar eigenlijk gaat dat ook vooral om een stukje bewust zijn en keuzes maken. Geen bitterballen eten op het terras maar gewoon genieten van een stokbroodje met kruidenboter of nacho’s met gesmolten kaas. Bij de snackbar niet, zonder daar bij na te denken, een rundvleeskroket te bestellen maar een vega kroket.

Ik schreef halverwege deze maand ook nog een update over vegetarisch eten waarin ik mijn favoriete vleesvervangers deel! Misschien nog een tip voor als je ook minder vlees wil gaan eten :)!

350 dingen weggooien:

Ik liet het afgelopen week al weten: het ging goed maar 350 bleek toch wel een behoorlijk hoog aantal te zijn. Ik zat vorig weekend op 169 dingen en ik denk dat ik inmiddels misschien op 200 zit. Helaas niet zoveel als wat ik had willen weggooien/wegdoen en daar baal ik van.

Het is niet zo dat ik geen spullen heb om weg te doen of dat ik geen spullen weg wil doen.. Het is echt het stukje tijd wat ik gewoon mis! Of anders bekeken: niet een prioriteit heb gemaakt. Er zijn nog zoveel lades en kastjes uit te zoeken. Hopelijk lukt het mij om daar de komende tijd nog ruimte voor te maken in mijn agenda zodat ik misschien toch nog wel aan dat aantal kom. Maar nog belangrijker: dat alles lekker is opgeruimd!

Conclusie:

Wauw wat is dit een fijne manier om mijzelf scherp te houden op het behalen van bepaalde dingen! Doordat ik het uitschrijf maak ik mijn doelen concreet en doordat ik weet dat er een evaluatie moment aankomt heb je ook dat gevoel dat je wel ‘moet’. Hoe lastig sommige dingen ook zijn!

Mijn doelen voor februari zijn ook al gemaakt en ik kijk er naar uit om daar mee aan de slag te gaan! Weer helemaal nieuwe doelen, komende maandag zullen ze online komen.

Doe jij mee? Stel jij jezelf voor komende maand ook nieuwe doelen?

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Audrey
  31 januari 2020

  Goed, hoor, twee keer per week sporten! Ik kan me goed voorstellen dat je bij bepaald vlees niet eens bewust nadenkt.
  Audrey onlangs geplaatst…30 momenten dat ik me heel oud voelMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  1 februari 2020

  Leuke doelen! Ik heb zelf ook de maand januari vega gedaan (en dat blijft ook zo), toch vond ik het wel lastiger dan gedacht. Ik heb stiekem de hele tijd zin in hamburgers, maar niet gekocht gelukkig! Boksen is echt leuk! Veel plezier ermee :) Ik combineerde het destijds met ballet, om mijn voetenwerk te verbeteren. Dat minimaliseren doe ik nu ook al 2 jaar over. Maar hé, ook al doe je maar 1 ding weg, is toch weer 1. En meer dan 100 spullen is toch ook een top prestatie. Lekker bezig!

 • Reageren
  Sara
  2 februari 2020

  Goed bezig en wat fijn dat dit je zo oo een positieve manier motiveert! 350 spullen weg doen klinkt best heftig inderdaad, maar als ik naar jouw lijstje kijk denk ik: ja dat soort dingen kunnen bij ons ook makkelijk weg!
  Mijn doel was om deze maand geen kleding te kopen voor mezelf of mijn zoontje en dat is gelukt! Ik was echt verslaafd aan online shoppen en de pakketjes kwamen dan ook meerdere keren per week binnen. Voelt heel fijn, want we hebben echt meer dan genoeg!

 • Reageren
  Mar
  2 februari 2020

  Wat leuk dat het goed gaat! Ik wil ook heel graag gaan sporten, maar het houdt mij zo tegen dat ik echt geen conditie heb en 4 maanden geleden bevallen ben.
  Mijn doel was minimaal 3 keer per week half uur te wandelen, maar door die regen laat ik me telkens stiekem tegenhouden…

  • Reageren
   Roos
   2 februari 2020

   Heel herkenbaar. Mijn conditie was/is ook echt nihil en daardoor was ik ZO bang. Ik weet niet of je mij op Instagram volgt maar de eerste keer dat ik ging had ik ook in mijn stories geplaatst dat ik écht bang was haha maar het viel uiteindelijk zo mee.
   Wat mij heel erg helpt is als ik bedenk dat als ik niet ga dat het nooit beter zal worden. Je moet ooit een keer door die eerste periode heen wil je fit worden. Voor mij is dat nu en dat is echt niet altijd leuk maar de enige weg is er doorheen :D!

 • Reageren
  Darina
  2 februari 2020

  Goed om je doelen per maand op te stellen en je hebt al veel behaald! Ik ben ook meer vegetarisch gaan eten en het bevalt me prima!
  Darina onlangs geplaatst…10 Gelukkige momenten #1My Profile

 • Reageren
  Jenn
  3 februari 2020

  350 dingen in een maand is ook wel echt veel hoor! 169 vind ik al heel wat voor een maand.

 • Reageren
  Rachel Kromdijk
  3 februari 2020

  Mijn conditie is op dit moment ook zo slecht, ik moet echt weer gaan bewegen! Wat goed dat je deze doelen hebt gesteld!
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…Je eigen bruiloft regelenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.