De film waar iedere Tukker naar toe zou moeten: de beentjes van Sint-Hildegard.

Een oude man met een ezel, een crematie die een begrafenis word, een man die gek word van zijn vrouw en zich probeert los te worstelen uit oude verstikkende patronen met een wel heel bijzondere aanpak.. Maar vooral heel veel liefde!

Eigenlijk had ik totaal geen beeld bij deze film toen ik donderdagavond de bioscoop in stapte. Mijn lieve oud collega’s hadden het plan om naar deze film te gaan en na een etentje bij mij thuis stapten we in de auto richting Hengelo. Het verbaasde mij enorm hoe ongelofelijk druk het was in de bioscoop. Er was bijna geen plekje meer vrij. Mensen van alle leeftijden zaten in de zaal, van 18 tot 80. En allemaal lachten ze even hard.

Waar gaat de beentjes van Sint-Hildegard over?

Deze dramatische komedie gaat over Jan (Herman Finkers) en Gedda (Johanna ter Steege). Nadat de schoonvader van Jan is overleden wordt hij begraven. Dit terwijl zijn schoonvader zo ontzettend duidelijk was; hij wou gecremeerd worden en zijn as zou hij graag uitgestrooid willen hebben in de Lorelei! Jan realiseert zich dat hij, net als zijn schoonvader, eigenlijk al jaren niets meer heeft in te brengen. Zijn vrouw beslist alles. Van welke kleren hij draagt, waar hij naar toe gaat om een kop koffie te drinken tot hoe hij in de stoel zit en wanneer hij de rekeningen betaalt.

Tijdens de voorbereidingen van de begrafenis, die dus eigenlijk een crematie had moeten zijn, lijkt er iets te knappen bij Jan. Het bemoeizuchtige gedrag van zijn vrouw drijft hem tot waanzin (en laat de bioscoopbezoekers keihard lachen ;p). Hij gaat op zoek naar ruimte en probeert grenzen aan te geven maar dit wordt hem onmogelijk gemaakt. ‘Hoeveel liefde is teveel liefde’ is de vraag die beantwoord wordt in deze film!

Alle Tukkers verzamelen.

Dat ik een trotse Tukker ben was waarschijnlijk al wel duidelijk maar na het zien van deze film al helemaal. Wat is Twente toch mooi en wat hebben ze Twente prach-tig laten zien op beeld. Super mooie sfeerbeelden en vooral de eerste beelden van Jan zijn schoonvader met zijn ezeltje..

Ik vond het ontzettend leuk om zoveel te herkennen in een film. Van de hele omgeving, het verzorgingshuis en het politiebureau waar mijn schoonvader werkte tot de taal natuurlijk. Oh dat echte Twents.. Het doet mij denken aan mijn opa en oma en geeft me echt zo’n heerlijk nostalgisch gevoel! Ondanks dat ik het zelf niet spreek versta ik bijna alles :)!

Mijn mening over de beentjes van Sint-Hildegard.

De film is als Tukker een echte must-see, al is het alleen al voor de herkenbaarheid. Maar de beentjes van Sint-Hildegard is een film voor iedereen die van droge, sarcastische humor houdt. Die houdt van een dramatische, romantische komedie. Eerlijk? Ik ben zelf zelden te spreken over Nederlandse films, laat staan Nederlandse romcoms maar deze film is echt anders. Ik vind de films vaak gewoon ‘slecht’. Saai met een vaak voorspelbaar plot en niet echt fantastisch acteerwerk. Misschien ben ik lichtelijk bevooroordeeld maar ik zou iedereen aanraden om naar deze film te gaan. Het acteerwerk is top, Herman Finkers is een ontzettend grappige en charismatische man en ook de andere acteurs en actrices zijn perfect gecast.

De film is Nederlands ondertiteld dus voor iedereen die geen Twents spreekt is dat heel fijn!

Zin om met een fijn gevoel de bios uit te stappen en een avondje lekker te lachen? Dan is deze film een echte aanrader!

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • Reageren
  Jenn
  24 februari 2020

  Ik zag het voorstukje in de bioscoop, hij lijkt me erg leuk (ook al ben ik geen Tukker)
  Jenn onlangs geplaatst…Mijn reversed bucketlistMy Profile

 • Reageren
  Marijn
  13 juni 2020

  Hoi! Vanavond de film gezien, echt leuk en mooi. Prachtige beelden ook. Alleen bleef ik een beetje beduusd achter na het einde, die snapte ik niet. Ik had op een happy end gehoopt, want er is zoveel liefde tussen die twee. Ik begreep dan ook niet de scène dat Gedda bij haar moeder stond en glimlachte. Misschien kun jij me meer uitleg geven? Ik wil t einde zo graag ‘begrijpen’ :-)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.