6 tips om meer te genieten van de feestdagen

De feestdagen brengen heel veel moois met zich mee maar de laatste weken van het jaar kunnen voor veel mensen ook heel stressvol zijn. In deze blog deel ik 6 tips om meer te kunnen genieten en ontspannen tijdens de feestdagen! ♥

1. Alles valt of staat met mindset, ook dit.

Hoe jij beslist naar de dingen te kijken maakt hoe jij alles om je heen ervaart. Je kunt de magie van de feestdagen proberen te zien of je op voorhand al druk maken om alles wat je moet doen (kerstboom opzetten), voorbereiden (het kerstdiner) of het onder ogen komen van dat ene familielid waar je écht geen zin in hebt.
Probeer je zo positief mogelijk op te stellen richting de feestdagen. Denk niet in problemen (ugh, moet die boom OOK NOG?!) maar in mogelijkheden: “we gaan van de boom versieren een gezellige avond samen maken met kerstmuziek en warme chocolademelk”. Je doet precies hetzelfde, de boom optuigen, maar vanuit een compleet andere mindset.

2. Relativeer.

Als er iets belangrijk is in de laatste maand van het jaar is het relativeren. Moet je huis echt Pinterest perfect zijn? Moet je écht de show stelen tijdens het kerstdiner bij je kind op school? Moet je echt een compleet zelf bereid kerstdiner op tafel zetten? Moeten echt je nagels, wimpers en haren nog gedaan worden voor kerstavond?

Relativeer. Wat is echt belangrijk voor jou? Wat wil je heel graag en wat kun je eigenlijk best loslaten? Niemand die zich over drie jaar nog afvraagt hoe jij het toch voor elkaar kreeg om 3 verschillende taarten te bakken voor eerste kerstdag 2015.. Maar die keer dat jij op het nippertje won met Monopoly of iedereen dubbel lag tijdens het spelen van ‘wie ben ik?’? Dat dan weer wel!

3. Verdeel taken.

Realiseer je dat je niet alles alleen hoeft te doen. Je mag om hulp vragen! Wordt er bij jou geborreld op kerstavond? Vraag die ene vriendin die gek is op koken of ze je een handje zou willen helpen. Vind je het optuigen van de kerstboom een verschrikking? Misschien vind je zus (OF IK) het wel fantastisch leuk om je daarbij te helpen. VRAAG!

4. Verlaag je verwachtingen.

Ja ook ik droom van een kerst zoals je alleen maar ziet in kerstfilms. Met een huis wat tot in de puntjes versierd is, een geweldig kerstdiner, kinderen die de hele kerst lekker in hun vel zitten en geen enkele woede uitbarsting hebben en een familie waarbij nooit een onvertogen woord valt en waarbij iedereen van elkaar houdt tot ze er bij neer vallen.

NOT gonna happen.

Er zijn maar heel weinig families waarvoor dit geldt en hoogstwaarschijnlijk geldt dit dus ook niet voor de jouwe. Laat het idee van een perfecte kerst los. Duik na het eten lekker met elkaar op de bank met een kerstfilm aan, accepteer dat je oma nou eenmaal al-tijd zeurt over je decolleté of rode lippenstift (of het feit dat je niet naar de kerk gaat ;p), laat je zusje lekker kwijlen met haar nieuwe vriendje, doe je kind vroeg naar bed als hij vervelend is, trek die hoge hakken uit als je het eten serveert. Let. It. Go.

5. Pak je rust en ontspan.

De feestdagen (en de dagen er tussen) zijn vaak erg vol. Kerstavond naar je ouders, eerste kerstdag naar oma, tweede kerstdag naar de schoonfamilie, nog een brunchje tussendoor. Je wil er leuk uit zien, je mooiste outfit aan, kinderen tip top in de kleren.. Allemaal heel erg leuk maar probeer ook juist wat tijd voor jezelf in te plannen op deze dagen. Beslis dat je gewoon thuis met je gezinnetje (of met z’n tweetjes) ontbijt of bruncht. Kies er voor om na het kerstdiner niet tot 23:00 te blijven plakken maar ga naar huis om 20:00 als jij je daar goed bij voelt. En als je geen zin hebt om uit te gaan met oud & nieuw? Dan doe je het toch gewoon lekker niet.

Tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch maar soms gewoon noodzakelijk om deze drukke weken door te komen!

6. Creëer een nieuwe traditie met elkaar.

Hoe leuk is het om nieuwe tradities met elkaar te bedenken? Hoe klein of groot ze ook zijn. Of je ze nou met je gezin verzint of alleen met z’n tweeën. Het geeft een gevoel van verbondenheid, iets om te delen met elkaar en dat brengt zo’n gelukkig gevoel met zich mee :)!

Pak een kerstpyjama in met lekkere warme sokken en een zak popcorn en houdt samen een kerstfilm middag of avond op de dag voor kerst. Bak koekjes met elkaar op eerste kerstdag of maak ornamenten voor in de kerstboom met elkaar. Ga met z’n tweetjes een wandeling maken (er worden vaak kerstwandelingen georganiseerd) of schrijf elkaar een brief. Er is zoveel te bedenken!

Ik hoop dat deze tips je helpen meer te genieten van de feestdagen! Als je vragen hebt: stel ze gerust in de comments! ♥

Later nog eens lezen? Bewaar dit artikel dan op je Pinterest bord door onderstaande afbeelding te pinnen!

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • Reageren
  Jenn
  19 december 2018

  Goeie tips! Vooral nr 4 helpt al zo veel!
  Jenn onlangs geplaatst…One little word 2019My Profile

 • Reageren
  Paula
  23 december 2018

  Super artikel, dankjewel! :)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.