De kracht van woorden

Woorden hebben kracht, woorden zijn dingen.. Een speech van Maya Angelou inspireerde mij voor deze blog!

Als puber kwam ik iedere dag rond een uur of 3/4 uit school, plofte op de bank en één van de eerste dingen die ik vaak deed was Oprah kijken.

Het leven van mensen, de verhalen van mensen, de oprechte interesse die Oprah in mensen heeft, haar manier van communiceren.. Alles trok mij enorm. Als puber al.

Woorden trokken mij aan.

Woorden hebben mij ook altijd getrokken. Ik las en lees graag maar juist het gesproken woord sprak mij het meeste aan. Waarom zeggen mensen dingen op een bepaalde manier? Waarom kies je juist die woorden? Waarom kies je woorden die mensen kwetsen? Waarom kunnen mensen hun mening niet verwoorden als ze er zo achter staan? Waarom kan iemand zijn of haar gedachtes en gevoelens heel goed beschrijven en iemand anders niet?

Tijdens één van deze simpele Oprah middagen waarbij ik, waarschijnlijk met thee en chocolade, de aflevering zat te kijken was Maya Angelou te gast. Één van Oprahs grootste inspiratiebronnen. Ik viel midden in een aflevering maar werd gelijk enorm geraakt door iets wat Maya Angelou vertelde.

Ze praatte namelijk over de kracht van woorden.

Woorden starten oorlogen.

Maya Angelou is een Amerikaanse schrijfster die een grote rol heeft gespeeld in mensenrechtenactivisme, voornamelijk voor people of color en vrouwen. Ze werkte samen met Martin Luther King en ging, na zijn dood, onverstoorbaar verder in haar strijd tegen racisme en onderdrukking.

Één van haar grootste talenten was schrijven, zowel boeken als gedichten, maar spreken kon ze ook enorm goed. Tijdens de Oprah show die ik keek vertelde ze het volgende en op de één of andere manier raakte mij dit enorm:

“Words are things. You must be careful, careful about calling people out of their names, using racial pejoratives and sexual pejoratives and all that ignorance. Don’t do that. Some day we’ll be able to measure the power of words. I think they are things. They get on the walls. They get in your wallpaper. They get in your rugs, in your upholstery, and your clothes, and finally in to you.”

Nog steeds, als ik dit lees, doet het iets met mij. Ze heeft namelijk ZO gelijk. Mensen zeggen vaak dat woorden geen pijn doen of dat je woorden gewoon van je af moet laten glijden. Maar woorden zijn zo belangrijk.

Iets later in de show benoemde ze dat woorden oorlogen starten. En ook dat raakte mij enorm want ze heeft zo gelijk.

Letterlijke oorlogen worden gestart met woorden maar ook figuurlijke oorlogen tussen mensen of in je eigen hoofd.

Alles start met woorden.

Woorden hebben de kracht om je zielsgelukkig te laten voelen of afschuwelijk. Om je af te breken tot op de grond en om je op te bouwen tot in de wolken. Woorden hebben de kracht om mensen, dieren en kinderen zich geliefd te laten voelen, gezien te worden, kracht te geven en te inspireren. Te laten lachen, warmte te laten voelen en veiligheid te bieden óf te laten huilen, vereenzamen of minderwaardig te laten voelen.

Woorden zaaien haat en woorden zaaien liefde.

Zorg er voor dat jouw hoofd een plek is waar woorden van compassie en van liefde omgaan. Zorg er voor dat jouw gedachtes, de woorden die jij in jouw hoofd spreekt, woorden zijn die jou goed doen in plaats van naar beneden halen.

En omring jezelf met mensen die woorden spreken die voor jou de waarheid zijn, die respectvol zijn en je naar een hoger niveau tillen. Die positief zijn, liefdevol en die je goed laten voelen. En omring jouw mensen, jouw familie, kinderen of vriendinnen met jouw woorden die hen goed laten voelen.

Kies je woorden zorgvuldig, kies je toon zorgvuldig en laat deze woorden van vandaag je inspireren ♥.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Maaike
  5 november 2019

  Wat een prachtige blog weer, zo inspirerend en het zet me echt weer even aan het denken. Woorden kunnen je maken of breken, iets dat ik jaren (in negatieve zin helaas) heb moeten ondervinden, maar juist de kracht van positieve woorden heeft mij weer met beide benen op de grond doen zetten en mezelf en anderen weer doen liefhebben. Choose your words wisely, inderdaad zó ontzettend belangrijk! 💛
  Maaike onlangs geplaatst…Weekoverzicht #1 – einde van de vakantie, griep, Miracle Morning, uiteten en eindigen in het ziekenhuis..My Profile

 • Reageren
  Eveline
  5 november 2019

  Mooi! ❤️

 • Reageren
  Darina
  6 november 2019

  Een hele mooie en inspirerende blog die me ook zeker aan het denken heeft gezet!
  Darina onlangs geplaatst…Mijn voorbereidingen voor mijn stedentrip naar ParijsMy Profile

  • Reageren
   Roos
   13 november 2019

   Wat fijn om te horen Darina <3

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.