5 manieren om te stoppen met je druk te maken over wat anderen van je vinden

Ga met deze 5 niet voor de hand liggende manieren aan de slag om de mening van anderen over jou niet meer zoveel effect te laten hebben op jou!

Vorige week schreef ik over waarom andermans mening over jou niets te maken heeft met jou en dit maakte veel los bij jullie. Ik had er véél over te zeggen en besloot daarom het artikel op te splitsen. In het artikel van vorige week leg ik met behulp van een aantal voorbeelden uit waarom het zo vaak gehoorde ‘het zegt niks over jou maar alles over haar!!’ zoveel waarheid bevat. Waarom andermans mening inderdaad écht niets zegt over jou maar alles over de ander. Ik vertel over onze drang naar het willen controleren van andermans mening over ons en hoe dit een onmogelijke taak is en ik deel het inzicht der inzichten wat op dit gebied mijn leven compleet veranderde.

Waar ik het vandaag met je over wil hebben is hoe jij kunt leren omgaan met de (negatieve) mening van een ander over jou. Of het nou gaat over wie we zijn, welke relaties we hebben, welke baan we hebben, welk eten we eten of hoe we onze kinderen opvoeden.. Er zullen al-tijd mensen zijn die het niet eens zijn met de keuzes die we maken.

Sommigen zullen ons in stilte afkeuren, anderen zullen ons luidkeels afkeuren. Daarmee om leren gaan is zo onwijs belangrijk.. Waarom? Omdat het een vorm van zelfbescherming is om dit geen tot weinig effect te laten hebben op onze psychische gezondheid!

Mensen willen altijd werken aan hun lichamelijke gezondheid. Gezond eten, sporten, weinig drinken of roken. Maar zodra mensen ruimte en tijd maken om aan hun psychische gezondheid te werken dan is dat opeens bijzonder, raar of zelfs egoïstisch. Belachelijk! Je psychische gezondheid is minstens net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid en de mening van anderen geen tot weinig effect op jou laten hebben kan daarin een heel groot verschil maken.

Hoe komt het eigenlijk dat we de mening van anderen zo belangrijk vinden?

Ergens is het helemaal niet gek dat we graag leuk gevonden willen worden.. Eigenlijk zijn we namelijk allemaal verslaafd aan goedkeuring. Aan goedkeurende woorden, een schouderklopje of applaus. Dit komt al vanuit onze jongste kinderjaren.

Als kind leer je namelijk door goedkeuring of afwijzing dat bepaald gedrag wel of niet acceptabel is. Als je netjes ‘ja mama’ zegt weet je dat je goedkeuring krijgt. Sla je je broertje de hersens in? Dan werd je goed duidelijk gemaakt dat dát niet de bedoeling is. Door jarenlang geleerd te hebben wat wel of niet acceptabel gedrag is binnen de gestelde grenzen van jouw ouders ben je uitgegroeid tot wie je nu bent.

We zijn op een bepaalde manier geconditioneerd om dus op zoek te gaan naar die goedkeuring van anderen en het is helemaal niet gek dat de één dat al meer heeft los kunnen laten dan de ander. Maar hoe mooi zou het zijn als je op zoek zou gaan naar je eigen goedkeuring en niet altijd de goedkeuring buiten jezelf zoekt?

5 manieren om te stoppen met je druk te maken over wat anderen van je vinden.

Kleine disclaimer: als je met deze vijf manieren aan de slag gaat weet ik zeker dat je een heel eind kunt komen. Werkt dit niet, heb je vragen of blijft het je leven beheersen? Je mag altijd contact met mij opnemen of bespreek het eens met je huisarts!

1. Laat alles wat ik in deel één besprak op je inwerken.

In het eerste deel leg ik aan de hand van voorbeelden uit dat wat je ook doet, in welke bochten je jezelf ook wringt, je het nooit iedereen naar zijn of haar zin zal kunnen maken. Iedereen baseert zijn of haar mening over jou namelijk niet op jou maar naar aanleiding van wie zij zijn. Wat zij hebben meegemaakt in hun leven, hun voorkeuren, hun ervaringen. Er is niets wat je kan doen om het iedereen naar zijn/haar zin te maken. Als je dit keer op keer leest, hier over nadenkt en dit echt tot je door laat dringen kan dit al zoveel betekenen. Je kunt het loslaten. Er is namelijk geen mens op deze wereld die iedereen leuk vind.

En stel.. Zelfs al zouden ALLE mensen in jouw omgeving jou de hemel in prijzen en het er allemaal over eens zijn: JIJ. BENT. FANTASTISCH!!!!!
Dan nóg weet je niet of mensen jou echt leuk vinden.. Je kunt namelijk niet in hun hoofd kijken, je kunt hun gedachtes over jou niet weten laat staan controleren. Misschien zeggen ze wel dat ze jou fantastisch vinden maar denken ze wel anders.. Worden de controlfreaks over here al gek? ;p

2. Jij beslist wat de mening van anderen over jou betekent voor jou.

Wat betekent het voor jou als iemand jou niet leuk vindt? Of als iemand commentaar heeft op wat jij doet?

Wat we vaak doen is dat we het laten betekenen dat we iets fout doen, dat we geen goede leuke mensen zijn. ‘Als zij mij niet leuk vindt dan bén ik vast niet leuk’. Maar als je er vanuit gaat dat haar mening over jou niets te maken heeft met jou, net als dat iemand perziken wel of niet lekker vind niets te maken heeft met of een perzik wel of niet lekker is, hoop ik dat dat al reden genoeg geeft om het los te laten.

Omdat één iemand een perzik niet lekker vind betekent het niet dat die perzik niet lekker is of zou moeten veranderen. Stel je voor, dan zouden alle mensen die de perzik in de eerste plaats wél lekker vonden weer willen dat de perzik wéér zou moeten veranderen naar hún smaak. Zo kun je oneindig doorgaan want er zijn nou eenmaal ongelofelijk veel mensen op de wereld met ieder hun eigen smaak! How on earth kan een perzik iedereen blij maken?

Als iemand mij, of de dingen die ik doe, niet leuk vindt betekent dat niet dat ik niet leuk ben. Wat andere mensen van mij vinden ligt buiten mijn controle en daarom laat ik het los en probeer ik, op mijn manier, de beste versie van mijzelf te zijn die er is. Ik weet dat niet iedereen alles wat ik doe leuk vind en dat is oke. Helemaal oke. Mijn eigen goedkeuring krijgen is belangrijker dan de goedkeuring van anderen.

3. Weet waar je voor staat.

Zodra jij weet waar je voor staat en weet waarom jij bepaalde keuzes maakt is het veel gemakkelijker om kritiek van je af te laten glijden.

Ik merkte dat altijd in mijn werk dat ik daarin eigenlijk helemaal niet bang was voor kritiek of commentaar omdat ik al-tijd kon beargumenteren waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed. Laat ze maar komen met hun kritiek dacht ik altijd ;-)! Ik weet waar ik voor sta!

Zodra je zorgt dat je weet waar je voor staat, of dat nu op werkgebied is, persoonlijke keuzes, voeding of opvoeding van je kinderen, geeft dat je vaak al zo’n psychische boost dat je amper van je stuk te brengen bent.

Prima dat jij denk dat veganistisch eten ongezond is en dat je dan niet de juiste vitamines binnen krijgt maar ik weet dat de World Health Organization, het grootste wereldwijde orgaan wat onderzoek doet naar gezondheid, het advies geeft dat een veganistische levensstijl in iedere fase van je leven een gezonde keuze is! Daarom betekent jouw mening niets voor mij.

Prima dat jij vindt dat ik mijn kind met vier jaar al op zwemles moet doen maar ik heb de weloverwogen keuze gemaakt om hem pas met vijf jaar op zwemles te doen. Daarom betekent jouw mening niets voor mij.

Prima dat jij vindt dat het egoïstisch van mijzelf is om één keer per week met mijn vriendinnen te gaan stappen maar ik weet dat ik een leukere moeder ben als ik tijd voor mijzelf heb en daarom betekent jouw mening niets voor mij.

4. Geef mensen toestemming om jou niet leuk te vinden.

Niet letterlijk maar in je hoofd ;-)!

Zodra je je al het bovenstaande bent gaan realiseren is dit een mooie vervolg stap. Als je mensen namelijk toestemming geeft om jou niet leuk te vinden neem je eigenlijk de controle terug. De controle die andermans mening over jou heeft is er niet meer want ze mogen jou niet leuk vinden. Dat heeft geen waarde meer voor jou.

Dit is een stap die vaak een hoop werk vraagt maar zodra je deze maakt zul je zien dat je zoveel verder komt.

Het is helemaal oke als jij mij niet leuk vind. Ik vind ook niet iedereen leuk en daarnaast vind ik mijn eigen goedkeuring over mijzelf vele malen belangrijker dan wat jij van mij vindt. Het is prima als jij mij niet leuk vind!

5. Stel grenzen aan je eigen negatieve gedachtes.

Vaak als ik met mensen praat dan praten zij over hun gedachtes als iets wat nou eenmaal zo is. ‘Ik weet ook niet waarom ik dit denk’ is bijvoorbeeld een veel gehoorde uitspraak. Gedachtes lijken iets te zijn waar ze geen invloed of controle op hebben en als er iets is wat ik onzin vind dan is dat het.

Je kunt namelijk je hersenen trainen en je gedachten sturen. Je bent geen mak lammetje wat het maar te doen heeft met zijn/haar gedachtes! Jij bent in controle over je gedachtes maar dit is iets wat training nodig heeft. Je brein verwerkt iedere dag zo’n 60.000 gedachtes, als deze gedachtes toch eens in jouw voordeel zouden werken..

In mijn boek (self)love on top! leer ik je precies, op een hele praktische manier, hoe je kunt werken aan het krijgen van positievere gedachtes. Hoe je zorgt dat je brein nieuwe, positieve connecties maakt en hoe jij de baas wordt over je eigen gedachtes.

Dit is zoiets belangrijks. Ook als het aankomt op de mening van anderen. Hoe fijn zou het zijn als de mening van anderen niet constant door je hoofd zou blijven spoken maar dat je dit zelf een halt kan toeroepen. Je moet jezelf leren grenzen te stellen aan negatieve gedachtes zodat je brein niet met je op de loop gaat! Dat gaat je zoveel geven!

Dit waren mijn 5 manieren om te stoppen met je druk te maken over wat anderen van je vinden.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad! Wil je dit artikel bewaren zodat je het later nog eens kunt lezen? Pin dan onderstaande afbeelding op je Pinterest bord!

Liefs!

Gerelateerde artikelen

5 reacties

 • Reageren
  Gelukjes van Maris
  5 februari 2020

  Wat een fijn artikel weer Roos
  Thanks!!

 • Reageren
  Rachel
  5 februari 2020

  Wat een fijn artikel heb je weer geschreven en helemaal gelijk, al is het soms wel lastig!

 • Reageren
  Tamara
  6 februari 2020

  Mooi omschreven en ook heel herkenbaar! Vroeger wilde ik iedereen te vriend houden en wilde door iedereen aardig gevonden worden. Inmiddels ben ik er wel achter dat dat niet werkt en is mijn ‘vrienden’kring flink uitgedund. De mensen om mij heen geven om mij om wie ik ben en zij zullen daar nooit over oordelen. De rest die het daar niet mee eens is kunnen me inmiddels gestolen worden.
  Tamara onlangs geplaatst…Happy Valentijn! Dit zijn de leukste Valentijnscadeaus voor elk budgetMy Profile

 • Reageren
  Simone
  10 februari 2020

  Heel erg bedankt voor het delen hiervan Rosanne. Dit is zo super welkom bij mij, zeker in deze fase in mijn leven. Ik ga je e-book meteen aanschaffen en kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.
  Simone onlangs geplaatst…Fashion: mijn favoriete nieuwe jasje van My JewelleryMy Profile

  • Reageren
   Roos
   12 februari 2020

   Ah wat goed Simone! <3 Als je vragen hebt mag je mij altijd mailen. Super veel succes gewenst!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.